بررسی روزنامه های صبح تهران؛ سه شنبه ۲۲ دی
بررسی روزنامه های صبح تهران؛ سه شنبه 22 دی
تیترهای اول
اعتماد "حرف های تازه خاتمی و هاشمی" را در صدر اخبار خود آورده، "سکوت نکرده ام" به نقل از هاشمی رفسنجانی تیتر اول آرمان است، رسالت از زبان رییس قوه قضائیه نوشته "هیچ فتنه گری در حریم امن قرار نخواهد گرفت" و خراسان از همین مقام در عنوان اصلی خود نقل کرده "در نظارت بر مطبوعات و رسانه ها باید قانون و اعتدال رعایت شود".
"تکاپوی آمریکا برای مصالحه هسته ای با ایران" عنوان اصلی جوان است، "پاسخ دیپلوماتیک ایران به پیشنهاد آمریکا" خبر اول تهران امروز، "رقابت 75 فیلم در اولین جشنواره تلویزیونی" تیتر اول جام جم، ایران از "عملیات ضربتی علیه شرکت های هرمی" خبر داده و آفتاب یزد از "برخورد محتاطانه اصولگرایان با رحیم مشائی".
مردم سالاری در گزارش اصلی خود از "سخنگویی در مقابل دوربین صدا و سیما" نوشته، دنیای اقتصاد از "اقتصاد پس از یارانه های هدفمند" گزارش داده، جمهوری اسلامی از قول مجلس نوشته "اول بودجه 89 بعد برنامه" و جهان صنعت در تیتر اول خود خبر داده که 39 هزار میلیارد تومان سهام معلق است".
عنوان اصلی کیهان این است "رشوه سه میلیارد دلاری عربستان برای سقط کردن دولت مالکی".
گزیده مقالات
پروژه معطل مانده
کیهان در سرمقاله خود نوشته در هفته های گذشته، زیر پوسته آشکار جامعه سیاسی در ایران، بازی هایی شکل گرفته که هدف همه آنها یک چیز بیشتر نیست و آن هم این است که جریان فتنه و خصوصا سران آن را به اصطلاح «قسر» در ببرند. تا امروز، فقط بخش اندکی از این پروژه علنی شده و بخش های بسیار مهم و بزرگتر آن به دلیل اختلالی که در گام اول پروژه رخ داد، معطل مانده است.
این روزنامه ادعا کرده سران جناح اصلاح طلب اکنون دریافته اند، روند فعلی دیگر قابل ادامه دادن نیست و باید هرچه زودتر راهی برای خروج از آن بیابند. بر این مبنا اگر وضع فعلی ادامه پیدا کند تنها حاصل آن این خواهد بود که با پرونده هایی سنگین تر و در شرایطی بسیار بدتر مجبور می شوند کوتاه بیایند و عقب بنشینند.
به نوشته کیهان برخی از محافل مرتبط با فتنه گران احساس می کنند با تداوم شرایط امنیتی حتی اگر با آنها برخورد نشود مجال هرگونه فعالیت سیاسی در آینده از آنها ستانده خواهد شد به همین دلیل تصمیم گرفته اند برای متوقف نماندن پروژه های سیاسی شان که فعلا بر انتخابات شوراها متمرکز است، هر طور شده از وضع فعلی خارج شوند.
دو جام برای اصلاحات
رسالت در سرمقاله خود نوشته جریان دوم خرداد امروز در جغرافیای مکانی و زمانی یک تصمیم گیری بزرگ قرار دارد. مکان و مجالی که فرصت محدودی برای انتخاب از بین دو کاسه است. دو کاسه ای که هیچ وقت یک کاسه نمی شوند و همپالگان را یارای همدمی نیست. مسئله سرکشیدن یکی از این دوکاسه است. جامی مملو از شوکران تلخ یا ظرفی پر از نوشداروی شفابخش.
به نظر این روزنامه هوادار دولت: جام زهر جریان سیاسی دوم خرداد را برای همیشه از صحنه سیاسی ایران حذف می کند و نوشدارو حیات سیاسی این جریان را دوباره باز می گرداند. دوم خرداد محتضر باید بین مرگ و زندگی سیاسی انتخاب کند. البته این مهم بدین شرط است که دوم خردادی ها به بیماری صعب العلاج و وضعیت در حال احتضار خود اعتراف کنند و بپذیرند. اطاله تصمیم گیری شاید حتی فردا خیلی دیر باشد. سینه سهراب شکافته شده و پرنده مرگ بالای سر او در حال پرواز است.
جواب به مطهری
کیهان نامه علی مطهری را در رد نوشته های دیروز مدیر این روزنامه با این مقدمه چاپ کرده که به احترام آیت الله مطهری دست به این کار می زند. نامه ای که در بخشی از آن این نماینده تهران نوشته برای آن که فتنه ها خاموش شود خوب است شریعتمداری و همکارانش برای چند ماهی به یک منطقه مصفا سفر کرده و استراحت بفرمایند و البته هزینه آن را دلسوزان واقعی انقلاب اسلامی خواهند پرداخت، آنگاه خواهید دید که این فتنه به آسانی خاموش می شود»
مدیر کیهان در پاسخ به پیشنهاد علی مطهری نوشته قبل از شما نیز بسیاری از کسانی که جنابعالی امروزه سنگ حمایت آنها را به سینه می زنید از اینگونه رشوه ها به کیهان پیشنهاد کرده بودند ولی «ما آبروی فقر و قناعت نمی بریم» و گردش و خوشگذرانی در نقاط خوش آب و هوا ارزانی کسانی باد که به قول حضرت امیر دین آن ها دینارهایشان است.
عملکرد ناکامی دولت
روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود به روابط مجلس و دولت پرداخته و نوشته با توجه به مشکلات معیشیتی موجود در کشور انتظار می رفت دولتمردان ضمن رفع مشکلات اجرایی برنامه نقطه نظرات خود را که قاعدتا می بایست مرزبندیهای شفاف عمده و مقتضی با روح کلی حاکم بر برنامه چهارم می داشت ارائه کنند تا زمینه تصحیح برنامه چهارم فراهم شود ولی این اتفاق نیفتاد.
به نوشته این دولت در چهار سال گذشته همواره با بی میلی فراوانی گزارش عملکرد خود را در مورد برنامه چهارم به مجلس ارائه داده است . درحالی که بنابر حکم همین برنامه این گزارش باید تا پایان نیمه هر سال در مورد سال گذشته ارائه شود البته با مرور بندهای فوق می توان تا حدود زیادی ریشه و علت این رفتار دولت را درک کرد
روزنامه جمهوری اسلامی در ادامه نوشته باید پذیرفت که این مسئله متاسفانه پایبندیهای دولت بر بسیاری از احکام برنامه و موفقیتهای آن را در تحقق بخشی از اهداف برنامه که حتی در مواردی بیشتر از هدف گذاریهای صورت گرفته هم بوده تحت الشعاع خود قرار داده و این تفکر را دامن می زد که علت تاخیر در ارائه گزارش عملکرد ناکامی در تحقق اهداف است درحالی که لزوما اینگونه نبود.
بسترسازی برای یک مکتب
رسالت از قول یکی از نمایندگان قم در مجلس درباره تازه ترین اظهار نظر اسفندیار رحیم مشائی نوشته این پروژه ای است که در تمامی سخنرانی وی چه در داخل و چه در خارج از کشور دنبال می شود و حکایت از آن می کند که این فرد به دنبال ایجاد یک نوع بستر سازی برای مکتبی خاص است.
کیهان در مقاله ای از رییس دفتر رییس جمهور پرسیده مباحث کارشناسی و نظری و تخصصی دقیق چه ربطی به شما دارد که هر از چندگاهی اصرار و تعمد دارید وارد آن مباحث شده و اظهارات شائبه برانگیز به زبان جاری کنید و هزینه های آن را پای دولت خدمتگزار بنویسید؟ شما اگر رئیس دفتر رئیس جمهور هستید باید با امانتداری و تحفظ با این جایگاه برخورد کنید چرا که اساساً بدون عنوان و جایگاه، اهمیت و موضوعیتی ندارید که به مراسمی دعوت شوید یا اظهارات شما محل بحث و انتقاد و اعتراض قرار گیرد؟
کیهان پیشنهاد کرده با توجه به علایق اسفندیار رحیم مشایی، وی به جای مدیریت دفتر رئیس جمهور به علایق فکری و نظری و تاریخی خود بپردازد و مثلاً به عنوان دانشجوی یکی از رشته های الهیات یا تاریخ یا تاریخ ادیان و... سراغ تحقیق و پژوهش و مطالعه برود یا اینکه یکی از مدیریت های پژوهشی محدود و تاریخی را به آقای مشایی واگذار کنند تا هم او به فرضیه پردازی ها و آزمون و خطا و علایق کذایی خود بپردازد .
رقمی با 12 صفر
جهان صنعت در سرمقاله خود نوشته تعداد صفرهای 39 هزار میلیارد تومان 12 تاست. دو رقم با 12 صفر مقابلش. اشتباه نکنید سرمقاله را با کلاس ریاضیات دبستان اشتباه نگرفتهایم. دیروز دراخبار آمده بود : مدیریت 39 هزار میلیارد تومان از سرمایه کشور به علت عملیاتی نشدن 30 شرکت سرمایهگذاری استانی و لغو حکم واگذاری مدیریت سهام عدالت به دولت روی هوا مانده است.
به نوشته این مقاله این مبلغ چیزی حدود نیمی از درآمدهای نفتی سالانه ایران است. سهام عدالت، عبارت جالب و دلنشینی بود که بارها به نامهای گوناگون خوانده شد. یکی آن را پول نفت میگفت که قرار بود سر سفرهها بیاید ،دیگری سهم 50 هزار تومانی برایمان در نظر گرفته بود. آن یکی اولی مسابقه را برد و پول نفت را سهام عدالت نامید. حالا همان عبارت جالب و دلنشین کابوس مدیریتی شده است که نمیتواند برایش تصمیم درستی بگیرد.
جهان صنعت در نهایت پرسیده راستی با 39 هزار میلیارد تومان چند گرسنه سیر میشوند؟
سود فراوان یا خسارت بسیار
مجید سلیمی بروجنی در سرمقاله مردم سالاری نوشته بالاخره، پس از حرف و حدیث های فراوان و آمد و شدهای بسیار طرح هدفمند کردن یارانه ها با رفع ایرادات ابلاغ شده از سوی شورای نگهبان به تصویب مجلس نشینان رسید. با اینکه لایحه مذکور به تصویب مجلسیان رسید اما شاهد بودیم که بزرگان مجلس هنوز از بابت چگونگی اجرای آن دل نگرانی های بسیاری دارند.
به نوشته این روزنامه نزدیک به سه دهه است که بزرگان و دولتمردان ما تصمیم بر هدفمند کردن یارانه ها داشته اند، ولیکن هر بار به دلایلی اجرای کار به بن بست خورده است. شرایط اقتصاد ایران به گونه ای است که اگر طرح هدفمندسازی یارانه ها پیروز شود گامی بسیار بزرگ برداشته شده است و چنانچه سرانجام آن شکست باشد باعث تحمیل خساراتی بر پیکره اقتصاد ایران می شود که تا سال های سال آن را آزار خواهد داد.
چاوز: کاهش ارزش پول ملی
محمدصادق الحسینی در سرمقاله دنیای اقتصاد با این مقدمه که هوگو چاوز بار دیگر در دنیا خبرساز شد نوشته از یک سو افزایش نرخ دلار، در کشوری با تورم بالای سالانه همانند ونزوئلا اجتنابناپذیر است و از سوی دیگر تثبیت نرخ ارز با توجیه جلوگیری از نرخ تورم در ماهها و سالهای آینده به عنوان یک سیاست پوپولیستی که موجب میشود تا سیاستمداران بتوانند به راحتی اقدام به خرج کردن ارزهای نفتی در اقتصاد نمایند.
در ادامه سرمقاله دنیای اقتصاد آمده چاوز به درستی فهمیده است که ادامه وضعیت موجودِ تثبیت نرخ ارز ناممکن است؛ چرا که علاوه بر ورشکستیهای گسترده در صنایع داخلی، موجبات کاهش درآمد شرکتهای دولتی و عدم توانایی آنها را برای اداره خود فراهم آورده است. اما در این شرایط هم چاوز باز رویکردی نادرست را اتخاذ کرده است.
شتاب مذموم
محمد دادخواه در مقاله ای در اعتماد نوشته در اخبار روزنامه ها آمده بود شمار اندکی از مجلسیان در پی آنند با ارائه طرحی چندفوریتی مدت زمان حق اعتراض به رای دادگاه بدوی متهمان به جرم محاربه را کاهش دهند و فاصله آن را از 20 روز کنونی به پنج روز تقلیل دهند. دیدم به قول سعدی «اگر خاموش بنشینم گناه است،»
این حقوقدان در مخالفت با طرح نمایندگان هوادار دولت نوشته کلام نخست آنکه در شرع و عرف، عجله را مذموم داشته اند و به ویژه در کار دادگستری و دادبانی و دادگری، دعوت به تانی و تامل و توقف بسیار شده است. چه بسیار تصمیم های قضایی را که امکان بازگشت و جبران مافات نیست.
|