بررسی روزنامه های صبح تهران: پنجشنبه ۲۶ آذر
بررسی روزنامه های صبح تهران: پنجشنبه 26 آذر
تیترهای اول
آفتاب یزد در عنوان اصلی خود به عنوان سرنوشت یک وعده دیگر نوشته "نرخ سود بانکی؛ یک رقمی یا 25 تا 40 درصد"، خراسان در تیتر اول خود نوشته "سود 55 درصدی بانک های خصوصی"، جهان صنعت از قول نایب رییس مجلس نوشته "خواهش کردیم برنامه پنجم برسد نرسید" و دنیای اقتصاد خبر از "کامیابی دولت در چالش یارانهها" داده است.
ابتکار با "بیانیه موسوی جرم مسلم است"، ایران و جوان با "سران فتنه به اندازه کافی در قوه قضاییه پرونده دارند"، جام جم با "سران فتنه از مدارای نظام سوء استفاده نکنند"، کیهان با "پرونده سنگین سران فتنه در دستگاه قضائی" سخنان رییس قوه قضاییه را علیه معترضان به نتیجه انتخابات در صدر گزارش های خبری خود منعکس کرده اند و رسالت از همین منبع نوشته "سران فتنه کار منافقین اوایل انقلاب را انجام می دهند".
"این فتنه برای اسقاط چند نظام توان داشت" تیتر اول ابرار است که از قول وزیر اطلاعات آمده، "روز اظهارات داغ سیاسی" عنوان اصلی تهران امروز است، روزنامه جمهوری اسلامی از قول هاشمی رفسنجانی نوشته "حفظ اصل ولایت فقیه و جایگاه رهبری از ضروریات است".
"موشک جدید ایران آزمایش شد" گزارش اصلی فرهیختگان است و "عزاداران حسینی در سراسر کشور هوشیار با شند" به نقل از اول بیانیه مجمع روحانیون مبارز تیتر اول مردم سالاری.
گزیده مقالات
حمله در دو همایش
تهران امروز نوشته برگزاری دو همایش جداگانه فرصتی فراهم کرد تا برخی چهرههای سیاسی مجالی پیدا کنند مسائل پس از انتخابات را مورد بررسی قرار دهند و مخالفان را به باد انتقاد بگیرند. همایش اول، همایش دادستانهای کل کشور بود که در آن چهرههای حقوقی و قضایی تراز اول کشور حضور داشتند. همایش دوم همایشی کاملا سیاسی بود که نام پرطمطراقی داشت؛ «واکاوی ریشههای فتنه بعد از انتخابات.»
به نوشته این روزنامه رئیس قوه قضائیه که در دوران مسئولیت خود کوشیده بود به صورت روشن و مصداقی در رابطه با اتفاقات پس از انتخابات سخن نگوید، در همایش دادستانها به صراحت در رابطه با میرحسین موسوی و مهدی کروبی موضعگیری کرد، و با لحنی متفاوت گفت آن چه از تجاوز در بازداشتگاهها گفتند همه کذب محض بود، آیا اشاعه این امر ظلم نیست؟
قضا جدی باشد
کیهان در سرمقاله خود ضمن بر شمردن جایگاه علمی و درایت و عزم جدی رییس قوه قضاییه نوشته مسیری که تاکنون این قوه طی کرده جواب نمی دهد و باید جدیت تامی در اصلاح آن به خرج داده شود. انتظار مردم در سه حوزه مفاسد اقتصادی، سیاسی و اجتماعی از دستگاه قضا جدی است.
به نظر کیهان قوه قضاییه هم می تواند در این شرایط با برخورد با مفاسد کلان اقتصادی و رانت خواران و ویژه خواران و با متجاوزان امنیت اجتماعی برخورد جدی کند و البته در این میان به این نکته هم باید توجه داشت که دستگاه قضا در تمام این مراحل می بایست یک سیستم قوی و طراحی شده اطلاع رسانی صحیح و بهنگام برای عموم مردم داشته باشد.
جرم سیاسی
رسالت در سرمقاله خود اظهارات صریح مقامات قضائی به خصوص ریییس این قوه را در پی یک دوره تسامح و مماشات در موضوع نحوه برخورد با سران فتنه پس از انتخابات مهم دانسته و نوشته با انتصاب آیت الله لاریجانی به ریاست قوه قضائیه و تغییر در برخی رویکردهای دستگاه قضا، نظیر نحوه پخش تلویزیونی دادگاه متهمان اخیر و اظهارات برخی از مسئولان قضائی این شبهه تقویت شد که قوه قضائیه در دوره جدید راهبرد نرمی در برخورد با سران فتنه پیش رو گرفته است.
نویسنده سرمقاله رسالت تاکید بر موضوع سیاسی برخی از جرائم و استدلالات حقوقی ایشان درباره رفتار مجرمانه سران فتنه طی چند ماه گذشته هشدار جدی به رهبران فرقه سبز محسوب می شود که مماشات دستگاه قضا را مبنی بر بی اطلاعی و یا ناآگاهی به موضوع جرائم سیاسی تلقی نکنند. چرا که می گویند خوبی که از حد بگذرد نادان خیال بد کند!
اطاعت از رهبری
کیهان خبر داده که حسین مرعشی سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی گفته وظیفه همه گروه های سیاسی و مسئولان در مقطع کنونی بسیار سنگین است و به نظر می رسد که این مسئولیت به فراموشی سپرده شده است زیرا آنگونه که شایسته است با مشکلات برخورد نمی شود.
کیهان بر این خبر افزوده رهبر انقلاب طی 6 ماه اخیر ضمن بزرگواری و سعه صدر و خیرخواهی برای برخی یاران سابق انقلاب، از آنها خواسته اند که از فتنه طراحی شده توسط دشمنان اصلی انقلاب برائت جویند و خود را از بازی در زمین و نقشه دشمن کنار بکشند و به رأی ملت و قانون تن دهند. به گفته کیهان او همچنین تأیید کرده است که زیر سئوأل بردن انتخابات بزرگ ترین جرم بود.
کدام توهین است
آفتاب یزد در سرمقاله خود با اشاره به جنجالی که هواداران دولت تحت عنوان مخالفت با هتک حرمت امام راه انداخته اند نوشته پاره کردن تصویر اهانت است یا وقتی یکی از حامیان دولت از منافق بودن موسوی می گوید و در نتیجه جوانان حق خواهند داشت بپرسند چرا رهبر فقید انقلاب، حتی به اندازه یک جوان نتوانست موسوی را بشناسد و 8 سال در بالاترین سطح از او حمایت کرد؟
مثال دیگری که سردبیر آفتاب یزد آورده این است که چندی قبل، برخی رسانههای حامی دولت، سخنان یک سالخورده نه چندان تیزهوش را منتشر کردند که در آن ادعا شده بود "دستور امام برای تایید انتخابات تهران در مجلس سوم، متاثر از گزارشهای غلط اطرافیان بوده است". این سخن نیز کاری جز پارهکردن تصویر ذهنی جوانان از امام نبود که کارکرد آن، قطعا هزاران برابر بیشتر از عقدهگشایی نسبت به تصویر کاغذی امام است.
سومین مثال مجتبی واحدی روحانی سالخورده ای است که مدافع انجمن حجتیه است اما به تازگی از رییس جمهور مدال عالی گرفته و همان کسی است که خدمات این انجمن را کم نظیر میداند و در توجیه تضاد موضع خود با دیدگاه امام، مدعی شده که به امام اطلاعات غلط میدادند! در حالی که آیت الله خمینی آن انجمن را به "مار خوشخط و خال" تشبیه کرده و خطر آن برای اسلام و انقلاب را از بالاترین خطرها دانسته است.
هاشمی برای سه دهه
رسول رضایی در سرمقاله تهران امروز نوشته اکبر هاشمی رفسنجانی مردی که نام او با سه دهه تاریخ سیاسی نظام جمهوری اسلامی عجین شده است، این ایام روزگار سختی را سپری میکند و بسیاری را در انتظار گذاشته که بالاخره موضع نهایی او درباره حوادث پرتلاطم سیاسی کشور چه خواهد بود و رقبای سرسخت سیاسیاش ، چگونه با او مواجهه خواهند شد.
به نوشته این روزنامه رقبا موفق شدهاند با حملات تند به هاشمی رفسنجانی اختیاردار دولتهای نهم و دهم شوند و در ادامه گیرودار دعواهای سیاسی اکنون خیز دیگری را برای کاهش نفوذ یا حذف کامل رئیس سابق خود از عرصه رسمی سیاست نظام جمهوری اسلامی برداشتهاند. از دید مخالفان هاشمی، هاشمی نه یک نام که یک نماد و نشان است. نشانی از دو دهه سیاستورزی در عرصه سیاسی ایران که در یک دوره 16 ساله یعنی طی سالهای 1368 تا سال 1384 سکاندار مدیریتی کشور بودهاند.
نویسنده سرمقاله تهران امروز تاکید کرده هاشمی رفسنجانی هم پدر معنوی تمام جریانات سیاسی به شمار میآید که در این دوران ظهور کرده و پرورش یافتهاند و حتی در چهار سال گذشته هم سعی در حذف دولت عدالتخواه احمدینژاد داشته است. هم از این رو بود که احمدینژاد در مناظره مشهور تلویزیونیاش با میرحسین موسوی، رقیب واقعی خود را نه میرحسین یا کروبی یا حتی محسن رضایی که هاشمی رفسنجانی میدانست..
هشدار جدی
هادی نژاد حسینیان در سرمقاله دنیای اقتصاد با اشاره به قراردادهای نفتی که دولت عراق مشغول امضای آن است نوشته با اجرای این پروژهها، ظرف سه تا چهارسال آینده، تولید نفت عراق 5/1 میلیون بشکه در روز اضافه خواهد شد. به دلیل آنکه بخشی از میادین نفت و گاز بین ایران با عراق مشترک است، این خبر هشداری جدی برای مسوولان ایران است.
به نوشته معاون سابق وزارت نفت اگرچه مسوولیت تامین منافع ملی در صنعت نفت و توسعه میادین نفت و گاز کشور بر عهده دولت است، ولی بررسی کارنامه 5 ساله دولت و مقایسه زمانی که صرف بررسی طرحهای بزرگ و زیربنایی کشور مانند توسعه میدان مشترک پارس جنوبی شده با زمانی که صرف سفرهای استانی و پیگیری پروژههای مربوط به آنها شده است، حکایت از آن دارد که تجربه، دانش و علاقه دولت مناسب اجرای طرحهای بزرگ کشور مانند توسعه عسلویه نیست.
نویسنده مقاله دنیای اقتصاد از مجلس خواسته موضوع توسعه میادین مشترک نفت و گاز عراق را با دقت پیگیری کرده و عملکرد دولت را در قبال آن رصد کند تا هرجا که لازم باشد، با تصویب قوانین و بودجه مناسب دولت را در توسعه هر چه سریعتر میادین مشترک نفت و گاز یاری کند و هر جا اقتضا داشت، با نظارت دقیق و ارائه نظرات راهبردی، مشی دولت را در توسعه سریع میادین مشترک ترسیم و بر اجرای آن نظارت کند.
بیکاری در واقعیت و در آمار
ابتکار در سرمقاله خود نوشته طی چند ماه گذشته همواره از زبان دولتمردان خبر کاهش نرخ بیکاری را شنیده ایم اما زبان آمار و ارقام چیز دیگری می گویند و حکایت از افزایش این نرخ دارند. جمیعت بیکار و خیل عظیم جویای کار نیز نشان دهنده این است که گویا برخلاف ادعای مسئولین دولتی نرخ بیکاری نه تنها کاهش پیدا نکرده بلکه افزایش نیز داشته است.
به نوشته این مقاله صاحب نظران با رد ادعای دولت ضمن اعلام رقم 17/72 درصد به عنوان نرخ بیکاری معتقدند دولت به جای یافتن راهکاری برای حل این مشکل با تغییر دادن مبانی محاسبه نرخ بیکاری تنها صورت مسئله را پاک کرده است. در حالی که بیکار در اقتصاد به فردی گفته می شود که در سن کار (15 تا 65 سال) و جویای کار باشد اما شغل یا منبع درآمدی پیدا نکند.
در ادامه مقاله ابتکار آمده در کارزار انتخابات ریاست جمهوری مسئولین دولت نهم با بیان اینکه در دولت محمد خاتمی نرخ بیکاری 13درصد بوده است اعلام کردند که آنها موفق شده اند این نرخ را به زیر 10 درصد کاهش دهند. اگرچه آمارهای اعلام شده توسط مسئولین دولت نهم شاید روی کاغذ درست بود اما شواهد جامعه چیزی دیگری می گفتند و مسئولین دولتی هم هیچگاه فاش نکردند که راز موفقیت آنها در کاهش نرخ بیکاری، تغییر شاخص های محاسبه بوده است و نه ایجاد اشتغال جدید.
برو مالزی و ترکیه و تایلند
جهان صنعت در سرمقاله خود نوشته تازگیها هرگاه تصمیم میگیرم که دست زن و بچه را بگیرم و برای گشت و گذار به زاهدان و مشهد و هر جای دیگری از خاک پاک وطن مان برویم دوستان نصیحت میکنند که نرو! بعد خیرخواهانه نصیحت میکنند که به تایلند برو! بعضی دیگر پند و اندرز میدهند که به ترکیه یا مالزی یا هند بروم!
در ادامه این مقاله آمده من از علاقهای که به فرهنگ وطنم دارم همیشه این حرفها را از این گوش میگرفتم و از آن گوش به در میکردم اما تازگیها با این حقوق اندکی که میگیرم در ناباوری تمام متوجه شدم که اساسا سفر به آن کشورها بهصرفهتر است.
سرمقاله جهان صنعت نوشته داغ دلم تازه شد که هزینه تور گردشگری ترکیه با سه شب و چهار روز اقامت کمتر از 300 هزار تومان است و هزینه رفتوآمد و یک هفته اقامت در تایلند قریب به 600 هزار تومان است.
|