بررسی روزنامه های تهران؛ پنجشنبه ۳۱ اردیبهشت
بررسی روزنامه های تهران؛ پنجشنبه 31 اردیبهشت
تیترهای اول
اعتماد، ایران، کیهان و رسالت تیترهای اول خود را به "آزمایش دومین موشک پیشرفته سجیل ۲" اختصاص داده اند.
اندیشه نو در عنوان اصلی خود از قول میرحسین موسوی از "مشارکت اقوام در اداره کشور" نوشته و مردم سالاری از زبان همین نامزد انتخابات نوشته "بنیاد حفظ و گسترش زبان های اقوام ایرانی را تاسیس می کنم" و آفتاب یزد از زبان مهدی کروبی نوشته "برنامه های من آن قدر خوب است که دولت برای اجرای آن شعار می دهد".
"مصلحت نیست رییس مجلس یا نهادها و افراد موثر نامزد معرفی کنند" تیتر ابرار است، جام جم با عنوان "نامزدها رنگ خود را شناختند" و روزنامه جمهوری اسلامی و حیات نو با "آغاز تبلیغات رسمی داوطلبان"، دنیای اقتصاد با "آرایش نهایی انتخابات" گزارش های انتخاباتی را منعکس کرده اند.
"انتقاد دری نجف آبادی از اقدام غیرقانونی دولت" تیتر اصلی سرمایه است و صدای عدالت با "انتقاد صریح دادستان کل از خلاف شرع های دولت نهم" همین موضوع را در صدر گزارش های خبری خود آورده است.
گزیده مقالات
کردستان:حسرت دشمنان
رسالت در سرمقاله خود با اشاره به سفر یک هفته ای رهبر جمهوری اسلامی به استان کردستان نوشته اسلامی اندیشیدن و ایرانی بودن شکافی برای "قومیت" و "مذهب" باقی نگذاشته است که دشمنان بخواهند در درون آن علیه ملت سنگر بگیرند. تفرج صبحگاهی مقام معظم رهبری در ارتفاعات آبیدر - همانجا که در آغاز پیروزی انقلاب توپخانه قوای کفر و الحاد و نفاق برسر مردم سنندج آتش دشمنی و نفرت میریخت - تصویری از امنیت و امان را در کردستان واتاب میداد. امنیتی که مورد رشک و حسد کردها در همسایگی ما در عراق و ترکیه و ... است .
سردبیر رسالت با اشاره به مشخص شدن چهار نامزد ریاست جمهوری توسط شورای نگهبان نوشته بیتردید همه نامزدها صالحاند. اما ملت باید اصلح را انتخاب کند. مقام معظم رهبری در سفر به کردستان معیارها و شاخصهایی را معرفی کردند که هر کس میتواند از میان این چهار نفر، مصداق نامزد خود را جستجو کند و در انتخابات آینده برحجم مشارکت بیفزاید.
تبلیغات انتخاباتی
صدای عدالت در سرمقاله خود نوشته در این دوره علاوه بر تزاید تبلیغات نامزدها، هریک از آن ها انتظارات دیگری را منشاء آرا خود قرار داده اند که متاثر از عواملی است مثل این که مطالبات مردم حاصل وعده و وعیدها از یک سو و نوع عملکرد دولت نهم تحقق نیافته، و وضعیت کشور از جهات اقتصادی نه تنها توفیقی نداشته بلکه مشکلات مختلف در نتیجه سوء مدیریتها و تا حدودی هم اثرات سوء بحران اقتصادجهانی در کشور هویدا شده است.
به نوشته این مقاله تغییراتی که در دوران دولت فعلی داده شده نه تنها تاثیری در بهبود شرائط و وضعیت امور کشور نداشت بلکه موجب تنش و آشفتگی در نظام مدیریت اجرائی کشور شده، ثبات و امنیت اقتصادی را که از اصول پایداری دولتهاست به هم ریختنه و هر روز باتصمیمات مقطعی شرائط برای سرمایه گذاری از ریسک بیشتری برخوردار شد و این امر خصوصاً در سال اول دولت نهم موجب گریز سرمایه از کشور گردید.
سهام بی ارزش
سرمایه در سرمقاله خود سهام عدالت را به نقد کشیده و نوشته این برگه هایی که به عنوان سهام عدالت در دست مردم قرار می گیرد کاغذهای بی ارزشی است که ارزش سهام ندارد. معلوم نیست متعلق به چه شرکتی است و این سهام توسط چه گروه یا افرادی عرضه شده و کارگزاری سهام برعهده چه کسی است. بر این اساس باز هم مشخص نیست که سهامداران سهام عدالت چگونه باید از سهام مجموعه شان دفاع کرده و منافعشان را حفظ کنند.
صفائی فراهانی در این مقاله نوشته دولت اعلام کرد ۲۲ میلیون سهام عدالت توزیع کرده، یعنی ۲۲ میلیون نفر سهامدار سهام عدالت هستند. آیا اعلام شده این سهام مربوط به کدام شرکت هاست، این شرکت ها زیان ده هستند یا سودده و زمانی که تراز مالی سالانه شرکت ها مشخص نیست چگونه می توان سهام عدالت را یک سهام واقعی دانست؟ در نظر بگیرید با این شرایط چگونه می توان سود و زیان این شرکت ها را محاسبه کرده و دست آخر به هر سهامدار روستایی ۸۰ هزار تومان نیز پرداخت کرد.
معاون سابق وزارت اقتصاد نتیجه گیری کرده که سود سهام عدالت، سودی صوری است و تنها وسیله و ابزاری برای تحت الشعاع قرار دادن آرای عمومی در انتخابات است. در حالی که با این روش مردم به اعانه بگیر تبدیل می شوند.
نفت و گاز
سرمایه در گزارشی پیرامون صنایع نفت در چهار سال گذشته، درباره پروژه بزرگ گاز موسوم به پارس جنوبی نوشته این پروژه با تاخیرهای به وجود آمده در فازهای ۶، ۷ و ۸ فسخ یک جانبه قرارداد فازهای ۱۱، ۱۳ و ۱۴ از سوی شرکت های توتال، شل و رپسول تحت تاثیر فشارهای بین المللی، عدم توانایی جذب سرمایه گذاران خارجی، عدم توانایی و شرکت های داخلی در تهیه منابع مالی و همچنین تجهیزات موردنیاز و دانش پایین فنی این شرکت ها میلیاردها دلار خسارت و عدم النفع را نصیب پارس جنوبی کرد.
گزارشگر سرمایه پرسیده رئیس جمهور که از ۲۷۲ میلیارد درآمد نفتی سخن می گفت که طی این چهار سال عاید کشور شده است پس چرا باوجود این درآمد سرشار نفتی تمام پروژه های نفتی و گازی مشترک و غیرمشترک به واسطه عدم تامین منابع مالی با تاخیر مواجهند. پس چرا میزان بودجه سرمایه گذاری مناطق نفت خیز جنوب تا یک سوم کاهش پیدا کرده است، چرا کشوری مثل قطر برای سرمایه گذاری در پارس جنوبی ۷۰ میلیارد دلار اختصاص می دهد و ایران ۱۰ میلیارد دلار که پرداخت آن هم با شک و تردید همراه است.
در پایان گزارش آمده دولت نهم با نگاه و رویکرد هزینه ای به درآمد نفتی آخرین میخ های تابوت صنعت یکصد ساله نفت را کوبید. راه اندازی فازها با تاخیرهای طولانی و تحمل صدها میلیون دلار هزینه کار را به جائی رسانده که مسوولان در یک اقدام نمادین و تبلیغاتی پالایشگاه های این دو فاز را با پوشش تبلیغاتی گسترده به بهره برداری رساندند این در حالی بود که این پالایشگاه ها به دلیل آماده نبودن چاه های دریایی در عمل بلااستفاده هستند.
روزنامه جوان در سرمقاله خود به تحسین طرح دولت در مورد تقسیم اوراق مشارکت نفت بین مردم پرداخته و نوشته بنا به گفته کارشناسان تامین منابع مالى پروژه ها از طریق عرضه اوراق مشارکت یکى از تمهیداتى است که مى توان برای تامین عدالت اجتماعی به کار گرفت چنان که اکبر ترکان، معاون وزارت نفت سال گذشته گفت انتشار اوراق مشارکت و تدارک ضمانتنامه هاى شرکت ملى نفت ایران براى سرمایه گذارى یکى از بهترین شیوه هایى است که مى تواند در کنار تاسیس بانک صنعت نفت، به مشکلات موجود در زمینه تامین منابع مالى پایان دهد.
سرمقاله جوان از محمدمهدى مفتح، نماینده مجلس هم نقل کرده که گفته است انتشار اوراق مشارکت و عرضه آن در بین مردم براى تامین مالى پروژه هاى نفتى، یکى از بهترین راهکارهایى است که علاوه بر تحقق مالى پروژه ها مى تواند عدالت اجتماعى را در قالب این طرح به ارمغان آورد.'
بیطرفی صدا و سیما
روزنامه جمهوری اسلامی در تحلیل هفته خود نوشته دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با اعلام اسامی کاندیداهای تایید صلاحیت شده از سوی شورای نگهبان یک گام دیگر به روزهای حساس و سرنوشت ساز خود نزدیک شد. طبعا ورود به صحنه تبلیغات انتخاباتی و استفاده یکسان کاندیداها از فرصت های تبلیغاتی می تواند به اصلاح چهره رسانه ملی که تا امروز نتوانسته بی طرفی خود را نشان دهد موثر باشد.
به نوشته این روزنامه صدا و سیما به عنوان رسانه همگانی و ملی باید در روزهای باقیمانده تا انتخابات ۲۲ خرداد با فرصت سازی برابر برای کاندیداهایی که تابحال از این تریبون محروم بوده اند در تنویر افکار عمومی و تشریح برنامه های کاندیداهای ریاست جمهوری نقش آفرینی کرده و با عوام زدگی که معمولا در این ایام به سراغ افکار عمومی می آید مقابله کند.
مچ های باز شده
سرمقاله آفتاب یزد با اشاره به تبلیغات رسانه های هوادار دولت درباره اختلافات درونی اصلاح طلبان پرسیده واقعاً شعار چند دانشجوی حامی موسوی در حضور کروبی، اهمیت بیشتری دارد یا عباراتی که در یک سال اخیر توسط حامیان قبلی و فعلی احمدینژاد مطرح شده است؟! حتی اگر در میان طرفداران دو کاندیدای اصلاح طلب اختلافاتی وجود داشته باشد آیا این اختلافات با آنچه که توسط اصولگرایان حامی و منتقد احمدینژاد و چهرههای سرشناس آن جناح نسبت به رئیس دولت نهم بیان می شود قابل مقایسه است؟
به نوشته سردبیر آفتاب یزد وقتی یک نفر- که مشخص نیست از ابتدا حامی موسوی بوده یا او هم وظیفهای برای خدمت به رقیب اصلی موسوی به عهده داشته است - مچبند خود را باز میکند، اقدام او تا این حد موجب خوشحالی دل شکستگان آنطرفی میشود. اما هیچ کس از چند وزیر دولت نهم و دهها سیاستمدار سرشناس و حامیان شناسنامهدار احمدی نژاد سخن نمیگوید که او را رها کرده و در راس منتقدان او قرار گرفتهاند.
در آخر این مقاله به طعنه آمده راستی آیا بهتر نیست دوستان آنطرفی، به جای کشف "مچبند باز شده" یک مدعی طرفداری از موسوی، به دنبال سر و سامان دادن به "مچهای باز شده"ای باشند که قاعدتاً افشاگریهای جدید آنها در سه هفته آینده، بسیاری از معادلات را برهم خواهد زد.