گفتگوی بی بی سی با همسران نامزدهای ریاست جمهوری

گفتگوی بی بی سی  با همسران نامزدهای ریاست جمهوری

در دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران، برای نخستین بار توجه به همسران نامزدهای ریاست جمهوری جلب شده است.

زهرا رهنورد، همسر میرحسین موسوی، در این روزها در بیشتر سفرها و برنامه های تبلیغاتی آقای موسوی در کنار اوست و با پوشیدن مانتوهای رنگی و روسری های گلدار، چهره جدیدی از همسران نامزدها به نمایش گذاشته است.

در مقابل فاطمه کروبی، همسر مهدی کروبی، که مثل خانم رهنورد چهره ای اجتماعی است و در سال های گشته مسئولیت هایی در ایران داشته است، با این که چندان در کنار همسرش ظاهر نمی شود، رئسی ستاد انتخاباتی تهران آقای کروبی است.

اعظم السادات فراحی، همسر محمود احمدی نژاد، هم با این که در این چهار سال بسیار کم در انظار عمومی ظاهر شده، روز یکشنبه برای نخستین بار به همراه همسرش در یک گردهمایی انتخاباتی شرکت کرد.

معصومه خدنگ،همسر محسن رضایی هم که در هنگام ثبت نام همراه آقای رضایی به وزارت کشور رفته بود، در آخرین سفر انتخاباتی همسرش نیز او را همراهی کرده است.

بی بی سی فارسی تلاش کرد برای آگاهی از نظرات همسران نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ایران و نیز نقش آنها در فعالیت های انتخاباتی و کابینه احتمالی همسرانشان، با این چهار نفر گفتگو کند.

گفتگو با زهرا رهنورد و فاطمه کروبی ممکن شد که بخشی از آن را در زیر می خوانید. ستاد انتخاباتی محمود احمدی نژاد هنوز به درخواست بی بی سی برای مصاحبه با خانم فراحی پاسخ نداده و در مورد معصومه خدنگ نیز انجام مصاحبه تا دوشنبه ۱۱ خرداد میسر نشده، اما امکان انجام آن در روزهای بعد منتفی نیست.

در زیر بخش هایی از گفتگو با خانم ها کروبی و رهنورد را، که مشرح آنها در برنامه ۶۰ دقیقه دوشنبه ۱۱ خرداد از تلویزیون فارسی بی بی سی پخش شد، می خوانید.

زهرا رهنورد:

فکر نمی کنم در زمینه حقوق زنان، پیشروتر از موسوی وجود داشته باشد

خانم رهنورد. شما نقش خود را به عنوان اولین زنی که دست در دست همسرش در مبارزات انتخاباتی ایران شرکت می کند، چطور می بینید؟

حضور من به خاطر دفاع از یک فکر و اندیشه است، که عمدتا در رابطه با رفع تبعیض و حمایت از زنان است و من فکر می کنم که من به عنوان یک روشنفکر مسلمان و ایرانی وظیفه دارم از کاندیدایی که با او همفکری دارم حمایت کنم. حالا به طور اتفاقی این کاندیدا، همسرم است.

اگر چنانچه آقای موسوی رئیس جمهور شوند، آیا بعد از انتخابات هم نقش شما با همین جدیت ادامه خواهد داشت؟

ببینید. من همیشه به عنوان یک روشنفکر ایرانی، یک هنرمند، یک نوسینده، یک محقق، یک استاد دانشگاه، نقشی جدی در حمایت از حقوق زنان و جوانان داشته ام. پس از این هم همین نقش را ادامه خواهم داد، اما نه در کابینه. اصولا روحیه من، روحیه مدنی است و روحیه دولتی نیست.

خیلی ها معتقدند حشور شما در کنار آقای موسوی در انتخابات این دوره بسیار مهم است. آیا فکر می کنید در صورت پیروزی آقای موسوی، حضور شما در کنار او به سنتی تبدیل شود و همسران دیگر کاندیداها هم بعدا از این سنت پیروی کنند؟

سوال شما دو بخش داشت. پاسخ من به بخش اول این است که من می دانم که زنان و جوانان به افکار و اندیشه های من علاقه مند هستند و طبیعتا به صحنه می آیند. در مورد بخش دوم هم باید بگویم من آدم کلیشه ای نبوده ام و هیچ وقت کلیشه ای عمل نکرده ام. اما این که آیا این رفتار می تواند به سنت تبدیل شود یا نه، بستگی به علایق، جسارت ها و شجاعت های همسران کاندیداها و خود کاندیداها دارد.

اما هر چه هست، من از یک اصول و مبانی اسلامی پیروی می کنم. من الگوی حضرت زهرا را پیش روی خود دارم که او در تمام صحنه ها در کنار همسرش حضور داشت.

شما جایی گفته اید که حمایتتان از آقای موسوی، حمایت مشروط خواهد بود. می شود در این مورد توضیح دهید؟

البته شاید شرح کامل داده نشده باشد. مقصود من این بود کهحمایت من از آقای موسوی مشروط به این است که ایشان هم با نقطه نظرات من، یعنی مساوات بین زن و مرد و حمایت از زنان، موافق باشد و از آنهاغ دفاع کند.خوشبختانه با بیانیه ای که درباره حقوق زنانو حقوق خانواده دادند، دیدم که کاملا چارچوب های فکری مان یکی است.

منتقدان آقای موسوی می گویند که برنامه های آقای موسوی مربوط به دهه شصت است. آیا بیست سال یعد از دوره نخست وزیری آقای موسوی، ایشان برنامه هایی دارند که مربوط به خواسته ها و نیزهای زنان و دختران امروز جامعه ایران باشد؟

به نظر من این انتقاد درستی نیست. چون موسوی گفتمان انقلاب اسلامی را مدرن و به روز کرده است. یعنی در واقع از زاویه امروز به آن گفتمان نگاه می کند.

در رابطه با زنان، آزادی زنان، حضور ز نان در عرصه های ملی و بین المللی، حضور زنان در کابینه، حق شهروندی زنان، حمایت از حقوق زن در خانواده، فکر نمی کنم پیشتازتر از موسوی کس دیگری وجود داشته باشد.

بیانیه ای که ایشان در هماش زنان و موسوی مطرح شد بیشتر مسائل زنان گنجانده شده است. از جمله نقص های حقوق زنان در قلمرو خانواده، قوانین مدنی، حضور در مراکز تصمیم گیری سه قوه از جمله کابینه، حمایت از زنان بی سرپرست و خود سرپرست، بیمه های همگانی برای زنان، ایجاد شرایط مناسب برای زنان خانه دار، پیوستن به کنوانسیون های بین المللی زنان البته با شرط تحفظ موازین اسلامی و مذهبی. من فکر می کنم این بیانیه بسیار پیشرو، متقن و همه جانبه است.

فاطمه کروبی: کروبی از پیشتازان استیفای حقوق زنان است

خانم کروبی. آقای کروبی چهار سال پیش هم کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری بود. چرا شما در این دوره با قوت بیشتری برای حمایت از آقای کروبی وارد میدان شده اید؟

به هر حال انتخابات از جایگاه بسیار خاصی برخوردار است و برای ما مهم و سرنوشت ساز است. می توانم بگویم در همه جای دنیا شاخص دموکراسی حضور حداکثیر مردم است و تشکیل جمهوری اسلامی ما هم بر اساس میزان رای مردم بوده و طبعا جمهوری اسلامی متکی به آرای مردم است.خب، طبیعی است که ما تلاش می کنیم برای حضور و مشارکت هر چه بیشتر مردم در پای صندوق های رای.

شما قبلا گفته اید که اگر آقای کروبی رئیس جمهور شود، این به نفع همه زنان است. چرا چنین نظری دارید؟

اولا که خانم ها باید فرصت دستیابی به امکانت را مانند آقایان داشته باشند و باید تلاش کنیم که موانع پیشرفتی که در جامعه ما وجود دارد، برداشته شود. در واقع تمام تلاش من و سایر خانم ها این است که مدیریت های کلان و مراکز تصمیم گیری به خانم ها سپرده شود.

یعنی شما امیدوار هستید که اگر آقای کروبی رئیس جمهور شود، مناصب جدی تری مثل وزارت به خانم ها داده شود؟

با توجه به دیدگاه های آقای کروبی و آشنایی که من با ایشان دارم، مطمئن هستم که قطعا ایشان حضور خانم ها را در اجتماع خیلی پررنگ تر و جدی تر از وضعی که موجود است، خواهند کرد.

اگر آقای کروبی رئیس جمهور شوند، خود شما در چه زمینه ای فعالیت خواهید کرد؟

من با توجه به فعالیت سی ساله ای که در عرصه های مختلف، اعم از سیاسی، اجرایی و فرهنگی داشته ام، با کوله باری از تجربه، حتما می توانم کمکی برای ایشان باشم.

اگر شما همسر رئیس جمهور باشید و با توجه به سوابقی که تا بحال داشته اید، بخواهید فعالیت گسترده سیاسی و اجتماعی داشته باشید، به هر حال الگویی خواهید بود برای بقیه زنان جامعه ایران. اما همان طور می دانید، برای بخشی از جامعه ایران هنوز هم حضور زنان در چنین فعالیت هایی تعریف شده نیست وبا آن کنار نمی آیند. شما چه جوابی برای آنها دارید؟

ببینید، مطالبات زنان ما بسیار به حق و بجاست. من باز عرض می کنم که آقای کروبی از پیشتازان استیفای حقوق زنان در همه عرصه ها بوده اند. نمونه بارزش هم خود من که در این حدود سی سال که انجام وظیفه می کنم، جدا اگر حمایت و پشتیبانی ایشان نبود، شاید این موفقیتی را که من امروز احساس می کنم دارم، بدست نمی آوردم.

آقای کروبی نه تنها یک وزیر خانم خواهند داشت، بلکه اعتقادشان بر این است که خانم ها مسلما در عرصه های مهم و مدیریت های کلان و مراکز تصمیم گیری باید حضور جدی داشته باشند.

nikroo - یونان - اتن
من این زهرا رهنورد را خیلی خوب میشناسم .یک زن فوقا العاده عصبی و پرخاشگر. اینقدر بیماری روحی شدید داره که شوک بهش میدن. البته کی تو ایران سالمه.
سه‌شنبه 12 خرداد 1388

ferfereh - ایران - تهران
رای من کروبی
سه‌شنبه 12 خرداد 1388

alireza-perspolisi - ایران - بندرعباس
چرا با حاج خانم ما صحبت نکردن ؟
سه‌شنبه 12 خرداد 1388

dara20 - امزیکا - واشنگتن
کلاغ سیاه های زشت صورت دیو سیرت کثافت. بدکاره های عفریته مفتخور تن لش انگل.
سه‌شنبه 12 خرداد 1388

shahsavar - ایران - تهران
درود بر موسوی.امیدوارم کروبی در سال 2000 به ارزویش برسد.
سه‌شنبه 12 خرداد 1388

Nim Rokh - ایران - تهران
بیخودی جوش نزنید ما به اجمدی نژاد ریس جمهور محبوب ایران رای می دهیم و 10 روز به روز سرنوشت و شگفتی باقی مانده است. البته تقلا برای رای کل خوب است....ادامه دهید.
سه‌شنبه 12 خرداد 1388

salva knd - ایران - تبریز
nikroo - یونان - اتن واقعاْ جای تاسف داره که اینقدر وقیحانه دروغ بافی می کنید. دکتر زهرا رهنورد آنقدر برای مردم شناخته شده هست که ...
سه‌شنبه 12 خرداد 1388

piroz - ایران - تهران
این مطالب از یکی سایتهای طرفداران سید میر حسین موسوی برداشته شده است پروفسور زهرا رهنورد همسر میرحسین موسوی است. زهرا رهنورد متولد 1334 در بروجرد است. او نویسنده نقاش و مجسمه ساز است. همچنین زهرا رهنورد بروجردی رئیس دانشگاه الزهرا و مشاور رئیس جمهور همیشه محبوب سابق کشورمان (سید محمدخاتمی) را در کارنامه دارد. رهنورد دارای مدرک کارشناسی مجسمه سازی کارشناسی ارشد پژوهش و هنر کارشناسی ارشد علوم سیاسی و دکترای علوم سیاسی از دانشگاه تهران و اولین زن مسلمان رئیس و اخیرا کسب مدرک تمام استادی(پروفسوری) دانشگاه است. رهنورد، همسر میرحسین موسوی، نخست‌وزیر سابق کشور، تاکنون یش از 30 جلدکتاب و ده ها مقاله در مباحث نظری هنر، زنان،علمی و سیاسی به چاپ رسیده است. ازجمله: حکمت هنر اسلامی- طلوع زن مسلمان- ریشه های استعماری کشف حجاب- پیام حجاب زن مسلمان- دولت اسلامی- موضع گیری طبقات در فرایند انحطاط جامعه- سوگواری در حراء و... وی پیش از این رییس تنها دانشگاه دخترانه کشور یعنی دانشگاه الزهرا بود، که گفته می‌شود به دلیل فشارهای وارده از سوی اصولگرایان نسبت به نوع مدیریت وی از این دانشگاه، در شهریور 85 از این سمت کنار رفت و جای خود را به محبوبه مباشری واگذار کرد. مدارک دانشگاهی: لیسانس : مجسمه سازی - دانشگاه تهران فوق لیسانس : پژوهش اسلامی - دانشگاه تهران علوم سیاسی - واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی دکترا : علوم سیاسی - واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی آثار و تالیفات: مقالات : ارائه بیش از ٣٣ مقاله در زمینه هنر و موضوع زن در سمینارهای مختلف. کتابها : حکمت هنر اسلامی، ١٣٧٨، «سمت». مشبک، ١٣٨١، «سمت». تصحیح کتاب و مقدمه کتاب خاتم، ١٣٨٣، «سمت». همگام با هجرت یوسف، دفتر نشر فرهنگ اسلامی . موضع گیری طبقات اجتماعی با فرایند انحطاط یک جامعه در قرآن، ١٣٧٥، نشر معلم. هنر معاصر ایران در جهان اسلام، ١٣٨٢، نشر روزنه. پیام زن مسلمان، ١٩٩١، انگلستان انتشارات هدی. زیبا شناسی در اسلام و مسیحیت و مارکسیسم، ١٣٦٨، بی تا. ریشه استعماری کشف حجاب، ١٣٥٩، هدایت و یازده کتاب دیگر به زبانهای اردو، ترکی استانبولی و انگلیسی. تحقیقات و فعالیتها : در سه حوزه ادبی و هنری ، علوم سیاسی و مطالعات زنان. اشتغال به تدریس دروس مجسمه سازی، تاریخ هنر، حکمت هنر اسلامی و مطالعات تطبیقی و زبان و بیان در هنرهای سنتی در مقاطع لیسانس تا دکترا. از ایشان چند اثر هنری از جمله مجسمه های مادر(نرگس عشق) واقع در میدان مادر تهران، ظهر عاشورا و پرنده روز دهم به یاد مانده است . مسئولیتهای اجرایی : ریاست دانشگاه الزهرا. عضو هیأت علمی دانشگاه تهران. از سال ١٣٧٤ تا کنون، مدیر گروه هنر سازمان «سمت». سابقه تدریس : مجسمه سازی، تاریخ هنر، حکمت هنر اسلامی، مطالعات تطبیقی و زبان و بیان در هنرهای سنتی، مقاطع لیسانس تا دکترا در دانشگاههای الزهرا، تربیت مدرس و تهران.
سه‌شنبه 12 خرداد 1388

مسلمان ایرانی - ایران - شیراز
آماری تکان دهنده از عملکرد دولت نهم https://eslahtalaban.ir/?n=177 از ادمین محترم سایت خواهشمندم که در صورت امکان این خبر را هم منتشر بفرمایند. باز هم تشکر از شما دوستان عزیز. موفق باشید
سه‌شنبه 12 خرداد 1388

pary12 - برزیل - کمن
خنده داره واقعا چقدر مسخره اینا به خانم اوباما نگاه کردن جوگیر شدن وگرنه تا بحال کجا بودن . همینه دیگه همیشه از همه عقبن اونم چندین قرن. تازه اومدن پهلوی شوهراشون که کاری کنن و ابراز وجودی کنن و از خانم اوباما و کلینتون عقب نمونن.
سه‌شنبه 12 خرداد 1388

flora_germany - آلمان - دوسلدورف
نکبت بر سر ما ایرانیها میبارد که باید قیافه های این عجوزه ها را به عنوان ایرانی و آن هم همسران نامزدهای ریاست جمهوری ببینیم.
سه‌شنبه 12 خرداد 1388

himawari1038 - ژاپن - توکیو
Nim Rokh - ایران - تهران رفتی ای دیت رو از نیم نگاه تبدیل کردی به نیم رخ و با اسم جدید به... خوریات ادامه میدی؟احمقی نژاد رو ا...هایی مثل تو فقط حمایت میکنن.مفت خور کث.....
سه‌شنبه 12 خرداد 1388

Black Chador - امریکا - ولدن
Nim Rokh - ایران - تهران احمقی نژاد فقط رای ادمهای احمقو داره. باید بینیم در انتخاباب چند در صد مرم ایران احمقند.
سه‌شنبه 12 خرداد 1388

shabnam anti mammad! - استرالیا - سیدنی
واه! اون عکس اولیه چقدر رمانتیک بود !...
سه‌شنبه 12 خرداد 1388

ramatia - ایران - تهران / تهران
چرا اونهایی که بیرون ایران هستن اینقدر با نفرت کامنت میذارن ؟چقدر مغرضانه
سه‌شنبه 12 خرداد 1388

arashbehdin - امریکا - اتلانتا
nikroo - یونان - اتن در این که این زن و امثال او روانی هستند شکی نیست. ولی تو چطور به خودت اجازه دادی همه ایرانیها را نا سالم خطاب کنی؟ اگر ایرانی هستی باید به حالت تاسف خورد.
چهار‌شنبه 13 خرداد 1388

mohsen_raja - ایران - تهران
سبزی پلو با محسن،لوبیا پلو با محسن (ستاد انتخاباتی محسن رضایی)
چهار‌شنبه 13 خرداد 1388

sasan4 - ایران - تهران
Black Chador - امریکا - ولدن کاملا با نظرتون موافقم;-)
چهار‌شنبه 13 خرداد 1388

alireza-perspolisi - ایران - بندرعباس
Black Chador - امریکا - ولدن همه اونهای که رای میدن
چهار‌شنبه 13 خرداد 1388

laghar tan - ایران - تهران
nikroo - یونان - اتن خودت ناسالمی بی.... زنه کروبی چقدر بیریخته....
چهار‌شنبه 13 خرداد 1388

kerdarenick - ایران - تهران
همسر اوباما که از اینا خوشکل تره
چهار‌شنبه 13 خرداد 1388

ایران همیشه سبز - ایران - تهران
جالب !بعضی از ما ایرانیها اصلا طرف را نمیشناسیم ولی فوری ترور شخصیت میکنیم مثل اینکه ویتامین داره؟!خانم رهنورد اولا یک زن ایرانیست و دوما انسان شریف ومحترمی است!!!
چهار‌شنبه 13 خرداد 1388

niagara - ایران - تهران
کروبی بد از بین بدتر!
جمعه 15 خرداد 1388

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.