چهارشنبه ۳۰ بهمن ۱۳۸۷ - ۱۸ فوریه ۲۰۰۹
چرا IQ ایرانیان روبه نزول است؟
شهرام یزدانی،دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی: علام میانگین ضریب هوشی 84 برای ایرانیها، سبب تعجب بسیاری از نخبگان ایران گردید. عدهای با انکار این آمار درصدد اعتراض به آن برآمدهاند، اما برای اینجانب، این آمار هیچگونه جای تعجبی نداشت، زیرا این موضوع را در سال 1379 در سخنرانی در سازمان مدیریت و برنامهریزی تحت عنوان نظریه ترقیق هوشی (Intellectual Dilution) پیش بینی کرده بودم. در این مقاله به اختصار علل افت میانگین ضریب هوشی در کشور را بررسی خواهم کرد و سپس به راهکارهای مقابله با این رخداد تلخ خواهم پرداخت.
ضریب هوشی چیست و اهمیت آن در چیست؟
ضریب هوشی IQ یک نسبت است که از تقسیم سن عقلی بر سن تقویمی ضربدر صد به دست میآید. اگر سن عقلی با سن تقویمی یکسان باشد، ضریب هوشی صد میشود ولی در بعضی مواقع در بعضی افراد سن عقلی بیشتر میشود که این فرد هوشی بیشتر از سایر افراد دارد.
برای به دست آوردن سن عقلی راههای زیادی وجود دارد و معمولا کارشناسان از تستهای خاصی استفاده میکنند که جنبههای مختلفی مانند تشخیص الگوها، قدرت حافظه کوتاه مدت، استفاده فرد از واژهها، سرعت محاسبه فرد، درک روابط یا جبر، اطلاعات عمومی، محاسبات ریاضیات، درک فضایی، منطق و املا را ارزیابی میکند.
اخیرا در مورد صحت نتایج آزمونهای هوش متداول شبهات زیادی وارد شده است. انجمن روانشناسی آمریکا در سال 1995 هوش را به عنوان «توانایی فهم مسایل پیچیده، انطباق موثر با تغییرات محیطی، یادگیری به دنبال تجربیات، استفاده از اشکال مختلف استدلال و فایق آمدن بر مشکلات از طریق تفکر» تعریف کرده است.
این انجمن بر این موضوع تاکید دارد که آزمونهای متداول هوش به هیچ وجه توانایی سنجش چنین سازه انتزاعی پیچیدهای را ندارد. مطالعات متعدد، ارتباط مثبت و قوی بین ضریب هوشی با موفقیت تحصیلی، میزان درآمد، سطح سلامت، طول عمر و سطح اجتماعی و ارتباط منفی و قوی با بیکاری و ارتکاب جرایم را نشان داده است. به این ترتیب موضوع ضریب هوشی پایین یا افت ضریب هوشی و در مقابل آن سازوکارهای ارتقای ضریب هوشی به یک مقوله راهبردی اجتماعی و اقتصادی در بسیاری از کشورها تبدیل شده است. به این ترتیب دستیابی به میانگین ضریب هوشی بالاتر یکی از ابزار توسعه و به طور همزمان یکی از دستاوردهای مهم توسعه محسوب میگردد.
ضریب هوشی اقوام و ملل
مطالعات فراوانی روی تفاوت متوسط ضریب هوشی در کشورهای مختلف صورت گرفته است.
میانگین ضریب هوشی در آمریکا و انگلستان حدود 100 است. این عدد برای شهروندان ژاپنی، چینی، کرهای، هنگ کنگی و تایوانی 105 و برای ترکیه، کشورهای خاورمیانه و جنوب آسیا بین 78 و 90 و برای کشورهای آفریقایی پایین تر از صحرای آفریقا بین 65 تا 75 است. در این میان کشور ما ایران با ضریب هوشی متوسط 84 رتبه 97 را بین 185 کشور جهان دارا میباشد. هوش یک سازه انتزاعی مولتی فاکتوریال محسوب میشود و هنگامی که صحبت از تفاوت ضریب هوشی بین دو فرد میشود تفاوتهای ژنتیکی، تفاوتهای محیط فیزیکی، تفاوتهای محیط روانی و تفاوتهای آموزشی به خصوص در دوران کودکی میتواند توجیه کننده تفاوت ضریب هوشی باشد، اما هنگامی که با تفاوت میانگین ضریب هوشی میان دو کشور یا دو نژاد مواجه میشویم قایل شدن به تفاوت ژنتیکی، به نوعی به معنای وجود نژاد برتر (ژن برتر) است.
در واقع در توجیه تفاوت ثروت ملل در طول تاریخ توجیهات زیادی آورده شده است. منتسکیو (1748) آب و هوای معتدل را مهمترین علت برای ثروت ملل میدانست، آدام اسمیت (1776) مهارتهای انسانی، تخصصگرایی و وجود یک بازار آزاد را عامل اصلی توسعه فرض میکرد، توماس مالتوس در سال 1817 شناسایی عوامل موثر بر فقر و ثروت ملل را مهمترین چالش پژوهشی در حوزه اقتصاد سیاسی میداند.
دیوید لاندز و ساموئلهانتینگتون عوامل فرهنگی (سختکوشی، نظم، آرمانهای بزرگ، همگرایی اجتماعی، احترام به کار، ارزش قایل شدن برای تحصیلات) را مهمترین عامل موفقیت و ثروت ملل میدانند. در این میان یکی از جنجال برانگیزترین دیدگاهها توسط ریچارد لین (2002) مطرح شده است، ریچارد لین ریشههای ثروت و فقر ملل مختلف را در هوش و استعداد ذاتی آنان میداند و قایل به برتری ژنتیکی بعضی از اقوام و نژادها در مقایسه با سایرین است. موضوع ژن برتر و نژاد باهوشتر موضوعی است که در طول تاریخ به کرّات از سوی گروهها و رهبران نژادپرست (مانند نازیها و صهیونیستها) اعلام شده است، اما تاکنون هیچ یک از شواهد ارایه شده نتوانسته است برتری هوشی یک قوم یا نژاد نسبت به سایر اقوام را به تفاوتهای ژنتیکی مابین آنان نسبت دهد.
جدای از عوامل ژنتیکی، عوامل محیطی متعددی روی ضریب هوشی تاثیر میگذارد وضعیت تغذیهای به خصوص در دوران کودکی، استرسها و تروماهای روانی، فقر عاطفی و ارتباطی و کمیت و کیفیت تحصیلات همگی بر ضریب هوشی تاثیر میگذارند. به عنوان مثال، نوزادانی که از شیر مادر محروماند ضریب هوشی کمتری دارند. ضریب هوشی کودکان مبتلا به کمخونی 5 تا 10 درجه کمتر از حد طبیعی برآورد شده است. کمبود ید نیز باعث کاهش آموزشپذیری کودکان شده و ضریب هوشی آنها را به میزان 5 تا 13 ( در موارد کمبود شدید ید تا 30 درجه، فوروارد کننده!) امتیاز کم میکند. به این ترتیب میتوان در نظر گرفت که فقر و ضریب هوشی پایین هر یک دیگری را تشدید میکنند و یک چرخه معیوب را تشکیل میدهند. این امر بخشی از ضریب هوشی پایین در کشورهای آفریقایی و جنوب آسیا را توجیه میکند.
مهاجرت نخبگان و ضریب هوشی
مهاجرت انتخابی نخبگان اثری مخرب بر توسعه ملل میگذارد. بدیهی است که بار توسعه و پیشرفت جوامع بر دوش هوشمندان و نخبگان هر جامعهای است. حال وقتی در یک جامعه شرایط به گونهای باشد که نخبگان در گذر زمان آن را ترک میکنند، نه تنها خروج آنها مستقیماً جامعه را متاثر میکند، بلکه در دراز مدت، ذخیره ژنتیکی کشور را نیز فقیرتر میکند و در نسلهای آتی، روند انتقال ضرایب بالای هوشی به «نسلهای آینده» با اختلال مواجه میشود. این امر در مورد کشور اسکاتلند طی بیش از نیم قرن به دقت مطالعه شده است. از اوایل قرن بیستم، هر ساله تعداد زیادی از افراد تحصیل کرده اسکاتلندی به انگلستان مهاجرت میکنند. درصد متوسط مهاجرت سالانه تحصیل کردگان دانشگاهی از اسکاتلند به انگلستان 17.2 درصد و ضریب هوشی متوسط این مهاجران 108.1 میباشد.
این موضوع سبب شده است که میانگین ضریب هوشی اسکاتلندیها به طور متوسط در هر نسل یک امتیاز نسبت به نسل قبل کاهش پیدا کند و اسکاتلندیها در اواسط قرن بیستم به کمهوشترین ملت اروپایی (با میانگین ضریب هوشی 97) تبدیل شدند. در واقع، یک نخبه علمی یا اقتصادی که از کشور خارج میشود، تنها دانش و استعداد فردی یا مقداری ثروت مادی از کشور خارج نمیکند، بلکه ژنهای نخبگی و کارآمدی را نیز با خود میبرد تا نسلهای بعدی او در خارج از کشور مادری از آن بهره مند شوند و جوامع میزبانشان را از آن بهرهمند سازند وضعیت کشور ما ایران در میان کشورهای در حال توسعه مشابه وضعیت اسکاتلند در میان کشورهای توسعه یافته است. بر اساس آمار صندوق بین المللی پول، ایران با ضریب مهاجرت 15 درصد، رتبه اول را در میان 61 کشور توسعه نیافته و در حال توسعه دارا میباشد و میتوان تخمین زد که در طی سه دهه اخیر حداقل سه واحد از ضریب هوشی متوسط ایرانیها صرفا به سبب مهاجرت کاهش پیدا کرده است.
مهاجرت نخبگان تنها سبب کاهش میانگین ضریب هوشی ملل نمیشود، بلکه این کشورها را از نوابغ تهی میسازد. با نگاهی به فهرست اسامی افرادی مانند لئوناردو داوینچی (ضریب هوشی220)، گوته (210)، پاسکال (195)، نیوتن (190)، لاپلاس (190)، ولتر (190)، دکارت (185)، گالیله (185)، کانت (175)، داروین (165)، موزارت (165)، بیل گیتس (160)، کوپرنیک (160) و اینشتین (160) بهسادگی درمییابیم که توسعه دانش بشر در طول تاریخ بیش از هر چیز مرهون افراد نابغه میباشد. نوابغ همان کسانی هستند که توان حل پیچیدهترین مشکلات یک کشور را دارا میباشند و مسوولیت راهبری کشور را در وضعیتهای بحرانی بر عهده دارند. تاثیر نوابغ روی توسعه جوامع به حدی است که میتوان عبارت معروف «ملتی که قهرمان ندارد هیچ چیز ندارد» را با جمله «ملتی که نوابغ را در راس مدیریت خود ندارد، به هیچ جا نخواهد رسید» جایگزین کرد.
کنترل موالید و ضریب هوشی
بررسیهای متعدد ارتباط بین هوش و تحصیلات و همچنین ارتباط میان تحصیلات و تبعیت از سیاستهای کنترل موالید را به اثبات رسانده است. ضریب هوشی متوسط 20 درصد پرهوش جامعه حدود 115 و ضریب هوشی متوسط 20 درصد کمهوش جامعه حدود 85 میباشد. اگر فرض کنیم که میزان زاد و ولد در گروه کمهوش جامعه تنها 30 درصد بیش از میانگین جامعه و میزان زاد و ولد در گروه پر هوش جامعه 30 درصد کمتر از میانگین جامعه باشد، میانگین ضریب هوشی نسل دوم از محاسبه زیر به دست میآید:
0.2x1.3x85) + (0.6x1x100) + (0.2x0.7x115) = 98.8
به این ترتیب میتوان انتظار داشت که میانگین ضریب هوشی هر نسل 1.2 امتیاز از میانگین ضریب هوشی نسل قبل کمتر شود.
تحلیل فوق به خوبی میتواند آمار توصیفی ارایه شده از سوی نهادهای بینالمللی را توجیه نماید، اما اصلاح این وضعیت نیازمند اتخاذ رویکردی مداخلهای و همهجانبه است. اتخاذ تمهیدات و سیاستهای علمی برای فقرزدایی و مقابله با شکاف رو به فزونی طبقاتی، توجه به مدیریت عوامل خطرزای سلامت و عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، حمایت و مدیریت علمی نخبگان و تلاش برای متوقف و معکوس نمودن سیر مهاجرت نخبگان و بازنگری علمی سیاستهای کنترل جمعیت تنها بخشی از رژیمدرمانی ملتی است که به تدریج هوش خود را از دست میدهد. شهرام یزدانی، دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتینشریه پزشکی سپیدایران امروز
ab55 - فنلاند - هلسینکی |
فکر میکنم IQ ما کجه دوستان شما چه فکرمیکنید? . |
چهارشنبه 30 دی 1388 |
|
dannni - سوئد - استکهلم |
شبکه جنبش راه سبز (جرس): از صبح امروز در برخی از ایستگاههای متروی تهران تصاویر شرکت کنندگان در راهپیمایی عاشورای تهران توزیع شده است. به گزارش جرس توزیع کنندگان از مردم خواسته اند تا چهره معترضین را شناسایی کنند و با شماره تلفن هایی که در این مجلات تصویری قید شده به مقام های امنیتی و نظامی معرفی کنند . از وحشت شکست در 22بهمن دست به جنگ روانی زده اند! دوستان هر وقت این مجلات را دیدند حتما بگیرند و بلافاصله پاره کنند |
چهارشنبه 30 دی 1388 |
|
anahita1980 - هلند - رتردام |
پس ایرانیها همچین ادمای باهوشی هم نیستن ولی خودمونیما داوینچی عجب مخی بوده مال احمدی نژاد که فکر کنم حدوده 30 باشه راستی کسی میدونه چه طوری میشه تست IQ داد |
چهارشنبه 30 دی 1388 |
|
neda02 - کانادا - تورونتو |
IQ احمدی نژاد شنگول پنجمه. |
چهارشنبه 30 دی 1388 |
|
vickie - ایران - تهران |
anahita1980 با سرچ iq test می توانید پیدا کنید مثلا:www.iqtestforfree.comوwww.free-iqtest.netوwww.iqtest.com. البته مضاف بر عوامل ذکر شده عامل تغذیه و امید به زندگی بسیار مهم است یکی از دلایل بزرگ کاهش بهره هوشی و جشمانی تغذیه نا مناسب ما ایرانیان است |
چهارشنبه 30 دی 1388 |
|
mariamaria - ایران - تهران |
یک معیار دیگه هم برای سنجش ضریب هوش هست: اینکه چه سیستمی بر یک نظام حکومت میکنه. در زمان کورش و داریوش واضحه که هوش ما از زمان خمینی و احمدی نژاد بیشتر بوده |
چهارشنبه 30 دی 1388 |
|
aghsoltanneda - ایران - تهران |
دکتر یزدانی این را هم اضافه می کردید که با پرداخت یارانه ها ادمهای کم سواد و کم هوش تشویق می شوند که بیشتر زاد ولد کنند تا بتوانند پول زحمت نکشیده و مفت بدست آورند. بر عکس آدمهای تحصیل کرده و پر تلاش انگیزشون را از دست می دهند. درست مثل دهه 60 که تعداد فرزند شده بود معیار گرفتن زمین دولتی یک بار دیگر ایران با انفجار حمعیت مواجه می شود |
چهارشنبه 30 دی 1388 |
|
rezashah - استرالیا - سیدنی |
لعنت به اون هندیزاده قد ایرانی ها رو هم کاهش پیدا کرده |
چهارشنبه 30 دی 1388 |
|
Shakila - امارات - عجمان |
anahita1980 - هلند - رتردام شاید ایرانیا عادت نکردن ازهوششون استفاده کنن متاسفانه توی ایران تملق حرف اولو تو پیشرفت می زنه بعد از تملق شاید عواملی مثل دانش و خلاقیت بیاد وسط.. . |
چهارشنبه 30 دی 1388 |
|
Atheist-0 - کانادا - ونکوور |
من فقط دلم میخواهد IQ اقای خامنه ای را اندازه بگیرند و توضیح دهند که چرا ایشان باید قیم هفتاد ملیون انسان باشد. البته اینکار را باید دو بار یک بار در حال خماری و یکبار پس از مصرف انجام داده و میانگین بگیرند. در مورد احمدی نژاد بخود زحمت ندهید چون هنوز تکامل نیافته و اتلاف وقت است. در ضمن تحقیقات نشان داده که متوسط IQ اخوند ها از صدر اسلام تا حال از 47 در صد ارتقا پیدا نکرده چون 1400 ساله که رساله مینویسند ولی هنوز نتوانسته اند مشکل این یک وجب شکم و زیر انرا برای خود حل کنند. |
چهارشنبه 30 دی 1388 |
|
amoodarya - ایران - شیراز |
در کشوری که از بچه گی تا دم مرگ همیشه با این " بکن و نکن" که فشار فرهنگ ایرانی جلوی پایمون انداختند و همیشه ملاحظه دیگران را بکنه که ایا اینکار را بکنم و یا این حرف را بزنم و حق انتخاب شصی نظرات و عقیده را نداشته باشند چطور امکان پیشرفت بودن یک جامعه بشه |
چهارشنبه 30 دی 1388 |
|
payande_iran - ایران - ایران |
ها ها ها چقدر به عظمت دین بخندیم بابا |
چهارشنبه 30 دی 1388 |
|
baas - هلند - روتردام |
کدوم مسلمانی IQ بالا است ???????????????? |
چهارشنبه 30 دی 1388 |
|
کلاب - ایران - تهران |
بچه ها میگم عوض علی کردان یادتون رفت . ای کیوش چند بود |
چهارشنبه 30 دی 1388 |
|
arash-eindhoven - هلند - ایندهوفن |
اناهیتا برو به کوگل و تایپ کن IQ test. با هوش باشید !!? یه جورایی یعنی موفق باشید. |
چهارشنبه 30 دی 1388 |
|
sahar-j - امارات - دبی |
اناهیتا جون نیاز به تست نداری /اگه یه مسئله یا معمارو زود حل کنی باهوشی اگه با فکر و تمرکز حل کردی معمولی هستی واگه بعد از اینکه جوابو بهت گفتن هم همچنان برات نا مفهوم بود ببخشید بلا نسبت باهوش نیستی. |
پنجشنبه 1 بهمن 1388 |
|
ARTEMIS-SW - سوئد - مالمو |
اکثریت ملتی که از مطالعه مثل جن و بسم الله می ترسد و به جای اندیشیدن به رموز طبیعت و افلاک به چاهی متعفن /جمکران/ روی اورد و به فرهنگ شهادت عزاداری و زندگینامه ی کور و کچلهای 1400 سال پیش مگر جائی برای تحقیق و پرورش ای کیو می گذارد بله دانشمندانی در ناسای امریکا داریم و در اروپا که مدارج علمی را پیموده اند ولی اکثریت یا نسل قبل از 1357 هستند و یا تحصیلات اکادمیک را در خارج طی کرده اند این 30 سال ننگ و نفرت ملقمه ی عجیبی از ما ساخته به امید ازادی نسل جوان و پیروزی نور اگاهی بر ظلمت حاکم در ایران. |
پنجشنبه 1 بهمن 1388 |
|
anahita1980 - هلند - رتردام |
سحر جون جزو دسته اخر که نیستم یعنی امیدوارم که نباشم ولی از اونجا که مسئله هایی که خیلی سخت نیست رو زود حل میکنم احتمالا جزو دسته دوم هستم ولی خیلی دلم میخواست یه تست IQ به فارسی بدم نه به انگلیسی |
پنجشنبه 1 بهمن 1388 |
|