بررسی روزنامه های تهران؛ دوشنبه چهارم خرداد
بررسی روزنامه های تهران؛ دوشنبه چهارم خرداد
تیترهای اول
روزنامه های ابرار، ایران، کیهان، جمهوری اسلامی و رسالت در عنوان اصلی خود این سخن رهبر جمهوری اسلامی را قرار داده اند که گفته است "نامزدهای انتخاباتی برای دلخوشی دشمنان سخنی بر زبان نیاورند".
"صندوق های رای ده برابر می شود" از قول مقامات وزارت کشور تیتر اصلی کلمه سبز است که همراه با خبر نگرانی رقیبان دولت منعکس شده است، " هشدار مرکز تحقیقات استراتژیک به برخی حامیان دولت" عنوان اصلی آفتاب یزد است.
"ملت ایران تا ابد مدیون شهداست" تیتر جام جم و "تشکل قدرتمند، اصلىترین نیاز معلمان" عنوان حیات نو، "نامه بخش خصوصی به سران قوا" گزارش اصلی دنیای اقتصاد، سرمایه در تیتر اول خود نوشته "اشتغال زایی میرحسین 17، احمدی نژاد 5 نفر" و مردم سالاری نوشته "عقب ماندگی و تحجر نمی خواهیم" و "اعتماد مجدد مجلس به لاریجانی" خبراول روزنامه خبر است.
گزیده مقالات
تروریسم و آمریکا
کیهان در سرمقاله خود با این ادعا که آمریکا در حال پرورش جاسوسانی است که در ایران به کارش آیند علت را در این دیده که طرح های آمریکا برای سلطه بیشتر در منطقه شکست خورده است. به دنبال این ناکامی ها آمریکا در پی چالش های جدید در منطقه بوده و هر روز اتهامات بی اساس و جدیدی را علیه ایران مطرح می کند. اما مشی تروریستی آمریکا پنهان شدنی نیست.
نویسنده سرمقاله کیهان بدون ارائه مدرک و منبع نوشته از هنگام اشغال عراق توسط آمریکا و هم پیمانان این کشور، موج ترور و عملیات تروریستی علیه مردم -خصوصا شیعیان و اماکن مقدس آنان حکایت از آن دارد که تروریست ها تحت حمایت و به دستور آمریکا به اقدامات کینه جویانه خود دست می زنند. گزارش های رسیده حاکی است آمریکایی ها با تجهیز مزدوران القاعده ای خود به اسلحه و مهمات، برای آنان پوشش امنیتی ایجاد کرده و بعد از عملیات تروریستی آنها را فراری می دهند.
انتخابات
رسالت در سرمقاله خود با اشاره به محسن رضایی نامزد ریاست جمهوری که گفته بود ایران امروز قدرت اول منطقه و جزء 10 کشور اول دنیاست نوشته پیش از این وی گفته بود ادامه راه دولت نهم کشور را به سوی پرتگاه میبرد حالا باید گفته شود چه شد به این جایگاه رسیدیم و سهم دولت نهم در این مرتبت چیست؟
به نوشته رسالت محمود احمدینژاد طی چهار سال گذشته کوچه کوچه و خیابان به خیابانهای شهرهای ایران را رفته و با مردم این مرز و بوم نشست و برخاست داشته و بیش از دو برابردولت گذشته به طور خستگیناپذیر کار کرده و از نزدیک صحت و اتقان عمل دستگاه اجرایی را ادراک و به تماشا ایستاده است.
سرمایه گزارش داده که سعید حجاریان عضو ارشد جبهه مشارکت در یک جمع انتخاباتی گفت این رئیس دولت هرجا که رفته پول و بن داده و از اول دولت هر کاری که کرده برای تبلیغات بوده است اما کاندیدای ما حتی نمی توانست صحبت کند.در دوره قبلی از جانب آقای معین بنده به صدا و سیما رفتم، برنامه ای ضبط و پخش شد و عموم مردم آن را مشاهده کردند امسال مجبور شدیم در زیر زمین با آقای مهندس موسوی صحبت کنیم. در دوره رضاشاه هم برای خواندن و گوش دادن به روضه اباعبدالله مردم داخل خانه ها و پستو ها می رفتند.
به نوشته سرمایه حجاریان که سخن گفتن برایش مشکل است سخنان خود را به پایان رساند و از حاضران جلسه خواست به مقاله ای که وی با نام «گربه مریض آسیا» با اشاره به جرقه های اصلاح طلبی در تاریخ معاصر ایران نوشته گوش کنند همان جائی که نوشته در طول این تاریخ هر کس نسخه ای برای این گربه مریض پیچیده است. آنچه در میان همه این اصلاحات مانند گوهر مفقوده ای بود مردم بودند زیرا بار اصلاحات باید به دوش مردم باشد.
آفتاب یزد در سرمقاله خود با اشاره به اتهاماتی که هواداران دولت و منقدان به یکدیگر می زنند با ذکر مثال هائی نشان داده تخریب دیگران و حمله به منقدان را دولت آغاز کرد و هر چه از عمر دولت نهم گذشت و رئیس این دولت، نسبت به برخی پشتیبانیهای حکومتی و رسانه ای از خود مطمئنتر شد برحجم ادعاها علیه افراد حقیقی و حقوقی افزود. تا جایی که در ابتدای سال 87 از فشارهای بیرونی به مجلس سخن گفت و از مقاماتی گفت که 27-28 سال است همیشه مقامات دولتی داشته اند و معلوم نیست این همه پول را از کجا آورده اند.
سخنی که به نوشته سردبیر آفتاب یزد نشانی کسی جز رقیب احمدی نژادی در انتخابات 84 نبود.
سرمقاله آفتاب یزد با اشاره به کسی که در سالهای اول انقلاب کودکی بیش نبوده و حالا سیاست خارجی کشور در بیست سال قبل از دولت نهم را انفعالی می نامد نوشته وزیر خارجه همین دولت به خود حق داد حامیان سهم 50 درصدی ایران در خزر را در ردیف دشمنان کشور قرار دهد، یک مشاور او در برابر اعتراض مراجع تقلید به یک تصمیم احمدی نژاد آنچنان برآشفته شد که آنها را به " زدن گردن علما توسط امام زمان" یادآوری کرد، مشاور دیگر او، طرح مجلس برای استقلال بانک مرکزی را "تلاش برای مخفی ماندن نام دو سه هزار نفر رانت خوار" نامید و یار دیگر او، اعتراض نمایندگان مجلس به گرانی گوجه فرنگی را "نعرهخجالت آور" لقب داد.
به نظر این سرمقاله عکس العمل های اخیر علیه دولت، نشان می دهد برخی سکوت ها در برابر انتقادهای پیشین، نه نشانه سعه صدر دولتی ها بلکه دلیلی بر بی اعتنایی و عدم نگرانی ایشان نسبت به تاثیرگذاری این انتقادات در جامعه بوده است و هشدارهای فعلی، متاثر از تاثیر نگران کننده همین انتقادات برسرنوشت انتخابات.
زنان و انتخابات
عیسی سحرخیز در مقاله ای با عنوان "اینبارهم سر زنان بیکلاه ماند" در اعتماد نوشته من اگر جای زنان شاخص حامی میرحسین موسوی و مهدی کروبی بودم اکنون که شورای نگهبان نظر نهایی خود را اعلام کرده و هیچکس را به جز چهار مرد به عنوان "رجل و مذهبی و سیاسی" به رسمیت نشناخته و تایید نکرده است، حسابی افسوس میخوردم که چرا به عنوان نامزد ریاستجمهوری دوره دهم ثبتنام نکردم.
به نظر این نویسنده اصلاح طلب بحث ثبتنام زنان در انتخابات موضوع جدیدی نیست، شاید پیگیرترین فرد برای رسیدن به این هدف فرزند مرحوم آیتاللهطالقانی باشد که در دورههای مختلف شورای نگهبان را در این زمینه آزموده و به چالش کشیده است تا نشان دهد ریاستجمهوری زنان در جمهوری اسلامی یک رویای محال است و آرزویی تحقق یافتنی نیست. حرکتی ناتمام برای تحقق رویای زنان ایران که اینبار لابد به دلیل ناامیدی از تفسیر و برخورد شورای نگهبان از جانب او پیگیری نشد و علم هدایت آن در عمل به رفعت بیات نماینده تازه نفستری در مجلس شورای اسلامی سپرده شد.
درآمد نفتی
سرمایه در گزارش اصلی خود بر اساس آمارهای بانک مرکزی و مرکز آمار ایران نشان داده که مجموع درآمد های حاصل از فروش نفت و گاز کشور در 28 سال گذشته 679 میلیارد و 666 میلیون دلار بوده است که از این بین سهم دولت میرحسین موسوی در هشت سال تصدی گری حدود شانزده و نیم در صد، سهم دولت های هاشمی رفسنجانی حدود هجده و نیم، سهم محمد خاتمی 42 در صد و محمود احمدی نژاد 270 میلیارد دلار یعنی 73/39 درصد بوده است.
به نوشته سرمایه نکته قابل توجه آنکه سهم 40 درصدی دولت محمود احمدی نژاد از عایدات نفتی 28 سال گذشته مربوط به تنها چهار سال بوده و دولت های قبل از دولت نهم به رغم اینکه درآمد های نفتی آنها مربوط به دوره هشت ساله تصدی گری آنها بر دولت بوده، هرگز از 25 درصد کل عایدات حاصل از کل فروش نفت در 28 سال گذشته فراتر نرفته است .
مزاحمت سازمان برنامه
بیژن رحیمی دانش با عنوان "شفاف سازی مزاحمت نیست" در سرمقاله سرمایه نوشته در اقدامی نه چندان کم سابقه (در دولت نهم) وزیر جهاد کشاورزی از سازمان مدیریت و برنامه ریزی به عنوان سازمان مزاحم پروژه های عمرانی با تفکر آمریکایی یاد کرد. اینکه این سخنان با استناد به چه مدرک یا مدارکی عنوان می شود حرفی جداست. اما باید از وزیر کشاورزی پرسید که "مزاحمت" در نزد شما چه معنایی دارد؟
نویسنده سرمقاله سرمایه به یاد آوده وزیر کشاورزی دولت نهم در دولت هشتم مجری طرح خودکفایی گندم بود و پرسش من این است که برای طرح خودکفایی گندم (که سرانجام ایران دوباره تبدیل به بزرگ ترین واردکننده گندم شد) سازمان مدیریت و برنامه ریزی چه کوتاهی و مزاحمتی ایجاد کرد. در آن زمان با وجود همه کاستی ها سعی شد بهترین امکانات در اختیار این طرح برای به ثمر رسیدن خودکفایی قرار گیرد.
در ادامه این مقاله آمده سازمان مدیریت و برنامه ریزی مهم ترین وظیفه اش نظارت بر اجرای قانون بود چرا که هر ساله حدود 5/2 تا چهار برابر امکانات موجود از دستگاه ها تقاضا می شد و سازمان مدیریت ناچار بود که با توجه به اهمیت و اولویت طرح ها با دستگاه های مورد نظر تعامل کرده و بودجه در اختیار آنها قرار دهد. بنابراین ناراضی بودن دستگاه ها چیز عجیبی نیست.
محمود اسلامیان در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته رییس بانک مرکزی، میزان بدهی معوقه بنگاههای اقتصادی کشور را حدود 33میلیارد دلار اعلام کرده است؛ رقمی که میتواند برای هر شنوندهای نگرانکننده باشد از سوی دیگر، اکثر بنگاههای تولیدی و اقتصادی و طرحهای نیمهتمام، مدعی مشکلات جدی نقدینگی هستند و این مشکلات بعضا باعث تعطیلی تعدادی از واحدهای صنعتی کشور شده است.
به نوشته این کارشناس اقتصادی با توجه به نگرش حاکم بر نهادهای تصمیمگیر، بهجای تحلیل درست و دقیق مشکلات و ارائه راهحلهای صریح و منطقی، برنامههایی با تمرکز صنفی اعلام و پیگیری میشود.طبیعی است که چنین اقداماتی از آنجا که ریشه در واقعیات حاکمبر مشکلات ندارد، راهبه جایی نخواهد برد و در این موضوع خاص، کشور شاهد افزایش دائم معوقههای بانکی خواهد بود.