بررسی روزنامه های صبح تهران: چهارشنبه ۱۳ خرداد
بررسی روزنامه های صبح تهران: چهارشنبه 13 خرداد
تیترهای اول
روزنامه های کلمه سبز، کیهان، خبر، جام جم و جمهوری اسلامی با جملاتی از بینان گذار جمهوری اسلامی در آستانه بیستمین سالگرد درگذشت وی به پیشواز چهاردهم خرداد رفته اند که تعطیل عمومی است.
"چرا چهارسال در معرفی مرد ۲۵۰ میلیاردی تعلل کردید؟" سئوالی است که آفتاب یزد در صدر گزارش های خبری خود نقل کرده و در آن نظر چند دولتمرد را نسبت به افشاگری های دیروز رئیس دولت منعکس کرده است، ابرار از قول رییس دولت نوشته "اسامی مفسدان اقتصادی را اعلام می کنیم"، سرمایه "پاسخ نعمت زاده به احمدی نژاد" را تیتر اول خود قرار داده است.
"دعوت از مقام های ایران برای شرکت در جشن استقلال امریکا" تیتر اول روزنامه اعتماد است و "توجه ویژه جهان به ایران" عنوان اصلی دنیای اقتصاد.
"حمله احمدی نژاد به کرباسچی" تیتر بزرگ اعتمادملی است و "می خواهند حلقه شکسته قدرت را بازسازی کنند" جمله ای از رییس جمهوری است که روزنامه ایران نقل کرده است و رسالت از قول وی نوشته "۳۲۰ هزار تهمت و افترا علیه خادم ملت".
گزیده مقالات
چراهائی درباره تروریسم و زاهدان
عباس عبدی در مقاله ای در اعتمادملی با اشاره به عملیات تروریستی در زاهدان پرسیده چرا فقط از سال ۱۳۸۴ به بعد شاهد چنین رویدادهایی هستیم.، چرا زمانی که مهندس حسینی استاندار منطقه بود، چنین رویدادهایی را شاهد نبودیم؟ شاید با خوشخیالی بگوییم که عاملان وابسته به آمریکا و انگلیس هستند، خوب چرا قبل از سال ۱۳۸۴ این افراد قادر به فعالیتی موثر نبودند؟ چرا این اقدامات فقط در بلوچستان زمینه ظهور دارد و نه در مناطق دیگر؟ چرا آن زمانی که طالبان در افغانستان قدرتمند بود و پاکستان هم درگیر مشکلات داخلی خود نبود، چنین اقداماتی علیه ایران در بلوچستان صورت نمیگرفت؟
در ادامه مقاله اعتمادملی خطاب به مردم آمده که هرچه زودتر و قبل از آنکه زمان را از دست بدهیم، باید تغییری جدی در سیاستهای خود به وجود آوریم . در نحوه برخورد با دگراندیشان، دانشجویان، اقوام و مذاهب و... باید تغییر روش داد. با برخوردهای سختافزاری و خشونتآمیز نمیتوان دیگران را مجاب و جذب کرد.
نویسنده اصلاح طلب مقاله اعتماد ملی تاکید کرده که اینکه بلافاصله بعد از این جنایت سه نفر اعدام شوند، چه معنایی دارد؟ اگر این سه نفر قبلا محاکمه و محکوم به اعدام شده بودند و فقط اجرای حکم آنها مانده بود، در این صورت اجرای عدالت که ارزش والایی است را با کینه و انتقام جایگزین کردهایم و چه خسارت عظیمی به خود زدهایم و اما اگر آنان متهمان همین اقدام بودهاند در این صورت رسیدگی قانونی و قضایی را قربانی انتقامجویی کردهایم و خسارت بزرگتری برخود زدهایم؛ و نه تنها اقدامات جنایتکارانه طرف مقابل را تضعیف نکردهایم که به نوعی غیرمستقیم زمینه تشویقی هم برای آنان فراهم شده است.
تقلب در انتخابات
کیهان در سرمقاله خود احتمال هر نوع تقلب در انتخابات را منتفی دانسته و نوشته علاوه بر مکانیسم قانون انتخابات که بدون تردید امکان تقلب موثر و سازمان یافته در آن منتفی است تجربه عملی قریب به سی انتخابات در سه دهه از عمر نظام جمهوری اسلامی که همگی به صحت و سلامت برگزار شده خود گواهی بر آن است که شبهه در سلامت انتخابات، خانه ای است که بر روی آب بنا شده.
سرمقاله کیهان به تجربه انتخابات گذشته ریاست جمهوری اشاره کرده که در پایان دولت محمد خاتمی برگزار شد و از زبان وزیر کشور دولت اصلاحات آن را بهترین انتخابات از حیث سلامت انتخابات خوانده و نوشته به این ترتیب جریان هایی که کمیته صیانت از آراء را پیگیری می نمایند در شوره زار سیاسی کاری تخم غیرقانونی می نشانند و خود به خوبی می دانند که برای آنها صیانت از آرا فقط یک بهانه است که در قالب یک ترفند به میدان آورده اند.
افتتاح نمایشی
سرمایه در گزارشی نوشته باوجود هشدار بسیاری از مسئولان در خصوص آماده نبودن راه آهن اصفهان- شیراز به نظر می رسد با توجه به همزمانی فعالیت های انتخاباتی، این خط ولو به صورت نمایشی امروز افتتاح شود.
به نوشته گزارشگر این روزنامه اصرار برای گشایش زودهنگام پروژه اصفهان- شیراز، نام افتتاح "نمایشی" و "انتخاباتی" را برای آن با مسماتر کرده است.
نظرسنجی انتخاباتی
روزنامه رسالت از قول یکی از هواداران دولت در مجلس نوشته احمدینژاد با ۵۷ درصد آرا اکثریت آرا را به خود اختصاص میدهد.
به گزارش رسالت حسین فدایی نماینده تهران از جشن دوم خرداد که با حضور محمد خاتمی و میرحسین موسوی برگزار شد به تندی یاد کرده و گفته آنجا برخی از بستگان بزرگان نظام به بهانه به قدرت رسیدن هر چه از دهانشان در آمد زدند و در ایام فاطمیه چهها که نکردند. سامان دادن به کانونهای فیروزهای و راه انداختن کارناوالهای شادی از یک خط مشی است.
آفتاب یزد در سرمقاله خود نوشته اصولگرایان و حامیان دولت ده روز مانده به انتخابات به شکست خود واقف شده و دست هایشان را بالا گرفته اند چرا که تاکنون همواره با رقم های چند برابر و در صدهای بالا خود را پیروز میدان انتخابات می دیدند اما اینک با وقوف به ریزش آرای محمود احمدی نژاد در نظرسنجی های ساختگی ادعا می کنند که پنجاه دو و پنجاه سه در صد آرا متعلق به آنهاست
علیرضا مجمع در گزارشی در دنیای اقتصاد نوشته فضای انتخابات دوره دهم ریاستجمهوری به شدت پرهیجان شده است. با قاطعیت میتوان گفت: بعد از انتخابات دوم خرداد، پرشورترین رقابت انتخاباتی تاریخ پس از انقلاب در این دوره شکل گرفته و از لحاظ تبلیغات انتخاباتی حرفه ای ترین دوره هاست.
به گزارش این روزنامه نامزدهای ریاستجمهوری دیگر از کوچکترین عنصری برای تبلیغ برنامههایشان نمیگذرند. نکتهای که از همیشه انتخابات را جذاب کرده، این است که برخلاف دورههایی است که قرار است دوره ریاست جمهوری قبلی تمدید شود، و اساسا در آن دورهها انتخابات فرد از پیش برنده داشت و به همین دلیل چندان فضای رسانهای و تبلیغاتی جذابی برای پیگیری برنامه کاندیداها وجود نداشت.
گزارشگر دنیای اقتصاد علت شور این دوره را آنجا دیده که منتخب مردم قابل پیش بینی نیست و حتی رئیسجمهوری شاغل یعنی محمود احمدی نژاد هم از آن حاشیه امنیتی که رییسجمهورهای قبلی داشتند برخوردار نیست و سعی میکند با حضور در این فضاهای جذاب، انگار که هیچ کس او را نمیشناسد خود را به مردم معرفی کند، با این تفاوت که نامزدهای دیگر میتوانند دولت او را نقد کنند و او علاوه بر دفاع از عملکردش با شیوههای تازهای با سایر رقبا برخورد میکند و بر جذابیت این فضا افزوده است.
تضعیف مدیریت هاسرمقاله روزنامه سرمایه به موضوع تضعیف مدیریت ها در دولت فعلی اختصاص دارد که در آن آمده رفتارهای دولت نهم در بعد مدیریت باعث شد سطح اختیارات مدیران مناطق و وزرا با وجود شعارهای این دولت به شدت کاهش پیدا کند در سایه نادیده گرفتن نظام تخصیص بودجه اختیارات دستگاه ها از آنها سلب شد و جابه جایی ردیف های بودجه به خصوص از عمرانی به جاری با وجود شعارهای دولت به زیان بودجه های عمرانی تمام شد.
در ادامه سرمقاله سرمایه آمده امنیت و ثبات شغلی مدیران در سطوح وزرا و مدیران ارشد واقعاً با مخاطره همراه بود. این تغییرات مکرر و ترس از برکناری قدرت برنامه ریزی را از مدیران سلب کرد. در مواردی شنیده شد برخی وزرا به خاطر موضع گیری مخالف آنچه در راس هرم دولت می خواست از کار برکنار شده اند. این جابه جایی های مکرر تنش های زیادی در نظام مدیریت ایجاد کرد و به تبع آن هزینه و انرژی زیادی را بر دولت و دستگاه ها تحمیل کرد.
بدشانسی رییس جمهوران
محمد صادق جنان صفت در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته مالکیت دولت ایران بر دو غول خودروسازی ایران، چندین بانک بزرگ تجارتی و توسعهای، اکثریت شرکتهای بیمه، شرکتهای بزرگ حمل و نقل، بنگاههای بزرگ بازرگانی، کشاورزی، نفت، گاز و پتروشیمی، از یک جهت برای روسای جمهور خوشبختی میآورد و از یک جهت دیگر اما او را در موقعیت دشواری قرار میدهد. به نوشته این اقتصاددان خوشبختی رییسجمهوری این است که میتواند از طریق وزیران، مدیران میانی و مدیران بنگاهها و شرکتها، اراده سیاسی خود را بر بخش بزرگی از اقتصاد حاکم کند. اما مدیریت و مالکیت توامان صدها شرکت، موسسه و سازمان دولتی در حوزه اقتصاد این بدشانسی را نصیب رییسجمهوری میکند که به اطلاعات و گزارشها و آمارهای وزیرانی استناد و به آنها اعتماد می کند که خود ناگزیرند به گزارشهای اطلاعاتی و آماری مدیران میانی و مدیران عامل شرکتها اعتماد کنند.به نوشته سرمقاله دنیای اقتصاد این مساله موجب شده است که احتمال خطا - به صورت عمدی یا از سر فراموشی و غفلت و یا از سر ترس و واهمه – در ارائه گزارشهای تحلیلی و آماری همیشه وجود داشته باشد. محمود احمدینژاد، رییسجمهور فعلی ایران نیز از این قاعده مستثنا نیست.