آمار مرگ و میر سیگار، به اندازه سقوط روزانه یک توپولف است
آمار مرگ و میر سیگار، به اندازه سقوط روزانه یک توپولف است
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دولت نهم در روز جهانی منع استعمال دخانیات در جمع خبرنگاران اعلام می کند آمار مرگ و میر شهروندان در اثر مصرف سیگار در کشورمان روزانه بین 150 تا 180 نفر است که معادل کشته شدگان یک هواپیمای مسافربری است. مثل اینکه روزانه یک هواپیمای مسافربری سقوط کند.
اگر چه بیشتر مرگ و میر استعمال سیگار به افراد سیگاری برمی گردد اما یافته های پژوهشگران نشان می دهد حدود 40 درصد از بیماریهای مرتبط با دخانیات متوجه افرادی است که در مجاورت افراد سیگاری هستند با اینکه منع استعمال مواد دخانی در اماکن عمومی و نیز قانون منع ترویج دخانیات در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده و آیین نامه اجرایی آن به سازمانهای مربوط اعلام شده است، اما در عمل هنوز شاهدیم در بسیاری اماکن عمومی مواد دخانی از جمله سیگار بدون هیچ دردسری مصرف می شود.
در برخی اماکن مثل فرودگاه و سالن های سینما اقدامهای مناسبی انجام شده است، اما رستورانها، کافی شاپها، پاساژها، ایستگاه های مترو، اتوبوس، پایانه ها و... هنوز آماج حملات سیگاریهاست.
با توجه به اینکه سیگار در چند ساله اخیر روندی روبه رشد داشته و از 50 میلیارد نخ در سال 86 به 60 میلیارد در سال 87 رسیده است و پیش بینی می شود این رقم برای سال جاری به 102 میلیارد نخ برسد، بنابراین جای تعجب نیست که مصرف بالای سیگار توجیه اقتصادی تولید آن را آن قدر بالا ببرد که سود آن سبب می شود مانع دست کشیدن دولت از تولید آن شود.
وقتی تولید هر روز بیشتر باشد به همان نسبت مصرف هم اضافه خواهد شد و در نتیجه سودی که دولت از این بابت به جیب می زند بیشتر و بیشتر می شود.
در چنین شرایطی صحبت از منع استعمال دخانیات تقریباً مضحک به نظر می رسد.
اما به تازگی دولت اقدامهای خاصی را برای منع استعمال دخانیات انجام داده است، البته این اقدامها به کشیدن یک تصویر ریه نابود شده به روی پاکت سیگار محدود است و نگارنده بارها شاهد بودم که بسیاری از سیگاریها از همین نوع بسته بندی مصرف می کنند و حتی نیم نگاهی هم به آن عکس نمی اندازند. حتی درج این نوع عکسها بازار سیاه جدیدی برای فروشندگان سیگار ایجاد کرده است، به گونه ای که پاکت های عکس دار و بدون عکس را با قیمتهای متفاوت به فروش می رسانند.
طبق آمار وزارت بهداشت روزانه دولت 15 میلیارد تومان به منظور مقابله و درمان بیماریهای ناشی از مصرف سیگار هزینه می کند که اگر رقم 5 میلیارد تومانی دود کردن سیگار توسط مصرف کنندگان را هم اضافه کنیم روزانه 20 میلیارد تومان از درآمدهای کشور دود می شود.
بررسی ها نشان می دهد دود ناشی از 2 نخ سیگار در یک فضای بسته عمومی فضا را چنان آلوده می کند که شاخص آلودگی آن 10 برابر بیشتر از آلوده ترین نقطه تهران در آلوده ترین روز سال است.
در هر حال تصویب قانون منع استعمال دخانیات فقط به تابلو «لطفاً سیگار نکشید» و عکسهای ریه های فاسد شده روی پاکت سیگار محدود شده است.علی اکبر کائیدی عضو کمیسیون بهداشت در خصوص کل این قانون اظهار بی اطلاعی می کند و می گوید: شاید قبل از ما این مسأله در کمیسیون پیگیری شده باشد. ما قانون را تصویب می کنیم، اما اجرا نمی کنیم. اجرای قانون با ما نیست همان طور که ما قوانین زیادی داریم که اجرا نمی شود.
مبارزه با دخانیات با چوب و چماق ممکن نیست
همچنین بشیر خالقی یکی دیگر از اعضای کمیسیون بهداشت نیز به خبرنگار ما می گوید: تاکنون در این خصوص در مجلس کاری صورت نگرفته است، در حالی که مسأله دخانیات اکنون بشدت در بین جوانان گسترش یافته است و بسیاری از افراد کم سن و سال به استعمال دخانیات روی آورده اند، اما در کمیسیون ما هم تاکنون پیگیری نشده است.
وی می افزاید: باید به این مسأله به عنوان یکی از مسایل فرهنگی نگاه شود، مسأله ای که نباید فقط در یک زمان خاص عنوان شود قانونی تصویب شود و بعد از آن اصلاً پیگیری نشود این مسأله ای است که هم خانواده باید به دنبال آن باشد هم جامعه و هم دولت باید آن را پیگیری کند.
وی می گوید: منع استقبال دخانیات با چوپ و چماق امکان پذیر نیست این مسأله فرهنگی است و دولت و مردم باید با هم پیگیر آن باشند و به یک یا دو وزارتخانه محدود نمی شود.اما به تازگی شایعاتی درباره احداث شرکت سیگارسازی معروف دنیا در ایران شنیده شده است، هر چند نمایندگان از آن اظهار بی اطلاعی می کنند، اما اخبار ضد و نقیضی در این باره به گوش می رسد.
شایعه احداث کارخانه سیگار سازی! ؟
سایتهای خبری درباره فعالیت شرکت العقیلی نوشتند که در قشم سیگار تولید می کند. بعد ازآن نوشته شد یک شرکت سیگار معروف قرار است در شمال کشور کارخانه تولیدی احداث کند هر چند نمایندگان از وجود آن اظهار بی اطلاعی کردند و آن را در حد شایعه بیشتر ندانستند، اما سید محمود ابطحی مدیرعامل دخانیات ایران در این خصوص چنین گفته بود: سیگار «مارلبرو» در ایران واردات رسمی ندارد، اما ایرانی ها زیاد از این سیگار مصرف می کنند با توجه به ذائقه ایجاد شده بر آن شدیم که با شرکت تولید کننده آن مذاکراتی داشته باشیم تا زمینه تولید سیگار «مارلبرو» در ایران ایجاد شود. بچه های دخانیات سال 88 را سال مبارزه با قاچاق «مارلبرو» نامگذاری کردند، اکنون هم روی این قضیه کار می شود.اما در حال حاضر 12 میلیون ایرانی سیگاری هستند که این سیگار در این جمعیت ایجاد ذائقه کرده است، وقتی چنین اتفاقی می افتد سیاست ما این است که با کمپانی های بزرگ تولید کننده آن نوع سیگار مذاکره کنیم تا هم واردات رسمی آن سیگار را داشته باشیم و هم بتوانیم آن را در داخل کشور به تولید برسانیم، اما چون فعلاً برای شرکت تولید کننده آن «فیلیپ موریس» شبهاتی وجود دارد منتظر هستیم تا این شبهات برطرف شود.
وی در بخش دیگری از گفته هایش به روزنامه اعتماد می گوید: «وینستون سیگاری آمریکایی نیست. پیشتر آمریکایی بود، اما اکنون امتیاز آن به شرکت JTI ژاپن واگذار شده است. اکنون با این شرکت ژاپنی مذاکره شده است تا سیگار وینستون در داخل کشور به تولید برسد و این بازار را در اختیار بگیریم. این سیگار قرار است در گیلان به تولید برسد و کارخانه آن تا پایان امسال به بهره برداری خواهد رسید.
|
|
|