بررسی روزنامه های صبح تهران؛ دوشنبه ۲۶ مرداد
بررسی روزنامه های صبح تهران؛ دوشنبه 26 مرداد
تیترهای اول
"معرفى کابینه؛ آزمون مجلس و قوه قضائیه" عنوان تیتر اول آفتاب یزد است، ابتکار از "حضور سه زن در کابینه دهم" خبر داده، خبر با عنوان "واکنش به شیوه جدید معرفی وزرا" و جام جم، ابتکار و دنیای اقتصاد هم از "سه زن برای اولین بار در کابینه" نوشته اند.
"دادگاه، فریب دهندگان ما را محاکمه کنید" تیتر اول روزنامه ایران است، و "صدور فرمان تخریب عمومی در ستاد موسوی" عنوان رسالت و "آقای موسوی شما متهم هستید" عنوان بزرگ کیهان که همگی بر اساس گزارش های سومین دادگاه سیاسی و از زبان متهمان نوشته شده است.
روزنامه جمهوری اسلامی از این که "بیش از 120 پزشک و استاد دانشگاه خواستار شناسایی و محاکمه عاملان و آمران فجایع حوادث اخیر شدند" خبر داده و مردم سالاری نوشته "دانشگاه ترم آینده تعطیل نخواهد بود."
"آهنگ تند گرانى در بازار مواد خوراکی" عنوان اصلی حیات نو است و "طعم گرانی در انتظار روزه داران" تیتر اول سرمایه.
"گمانه زنی های سفر بشار اسد" عنوان اصلی اعتماد است.
گزیده مقالات
شلاق برای کروبی
به نوشته کیهان امام جمعه موقت تهران ضمن انتقاد شدید از سخنان اخیر مهدی کروبی، گفت که اگر اتهامات مطرح شده از سوی کروبی ثابت شود، کسانی که مرتکب چنین جنایتی شده اند باید نامشان اعلام و در ملأ عام مجازات شوند، اما وقتی سندی از وجود چنین اتهامی نیست، اتهام زننده باید پاسخگو باشد.
به نوشته کیهان احمد خاتمی از نقد امامان جمعه که کروبی آنان را مشتی بی دین خوانده بود ابراز نگرانی کرده و گفته است: سخن این است که در فقه اگر کسی به یک فرد تهمت جنسی بزند و نتواند آن را اثبات کند حد قذف یعنی 80 ضربه تازیانه برای او تعیین شده است. حال آقای کروبی این اتهام بزرگ را نسبت به نظام مطرح کردند و مستند دروغ بودنش در حقیقت تکذیب دو قوه از سه قوه کشور است.
کروبی پرروتر نمی شد
رسالت در مقاله ای نوشته اگر قبل از انتخابات که روزنامه اعتماد ملی در تیتر اول خود از قول کروبی نوشت "اعدام اطفال را متوقف کنید" قوه قضائیه حداقل از خود دفاع می کرد و رفع اتهام از خویش می نمود امروز کروبی و کروبی ها پرروتر نمی شدند و چنین اتهام زشتی به نظام نمی خورد.
نویسنده رسالت با این سئوال که آیا بدترین تهمت ها به نظام جمهوری اسلامی جرم نیست؟ تاکید کرده چه کسی مسئول است؟ چه کسی باید جلوی این یاوه سرایی ها و اتهامات و مقابله با نظام را بگیرد؟
پس بنابراین نباید کروبی و کروبی ها را ملامت کرد، بلکه باید کسانی مورد ملامت قرار گیرند که با تسامح و تساهل و بی تفاوتی به این اشخاص میدان داده اند و آنان را آزاد گذاشته اند و خلاصه آزاد گذاردن تخریب نظام تا کی.
چشمان ملت به موسوی و کروبی
عطالله مهاجرانی در مقاله ای در آخرین شماره اعتمادملی که امروز توقیف شده است نوشته آقای کروبی 70 سالگی را پشت سر نهاده و آقایان موسوی و خاتمی در آستانه 70 سالگی هستند. پیامبر اسلام و امیرمومنان و امام صادق علیهمالسلام در 63 سالگی از جهان رفتند. یعنی هر سه بزرگوار سهمی بیش از پیامبر و امامان از عمر گرفتهاند. امروزه، چشمان ملتی به سخن و استقامت آنان دوخته شده است.
به نوشته وزیر سابق فرهنگ از خطبههای هماهنگ نماز جمعه و انتشار بیانیه علیه آقای کروبی و روزنامه اعتماد ملی، آشکارست که برخی صدای آقای کروبی و اعتمادملی را برنمیتابند اما اگر همین فریادها بر نمیخاست، کهریزک همچنان تداوم داشت. اگر این اعتراضها بر نمیخاست همچنان مردم هر روز جسد جوانی را تحویل میگرفتند. اکنون این ادعا با شواهدی مطرح شده است که برخی زندانیان هتک حرمت شدهاند. شکنجه شدهاند.
نویسنده مقاله اعتمادملی با اشاره به مواردی که در گزارش کمیته ویژه مجلس آمده نوشته زندانی را برهنه کنند. اجازه قضای حاجت به او ندهند. طنز شگفتانگیزی اتفاق افتاده است. مدتها سخن بر سر جمعآوری اراذل و اوباش بود، حال بحث بر سر تعرض آنها به جان و عرض مردم است. آن لباس شخصیها که به خوابگاه دانشجویان یورش بردند چه کسانی بودند؟ زبان فحش و تهدید و شناعت از آن چه کسانیست. حال اگر کسی که پوست و گوشت و خونش با انقلاب پرورده شده، و امین امام و مردم بوده است، فریاد بزند و از حقوق مردم دفاع کند، باید صدایش را خاموش کرد؟
فاقد هویت مشخص
کیهان در سرمقاله خود اتهامات چندبار گذشته خود را تکرار کرده و نوشته راه اندازی یک جریان نام و نشان دار- تشکیلات راه سبز امید- و بی شناسنامه یعنی «فاقد هویت مشخص» خواهد بود که روز جمعه گذشته، این پیش بینی اتفاق افتاد و این تشکیلات با تظاهر به پذیرش قانون اساسی که تاکنون بارها آن را نقض کرده است و در واقع با تکیه بر یک نقطه، یعنی مخالفت با جمهوری اسلامی- به هر علت- اعلام موجودیت کرد.
حسین شریعتمداری بدون ارائه سندی آمریکا، اسرائیل، سلطنت طلب ها، مفسدان اقتصادی، بهایی ها، مارکسیست ها را به عنوان سیلی خوردگان از اسلام حامیان تشکل تازه خوانده و تهدید کرده که این جریان که اکنون آشکارا به نفس نفس افتاده است، در آینده ای نه چندان دور به طور کامل از نفس خواهد افتاد... هنوز اول کار است، اضطراب مکن!
توقع از قوه قضاییه
روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود نوشته جامعه از مدیریت جدید قضایی توقع دارد با قدرت استقلال و اختیارات مصرح در قانون اساسی انجام مسئولیت کند و در راه ایفای آن فشارهای سیاسی صاحبان مقام و قدرت را برای مسامحه و سهل انگاری نپذیرد و اهرم های قدرت و باندهای فشار پشت پرده را بی اثر سازد. قوه قضائیه و دستگاه عدلیه باید با هر کس در هر مقامی که به خود اجازه می دهد به حقوق مردم تجاوز کند و قوانین را زیر پا بگذارد و با کسانی که به دنبال پرونده سازی علیه افراد هستند در هر مقامی که باشند برخورد قانونی کند.
سرمقاله این روزنامه یادآوری کرده که در قانون اساسی تصریح شده که « حیثیت جان مال و حقوق اشخاص باید از تعرض مصون باشد » همچنین تاکید گردیده که " اصل بر برائت است" بنابراین پذیرفته نیست که در ادبیات سیاسی جدید تحت عنوان "افشاگری" و "مبارزه با فساد و اشرافی گری" ـ که اگر به درستی و بدور از شعارزدگی انجام شود قطعا مورد تایید همگان است ـ مطالبی القا شود و مسئولیت قوه قضائیه لوث گردد و مسئولین قضائی فقط تماشاچی باشند.
جهش قیمت ها در ماه رمضان
سرمایه در گزارش اصلی خود نوشته قیمت کالاهای اساسی سبد خانوار در آستانه ماه رمضان همانند سال های گذشته باز هم افزایش یافت.این امر در شرایطی رخ داده که دولت از اجرای طرح های ویژه ای برای افزایش عرضه مواد غذایی پرمصرف و تنظیم بازار ماه رمضان خبر می دهد اما قیمت ها بی اعتنا به اقدامات مسوولان بخش های بازرگانی و کشاورزی همچنان افزایش می یابند.
به نوشته این گزارش که بر اساس اعلام بانک مرکزی متمرکز شده قیمت گوشت قرمز در روندی روبه رشد طی یک ماهه گذشته 4/9 درصد افزایش یافته است.
بهروز هادی زنوز در سرمقاله سرمایه نوشته هر سال در آستانه ماه رمضان و عید نوروز شاهد جهش قیمت مواد خوراکی، پروتئینی، میوه و لبنیات در بازار هستیم و مردم به علت برگزاری مراسم و مهمانی ها، تقاضای بیشتری برای خرید مواد غذایی و خوراکی دارند و این فرهنگ مصرفی عامل رشد تقاضای نسبی در بازار است.اما واقعیت این است که قیمت بسیاری از کالاها قبل از ماه مبارک رمضان و عید نوروز و در روزهای عادی سال نیز افزایش یافته بود.
به نوشته این اقتصاد دان بر این اساس، ریشه اصلی رشد تقاضا و قیمت مواد خوراکی را باید در سیاست های دولت در چهار سال گذشته و حتی قبل از آن ارزیابی کنیم زیرا تعیین دستوری قیمت مواد خوراکی از جمله لبنیات، گوشت قرمز و مرغ نمی تواند مانع از افزایش قیمت ها و نوسان آن در بازار شود و دلیل اصلی افزایش تقاضا و قیمت مواد خوراکی در بازار، رشد نقدینگی و حجم پول در چهار سال گذشته است.
در ادامه سرمقاله سرمایه آمده: واقعیت این است که سیاست های دولت در چهار سال گذشته به حدی نقدینگی و تورم را بالا برده که بحران مالی جهان و کاهش قیمت نفت و سیاست های انقباضی هم نمی تواند مانع از افزایش قیمت ها شود. کسبه، بازاریان، توزیع کنندگان و فروشندگان در آستانه ماه رمضان و عید نوروز از فرصت رشد تقاضا استفاده می کنند تا قیمت کالاهای خود را با نرخ تورم و رشد نقدینگی کشور متناسب سازند.
بزرگ ترین اقتصاددان ها هم نمی توانند
پویا جبل عاملی در سرمقاله دنیای اقتصاد با این فرض که یک اقتصاددان ایرانی به کسب جایزه نوبل نائل آید پرسیده اگر این شخص دعوت به ایران شود آیا خواهد توانست کاری برای اقتصاد و گره فروبسته آن انجام دهد. با فرض کنیم این که طرحهای وی راهگشا باشد
نویسنده این مقاله سپس به پیشنهادهائی اشاره کرده که اقتصاددان ایرانی به دولت دادند و نوشته با اطمینان نیز میتوان مدعی بود که نوبلیست ما هر پیشنهادی کند، از همین اسلوب خارج نخواهد بود و همین توصیهها را خواهد کرد. اما آن ها هم به کار نمی اید. دست آخر نوبلیست ما پس از چند ماهی به سراغ کرسی خود ی رود و چون گذشته به فعالیت علمیخویش می پردازد تا اقتصاد ایران همین باشد که هست.
ایران، اوباما و اسرائیل
مردم سالاری در سرمقاله خود با عنوان ایران اوباما و اسرائیل با اشاره به سوابق طولانی حضور یهودیان در ایران نوشته امروزه بیشترین شمار یهودیان در خاورمیانه پس از اسراییل در ایران زندگی می کنند و دارای نماینده خود در پارلمان نیز می باشند. مساله اسراییل با فلسطینیان و اعراب و جامعه بشری است که ایران بخشی مهم از آن است. اوباما با پیشنهاد گفت وگو به ایران در واقع از جمله برآن است تا اسراییل را به نحوی متقاعد و وادار به پذیرش حقوق حداقلی فلسطینیان کند و با تکیه بر چند جانبه گرایی حداقل وضع را از برای تعادلی تازه تثبیت نماید.
به نوشته علی مدنی در سرمقاله مردم سالاری در روزهای داغ تابستان ایران 1388 تل آویو در خاموشی و ظلمت نظامی گری است. نتانیاهو با اعزام ناو جنگی بسوی سواحل ایران و اعلام پیاپی مانورهای نظامی صورتی دیگر از تباهیهای جنگ طلبانه را به نمایش گذاشته و به تقویت همتایان خود در چشم انداز سیاسی منطقه می پردازد. نتانیاهو غافل ازآن است که ایرانیان در آرامش فعال خویش منافع ملی و امنیت را درک می کنند و عزم سلحشوران دفاعی ایرانی را جزم تر می سازد.
|
|