بررسی روزنامه های صبح تهران: چهارشنبه هجده آذر
بررسی روزنامه های صبح تهران: چهارشنبه هجده آذر
تیترهای اول
"کسانی که نگران تهاجم فرهنگی هستند نباید روزنامهها را توقیف کنند" به نقل از مدیر روزنامه حیات نو تیتر اول آفتاب یزد است و مردم سالاری به نقل از محمد خاتمی نوشته "از تندروی ها و افراط ها جلوگیری شود".
"احتمال صدور حکم حکومتی برای هدفمند کردن یارانه ها" عنوان اصلی ابتکار است، "تحلیل بخش خصوصی از نهضت قیمت" گزارش دنیای اقتصاد است و "دعوت از ایرانیان خارج برای سرمایه گذاری" در صدر اخبار جام جم آمده است.
"هنرمندان ایرانی ممنوعیتی برای ورود به کشور ندارند" به نقل از معاون وزارت ارشاد تیتر اسرار است و "قانون شکنان دیگر مهلتی نخواهند داشت" به نقل از دادستان کشور تیتر روزنامه ایران.
"پنج انفجار مهیب بغداد را به خون نشاند" تیتر اصلی خراسان است، فرهیختگان هم همین گزارش را با تیتر "روز تروریست ها" منعکس کرده و ابرار "سه شنبه خونین بغداد" را در پیشانی صفحه اول خود نشانده است.
"ربایش دانشمندان ایرانی توسط سرویس امنیتی آمریکا" عنوان اصلی جوان است و "رد پای آمریکا در ربوده شدن یازده ایرانی" تیتر اول تهران امروز، کیهان از قول ناتانیاهو نوشته "مخالفان در ایران سرمایه بزرگ اسرائیل هستند" و "گروه 1 +5 بار دیگر در تصمیم گیری علیه ایران ناکام ماند" عنوان اصلی روزنامه جمهوری اسلامی است.
گزیده مقالات
موش هم نزائید
کیهان در سرمقاله خود نوشته مقایسه کنید 16 آذر امسال را با 18 تیر 78 یعنی 10 سال پیش. آن روز کف خیابان در پوشش نام دانشجو و دزدیدن عنوان دانشجو چه خبر بود و پریروز چه اتفاقی افتاد؟ یا مقایسه کنید رقم 4 میلیون دانشجو را در کشور با جماعتی که در کل دانشگاه های کشور حتی رقم شان با خوش بینی به نیمی از 40 هزار نفر (یک درصد آن 4 میلیون دانشجو) نرسید.
سرمقاله کیهان معترضان روز دانشجو را "با تجمع چند صد نفره کذایی" یکی دانسته که بازتولید همان نیم درصد و یک درصدی هستند که به جمهوری اسلامی یا قانون اساسی در 30 سال پیش رأی ندادند.
به نوشته این مقاله جریان معطوف به بیگانه به نسبت 10 سال پیش و حتی چند ماه قبل دچار فرسودگی و ریزش جدی شده به نحوی که نتوانست حتی همان آبروریزی 13 آبان را در خیابان ها تکرار و از مردم یارگیری کند. بنابر ادعا قرار بود سیل از دانشگاه آغاز و به مردم بپیوندد حتی مسیرها را هم اعلام کرده بودند! اما در دانشگاه فقط برق کم سویی زدند بی هیچ رعدی، در خیابان هم که... هوا آفتابی آفتابی بود بدون لکه ای ابر! به واقع کوه، موش هم نزایید.
خلاف قانون
فروزان آصف نخعی در سرمقاله مردم سالاری با اشاره به هشدار آیت الله ناصر مکارم شیرازی درباره شکستن حرمت قانون از سوی حاکمان نوشته مرکز پژوهش های مجلس نیزکه پیش از این با انتشار گزارشی به چندین مورد مغایرت لایحه هدفمند کردن یارانه ها با قانون اساسی اشاره کرده بود.
در ادامه این مقاله آمده اکنون این قوای مقننه وقضاییه هستند که باید قانون اساسی کشور را تضمین کنند اما این ازوظیفه رکن چهارم دموکراسی یعنی مطبوعات ودیگرنهادهای مدنی چون احزاب و... برای تذکربه دولت به منظور حرکت برریل قانون نمی کاهد; همچنان که نهاد مرجعیت با مشاهده این اوضاع وارد میدان شده ودراین باره هشدار می دهد.
تلطیف لازم است
مردم سالاری در مقاله ای نوشته اتفاقی که درجریان انتخابات و پس از آن در جامعه به وجود آمد اتفاق جدید و تجربه نشده ای بود که در30سال گذشته نظیر نداشت; چنان چه مثلا ایجاد فضای تهمت زنی و افشاگری های واهی را می توان از جمله این اتفاقات بی نظیر دانست. تلطیف چنین فضایی یک ضرورت مسلم است.
مریم بهروزی نویسنده مقاله این روزنامه اضافه کرده دراین میان رسانه ها باید نقاط ضعف را به نقاط قوت تبدیل کنند. این در حالی است که قریب به اتفاق رسانه ها در جریان پس از انتخابات به ایجاد فضای التهاب و اختلاف دامن زدند و هم افکارعمومی و هم شخصیت ها را به نوعی تحریک کردند.
به کی اعتماد کنیم
آفتاب یزد در سرمقاله خود چند مورد از اظهارنظرهای محمود احمدی نژاد را درباره اقتصاد جهانی سقوط آن، بی تاثیری بحران اقتصادی غرب در ایران نقل کرده و به دنبال آن نشان داده که یکسال بعد از آن اظهارات، احمدی نژاد در یک گفتگوی مستقیم تلویزیونی گفته است در این چهار سال، اگر بحران جهانی نبود، اصلا در کشور ما مشکلی پیدا نمیشد.
به نوشته سردبیر آفتاب یزد اکنون میتوان این سوال را مطرح کرد که براساس کدام محاسبه یا کدامین تجربه از اظهارنظرها و اقدامات دولتهای نهم و دهم، میتوان هشدار مکرر صدها کارشناس و سیاستمدار را نادیده گرفت و به اظهارنظر رئیس دولت اعتماد کرد که میگوید: »از نخستین روز اجرای طرح تحول اقتصادی، آثار آن بر زندگی مردم آشکار خواهد شد و با اجرای کامل آن، هیچ فقیری در جامعه باقی نخواهد ماند«؟
مجتبی واحدی اظهار عقیده کرده که در مورد طرح هدفمند کردن یارانه ها نگرانی، آنگاه قویتر میشود که به یاد بیاوریم اولا اغلب منتقدان فعلی طرح تحول اقتصادی، همان کسانی هستند که سال گذشته، دولت احمدی نژاد را از ابراز خوشحالی نسبت به بحران اقتصادی غرب برحذر میداشتند.
زنگ خطر به صدا در آمد
روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود به شرایط بد اجتماعی شهرهای کشور پرداخته و نوشته در گیرودار کشمکش های سیاسی که ماههاست بر کشور مستولی شده و همه ظرفیتهای نظام را به خود مشغول کرده شاید سخن گفتن از موضوعات دیگر به مذاق سیاست محورها که ترجیح می دهند سیاست را بر صدر نشانده و آنرا در راس همه امور قرار دهند چندان خوش نیاید ولی چه به ذائقه سیاستمداران و بازیگران سیاسی خوش بیاید و یا نه باید به این واقعیت تلخ و هشدار دهنده اعتراف کرد که در مدتی که همه به نزاع سیاسی و یقه گیری مشغول بودند تهدیدات اجتماعی و امنیتی بسیار زیادی متوجه جامعه شد و توانست زنگهای خطر را در کشور به صدا در آورد.
به نوشته این روزنامه ممکن است عده ای استفاده از عنوان « زنگ خطر » را مبالغه آمیز تلقی کرده و با بکار بردن این عبارت برای توصیف وضعیت اجتماعی موافق نباشند ولی « واقعیات » و « آمار » اصلا به خوشامد ما اعتنا نمی کنند و از میل ما تبعیت نمی نمایند. قطعا بی اعتنایی به واقعیتها و علائم هشدار دهنده نه تنها افتخارآمیز و قدرت آفرین نیست بلکه برعکس نشان از بی تدبیری و بی کفایتی دارد.
روزنامه جمهوری اسلامی اضافه کرده توجه به فجایع اخلاقی تکان دهنده ای که در هفته های اخیر در اطراف تهران رخ داده و همچنین تاملی در آمار اطلاعات و رویدادهای مربوط به ناهنجاری های اجتماعی نشان می دهد که مفاسد و ناامنی های اجتماعی تا چه اندازه گسترش یافته و ضریب امنیت عمومی تا کجا تنزل داشته است .افزایش 25 درصدی برخی جرائم و بزهکاریها، کاهش سن اعتیاد رشد فزاینده مفاسد اخلاقی تجاوزات به عنف و وجود 15 میلیون نفر در کشور.
رشد منفی و سقوط
محمدصادق الحسینی در سرمقاله دنیای اقتصاد با اشاره به گفته های رییس بانک مرکزی درباره رشد اقتصادی کشور و پیش بینی سقوط اقتصاد جهانی نوشته باید پرسید که آیا واقعا اقتصاد جهانی فروریخته و بسیاری از کشورهایی که رشدهای اقتصادی بالایی داشتهاند، رشدشان منفی شده است؟ به نظر میرسد که چنین نیست.
به نوشته این کارشناس اقتصادی اگر خبر رییسکل بانک مرکزی در مورد منفی شدن نرخ رشد برخی کشورها درست باشد، استدلال ایشان در تشبیه کردن و مقایسه کردن اقتصاد ایران با اقتصاد این کشورها صحیح نیست و برخلاف اظهارات رییس کل بانک مرکزی، رشد اقتصادی کشور در وضعیت ایدهآلی نیست.
در پایان سرمقاله دنیای اقتصاد آمده مسوولان اقتصادی کشور، بهجای انجام اصلاحات و آزادسازیهای اقتصادی و پذیرفتن وضعیت اقتصادی نامناسب کشور و ارائه راهکارهایی برای برون رفت از رکود، اقدام به توجیه وضعیت موجود میکنند. به نظر میرسد این امر بیش از هر بحران جهانی میتواند اقتصاد کشور ما را متضرر سازد!
ابطال بزرگ ترین معامله بورس
آرزو ترکتاز در گزارشی در تهران امروز نوشته واگذاری بلوک فولاد خوزستان باطل شد و این درحالی است که 10 روز از بلوک 30.5 درصدی شرکت فولاد خوزستان میگذرد ولی مدیرعامل این شرکت از ابطال معامله و بازگشت این میزان به دولت بیاطلاع است.
گفتنی است که محمد جابریان تنها خریدار بخش خصوصی، هشتم تیرماه سال گذشته و پس از 9 روز رقابت بلوک 30.5 درصدی شرکت فولاد خوزستان را با مبلغی بسیار بالاتر از قیمت تابلوی آن روز بهنام خود ثبت کرد اما مدیران حاضر چنان عرصه را بر وی تنگ کردند که یک سال بعد خواستار لغو قرارداد شد.
گزارشگر تهران امروز نوشته نام جابریان در هشتم تیرماه سال گذشته بهعنوان تنها خریدار واقعی بخش خصوصی به ثبت رسید اما عدم همکاری سازمان خصوصی سازی در بازپرداخت اقساط با این خریدار تنها واگذاری به بخش خصوصی را باطل کرد. معاون سازمان خصوصیسازی هم ابطال معامله را تائید کرد.
اهمیت این گزارش بدان است که فروش فولاد خوزستان تنها واگذاری بزرگی است که کارشناسان آن را خصوصی سازی می دانند ولی در سایر موارد خریداران را موسسات شبه دولتی خوانده و حاضر نیستند که اعمالی مانند فروش سهام مخابرات به سپاه یا توزیع سهام عدالت را بخشی از خصوصی سازی به حساب آورند.