مرور روزنامه های صبح تهران؛ سه شنبه ۱۳ مرداد
مرور روزنامه های صبح تهران؛ سه شنبه 13 مرداد
تیترهای اول
"مخالفان زخمخورده در 4 سال آینده به معارضه با دولت ادامه میدهند" از قول رهبر جمهوری اسلامی تیتر اول آفتاب یزد است، فرهیختگان از همین مقام جمله "اگر به هم بدبین باشیم از دشمنان صدمه می خوریم" را برگزیده، ایران روزنامه دولت "رای ملت به رییس جمهور شجاع، سخت کوش و هوشمند را تنفیذ می کنم" آورده و جام جم "جمهوریت و اسلامیت از هم جدا نیستند" را نقل کرده است.
روزنامه جمهوری اسلامی از زبان رهبر نوشته "اعتمادمردم سرمایه اصلی نظام است مسوولان با رفتار خود آن را افزایش دهند"، رسالت نوشته "دولت دهم متعلق به آحاد ملت است" و کیهان "با مسجد ضرار نمی توان مردم را فریب داد" همین گزارش را نقل کرده است.
ابتکار از "تنفیذ متفاوت" نوشته، اعتماد از "غیبت هاشمی، میرحسین، کروبی و خاتمی در مراسم تنفیذ" خبر داده، دنیای اقتصاد از تنفیذ ریاست جمهوری احمدی نژاد نوشته و مردم سالاری در صدر گزارش های خود نوشته "پیام ها، تجربیات و امتحانات دهم".
وطن امروز در تیتر بزرگ خود نوشته "کارگزاران دروغ بزرگ محاکمه می شوند"، اعتمادملی نوشته "باید از آسیب دیدگان حمایت کرد"، حیات نو با اشاره به اعترافات نقل شده از دو زندانی نوشته "حرفی از انقلاب رنگی نبود".
"آغاز تولید آزمایشی میناتور از مهرماه" تیتر اول ابرار است و "سیستم چکینگ زائران بازگشته از عمره وجود ندارد" به کمبودهای فرودگاه های کشور اشاره کرده است.
گزیده مقالات
مراسم تنفیذ
روزنامه ایران در گزارش مراسم روز گذشته نوشته احمدینژاد در ساعت 11 حکم تنفیذ خود را دریافت میکند. رخصت بوسیدن دست آقا میخواهد، اما آغوش رهبر را گشوده میبیند و بوسهای بر شانه رهبر انقلاب میزند. این لحظه عرض ارادت و ولایتمداری رئیس جمهور به رهبری از جمله لحظات ناب مراسم تنفیذ بود که عکاسان و تصویربرداران از مدتها قبل منتظر شکار آن بودند.
به نوشته روزنامه دولت سرماخوردگی احمدینژاد در این مراسم مشهود بود.
غیبت چهره ها
آفتاب یزد در سرمقاله خود نوشته غـیـبـت تـعـدادی از چهرههای سـرشـناس به ویژه علی اکبر هاشمی رفـسـنـجـانی در جلسه تنفیذ ریاست جـمـهـوری مـحـمـود احـمـدی نـژاد، مــوضــوعــی نیسـت کـه بتـوان آن را کم اهمیت دانست. حتی تعدادی از نمایندگان مجلس که تلاش کردهاند خود را نسبت به این "غیبت" بیتفاوت نشان دهند، در اظهارنظرهای خود از کلماتی استفاده کردهاند که عصبانیت آنها را به نمایش میگذارد و مشخص میکند این غیبت، بسیار مهم است.
سردبیر این روزنامه با اشاره به تنفیذ رای مردم به محمود احمدی نژاد توسط رهبر نظام نوشته دلگیری های ناشی از انتخابات میتواند بعد از مدتی فراموش شود. در حالی که اصرار رئیس دولت بر تداوم روشهایی که موجب این دلخوریها شد و در چهار سال گذشته، گاه فریاد و گاه طعنهزنی شرکای حکومتی او در مجلس و سایر نهادها را برانگیخت، موضوعی نیست که بتوان تاثیر آن بر سرنوشت آتی کشور را نادیده گرفت.
توطئه غرب
کیهان در سرمقاله خود با اشاره به تنفید رای مردم به احمدی نژاد نوشته غرب مایل نبود که ایران به این پیروزی بزرگ دست یابد و آمریکایی ها با استفاده علنی از "همه سرپل ها"یی که طی سی سال بطور کاملاً محرمانه آنان را آماده کرده بودند، درجه خطر را بسیار بالا نشان دادند و به موازات آن به بعضی از کشورهای منطقه باوراندند که این دفعه کار تمام است.
به نوشته این روزنامه پاره ای از شخصیت های سیاسی که نیمچه آبرویی در میان مردم داشتند، فریب خورده و پرده ها را کنار زدند و آشکارا از آشوب های خیابانی، آشوبگران و حتی قتل مردم عادی حمایت کردند. هر فرد محاسبه گر می داند که این چهره ها بسیار زیرک تر و عاقبت اندیش تر از آن هستند که به دنبال ادعای یک کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری، بی گدار به آب بزنند و رو در روی ملت- که به دروغ سنگ آنان را به سینه می زدند- قرار گیرند. این رویارویی به وضوح از خاطر جمعی آنان از حاصل کار خبر می دهد. این خاطر جمعی را چه کسان یا دستگاههایی پدید آورده اند؟
نویسنده سرمقاله کیهان با اشاره غیرمستقیم به کسانی که در مراسم تنفید محمود احمدی نژاد حاضر نبودند نوشته هرگز گمان نکنید فلان روحانی پشت پرده یا فلان روحانی مسئول در نظام، یا فلان روحانی که سابقاً رئیس قوه مجریه بوده یا فلان روحانی که نسبتی با امام خمینی دارد فراهم کننده خاطر جمعی ها بوده اند. آمریکایی ها از راههای مختلف و با حجم انبوهی از فعالیت های دیپلماتیک، اطلاعاتی، تحقیقاتی و رسانه ای این خاطر جمعی را فراهم کرده اند.
غلط می کنند
سرمایه نوشته یک نماینده حامی احمدی نژاد خطاب به نمایندگان فراکسیون اقلیت گفت "نمایندگان فراکسیون اقلیت غلط می کنند در مراسم تحلیف رئیس جمهوری شرکت نکنند" و سخنگوی فراکسیون اقلیت مجلس با ابراز تاسف از ادبیات جواد کریمی قدوسی نماینده مشهد گفت "متاسفانه به کار گرفتن ادبیات اینچنینی از سوی برخی از نمایندگان مجلس این روزها به اوج رسیده است."
نماینده ایلام به نوشته این روزنامه با تاکید براینکه "تاکنون سخنان منطقی و وزینی از سوی حامیان رئیس دولت در مجلس شاهد نبوده ایم" گفته "متاسفانه در مجلس بارها شاهد اینگونه رفتارهای خارج از نزاکت بوده ایم که منجر به بی نظمی جلسات مجلس شده، تا جایی که رئیس مجلس در بسیاری از موارد مجبور به دادن تذکر یا حتی اخطار به نمایندگان خاطی شده است."
دولت پرتحرک
رسالت در سرمقاله خود نوشته اغلب اعتقاد بر این است دولت نهم یک دولت پرتحرک و معتقد به مبانی اصولی نظام بود که در راستای حل مشکلات و معضلات چندین ساله کشور گامهای بزرگی را برداشت و طرحهای بیشماری را در راستای ارتقای سطوح کیفی و کمی زندگی مردم در برنامه قرار داد.
به نوشته این روزنامه: موفقیتهای بینظیر دولت در عرصههای اقتصادی، سیاسی واجتماعی همچون دستاوردهای هسته ای، هوافضا، توزیع سهام عدالت و واگذاری شرکتهای سود ده دولتی به بخش خصوصی، مبارزه با فساد مالی در ساختار اداری، جایگزینی صدها هزار خودرو فرسوده، تمهیدات جدی دولت در بخش مسکن و واگذاری زمینهای دولتی به مردم در اقساط 99 ساله، گسترش همکاریهای بینالمللی و منطقهای و تنش زدایی واقعی در عرصه سیاست خارجی، کاهش نرخ جرایم اخلاقی و مبارزه با مفاسد اجتماعی و از همه مهمتر سفرهای پر خیر و برکت استانی، تنها بخشی از موفقیتهای این دولت بود که مایه اقبال عمومی بی سابقه به دکتر احمدی نژاد در انتخابات دهم شد.
داوری در زندان
مرتضی کاظمیان در مقاله ای در اعتمادملی درباره اعترافات دو تن از زندانیان نوشته آقایانی که هفتههاست در حبس و بند بهسر میبرند و از فردای انتخابات، بازداشت شدهاند، به کدام اسناد و مدارک دسترسی داشتهاند که به داوری متقنی در مورد انتخابات 22 خرداد نائل آیند که تقلبی صورت نگرفته است.
نویسنده مقاله این روزنامه پرسیده آیا شهروندان معترض به نتیجه انتخابات، که در این هفتهها به اشکال گوناگون اعتراض خود را مطرح کردهاند و هزینههای فراوان و متعدد و بیشماری را متحمل شدهاند، به درخواست آقایان بازداشت شده، اینجا و آنجا حاضر شده و اعتراض کردهاند؟ بیش از هفت هفته از روز برگزاری انتخابات سپری میشود؛ آن جمعیتی که 30 خرداد به خیابان آمدند، هفتم تیر پیرامون مسجد قبا مجتمع شدند، در نماز جمعههاشمیرفسنجانی حضور یافتند، در چهلم قربانیان انتخابات به بهشت زهرا رفتند، یا در نقاط مختلف پایتخت و کشور، اعتراض خویش را به صورت محسوس و مدنی بیان کردند، به خواست «خویش» به خیابان رفتند یا به تمنای فلان حزب یا بهمان شخصیت؟
به نظر نویسنده اصلاح طلب روزنامه اعتمادملی شخصیتهایی چون سیدمحمد خاتمی، میرحسین موسوی، مهدی کروبی، محسن میردامادی، بهزاد نبوی، عبدالله رمضانزاده، محمدعلی ابطحی، محمد عطریانفر باید بهمثابه "سرمایه اجتماعی" مورد تعامل و توجه واقع شوند و در راستای تحقق منافع ملی، قدر بینند. پوشاندن لباس زندان بر تن تمام ایشان و نشاندنآنها بر صندلی متهمان، از ارزش و منزلت اجتماعی آنان نمیکاهد و باور مردم در مورد انتخابات را تغییر نمیدهد. کی باشد که این "کژراهه" پایان یابد؟
انقلاب مخملی
اعتمادملی در مقاله ای نشان داده "انقلاب مخملی" یا "نافرمانی مدنی" مجموعهای از روشهای مسالمتآمیز برای به زیر کشیدن نظامهای استبدادی است "در حالی که انقلاب اسلامی مردم ایران در سال 1357، انقلابی بود که در مجموع بدون توسل به مبارزات مسلحانه و خشونتآمیز و با استفاده از روشهای مدنی مثل تظاهرات مسالمتآمیز و اعتصابات گسترده به پیروزی رسید".
به نوشته این روزنامه در محاکمات اخیر این جملات را زیاد شنیدیم که کشورهای خارجی در راستای پروژه "انقلاب مخملی" سرنخ حوادث اخیر را در دست دارند اما جین شارپ، واضع تئوری انقلاب مخملی، که اسم او را کیفر خواست دادستان در دادگاه اخیر نیز زیاد شنیدیم، در کتاب از دیکتاتوری به دموکراسی خود میگوید: "اتکای جنبشهای داخلی به دخالت نیروهای بیگانه کار عبث و مضری است زیرا اولا حکومتهای بیگانه غالبا نظامهای دیکتاتوری را تحمل میکنند یا حتی در مواردی به این نظامها یاری هم میرسانند چرا که از این طریق منافع اقتصادی و سیاسی کشورهای مذکور به نحو احسن تامین میشود."
محاکمه موسوی
وطن امروز روزنامه هوادار دولت از عبدالرضا داوری به عنوان یک پژوهشگر سیاسی یاد کرده و از زبان وی نوشته میرحسین موسوی شاهکلید اتاق فرمان کودتای مخملی است و تازمانی که دادگاه انقلاب اسلامی وی را محاکمه نکند نمیتواند چهره واقعی عالیجنابان کودتای مخملی را روشن کند.
همین شخص به نوشته وطن امروز با اشاره به اعترافات ابطحی و عطریانفر در جلسه روز شنبه دادگاه انقلاب اسلامی گفت: ابطحی و عطریانفر ازجمله عوامل کلیدی اغتشاشات اخیر هستند و تا زمان حضور شاهکلید و عالیجنابان کودتای مخملی در دادگاه بخش بزرگی از پروژه کودتای مخملی آشکار نخواهد شد. اعترافات ابطحی و عطریانفر در جلسه دادگاه از بزرگترین توطئه سیاسی یکصد سال اخیر ایران پرده برداشت.
این اظهارات به ویژه زمانی اهمیت دارد که یکی از زنان عضو جناح اصولگرا به نوشته روزنامه های امروز نظر داده که گفته های ابطحی و عطریانفر که ربطی به انقلاب مخملی نداشت و هیچ درباره آن نگفتند.
تحریم بنزین
مردم سالاری در سرمقاله خود با اشاره به تصمیم کنگره آمریکا برای تحریم صادرات بنزین به ایران به بررسی تبلیغات و تصمیم های دولت در مورد مقابله با این تحریم پرداخته و سرانجام نوشته اگر برنامه ریزی می شد مبالغ حاصل از صرفه جویی در مصرف بنزین را صرف تسریع در احداث پالایشگاههای نیمه کاره می کردند کشور با وجود گذر از گردنه سخت سهمیه بندی بنزین، دیگر نیازی به واردات نداشت
به نوشته حمید رضا شکوهی نه تنها واردات بنزین به کشور کاهش نیافته بلکه چشم انداز امیدوارکننده ای هم در آینده نزدیک برای توقف روند صعودی واردات بنزین به کشور وجود ندارد. در حقیقت، مشکلات مالی موجب شده تا روند احداث پالایشگاهها در کشور، بسیار کندتر از روند پیش بینی شده باشد و پر سرو صداترین پروژه پالایشگاهی کشور- ستاره خلیج فارس- نیز پس از گذشت بیش از دو سال از آغاز احداث آن و در حالیکه طبق برنامه باید کمتر از دو سال دیگر به بهره برداری می رسید هنوز به 20 درصد از پیشرفت فیزیکی هم نرسیده باشد.
در ادامه سرمقاله مردم سالاری اشاره شده که پالایشگاه ستاره خلیج فارس در خوشبینانه ترین حالت با گشایش اعتبار 500 میلیون دلاری جدید دولت، یک سال دیرتر از موعد مقرر به بهره برداری می رسد یعنی نه تنها مبالغ حاصل از صرفه جویی در مصرف بنزین پس از سهمیه بندی، صرف امور زیربنایی نشده بلکه از درآمد افسانه ای نفت طی سالهای اخیر نیز برای نیل به این هدف استفاده نشده است و در چنین شرایطی چندان غیر طبیعی نیست که آمریکا درصدد تحریم صادرات بنزین به ایران باشد.
تعریف بیکاری
اغفال آماری تعریف بیکاری عنوان گزارش شیرین سعیدی در روزنامه سرمایه است که در آن آمده رئیس مرکز آمار ایران با رد برخی شبهات مطرح شده در مورد نرخ بیکاری گفت: «تعریف شاغل در طرح آمارگیری از اشتغال و بیکاری، تا سال 1383 عبارت بود از فردی که در هفته مرجع حداقل دو روز کار کرده است. اما در سال 1383 برای انطباق با تعاریف جدید و استانداردهای بین المللی که توسط سازمان بین المللی کار(ILO) ابلاغ می شود، این تعریف به حداقل یک ساعت کار در هفته مرجع تغییر کرد.
به نوشته این روزنامه تغییر تعریف بیکاری فقط موجب یک دهم درصد تغییر در نرخ بیکاری آن هم فقط برای یک بار شده است، تغییر تعریف نرخ بیکاری در دولت هشتم و در جهت همسو کردن شاخص ها با استاندارد های بین المللی صورت گرفت.» این در حالی است که مسوولان و کارشناسان حوزه کار اعلام کرده اند طبق قراردادهای بین المللی شرط اشتغال بدون هیچ تغییری همان دو روز در هفته شاغل بودن است و این تغییرات در آمارگیری نفوس و مسکن سال 85 نیز لحاظ شده است.
|
|