بررسی روزنامه های صبح تهران، شنبه ۱۶ خرداد
بررسی روزنامه های صبح تهران، شنبه ۱۶ خرداد
تیترهای اول
"واکنش ها به تاریخی ترین مناظره تاریخی" تیتر اول کلمه سبز است و "سایه اخلاق بر یک مناظره انتخاباتی" عنوان اصلی آفتاب یزد. ابرار با عنوان "سخنان پالیزدار از زبان احمدی نژاد" به همان موضوعی پرداخته که اعتماد با "حاشیه های تندتر از متن یک مناظره" و یاس نو در اولین شماره دوره اول خود با "پس لرزه های مناظره" و دنیای اقتصاد با "پس لرزه های پس از مناظره" همین گزارش را آورده اند و اعتمادملی "امشب مناظره بزرگ کروبی احمدی نژاد" را در تیتر اول خود آورده است.
"آثار عزت ملت ایران در دنیا نمایان است" عنوان انتخابی روزنامه ایران از گفته های رهبر جمهوری اسلامی است که جام جم آن را با عنوان "چنان عمل کنند که کارها با برادری پیش برود" نقل کرده، روزنامه جمهوری اسلامی با تیتر "مردم با همه توان و نشاط پای صندوق های رای بروند" و کیهان با عنوان بزرگ "مردم بیدارند می دانند و می فهمند".
"ما آمده ایم میلیاردهای گمشده را پیدا کنیم" تیتر اول حیات نو است که تازه ترین گفته های میرحسین موسوی نامزد اصلاح طلبان را آورده و مردم سالاری از زبان مدیرمسوول خود خبر داده که " ناقوس شکست تخریب کنندگان مهندس موسوی به صدا درآمده است".
گزیده مقالات
مناظره انتخاباتی
روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود با انتقاد شدید از رییس جمهور به خاطر گفته هایش در مناظره انتخاباتی نوشته آقای احمدی نژاد از مهندس موسوی و دو نامزد دیگر بازخواست می کند که چرا به فکر رقابت با او افتاده اند، چنین اعتراضی فی نفسه به معنای اینست که هیچکس حق ندارد در برابر آقای احمدی نژاد به صحنه بیاید و همه باید تماشاچی باشند تا وی بار دیگر رئیس جمهور شود. این یعنی نفی انتخابات و نفی حضور مردم در صحنه هائی که طبق قانون اساسی حضور در آن صحنه ها حق آنهاست.
به نوشته این روزنامه آقای موسوی در برابر این تهاجمات و اتهامات متحد شده بود که به کدام یک از آنها پاسخ بدهد و چون انسان محجوب و محترمی است اصولا از مناظره چنین تصویری در ذهن نداشت اما شرم آورترین بخش باصطلاح مناظره نشان دادن برگه ای باعکس همسر آقای موسوی و توسل به فضاسازی های تبلیغاتی توسط آقای احمدی نژاد و سواستفاده تبلیغاتی از آن بود.
در پایان این مقاله از علما و مراجع، و دستگاه قضائی خواسته شده در برابر اتهاماتی که در این مناظره به افراد زده شده واکنش نشان دهند و احساس وظیفه کنند چرا که آن چه در این باصطلاح مناظره گفته شد اگر درست باشد تحت عنوان اشاعه فحشا و اگر درست نباشد تحت عناوینی از قبیل دروغ و تهمت و افترا قابل تعقیب قانونی است . آیا مسئولان قضائی ما شجاعت انجام وظیفه را دارند.
کیهان در سرمقاله خود آن چه را در مناظره از سوی محمود احمدی نژاد علیه روسای دولت های پیشین گفته شده تکرار کرده و نوشته راستی، آیا حمایت برخی از مفسدان نشان دار اقتصادی، دزدان بیت المال، جریاناتی که وابستگی آنها به سرویس های اطلاعاتی دشمن برملا شده است و رانت خواران از نامزدی آقای موسوی برای ایشان سوال برانگیز نیست؟!
نویسنده سرمقاله این روزنامه پرسیده آیا فلان مفسد اقتصادی که ۴۰۰ میلیارد تومان از فلان و فلان بانک وام گرفته و در دوبی سرمایه گذاری کرده و هم اکنون حامی جناب آقای موسوی است باید مورد اعتراض ایشان قرار گیرد و در همان حال پرداخت سهام عدالت به مردم محروم و مستضعف گداپروری تلقی شود؟
در پایان سرمقاله کیهان آمده چون نزدیک به چهارسال است عده ای با روزنامه های در اختیار خود، رادیوهای بیگانه، تلویزیون های ماهواره ای، محافل سیاسی غرب، افراد و جریانات وابسته به سرویس های اطلاعاتی دشمن بدترین و زشت ترین اهانت ها، ناسزاها و دروغ پراکنی ها را علیه دولت نهم و شخص رئیس جمهور روا داشته اید بنابراین انتظار نداشته باشید که احمدی نژاد در دفاع از حق مسلم خود و مردم، مهر سکوت بر لب بزند و در میان آن همه استدلال های محکم و اسناد غیرقابل انکار، سخنی قابل تأمل نیز بر زبان نیاورد.
آفتاب یزد در سرمقاله خود نوشته در روزهای اخیر، کمتر کسی را دیده ام که از نظر اخلاقی، نمره مناسبی به فرد حمله کننده در مناظره بدهد و بسیاری از افراد، موسوی را »برنده اخلاقی« مناظره دانستند. همچنین منتقدان از ادبیات احمدی نژاد در این مناظره طیف گسترده ای را شامل میشود به طوری که می توان به خاطر تعداد رای منفی به رئیس دولت نهم، رقیب انتخاباتی او - میرحسین- را برنده مناظره دانست.
به نوشته مجتبی واحدی در این مقاله بخشی از رفتار موسوی در مناظره انتخاباتی با احمدی نژاد نشانه اعتماد مهندس موسوی به پایان دوره مسئولیت احمدی نژاد و آغاز دوره حاکمیت مجدد اصلاح طلبان بود و از این زاویه باید احمدی نژاد را »بازنده« دانست. زیرا سخنان او در قالب اظهار نظر کسی نبود که بخواهد چهارسال دیگر هم در چارچوب نظام فعلی به ادامه فعالیت بپردازد. بعضی سخنان احمدی نژاد به این معنا بود که »عالی ترین مقامات نظام و وابستگان آنها، ارتباطات مشکوک خارجی و داخلی دارند و رئیس جمهور هم برای قطع این وابستگیها در چهار سال گذشته هیچ توفیقی نداشته است«. نتیجه مستقیم این سخن آن است که تداوم ریاست جمهوری احمدی نژاد، محقق کننده ایدههای او نـخـواهـد بـود.
در ادامه سرمقاله افتاب یزد آمده امـا مـوسوی که ظاهرا ً بازگشتاصلاح طلبان را قطعی میداند ضمن اشاره به کاستیها و برخی کج رویها ،در عین حال به گونهای سخن نگفت که مردم، خود را در جهنمی از اقسام زشتیها، مفاسد و سوء استفادههای مقامات عالیرتبه ببینند. از این منظر، اصلاح طلبان برنده برنامه چهارشنبه شب بودند و مناظره شنبه شب احمدی نژاد با کروبی، تکلیف بسیاری را مشخص خواهد کرد که از میان دوکاندیدای این جناح،کدام یک توان بیشتری برای مقابله با کارشکنیهای احتمالی جناح مقابل - پس از پیروزی اصلاح طلبان- خواهد داشت؟
گمانه زنی نتیجه
ابراهیم امینی در مقاله ای در اعتماد نوشته انتخابات دوره دهم با توجه به آرایش کاندیداها، بهترین آرایش انتخاباتی را دارد که می تواند برای اصلاح طلبان ایده آل باشد چراکه برخلاف دوره گذشته که تعدد کاندیداها، ایده آل جناح اصولگرا بود، در این دوره انتخابات فضایی مطلوب آنها بود که می توانستند در مرحله اول نتیجه انتخابات را به نفع خودشان رقم بزنند. اما از سوی دیگر چندقطبی شدن انتخابات، به دلیل آنکه موفقیت یک کاندیدا در گرو آن است که آرای او از آرای سه کاندیدای دیگر بیشتر باشد، برای بعضی از نامزدها و به ویژه رئیس دولت نهم مشکل ساز شده است.
این نماینده مجلس ششم نتیجه گیری کرده که انتخابات دومرحله یی می شود و اصلاح طلبان نتیجه را به نفع خود رقم زده و پیروز انتخابات خواهند بود. دلیلش هم این است که آرای محمود احمدی نژاد در مراحل اول و دوم تغییر خاصی نخواهد کرد. این امر مستلزم آن است که اصلاح طلبان تلاش کنند حامیان یکی از کاندیداهای اصلاح طلب از کاندیدای دیگر راه یافته به مرحله دوم حمایت جدی به عمل آورند و تنش و اختلافی بین شان ایجاد نشود .
برای مقابله با تقلب
فاطمه حقیقت جو نماینده مجلس ششم در مقاله ای در اعتمادملی نوشته بر این باورم که تحریم انتخابات به سود احمدینژاد و حامیان اقتدارگرای اوست. دغدغه دخالت در نتایج آرا و شمارش آرا به نفع نامزد اقتدارگرایان، دغدغهای جدی و قابل اعتناست. مشارکت حداکثری تنها راهی است که میتواند مانع از آن شود.
به نوشته وی در این مقاله انتخابات آزاد و سالم نیست، بنابراین نماینده تمام دیدگاههای فکری در این انتخابات حضور ندارند. اما برای مهیا کردن زمینه برگزاری انتخابات آزاد و سالم باید حضوری پررنگ تر و موثرتر در عرصه سیاسی داشته باشیم. اتخاذ سیاستهای انفعالی همچون تحریم انتخابات، واگذارکردن میدان رقابت به جریانی است که هیچ اعتقادی به رای و مشارکت سیاسی مردم ندارد و میکوشد با توسل به شیوههای آمرانه و سرکوبگرانه، سیاستهای خود را بر جامعه مسلط کند. مشارکت گسترده و به قدرت رساندن نامزدان جنبش اصلاحات و پرسشگری مداوم از آنها میتواند زمینه تغییر و تحول را فراهم کند.
فضای کسب و کار
محمود اسلامیان در سرمقاله دنیای اقتصاد در مورد ایجاد فضای مناسب برای کسب و کار نوشته ایجاد اطمینان و آرامش در حوزههای داخلی کشور از مهم ترین لوازم است و مسوولیت ایجاد این فضا متوجه هر آن کسی است که میکروفون یا قلمی در دست دارد که باید بداند بیان مسائلی که باعث ترس سرمایه و ناامنی شود، حاصلی جز خروج سرمایه و توسعه بیکاری ندارد.
به نوشته این مقاله ایران باید یک بار و برای همیشه تکلیف خود را با موضوعی به نام سرمایه و سرمایهگذار روشن کند. اتفاقات اول انقلاب به دلیل وابستگی تعدادی از سرمایهداران به حکومت قبل طبیعی است، ولی پس از گذشته سهدهه از انقلاب به نظر میرسد نوسانات موجود و طرح مسائل شعاری باعث ایجاد فضای ناامن شود.
تبلیغات گازی
مردم سالاری از قول رئیس پیشین موسسه بین المللی مطالعات انرژی نوشته دولت پرونده سنگینی از اشتباهات و تخلفات دارد که بسیاری از آنها استخراج و شناسایی شده و برای اهل فن شناخته شده است اما شاید وزن آن چه که این دولت در حوزه مشترک پارس جنوبی کرده و ظلمی که در آنجا به ملت ایران روا داشته شده است، با هیچیک از دیگر تخلفات و اشتباهات و حتی با مجموعه آنها قابل قیاس نباشد.
غلامحسین حسن تاش به گزارش مردم سالاری با شرح پیشرفت های این منطقه در دولت سابق و آن چه به دولت فعلی تحویل داده شد نتیجه گرفته که چاه های تولید گاز و سکوهای بهره برداری از گاز آماده نشده و داستان مضحک افتتاح فازهای ۹ و ۱۰ به این صورت بوده است که مقدار اندکی از گازهای تولیدی فازهای ۶ تا8 که از مدت ها پیش، امکان تولید آن وجود داشته است را به پالایشگاه های ۹ و ۱۰ برای تصفیه برده اند.
این استاد اقتصاد انرژی توضیح داده که در تبلیغات وانمود کرده اند که ۵ فاز جدید به بهره برداری کامل رسیده و از طریق برنامه های وسیع تلوزیونی و تابلوهای عظیم جاده و خیابان ها چنین امری را تبلیغ کرده اند و حالا هم بهره برداری محدود از خط لوله انتقال گاز به آغاجاری نزدیک شده است، گاز فازهای ۶ تا ۸ باید از پالایشگاه های ۹ و ۱۰ قطع شود و به آغاجاری فرستاده شود و ظاهرا برای این شاهکار با تاخیر چندساله نیز قرار است تبلیغات مشابهی برپا شود.
|
|
|
|
|