مرور روزنامه های صبح تهران؛ دوشنبه ۹ شهریور
مرور روزنامه های صبح تهران؛ دوشنبه 9 شهریور
تیترهای اول
"صفبندی اصولگرایان در برابر کابینه دهم" تیتر اول آفتاب یزد است، "حمله در نخستین گام" عنوان اصلی اعتماد، ابتکار "جدال هماهنگی با کارآمدی " را در صدر اخبار خود آورده، ایران از قول رییس دولت نوشته "همه در یک سنگریم، دولت را همراهی کنید"، جوان از "بی سابقه ترین جلسه رای اعتماد" خبر داده است.
"نخستین مواجهه با کابینه دهم" عنوان دنیای اقتصاد است، "ژنرال های مجلس علیه وزیران احمدی نژاد" عنوان سرمایه، کیهان "حرف های داغ بهارستان در بررسی کابینه دهم" را در صدر اخبار خود آورده، مردم سالاری "چالش بر سر برنامه های دولت دهم" و رسالت از زبان رییس دولت نوشته "رای مجلس به کابینه بدخواهان را نومید می کند".
جام جم از زبان رهبر جمهوری اسلامی نوشته "اساتید دانشگاه فرماندهان جبهه جنگ نرم با دشمن هستند" و روزنامه جمهوری اسلامی از زبان همین مقام در تیتر اول خود نوشته "اساتید باید در جهت برنامه مخالف دشمن حرکت کرده و دانشگاهها را فضای امید به آینده کنند" و "کمک 250 میلیارد تومانى دولت به صدا و سیما" تیتر حیات نو است.
گزیده مقالات
سطح مدیریتی یکسان
مردم سالاری در گزارش خود از جلسه رای اعتماد مجلس به کابینه پیشنهادی نوشته احمدی نژاد دلیل برکناری برخی وزرا را جاماندن آنها از دولت اعلام کرد اما نگفت که چرا اغلب این وزرا، پس از انتقاد به عملکرد دولت برکنار شده اند؟ جالب است که رئیس دولت دهم، حتی از جابجایی وزرا در وزارتخانه های مختلف دفاع کرده و صراحتا سطح مدیریتی را یکسان دانسته و تخصص را دارای درجه اهمیت کمتری می داند.
به نوشته این روزنامه جالبتر این که آقای احمدی نژاد تمایل زیادی دارد که همچنان به موضوع انتخابات ریاست جمهوری هم بپردازد. او یکبار گفت که حضور در مناظره های پرتنش تلویزیونی را«فقط به خاطر نظام اسلا می » پذیرفته در حالیکه خیلی ها این«خطر» را نمی پذیرفتند; البته بجز شهید رجایی و شهید بهشتی و شهید باهنر. او مخدوش بودن انتخابات را هم رد کرد و از «سیاسیونی» انتقاد کرد که«ازمردم فاصله گرفته اند» و البته باز هم رای خود را 40 میلیون- و حتی 70 میلیون- ذکر کرد; بدون آنکه پاسخی به 14 میلیون نفری بدهد که در انتخابات به او رای نداده اند.
در پایان این مقاله آمده گویا موضوع انتخابات هنوز برای آقای احمدی نژاد هم تمام نشده است و او به هر دلیلی تمایل دارد به این موضوع گریزی بزند، حتی در جلسه رای اعتماد به وزرا; و این پیام روشنی دارد که نمی توان به سادگی از کنار آن عبور کرد.
پرچالش ترین
سردبیر روزنامه رسالت در سرمقاله این روزنامه نوشته در انتخابات اخیر که پرچالش ترین انتخابات ریاست جمهوری پس از انقلاب بود دوم خردادیها با شکستن خط قرمزها و همگرایی با پروژه کودتای مخملی دشمنان ، در اندازه مخالفان جدی دولت ظاهر شدند و معارضه با دولت را در دستور کار دارند.
کاظم انبارلوئی در این مقاله اضافه کرده کسانی که مستقیم جریان رای اعتماد در مجلس دیروز را پیگیری می کردند به خوبی قرائت نو از استقلال قوا ، تعامل ، همکاری دولت و مجلس را می توانستند فهم کنند. مجلس و دولت هر دو به جریان و طیف وسیع اصولگرایی تعلق دارد . اما این مهم باعث نشده که از نقد مشفقانه و دلسوزانه هم پرهیزی داشته باشند.
خربزه و هلو
روزنامه اعتماد خبر داده که هفته نامه یالثارات نوشته است اگر به شما بگویند خربزه چه حالی می شوید؟
هفته نامه یالثارات ارگان مطبوعاتی انصار حزب الله به اینکه احمدی نژاد کامران باقری لنکرانی وزیر بهداشت را در تلویزیون «هلو» توصیف کرد، معترض شد و نوشت: اگر یکی پیدا شود و به رئیس جمهور یک لقب این جوری بدهد (مثلاً هلو یا پرتقال یا خربزه) ایشان و اطرافیان شان چه حالی پیدا می کنند؟ آیا اگر آن یک نفر بگوید از روی محبت و شوخی با رئیس جمهور و از فرط خودمانی بودن با ایشان، احمدی نژاد را به یک میوه تشبیه کرده، آن وقت مساله حل خواهد شد؟ شأن هر فرد دست خود اوست. اگر احمدی نژاد در رسانه ملی با سایرین از این رفتارها بکند، دیگر توقع نداشته باشد که بقیه رعایت شأن او را بکنند.
زنان وزیر
روزنامه جمهوری اسلامی نوشته هرچند موضع اصلی اغلب کارگزاران نظام نسبت به معرفی چند وزیر مقدم بودن شایستگی زنان در برابر جنسیت آنان می باشد اما با این حال خبرهای رسیده از منابع موثق حکایت از آن دارد که با وجود اینکه فتوای رهبر منعی را نسبت به معرفی وزیر زن اعلام نمی دارد اما با این وجود به دولت مردان اعلام شده که دغدغه های مراجع در نظر گرفته شده و تایید آنان نیز برای همراهی با این تصمیم جنجالی اخذ شود.
به گزارش این روزنامه یکی از مراجع معترض قم با ارسال پیامی تند و تهدیدآمیز خطاب به رئیس مجلس اعلام کرده که درصورتی که حتی یکی از زنان مذکور رای بیاورند تمامی دولت و کابینه را فاقد مشروعیت اعلام خواهد کرد. در همین حال خبر می رسد که یکی از نمایندگان شاخص مجلس شورای اسلامی به وزیران زن معرفی شده پیشنهاد استعفا را قبل از هرگونه اتفاق ناخوشایندی داده که این زنان اعلام کرده اند که رئیس جمهور از آنان قول ایستادگی تا آخر را گرفته و درصورت رای نیاوردن آنان دوباره چند وزیر زن به مجلس معرفی خواهند شد.
کشته شدگان در ابهام
سرمایه در گزارشی از سردرگمی درباره تعداد کشته شدگان حوادث اخیر خبر داده و نوشته این سرگردانی ها با آماری که فرمانده سپاه اعلام داشت بیشتر شده است چرا که سردار جعفری تعداد کشته شدگان حوادث پس از انتخابات را 29 نفر اعلام کرد و پیش از این حجت الاسلام طائب فرمانده نیروی مقاومت بسیج تعداد بسیجیانی که در حوادث پس از انتخابات کشته شده بودند را هفت نفر اعلام کرده بود.
به نوشته این روزنامه ارگان رهپویان انقلاب اسلامی که زیر نظر علی زاکانی مسوول سابق بسیج دانشجویی فعالیت می کند نیز تعداد کشته های پس از انتخابات را 33 نفر اعلام کرده در حالی گه علیرضا حسینی بهشتی که نماینده میرحسین موسوی در هیات ویژه آسیب دیدگان حوادث پس از انتخابات است پیش از این گفته بود فهرستی شامل نام 69 نفر از کسانی که در نا آرامی های پس از انتخابات کشته شده اند و حدود 220 نفر از بازداشت شدگان را به مجلس ارائه کرده است. مقام های دولتی ایران نیز تعداد قربانیان ناآرامی های پس از انتخابات را حدود 30 نفر اعلام کرده بودند.
به نظر روزنامه سرمایه نگاهی به آمارهای متناقضی که طی روز و هفته های اخیر به اشکال گوناگون ارائه شده و موجبات تشویش اذهان عمومی را نیز فراهم کرده است یک بار دیگر سبب شده ضرورت اطلاع رسانی شفاف در این موضوع بیش از پیش احساس شود.
انقلاب مخملی حجتیه
روزنامه خبر از قول عماد افروغ نوشته تاکنون انقلاب مخملی نداشتهایم، اما اگر نگاه متحجرانه و تفکر حجتیه ادامه یابد این اتفاق رخ خواهد داد. این تفکری است که توجهی به مدیریت سالم و مطلوب جامعه ندارد و همچنین به ضرورتها و واقعیتهای اداره صحیح جامعه نیز بیتوجه است. این تفکر به گونهای با اندیشه امام هم فاصله دارد.
به نوشته خبر رییس سابق کمیسون فرهنگی مجلس درباره قرائت متحجرانه و حجتیه توضیح میدهد: معتقدم که این تفکر متحجرانه و در قالب تفکری است که به مردم و حق آنها چه به اعتبار اسلامیت نظام و چه به اعتبار جمهوریت آن وقعی نمینهد. من واقعا برخورد رحمتآمیزی نمیبینم و متاسفانه کماکان هم این برخوردهای قهرآمیز ادامه دارد و این هیچ نسبتی با آموزههای دینی و الگوی علوی و نبوی و با ضرورتهای مدیریت صحیح جامعه ندارد.
گروه های نفوذی
کیهان در سرمقاله خود بدون اشاره به حملات چند هفته اخیر این روزنامه به گروه های منقد دولت از یک گروه نام برده که در دو دهه گذشته برای ایجاد کدورت بین نظام و دانشگاه دست به کار شده اند و متاسفانه باید گفت به مرور تعدادی از «دانشگاههای مادر» را تصرف کرده اند. همان ها که بخشی از نخبگان را از نظام جدا کرده و بعضی را به مقابله با نظام کشانده اند یک دسته سیاسی هم طی دو دهه اخیر با رسوخ به ارکان مختلف بیت امام اقدامات خیانت باری داشته اند ولی وقتی اتفاقی می افتد، نوعا نام یک نفر که در بالا نشسته، دیده می شود!
نویسنده سرمقاله کیهان در ضمن به گروهی اشاره کرده که طی دو دهه گذشته تلاش فراوانی کردند تا آقای هاشمی را از نظام جدا کرده و سپس در مقابل آن قرار دهند. این ها از طریق اقتصاد و فرهنگ وارد شدند و بعد از 3سال کار را به جایی رساندند که راهبردهای اصلی سیاست های اقتصادی و فرهنگی دولت هاشمی در مقابل مصالح و سیاست های نظام قرار گرفت. در مرحله بعد، این ها نزدیکان آقای هاشمی را به مقابله با نظام و همزیستی با جریانات معارض نظام کشاندند و در پاره ای از موارد، مکتوب یا سخنی از آقای هاشمی- که رکن نظام بود- برای تقویت یک روند آلوده و یا تضعیف حرکت اصیل انقلاب دریافت کردند. در این صحنه ها نیز نوعا نام آقای هاشمی و یکی دو نفر از منسوبین او بر سر زبان ها می افتاد ولی از کارگردانان پشت صحنه این سناریو کمتر سخن گفته می شد.
اتهام بمب گذاری
محمد عرفانی در مقاله ای در حیات نو با اشاره به اتهاماتی که برخی کشورها به وزیر پیشنهادی برای نیروهای مسلح وارد کرده و وی را در بمب گذاری در ارژانین متهم کرده اند به یادآورده احمدىنژاد در مناظره تلویزیونى با مهندس میرحسین موسوى با طرح این اتهام که دولت دوران دفاع مقدس اقدام به بمبگذارى در عربستان کرده است تلاش نمود تا عملکرد و سابقه میرحسین را در حوزه سیاست خارجى زیر سوال برده و از رهگذر این کار به مخاطب اینگونه القا کند که موسوى و دولتش ماجراجو بودهاند و خسارتهایى را براى ایران به بار آوردهاند.
به نوشته حیات نو احمدىنژاد: در آن لحظات توجه نداشت که همان مطالبى را در تلویزیون رسمى ایران مطرح مىکند که تا آن زمان به صورت شایعه و در قالب تبلیغات سوء خارجى علیه جمهورى اسلامى مطرح مىشد. احتمالا احمدىنژاد درآن مناظره فقط به محکومیت میرحسین مىاندیشید و امروز بیش از پیش متوجه عواقب سخنان آن شب خود شده است.
به نظر نویسنده این مقاله آیا اگر یکى از رسانههاى گروهى مستقل و یا فعالان سیاسى همان جملات را مطرح مىکرد به تشویش اذهان عمومی، تبلیغ علیه نظام و اقدام علیه امنیت ملى متهم نمىشد؟ امروز که به آن مناظره مىاندیشم بیشتر به رمز و راز سکوت میرحسین پى مىبرم. بدون شک اگر میرحسین وارد بحث پیرامون این موضوع مىشد بحرانى به راه انداخت.
قانون شکنان
ابتکار در سرمقاله خود درباره کمیته ویژه قوه قضاییه برای رسیدگی به حوادث پس از انتخابات نوشته قانون شکنانی که با هیاهو و دادن آدرس های غلط در دو ماه گذشته کوشیده اند تا مسیر عدالت را منحرف کنند و حاشیه امنی برای متجاوزان حقوق ملت و نظام ایجاد کنند، همچنان سعی خواهند کرد تا در کار این کمیته ویژه هم کارشکنی و ایجاد اختلال کنند و در این میان فرقی بین هیچ کدام از طرفین دعوا نیست.
به نوشته این روزنامه بهترین نمونه آن، پیگیری موضوع قتل ترانه موسوی است که اگر مشخص شود برنامه ای که در سیما ساخته و پخش شد به دور از حقیقت بوده است، در واقع سر نخ بسیاری دیگر از قانون شکنی ها هم کشف خواهد شد. تحقیق و بررسی موضوع قتل ترانه موسوی همچون چراغی است که در این غار تاریک، جویندگان عدالت و حقیقت را به مسیر درست هدایت خواهد کرد.
زندگی گران
شاهین شایان آرانی در سرمقاله سرمایه نوشته در اینکه در سال های اخیر زندگی برای خانوارهای ایرانی سخت تر شده شکی نیست و زندگی واقعی ما هم همین امر را نشان می دهد و سهم اجاره مسکن و تحصیل بیشتر شده و سهم مواد خوراکی را کاهش داده است. آمار و ارقام گواه همین امر است و کاهش و تغییر در رجحان مصرف کننده و مطلوبیت نهایی مصرف کننده این امر را نشان می دهد که باید با افزایش فشارها و جایگزینی درآمدهایی که خانوار ایرانی دارد ولی در جایی ثبت نمی شود جبران شود.
به نظر این کارشناس اقتصادی منظور از درآمدهای اینچنینی درآمدهای نامشروع نمی تواند باشد بلکه درآمدهایی چون مسافرکشی هم وجود دارد که در هیچ کجا ثبت نمی شود و اقشار مختلف جامعه از کارگر گرفته تا معلم تن به آن داده اند. به هر حال هر یک به شکلی سعی می کنند زندگی خود را به نحو مطلوب تر اداره کنند؛ مطلوبیتی که به بهای فشار بیشتر کاری و تحمل سختی های بیشتر حاصل می شود تا شاید رفاه خانوار در سطح گذشته خود ثابت بماند.
|