مرور روزنامه های صبح تهران؛ پنجشنبه ۲۶ شهریور
مرور روزنامه های صبح تهران؛ پنجشنبه 26 شهریور
تیترهای اول
"فردا همه می آیند" تیتر اول ابتکار است، روزنامه ایران "جمعه همبستگی ایرانیان در حمایت از فلسطین" را برگزیده، اعتماد "دعوت به راهپیمایی روز قدس"، جام جم "روز همدلی با ملت فلسطین" جوان "فردا روز تفاوت متعهدین از منافقین" و روزنامه جمهوری اسلامی "مردم ایران اسلامی فردا آزادی قدس شریف را فریاد خواهند کرد".
خراسان "متحد و یکدل در راه پیمائی روز جهانی قدس" را در صدر اخبار خود آورده، سرمایه در تیتر اول خود از قول هاشمی رفسنجانی نوشته "ضرورتی ندارد پس از سی سال باز هم من خطیب روز قدس باشم" و کیهان با عنوان بزرگ "قدس شریف ما می آئیم" به همین گزارش پرداخته است.
"آغاز حمله حامیان دولت به طرح آشتی ملی" عنوان اول آفتاب یزد است، "چه کسی معاون اول است مشائی یا رحیمی" تیتر خبر است، "همراهى روسیه در تحریم بیشتر ایران" عنوان اصلی حیات نو است، "مسکن مهر سرعت میگیرد؟" تیتر دنیای اقتصاد است، "تعلیق هشت میلیارد سهام مخابرات" خبر اصلی تهران امروز است و آرمان به نقل از مجید مجیدی در دیدار با رهبر جمهوری اسلامی در صدر اخبار خود نوشته "تلویزیون حق ندارد عکس مرا پخش کند".
گزیده مقالات
فریاد و سکوت
سردبیر آفتاب یزد نوشته این از عجایب روزگار ماست که عادت داریم همه امور عقیدتی، فرهنگی و سیاسی را به عنوان ابزاری برای اهداف کوچک و بزرگ جناحی خود هزینه کنیم، قاعدتاً میتوان حدس زد که پس از برگزاری راهپیمایی هم، عدهای تجمعات گسترده مردمی را "تودهنی" به مخالفان نتیجه انتخابات و حمایت از دولت بنامند. در حالی که به یقین میتوان گفت بخش قابل توجهی از راهپیمایان فردا، کسانی خواهند بود که حضور آنها در تجمع، تنها برای ابراز همدردی، هـمراهی با مظلومان فلسطین و ابراز انزجار از سـتـمـکـارانـی اسـت کـه جـنـایتهای آنها، روی سفاکترین خون آشامان تاریخ را سفید کرده است.
مجتبی واحدی در این مقاله نوشته نگارنده مانند میرحسین موسوی میاندیشد که نمیتوان برای مصیبتهای مردم فلسطین غمناک بود اما در برابر مصیبت اقشار ضعیف جامعه ایران، سکوت کرد. در عین حال باید برای مردم به خوبی تبیین شود که سکوت در برابر فجایع فلسطین، به زیان منافع ملت ایران و سایر ملتهاست. زیرا تجربه نشان میدهد سکوت در برابر جنایت و اشغالگری و آزار انسانها، نهایتا دامنگیر سکوت کنندگان خواهد شد.
تحرکات غیرقانونی
روزنامه جوان هوادار دولت نوشته درپی فضاسازی های چند هفته اخیر حامیان دو نامزد شکست خورده انتخابات ریاست جمهوری برای ایجاد برخی تحرکات غیرقانونی در روز قدس،که با حضورهرساله رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام برای اقامه نماز جمعه قرین شده بود، یک منبع آگاه در گفتگو با خبرنگار این روزنامه گفته آیت الله هاشمی رفسنجانی ضمن تاکید بر حضور گسترده مردم در راهپیمایی روز قدس ، برای جلوگیری ازهرگونه سوء استفاده آشوب طلبان تصمیم گرفت، به عنوان خطیب جمعه حضور پیدا نکند.
جوان اظهار نظر کرده این درحالی است که حامیان میرحسین موسوی و کروبی تلاش بسیاری را آغاز کرده اند که با نماد سبز در روز جهانی قدس حضور پیدا کنند، و با طرح برخی شعارهای انحرافی حرکت ضد صهیونیستی ملت ایران دردفاع از قدس شریف را به سمت وسوی منافع جریانی خود سوق دهند.
در پی اصلاح و آشتی
مصطفی ایزدی در مقاله ای در حیات نو نوشته با نگاهى به رسانههاى معتدل جناح راست درمىیابیم که عقلاى این جناح در پى این هستند که به درگیرىهاى سیاسى و رسانهاى موجود بین اصلاحطلبان و مدعیان اصولگرایى پایان دهند. دعوت به صلح و آشتى و گفتوگو و میانجیگرى و آتشبس، مجموعه تحرکات سیاسى که اعتدالیون محافظهکار آن را در دستور کار خود براى برونرفت از وضع موجود قرار دادهاند.
این نویسنده اصلاح طلب اضافه کرده اما در این میان افراطیون و تندروهاى جناح راست که از طرفداران پروپا قرص احمدىنژاد هستند، مجموعه دعوتهاى گوناگون براى آشتى و آتشبس را قبول ندارند و همانگونه که از روحیه تمامیتخواهى و قدرتطلبى آنان برمىآید، چهار اسبه براى حذف اصلاحطلبان مىتازند و به افراد خیرخواه همجناح خود بد و بیراه مىگویند که چرا مىخواهید صلح کنید و چرا با کودتاچیان مخملى و براندازان نرم قصد مذاکره و گفتوگو دارید؟!!
به نظر نویسنده حیات نو به یقین افراطیون تنگنظر طرفدار دولت، از این مجادله که با همجناحىهاى خود دارند قصد خیرخواهانه ندارند و با مجموعه برخوردهایى که پس از انتخابات با معترضین و اصلاحطلبان داشتند، نشان دادند که آرامش جامعه برایشان اولویت اول نیست.
اختلافات قم و دولت
حیات نو به عنوان نمونه ای از اختلافات قم و دولت نوشته مشاور امور روحانیت محمود احمدی نژاد این روزها مرد تکذیب اخبار شکاف مذهبیون با همفکرانش و پاسخگویی به شبهات دینی مطرح شده در خصوص مسوولان دستگاه اجرایی است. او ناگزیر است یک روز از نبود هیچ گونه اختلافی میان احمدی نژاد و قم سخن بگوید و روز بعد از آن تاکید کند که نظر مراجع تقلید در خصوص مخالفت با حضور زنان در کابینه را می داند.
به نوشته روزنامه جمهوری اسلامی سقای بی ریا مشاور امور روحانیت دولت در پاسخ به سئوال خبرنگاری مبنی بر اینکه آیا رئیس جمهور درخصوص انتخاب وزیران زن با مراجع مذاکره ای داشته است گفت: اینکه رئیس جمهور بخواهد برای هر سئوالی به قم سفر کند و مسئله را رفع و رجوع کند درست نیست. ما بر این اعتقادیم که براساس قاعده کلی باید به مراجع احترام گذاشته شود و نظرات آنان به عنوان کارشناسان جمهوری اسلامی اسلامی برای ما بسیار ارزشمند است.
سقای بی ریا به نوشته این روزنامه با بیان اینکه فتاوی مراجع تقلید شیعه مختلف است افزود اگر مرجع رییس جمهور موضوع را دارای اشکال و حرام دانست باید به نظر مرجع تقلید خود احترام بگذارد. در همین راستا رئیس جمهور بارها اعلام کرده که مقلد مرجعیت است و فتواهای آن مرجع عالیقدر را رعایت می کند.
جامعه می پرسد
مهدی غنی در مقاله ای در اعتماد نوشته با اقداماتی که در این چند ماه شده است، سخنان و ادعاهایی که عنوان شده است، مثل روش هائی که از قبل از انتخابات در جریان مناظره ها شکل گرفت آقای کروبی از طرف مقابل خود پرسید ماجرای هاله نور چه بوده است. طرف مقابل بدون اینکه این مساله را که برای بسیاری سوال بود و هست توضیح بدهد، در پاسخ، پول گرفتن مدعی از شهرام جزایری را پیش کشید.
در ادامه مقاله اعتماد آمده درحالی که می شود هر کس انتقادی کرد در مورد همان موضوع توضیح داد تا اگر هم مدعی عناد دارد حداقل شنوندگان منصف قانع شوند و سردرگم نمانند. اما به جای حل مساله و توضیح کافی، پرونده اجداد مدعی را پیش کشیدن و او را شیاد معرفی کردن مشکل را حل نمی کند. حداکثر این است که شنوندگان نسبت به هر دو طرف بی اعتماد می شوند.
لغو فروش سهام
اعظم گلبری در گزارشی در اعتماد نوشته در آستانه عرضه بلوک 51 درصدی مخابرات که قرار بود دیروز انجام شود، عصر روز سه شنبه بزرگ ترین معامله تاریخ بورس و خصوصی سازی به طور ناگهانی و بدون اعلام دلیل مشخصی از سوی سازمان خصوصی سازی لغو شد تا فعالان بازار سهام با شوک جدیدی روبه رو شوند.
اعتماد یادآوری کرده همگان درصدد یافتن جوابی برای لغو بزرگ ترین معامله تاریخ بورس هستند اما تاکنون جواب روشنی از این رویداد نگرفته و بر همین اساس گمانه زنی هایی را انجام دادند که مهم ترین آن مسائل امنیتی در واگذاری شرکت مخابرات به بخش خصوصی است. از سوی دیگر مسوولان سازمان خصوصی سازی نیز تاکنون هیچ اظهار نظری در این باره نکرده و از عصر روز گذشته ترجیح داده اند تلفن های همراه خود را خاموش نگه دارند تا برای ساعاتی از دسترس خبرنگاران دور باشند.
حذف سه صفر
محمود متوسلی در سرمقاله سرمایه نوشته با حذف سه صفر از پول ملی نمی توانیم انتظار تغییرات و اثرات مثبت زیادی را در عملکرد اقتصاد کشور داشته باشیم زیرا این موضوع تنها از نظر روانی تغییرات اندکی را دربردارد و موضوع اصلی را که چگونگی استفاده از پول است تحت الشعاع قرار نخواهد داد و در واقع موضوع اصلی که سال ها است در اقتصاد ایران به فراموشی سپرده شده.
به نوشته این استاد دانشگاه باید دید آیا پولی که به اقتصاد تزریق می شود با میزان افزایش تولید در بخش های مختلف صنعت، کشاورزی، خدمات و... در توازن و تعادل قرار دارد یا خیر؟ در وضعیتی که بین تولید ملی و پولی که تزریق می شود توازن وجود ندارد و دولت همواره در حال پمپاژ پول حاصل از نفت به اقتصاد است، اقتصادی که توان جذب آن را ندارد، بی قاعدگی ایجاد می شود و نتیجه آن تورم 20 درصدی، نقدینگی 30 درصدی و رشد اقتصادی شش درصدی است.
بحران رسید با رکود
محمود صدری در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته سال گذشته که بحران اقتصادی عالمگیر آغاز شد، دولت ایران امیدوار بود که از این بحران تاثیر چندانی نگیرد. این فرض البته مبنایی منطقی داشت؛ زیرا اقتصاد ایران به دلایل تاریخی و سیاسی از جمله حجم ناچیز دادوستد با جهان و تحریم بانکی، در بطن و متن اقتصاد جهانی نیست و به تبع آن از نوسانات جهانی به جز در حوزه نفت و گاز تاثیر نمیپذیرد.
به نوشته سردبیر دنیای اقتصاد امیدواری ایران در ماههای نخست بحران به واقعیت پیوست و در روزهایی که بازارهای سهام جهان گرفتار تلاطم بودند، در ایران اتفاق خاصی رخ نداد و همان چرخه رکود و تورم که اساسا منشا داخلی داشت، به کار خود ادامه داد؛ اما از نیمه دوم این دوران که براثر رکود جهانی، بهای نفت و به تبع آن درآمدهای نفتی ایران کاهش یافت، پای ایران هم به معرکه بحران جهانی کشیده شد.
در ادامه این مقاله آمده در این دوران حادثهای در اقتصاد ایران رخ داد که ظاهری خوشحالکننده و فریبنده داشت، اما در باطن، خبر از آغاز دورانی ناخوشایند میداد: نرخ تورم اندکی کاهش یافت و اینگونه وانمود شد که این نشانهای از بهبود وضع اقتصادی و یا دستکم توقف روند ناکامیها است. اما واقعیت این بود و هست که علت این کاهش ناچیز نرخ تورم، افزایش رکود و درنهایت کاهش تقاضای مصرف برای کالاها و خدمات بوده است.
امام زمان خبرنگار
جمهوری اسلامی خبر داده فردی که با لباس عربی به ادارات کل استان فارس می رفته و خود را « خبرنگار اسلام » معرفی می کرده پس از بازداشت و آزادی همچنان به ادعاهای عجیب و غریب خود ادامه می دهد. مدعی شده است که دارای مقامات ویژه معنوی است و اوست که خبر ظهور امام زمان را به همگان خواهد داد!
به نوشته این روزنامه گویا بازداشت نیز افاقه نکرده و این مدعی دروغین همچنان به فعالیت های خود ادامه می دهد. وی هم اکنون برفراز منزلش یک پرچم بزرگ نصب کرده که روی آن نوشته شده است : « آخرالزمان خبرنگار دینی اسلام است ! » متاسفانه این قبیل ادعاها در سالهای اخیر رشد چشمگیری داشته است.
من حالم خوب نیست
آرمان در گزارش دیدار رهبر جمهوری اسلامی با هنرمندان از بیان مجید مجیدی فیلمساز نوشته براستی چه شد آن روزها... آن روزهای زیبایی که اسم شان را بگذاریم رویاهای سرزمین من، سرزمین ایران... انگار جنگ واقعی که پر از کینه است الان دارد اتفاق میافتد... کسی آن موقع به کسی تهمت نمیزد، همدیگر را متهم نمیکرد. حال چرا اینجوری است... »
به نوشته آرمان مجیدی در این لحظه ناگهان بغض کرد و با صدایی اشک آلود خطاب به آقا گفت "آقا ما دلتنگایم. آقا من حالم خوب نیست.. کجا داریم میرویم...چرا به چنین روزیی افتادیم... چکار میکنیم..." و سپس در آرامش ادامه داد: «همه چی را داریم قطعه قطعه میکنیم... آن رشادتها کجا رفتند... غرور ما را گرفته... ماچیزی از خودمون نداریم هر چه داریم متعلق به شهداست و مردانی که پایمردی کردند تا ما در عرصههای مختلف قدم برداریم. قهرمان واقعی ما آنها هستند... »
در ادامه گزارش آمده مجیدی سپس دوباره با حالت بغض گفت: «آقا من حالم خوب نیست... حال خیلی از فیلمسازها خوب نیست... خیلی از فیلمسازها امروز نیامدند و البته دلیلش بیحرمتی نبود بلکه مایل بودند در موقعیتی مناسبترحضورتان بیایند و حرفهاشان را با آقا بزنند... همهچیز دارد از دست میرود... داشته و نداشتههای ما دارد از بین میرود"
ابتکار از جلسه دیدار هنرمندان با آیت الله خامنه ای گزارش داده در پایان مسعود ده نمکی کارگردان نکاتی را به عنوان اعتراض بیان میکرد خود را به نزدیک تربیون رساند و به دعوت نبوی پشت تربیون قرار گرفت. او که با عجله و تند سخن میگفت در اولین پاراگراف با کنایه به حرفهای مجیدی، خطاب به آقا گفت : " اگر دل بعضی ها گرفته دل ما هم گرفته ،چرا از روی ما رد می شوند و یا ما را هزینه میکنند ". ده نمکی سپس به وجود جریان مافیا در سینما اشاره کرد و گفت" برخی در سالهای طولانی گذشته پول های فراوانی گرفته اند اما اثر درخشانی ارایه ندادند.