مرور روزنامه های تهران؛ سه شنبه ۲۴ شهریور
مرور روزنامه های تهران؛ سه شنبه 24 شهریور
تیترهای اول
"پیام آیت الله هاشمی رفسنجانی در آستانه روز قدس" تیتر اول آرمان است، حیات نو از "تخریب سید حسن خمینی و بیت امام" نوشته و سرمایه "حمله تند خبرگزاری دولت به سید حسن خمینی" را مهم ترین عنوان امروز قرار داده است.
"افشاگری علیه مهدی هاشمی، کروبی و موسوی" تیتر اول روزنامه ایران است، رسالت در صدر گزارش های خود از قول یک نماینده مجلس نوشته "موسوی و کروبی به دروغ های خود پایان دهند"، جوان گزارش اصلی خود را به "بررسی ابعاد پروژه دروغ بزرگ کروبی" اختصاص داده و کیهان نوشته "آموزش و هزینه آشوب بر عهده آمریکا بود".
اعتماد "مذاکرات ایران و 1+ 5 اوایل مهر ماه" را عنوان اصلی خود قرار داده، خراسان هم با تیتری مشابه به همین خبر پرداخته است،"حکم انتصاب یا باز شدن یک پرونده؟" تیتر اول افتاب یزد است که درباره مخالفت ها با معاون اول رییس دولت نوشته است، روزنامه خبر از "پشت پرده خرید بنزین از ونزوئلا" گزارش داده است.
"درس خواندن زیر سقف های لرزان" عنوان گزارش اصلی جام جم است، دنیای اقتصاد "به سوی خصوصی سازی بزرگ" را عنوان بررسی امروز خود قرار داده و مردم سالاری در صدر اخبار خود از "موشک های آمریکایی در راه همسایه غربی ایران" نوشته است.
گزیده مقالات
زندان درمانی
حیات نو در مقاله اصلی خود با اشاره به چهارمین دادگاه حوادث اخیر نوشته اولین پیام این رویداد به جامعه ما این است که روش زندان درمانی! ادامه دارد و دیر یا زود ممکن است دامنه این روش ناپسند به آقازادههاى دیگرى که احمدىنژادى نیستند! یا در صف منتقدان جدى او قرار دارند مانند مهدى هاشمى و دیگران هم کشیده و کشانده شود. ما در این سه دهه و بویژه در این دو دهه اخیر از اعمال سیاست زندان درمانى چه نتیجهاى گرفته و مىگیریم و آیا این روش به ما جواب داده است که بر ادامه آن با جدیت بیشترى اصرار مىورزیم؟
غلامعلی رجائی در مقاله حیات نو پرسیده آیا واقعا با این همه روشهاى کنترل رفتار افراد منتقد یا مخالف دولت حق هر حکومتى است و نیازى به اعمال این رفتارها آن هم درباره کسانى امثال فرزند شهید بهشتى است که از نخبگان برجسته کشور و از اساتید باسواد و خوشنام دانشگاهها است؟ همان که چند روز پیش از دستگیرىاش طرف گفتگوی مقامات امنیتى واقع شده بود که از وی درباره ایام بازگشایى دانشگاهها مشورت خواستهاند و او نیز راهحلهایى را که براى کنترل اوضاع مفید مىدانسته به آنها ارائه نموده است.
به نوشته مقاله این روزنامه هنوز چند ماه از سى امین سال پیروزى انقلاب نگذشته است که بیت بناینگذار انقلاب به دلیل تنگناهایى که در پیشروى خود مىبیند دراقدامى عاقلانه و پیشگیرانه از برگزارى مراسم احیاى شب قدر در حرم امام صرفنظر نمود. تنگناهایى که همه نمونه آن را در سالگرد ارتحال امام که از تلویزیون بطور زنده پخش مىشد دیدند که عدهاى از طرفداران احمدىنژاد با برنامهریزى قبلى با عکسهاى ایشان در دست در دستشان بود با شعارهایى که به نفع نامزد مورد نظر خود مىدادند و صداوسیما هم در راستاى رسالت فراجناحی خود شعارها و تصویرشان را کاملا پخش مىکرد چه به روز مراسم ارتحال امام آوردند و آن را به یک متینگ انتخاباتى تبدیل نمودند؟
حرمت متهمان قبلی
حمیدرضا شکوهی در سرمقاله مردم سالاری از تغییراتی که در شکل دادگاه معترضان به نتیجه انتخابات اتفاق افتاده استقبال کرده و در عین حال نوشته تکلیف عدم رعایت تبصره یک ماده 188 آیین دادرسی کیفری در جلسات قبلی دادگاه چیست و آیا می توان آن اشتباه را جبران کرد؟ زیرا نمی توان گفت متهمان در جلسه پنجم دادگاه صرفا حرمت داشتند و متهمان جلسات قبلی حرمت نداشتند؟
نویسنده سرمقاله مردم سالاری در عین حال یادآوری کرده که همین ماده قانونی هم از سوی برخی رسانه های دولتی نادیده گرفته شد و دو خبرگزاری نزدیک به دولت، اسامی برخی متهمان را که در دادگاه به آنها اشاره شده بود به طور دقیق مخابره کردند و حتی تصاویر و عکس هایی از افرادی که نام آنها به طور مستعار ذکر شده بود مخابره کردند که هویت متهمان را مشخص می کرد و قطعا پخش تصاویر آنها اقدام دادگاه را خنثی کرد.
تعطیل حزب
روزنامه جوان برای دومین روز خبر از انشعاب در حزب اعتمادملی داده بدون آن که نامی از انشعاب کنندگان ببرد. به گزارش جوان، مواضع تند مهدی کروبی در ایام پس از انتخابات و اغتشاشات که وی را در زمره اپوزیسیون های نظام جمهوری اسلامی قرار داده است، باعث واکنش اعضای مرکزی حزب اعتماد ملی شد.
جوان بدون اشاره به نام این افراد آنان را اعضای برجسته حزب خوانده و نوشته این عده با اعلام اینکه دیگر حاضر نیستند هزینه تندروی های کروبی را از آبروی سیاسی خود در حزب اعتماد ملی بپردازند، اعلام کرده اند طی روزهای آینده در اعتراض به این مواضع از سمت خود استعفا خواهند داد.
این روزنامه هوادار دولت همزمان با خبر تعطیلی حزب اعتمادملی خبر داده که انجمن اسلامی دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران هم منحل می شود.
حرمت متهمان قبلی
سرمایه در گزارشی نوشته در شرایطی که رکود نسبی بر بخش تولید کشور حاکم است اما بازارهای مصرف داخلی در غرق کالاهای بی کیفیت خارجی قرار دارد. بازارهای گوشت، چای، برنج، میوه، شکر، کفش، پوشاک، دیوار پیش ساخته و بسیاری دیگر از کالاهای مصرفی در اختیار کالاهایی است که از کشورهای مختلف (افغانستان، پاکستان، هند، امارات، چین، برزیل، شیلی، ترکیه و ...) وارد کشور می شوند و دولت با وجود اشراف بر وضعیت تولید در کشور اما همچنان سیاست های گذشته را تداوم داده است.
بنا بر گزارش این روزنامه چندی پیش گله های بز از افغانستان وارد کشور شد و متعاقب آن رئیس شورای اصناف اعلام کرد: «نخستین محموله گوشت قرمز به میزان 30 تن از سیستان و بلوچستان به زودی وارد تهران می شود.» قرار بود هر کیلو از این گوشت ها به قیمت کمتر از هفت هزار تومان به فروش برسد.
میانجیگری سیاسی
داریوش قنبری نماینده فراکسیون اقلیت مجلس در مقاله ای در آرمان نوشته در جهت بر قراری آرامش و وفاق در جامعه میانجیگری بزرگان می تواند گام مثبتی باشد. این پیشنهاد یکی از معقولترین راهکارهایی است که می تواند آرامش را به فضای جامعه برگرداند و در مجموع نگرانی های موجود را تا حدودی کم کند. باید این پیشنهاد در سریعترین زمان ممکن عملی شود.
به نوشته این نماینده فراکسیون اقلیت مجلس اما در این مورد بایستی همه طرف های درگیر به این پیشنهاد گردن نهند و بشکلی بپذیرند که این میانجیگری صورت گیرد. در این مورد باید شرایط و فضا هم فراهم شود. نمیشود یک طرف همچنان از موضع قدرت برخورد کند و قصد داشته باشد طرف دیگر را از صحنه خارج کند، در چنین شرایطی نمی توان میانجیگری کرد و بایستی حسن نیتی نشان داده شود و طرف های درگیر باید بپذیرند که به سمت آشتی بروند و در نقطه مقابل باید فضایی فراهم شود تا بشود در آن میانجیگری صورت بپذیرد.
به نظر نویسنده آرمان آزادی بازداشت شدگان از پیش زمینههای این کار است؛ پیگیری مقصرین حادثه کهریزک و دیگر وقایع پس از انتخابات یکی دیگر از این پیش زمینه ها است که البته این پیگیری تا حدودی صورت گرفته است و باید در ادامه به صورت قاطعتری صورت بگیرد.باید در کشور فضای گفت و گو ایجاد شود. در شرایط کنونی یکی از نیازهای کشور و جامعه این است که نخبگان به گفت و گو با هم بپردازند. گفت و گو نخبگان میتواند در ایجاد وفاق در جامعه تاثیر فراوانی داشته باشد، حتما بایستی در این راستا حرکتی صورت بپذیرد و سوء تفاهمات ایجاد شده از طریق گفت و گو قابل حل است.
تا دیر نشده
رسول جعفریان در مقاله ای که خبر و حیات نو آن را به نقل از سایت وی منعکس کرده اند نوشته است ادامه این وضعیت میتواند عمود انقلاب را بلرزاند و کار را به جاهای باریک و باریک تر بکشاند. این درست است که بحران تنها میان نخبگان و طبقات فرهیخته و شماری از افراد درگیر در امور سیاسی و اداری کشور است نه میان عامه مردم در شهرستانها، اما بهتدریج دامنه این نگرانیها درحال گسترش بوده و با آنچه شاهدیم و تحریکاتی که میبینیم، و تبعاتی که ممکن است وضعیت فعلی داشته باشد، بیم آن میرود که بیش از پیش توسعه یابد.
جعفریان در ادامه با برشمردن مخاطراتی که ایران اسلامی را تهدید میکند از جمله خطر حمله اسرائیل، بحث تحریمها وبرخی از مشکلات قومی، مینویسد: این روزها، بر شمار کانونهای تحریک افزوده شده است، به طوری که انسان میفهمد در نقاط خاصی کسانی مشغول بحرانسازی جدی هستند و برای این که از دیگران عقب نمانند، رشته کار را به مرزهای خطرناک میکشانند.
این پژوهشگر تاریخ به نوشته حیات نو افزوده این البته منحصر به یک طرف نیست بلکه گویا هر دو طرف در این زمینه، در حال مسابقه هستند. فقط دیدن تیترهای یک روز سایتها انسان را دیوانه کرده و آدمهای دلسوز را ذوب میکند. چه رسد به آن که کسی بخواهد روزانه این اخبار را دنبال کند.
تاریخی ترین معامله
دنیای اقتصاد در گزارش اصلی خود نوشته تاریخیترین معامله بورس تهران در حالی فردا کلید میخورد که ذینفعان چهارگانه این معامله به انتظار فرجام این معامله نشستهاند؛ «دولت»، «کارگزاران»، «خریداران» و «سهامداران خرد»، اضلاع چهارگانه ذینفعان معامله بلوک 50درصدی به اضافه یک سهمی مخابرات را تشکیل میدهند
علیرضا کدیور در سرمقاله همین روزنامه با عنوان "آزمون بزرگ خصوصیسازی" نوشته طی این معامله که اهلیت مالی و فنی دو خریدار آن برای نخستین بار از سوی سازمان خصوصیسازی تایید شده است، رقابت از قیمت پایه 340تومان برای 23میلیارد سهم مخابرات و به ارزش کل 7هزار و 800میلیارد تومان (معادل 8/7میلیارد دلار) آغاز خواهد شد و با پرداخت 20درصد نقدی و اقساط 8ساله با نرخ سود ناچیز سالانه معادل 6درصد و طی 8سال واگذار میشود، اما بررسیها نشان میدهد این بلوک حتی با احتساب شرایط جذاب پرداخت، گرانتر از ارزش واقعی در حال واگذاری است.
افطاری های مجلل
مژگان عسگری هم در گزارشی در سرمایه نوشته برگزاری مراسم افطاری در رستوران ها و تالارها و سالن های پذیرایی، سنتی خیرخواهانه است که متاسفانه چند سالی است به نوعی چشم و هم چشمی و تجمل گرایی تبدیل شده است.
به گزارش خبرنگار این روزنامه سنت افطاری دادن با سفره های ساده و صمیمی این روزها جایش را به افطاری در هتل ها و باغ ها و رستوران های لوکس شمال شهر با صرف هزینه های دو تا 15 میلیون تومانی داده و هر چه به پایان ماه رمضان نزدیک می شویم، بر تراکم مراسم افطاری نهادها و مراکز دولتی و خصوصی در تالارهای پذیرایی افزوده می شود.
در گزارش سرمایه آمده به گفته یکی از هتلداران تهران اغلب افرادی که در این مراسم ها شرکت می کنند، جزء قشر فقیر و مستمند جامعه نیستند و غالباً در این افطاری ها برخی مدیران و شخصیت ها به رایزنی ها و لابی های سیاسی، جلب نظر آرای همسو می پردازند. سفره های افطار اینچنینی بسیار رنگارنگ و پرتجمل برپا می شود که میزان معنویتش در حداقل است هزینه های زیادی که در مراسم افطاری صرف می شود، بیشتر به منظور اهداف نمایشی است.