بررسی روزنامه های صبح تهران؛ شنبه ۲۳ آبان

بررسی روزنامه های صبح تهران؛ شنبه ۲۳ آبان

تیترهای اول

آفتاب یزد توصیه آیت الله صافی را به مجلس با عنوان "مستقل باشید تا با مجلس زمان شاه مقایسه نشوید" در صدر اخبار خود آورده است، حیات نو از "ابراز نگرانی مراجع و توصیه های آنان برای اداره کشور" خبر داده و خراسان در عنوان اصلی خود نوشته "اعلام مواضع چهار مرجع تقلید درباره وحدت."

"مترو; سیاست مداران مشغول کارند" تیتر اول ابتکار است و تهران امروز با عنوان "غائله مترو" به همین موضوع پرداخته است.

"آغاز سفرهای آسیائی اوباما" عنوان اصلی ابرار است، "آمریکا رسما وارد جنگ علیه شیعیان یمن شد" تیتر اول روزنامه جمهوری اسلامی است، تمدید تحریم ایران" در صدر گزارش های فرهیختگان نشسته، کیهان از قول جورج بوش رییس جمهور سابق آمریکا نوشته "اصلاح طلبان در ایران خط مقدم جبهه آمریکا هستند" و خراسان گلایه رییس ستاد نیروهای مسلح را منعکس کرده "چرا موشک های دفاعی اس 300 ارسال نمی شود؟"

"تزریق 5 میلیون سکه به بازار" گزارش اصلی دنیای اقتصاد را به خود اختصاص داده است.

گزیده مقالات

ایران و آمریکا

کیهان در گزارشی نوشته رئیس جمهور آمریکا با وجود لفاظی های فراوان مبنی بر اینکه تاریخ 30ساله روابط میان ایران و آمریکا را باید به تاریخ سپرد و دوره جدیدی شروع کرد، بار دیگر ماهیت استکباری دولت خود را نشان داد و تمدید تحریم های وضع شده 30سال پیش علیه جمهوری اسلامی ایران را امضا کرد.

این روزنامه ضمن اشاره به مخالفت های مختلف دولت آمریکا با دولت ایران نوشته در چالش هسته ای نیز دولت آمریکا درصدد است همان بیراهه طی شده از سوی دولت بوش را ادامه دهد با این تفاوت که ایران به جای تعلیق فعالیت های اتمی خود، 7 هزار سانتریفیوژ را به طور کامل در امر غنی سازی به کار گرفته و 1500کیلوگرم اورانیوم غنی شده تولید کرده است. اکنون آمریکایی ها برای چگونگی شعبده بازی و سرقت این اورانیوم ها نقشه می کشند.

ادعای کیهان در زمانی منعکس می شود که همان روزنامه نظرات دکتر فیروزآبادی رییس ستاد نیروهای مسلح را چاپ کرده که گفته است با تبادل اروانیوم ذخیره سوخت نیروگاهی آسیب نمی بیند و خللی در امر ادامه غنی سازی وارد نمی شود.

کلاف سر در گم

فرهیختگان در گزارش اصلی خود نوشته روابط ایران و آمریکا دیگر به یک کلاف سردرگم تبدیل شده است. کلافی که البته هر یک از دو کشور یک سر آن را در دست دارند اما مدت ٣٠ سال است که هرگز به یکدیگر نمی‌رسند. هر زمان که ایران برای برقراری روابطی هرچند محدود با آمریکا آماده بوده است این آمریکا بوده که تمایلی به برقراری رابطه نداشته و مسیر تهدید و ارعاب و تحریم را پیموده و هر زمان که آمریکا آمادگی خود را برای برقراری رابطه با ایران اعلام کرده است، طرف ایرانی به دلایل مختلف آمادگی این کار را نداشته است.

این روزنامه با نقل گفته دولتمردان آمریکائی، این سخن وزیر خارجه ایران را آورده: این اقدامات می‌تواند فضای جدیدی را نسبت به مسائلی که در مناطق مختلف و منطقه وجود دارد، به‌وجود آورد. اما در عین حال تمدید تحریم ایران خود نکته تازه ای است.

لبنان

کیهان در سرمقاله خود از تشکیل دولت جدید لبنان ابراز خشنودی کرده و آن را نشانه تقویت حزب الله در آن کشور دانسته و نوشته سفر دیروز سعد حریری به عربستان که اولین سفر او به این کشور پس از تشکیل کابینه جدید بود از دو زاویه قابل بررسی است. حریری با این سفر سعی کرد سهم عربستان را در توافق کنونی، بالا نشان دهد. وی می خواهد بر درد عمیق پادشاه سعودی مرهمی دیپلماتیک و تبلیغاتی بگذارد .

به نوشته کیهان توافق جدید در لبنان، اسرائیل را در موقعیت و موضع دشواری قرار می دهد چرا که از یک سو از اقتدار دو گروه وابسته به تل آویو- کتائب و قوات که همان فالانژهای دهه 1360 هستند- اثر چندانی باقی نمانده و از سوی دیگر دروزها، مارونی ها و شیعیان به متحدان حزب الله تبدیل شده اند و این یعنی اینکه دولت،مجلس و کشور لبنان تا حد زیادی در اختیار مقاومت قرار گرفته است و از این رو اسرائیل می گوید در جنگ آینده همه لبنان را آماج حملات نظامی قرار می دهم.

فاجعه یمن

روزنامه جمهوری اسلامی برای دومین روز سرمقاله خود را به موضع یمن اختصاص داده و ضمن متهم کردن آمریکا و کشورهای اروپائی به کوشش برای کشتار شیعیان آن کشور نوشته متولیان سیاست خارجی ایران هر چند در محکومیت فاجعه یمن سخنانی به زبان آورده و هشدارهائی داده اند اما انتظاری که از این نظام و این کشور به عنوان پایگاه نهضت جهانی اسلام می رود بسیار فراتر از اینست .

به نوشته این روزنامه متاسفانه وزارت امور خارجه به جای آنکه فعال باشد منفعل است در حالی که باید ورود آمریکا به جنگ یمن را یک واقعه مهم و یک دخالت آشکار و خطرآفرین برای جهان اسلام تلقی کرد و با تلاش شبانه روزی زمینه مقابله جهان اسلام با این عمل تا دیر نشده فراهم کرد.

مترو را می خواهد

رسول رضائی در سرمقاله تهران امروز با اشاره به برنامه تلویزیونی رییس دولت نشان داده که وی برای دفاع از برنامه دولت و کاستی ها دلایل مختلفی نشان داد در بخشی از آن مسائل خارجی را مقصر دید و در قسمتی مجلس را مقصر معرفی کرد تا سرانجام دلایل متضادی درباره مشکلات شهر تهران و پرداخت نکردن بودجه کافی بیان کرد.

به نوشته این مقاله سپس احمدی نژاد سخنی بر زبان می‌آورد که به نظر می‌رسد بیش از هر دلیل دیگری گویای انگیزه واقعی دولت در عدم پرداخت بودجه کافی به متروی تهران است. او گفت مدیریت مترو را به دولت باز می‌گردانیم. بیان این جمله از سوی احمدی‌نژاد غیر منتظره بود. چرا که اگر دولت مترو را می‌خواست می‌توانست همان چهار سال پیش و قبل از اینکه به تدریج به کاهش تخصیص بودجه به سیستم حمل و نقل شهری تهران اقدام کرد، این خواسته را مطرح می‌کرد نه حالا که آن را با مشکلاتی مواجه کرده است.

دولت و مترو

مردم سالاری در گزارش اصلی خود نوشته دولت جهت حل و فصل مشکلات حمل و نقل شهری، نه تنها سر همراهی با شرکت مترو را ندارد بلکه سیاستی را در قبال این شرکت و مساله حمل و نقل ریلی تهران در پیش گرفته است که گویی هدف غایی آن نشاندن مدیریت شرکت مترو در خاک ناتوانی و ناکارآمدی و سپس فتح مترو توسط دولت است.

به نوشته این روزنامه تقدیرهای احمدی نژاد از محسن هاشمی، مدیر عامل شرکت مترو، در دوران شهرداری اش نشان می دهد که مشکل اصلی در قصه مترو، ناکارآمدی و عدم کفایت وی نیست. اما می توان گفت در آن زمان هنوز تقابل احمدی نژاد - هاشمی رفسنجانی شکل نگرفته بود. اما الان قالیباف شهردار تهران است و تقابل هاشمی- احمدی نژاد نیز در نقطه اوج خود قرار دارد. هم از این رو رویکردی که "احمدی نژاد رئیس جمهور" نسبت به مترو تهران در پیش گرفته است اساسا متفاوت از رویکردی است که "احمدی نژاد شهردار" در قبال مترو تهران اتخاذ کرده بود.

مترو میدان رقابت سیاسی

ابتکار در گزارش اصلی خود نوشته درزیر زمین تهران این تنها کارگزان مترو و تونل های شهری نیستند که مشغول کارند، بلکه سیاست مداران و مدیران اجرایی کشوری وشهری نیز درحال تلاش هستند تا بتوانند پروژه هایی که خود در این لایه زیرین شهر تهران (و البته لایه رویی سیاست کشور)دنبال می کنند به سرانجامی خوش برسانند.

به نوشته این روزنامه پس از انتخاب محمود احمدی نژاد به ریاست جمهوری و انتخاب محمدباقر قالیباف - که رقیب احمدی نژاد در انتخابات و هم اردوگاه اصولگرایان بود- به سمت شهردار تهران و بروز اختلاف نظر بر سر ادامه یا توقف "منوریل" که محمود احمدی نژاد در زمان حضور خود درشهرداری تهران و حتی پس از آن بر اجرای آن اصرار داشت و مدیریت جدید تهران،اعتقادی به ادامه این پروژه نیمه کاره نداشت، پروژه های شهری و عمرانی تهران به میدانی برای ابراز نظرات سیاسی دو طرف تبدیل شد.

روش های استبدادی

آفتاب یزد در سرمقاله خود با اشاره به سخنان اخیر محمود احمدی نژاد درباره لزوم سپردن مترو به دست دولت به اظهارنظرهای پیشین وی در مقام شهردار تهران اشاره کرده و از جمله پرسیده آیا احمدی‌نژاد که هم‌اکنون ریاست دولت را برعهده دارد توقع 6 سال قبل خود را از دولت – انتقال نمایشگاه– انجام داده که اکنون، می‌خواهد به جای شهردار تهران بنشیند و برای مترو تصمیم بگیرد؟ آیا دولت احمدی نژاد، احکام قانونی مصوب مجلس در خصوص تخصیص اعتبارات مترو را به درستی انجام داده که امروز بدون توجه به حوزه اختیارات دولت و شهرداری، می‌خواهد برخلاف نظر شهرداری و شورای شهر، پروژه قطار هوایی را برتهران تحمیل کند؟

سردبیر این روزنامه پرسیده آیا احمدی نژاد تاکنون، به خاطر کوتاهی‌ها در تامین حمل ونقل ایمن هوایی و زمینی برای مردم – که وظیفه مستقیم دولت می‌باشد– گوش زیر دستان خود را پیچانده است که اکنون می‌خواهد به جای شهردار تهران بنشیند واقدامات اجرایی مرتبط با حمل ونقل درون شهری را شخصا مدیریت کند؟‌

آفتاب یزد تاکید کرده مهمتر، زنگ خطری است که برخی رفتارهای احمدی نژاد به صدا درآورده است. او مصوبه مجلس را به شرطی قابل اجرا می‌داند که دقیقا مطابق خواسته حلقه مشاوران رئیس دولت باشد و اختیارات بزرگترین نهاد مردمی – شورای شهر – را نادیده می‌گیرد. آیا او به این مسئله اندیشیده است که پایان راهی که او آغاز کرده به کجا ختم می شود؟ آیا این ‌گام نهادن در راهی نیست که در آینده‌ای دور یا نزدیک، روش‌های استبدادی را نهادینه می‌کند؟

توفان درو کردن

خسروشاهین در حیات نو با اشاره به انتقادهای رییس مجلس از صدا و سیما نوشته بهتر است کسى به آقاى رئیس مجلس یادآور شود که خود روزگارى با این رسانه ملى چه کرد و امروز چه شده که انتظار دیگرى از صدا و سیما دارد؟ اگر آقاى لاریجانى یادشان رفته لااقل ما فراموش نمى‌کنیم آن دورانى که صدا و سیما تحت لواى ریاست ایشان چگونه نهادهاى قانونى کشور را مورد محبت و التفات خود قرار مى‌داد.

نویسنده حیات نو یادآوری کرده که در زمان قتل‌هاى زنجیره‌اى علی لاریجانی که رییس سازمان صدا و سیما بود با پخش برنامه چراغ، این رسانه را به زمینه‌اى تبدیل کرد تا توپخانه اتهام‌پراکنى علیه اصلاح‌طلبان روشن شود. حال شایسته آقاى لاریجانى نیست که از عملکرد صدا و سیما دل‌چرکین شود چرا که خود کرده را تدبیر نیست. فراموش نکنیم آنها که باد مى‌کارند روزى روزگارى توفان درو مى‌کنند.

انتقاد از اوضاع

حیات نو در مقاله ای به سخنان اخیر آیت الله شاهرودى و لحن انتقادى وی از روند مدیریت کشور و حوادث پس از انتخابات اشاره کرده و نوشته این سخنان دو پیام دارد یکی آن که اکثر مسئولان و چهره‌هاى برجسته فکرى و علمى کشور، از آنچه در کشور رخ مى‌نماید به شدت نگرانند و دیگر آنکه چرا هیچ اهرم میانجى براى خروج از بحران کنونى تلاش نمى‌کند و تداوم سیاست اتلاف زمان مرهمى بر زخم‌هاى برجامانده نمى‌گذارد.

نویسنده حیات نو با اشاره به این که آیت الله شاهرودی معتقد به همزیستى و توافق جریان‌هاى سیاسى در حاکمیت است پرسیده چرا مسئولانى که هرکدام از آنان نسبت به وضعیت موجود مسئول و به طریق اولى باید پاسخگو باشند، از کارآمدى لازم براى راه حل مناسب برخوردار نیستند. ناگفته پیداست که وظایف و تعهداتى که بر دوش صاحب‌منصبان نهاده شده، آنان را ملزم مى‌سازد که از حقوق شهروندان دفاع کنند.

محدودیت اطلاع رسانی

مردم سالاری در سرمقاله خود به وظیفه اطلاع رسانی رسانه ها و محدودیت های حاکم بر آن اشاره کرده و نوشته محدودیت های فراوان اجازه ایفای نقش اصلی را به مطبوعات نمی دهد و سوالات فراوان فراروی جامعه بی پاسخ می ماند یا پاسخ تفاهمی دریافت نمی کند، اعتماد آسیب می بیند، رسانه های خیرخواه، همراه و منتقد هم در حوزه اعتماد سازی آسیب می بینند در چنین شرایطی مردم به مطبوعات روی نمی آورند و وقتی مطبوعات برای جلب نظر مردم به مسوولیت اجتماعی و نقش آفرینی ذاتی همت می کنند با مشکلا تی مواجه می شوند.

نویسنده سرمقاله مردم سالاری خطاب به معاون تازه وزارت ارشاد نوشته عوامل محدود کننده حرکت را از سر راه مطبوعات بردارید ، کارکرد اطلاع رسانی و اطلاع یابی و توجه به نیاز مخاطب و انتظار مخاطب از مطبوعات را به رسمیت بشناسید، مطبوعات تیراژ میلیونی خود را پیدا خواهند کرد. وظیفه مطبوعات اعتماد سازی نسبت به حاکمیت نیست وظیفه مطبوعات تفاهم با مخاطب و تلاش در ایجاد تفاهم مردم است.

black chador - امریکا - ولدن
مذاکره با اخوندها مثل این هست که با یکنفر شطرنج بازی کنی و وقتی گفتی ؛کیش؛ شاه خودشو بخوره. این حرف به جا را از یک دیپلمات غربی شنیدم و هر وقت بهش فکر میکنم دلم برای مردم ایران میسوزه.
شنبه 23 آبان 1388

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.