مرور روزنامه های تهران - شنبه ۲۶ اردیبهشت
مرور روزنامه های تهران - شنبه 26 اردیبهشت
تیترهای اول
روزنامه جمهوری اسلامی در عنوان اصلی خود به نقل از آیت الله خامنه ای رهبر ایران آورده است، "در پاسخ به تهدیدات لحظه ای درنگ نخواهیم کرد." روزنامه کیهان همین گزارش را با تیتر "زورگویان امروز جهان از فرعون ها و ابوجهل ها خطرناک ترند" و روزنامه رسالت با عنوان "نخبگان در مقابل شیطنت بیگانگان مراقب باشند" منعکس کرده اند.
روزنامه آفتاب یزد در تیتر اول خود از قول میرحسین موسوی نوشته است "بی مهری های رسانه ملی را ملت جبران می کند"، روزنامه حیات نو با عنوان "آگاهی ملت جبران کننده بی مهری رسانه هاست" همین مضمون را در صدر عنوان های خود آورده، روزنامه صدای عدالت از قول همین نامزد انتخاباتی در عنوان اصلی خود نوشته "با یک دهم درآمد سالانه نفت کشور را اداره می کنم"، روزنامه مردم سالاری از اول جمله دیگری را نقل کرده "تخلف از قانون راه را بر دیکتاتوری هموار می کند".
اعتمادملی از قول مهدی کروبی در تیتر اول خود نوشته طرح هولوکاست خدمت به اسرائیل بود"، یاس نو در اولین شماره از دوره جدید گزارش اصلی خود را با این تیتر منعکس کرده "خاتمی و موسوی برای ایران" و گزارش اصلی سرمایه "کارآمدی و صداقت شعار میرحسین" است.
"شش مناظره انتخاباتی در راه است" عنوان گزارش جام جم است، "رمزگشائی از جهش بورس" تیتر اول دنیای اقتصاد، و "پنج و نیم میلیون بازدید، صد میلیارد تومان فروش" گزارش اصلی روزنامه ایران را درباره نمایشگاه بین المللی کتاب تهران نشانه می زند.
گزیده مقالات
انتخابات مردم سالاری در سرمقاله خود با تاکید بر این که در چند انتخابات گذشته اعضای شوراهای شهر و استان هم به عنوان معتمد در هیات های نظارت بر انتخابات حضور داشتند نوشته در این دوره انتخابات این روند نیز دستخوش تغییرات گردد و مثلا در یکی از استانهای غربی کشور تا کنون در سه شهرستان عضویت سه نفر از نمایندگان شوراهای اسلامی به حالت تعلیق در آمده است.
کرم محمدی در سرمقاله مردم سالاری با اشاره به چند نمونه دیگر پرسیده چرا و به چه دلیل چنین انسان های خادم و صادقی را به هیاتهای اجرائی راه نمی دهند؟ مبنای قانونی این کار کجاست چرا در چندین انتخابات گذشته چنین رویه وروشی اعمال نگردیده است؟ تر کیب اکثریت هیاتهای اجرائی از یک طیف و جناح خاص سیاسی است پس چرا از حضور یک نفر با احتمال گرایش دیگری در میان هیاتهای اجرائی خوف دارند؟
نقد دولت
آفتاب یزد در سرمقاله خود به بررسی توهم هائی پرداخته که دولت به آن دامن می زند مانند ثروتمند بودن کشور که "گاه در مسائل ظاهرا کوچک نیز موجب ثروت سوزیهای فراوان و ایراد خسارت به کشور میشود مثلا در دنـیایی که کسی حاضر نیست حتی یک لحظه، سرمایه خود را معطل نگه دارد پروژههای میلیاردی، مدتی معطل میمانند تا رئیسجمهور برای افتتاح پروژه، وقت پیدا کند!"
به نوشته سردبیر آفتاب یزد آخرین نمونهتوهم دسترسی نامحدود به ثروتی به نام "اعتبار بینالمللی" است. این توهم، یک روز باعث میشود که در اظهارنظری غیرضروری، بسیـاری از کشـورها را علیه خود تحریک کنند و روز دیگر بدون توجه به انعکاس جهانی حکم سنگسار اجرا می شود و در نهایت، با زیر پا گذاشتن اصول مسلم حقوقی، حکم غیر قطعی رکسانا صابری را در رسانهها اعلام میکنند و با گذشت زمانی کوتاه، حکم نهایی را منتشر مینمایند که حکم اولیه، قابل مقایسه نیست.
روزنامه صدای عدالت در سرمقاله خود سفرهای استانی را یک رکورد برای دولت فعلی دانسته و نوشته تعداد مصوبه ها و نامه های مردم از جمله نکته های تبلیغاتی دولت درباره سفرهای استانی است چنان که پس از هر سفر به عنوان دستاورد آن اعلام می شود که تاکنون مثلا 13 هزار مصوبه بوده است و یا نامه هایی بالغ بر سی تا چهل میلیون به رئیس دولت نوشته شده و عمدتا درخواست کمک مالی کرده اند.
به نوشته صدای عدالت، هیچ کشوری را در عالم نمی توان یافت که دولتش اینهمه سفر و مصوبه داشته یا اینهمه نامه دریافت دارد و لابد با اینهمه پرکاری دولت بسیاری از مسائل و مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم ایران باید حل شده باشد ! اما کافی است عملکرد دولت را با کشور همسایه یعنی ترکیه مقایسه کرد تا معلوم شود آیا آن ها بدون سفرهای استانی آیا نتوانسته اند گامی به جلو برداردند و شاخص های کلان اقتصادی و اجتماعی شان را تکان دهند و بهبود بخشند. تازه آن ها از درآمد افسانه نفت به میزان 300 میلیارد دلار نیز بهره ای نداشته اند !
علیه موسوی
روزنامه رسالت در سرمقاله خود با امضای دهخدا به شدت به میرحسین موسوی نامزد اصلاح طلبان تاخته و مناسبت این تاختن هم نامه هفت و پنج تن از جامعه شناسان سرشناس است که در بیانیه ای از نخست وزیر دوران جنگ تجلیل کرده و وی را نامزد اصلح دانسته اند.
نویسنده سرمقاله رسالت جامعه شناسان حامی رقیب احمدی نژاد را چند تنی خوانده که که از بس به آمریکا رفته و از این سمینار به آن سمینار، به دور از ملت خود به زبان انگلیسی قصیح سخن گفته اند از مردم دور افتاده اند.
کیهان در سرمقاله خود را مانند روزهای گذشته به رقیبان دولت حمله برده و نوشته تنگ نظری و سیاه نشان دادن نقاط قوت دولت اصولگرا، گویندگان آن را بیش از گذشته از چشم مردم می اندازد، و بدتر از آن این است که برای جمع کردن چند رای بیشتر، ساختارها و بنیان های قوام و اقتدار ملی- اسلامی مورد حرمت شکنی قرار گیرد. هر کس وارد این "ضدبازی" شود بخواهد یا نخواهد، بداند یا نداند، در زمینی بازی کرده که سرویس های اطلاعاتی آمریکا و اسرائیل و انگلیس آن را چیده اند.
نویسنده سرمقاله کیهان ابراز تاسف کرده که چرا احمدی نژاد 10 تا رقیب جدی مثل خودش ندارد که قوت ها و موفقیت های او را از سرفتوت و حریت بگویند و در عین حال نقدهای خویش را عرضه کنند تا دولت دهم- فارغ از اینکه چه کسی روی کار می آید - با استانداردهای بالاتر و بر مبنای توفیقات دولت نهم تشکیل شود. اگر چنین می-شد حتماً امروز نیاز نبود برخی احزاب نامدار، بنالند که فضای انتخاباتی سرد و کم رونق است و از هیجان و شوری که باید در افکار عمومی بر سر انتخاب از میان نامزدها باشد، خبر چندانی نیست.جواب منقدان
ایران روزنامه خبرگزاری جمهوری اسلامی در گزارش اصلی خود از قول معاون رییس جمهور نوشته درآمد کشور در سه سال اول ریاست جمهوری احمدی نژاد 212 میلیارد دلار بوده است بنابراین این سخن ها که سیصد میلیارد دلار از درآمدهای نفتی گم شده است یا 270 میلیارد دلار پول نفت کجا رفته است؛ و یا پولهای گم شده را پیدا خواهم کرد؛ و موجودی حساب ذخیره ارزی منفی است، هجمه های نادرست است . با ارقام بازی می کنند.
به نوشته روزنامه ایران آقای رضوانی گفته فضای انتخاباتی کشور در چند هفته مانده به انتخابات بهقدری داغ است که هر یک از نامزدها در کنار ارائه وعده و وعیدهای انتخاباتی، دولت را به و مصرف بیش از حد درآمدهای نفتی متهم میکنند، رئیسجمهور اخیراً گفته پاسخ ندادن دولت به این انتقادات به این معنا نیست که پاسخی ندارد بلکه دنبال یک فرصت مناسب است و بزودی این کار را خواهد کرد.
حمایت از کروبی
مرتضی الویری در سرمقاله اعتمادملی نوشته است، اولویت اساسی از نظر اینجانب آمدن کروبی یا موسوی نیست، بلکه توقف مدیریت فعلی کشور است که با عملکرد ناصواب خود کشور را در وضعیت نگرانکنندهای قرار داده است.
شهردار سابق تهران در پاسخ این سئوال که چرا کروبی را ترجیح میدهد نوشته از آنجا که وی در دوره قبلی نیز نامزد ریاستجمهوری بوده و به دلیل مسوولیتهای کلان یعنی ریاست مجلس شورای اسلامی اشراف بر مسائل کشور دارد، بر این باور است که کشور را نمی توان بدون برنامه اداره کرد. او عمیقا به کار کارشناسی باور دارد.
نویسنده سرمقاله اعتمادملی مدعی شده رییس سابق مجلس در مورد سیاست خارجی، چالش هستهای، مهار تورم، سرمایهگذاری خارجی، اشتغال، حقوق شهروندی، زنان و دهها مقوله دیگر دارای موضعگیری های روشن و مشخص است. لذا هرگز جوابهای دو پهلو یا چند پهلو از کروبی نخواهید شنید.
رشد بورس
دنیای اقتصاد در گزارش اصلی خود به بررسی علت رشد بازار بورس پرداخته و از قول کارشناسان اقتصادی نوشته در شرایطی که بیشتر پارامترهای اقتصادی کشور در مقایسه با سال گذشته با کاهش همراه شده است، نمیتوان برای بازار سرمایه، رشد طبیعی متصور شد و افزایش شاخصهای بورسی در شرایط حاضر بیشتر از چندعامل متاثر شده است.
به نوشته گزارشگر دنیای اقتصاد یکی دیگر از عوامل رشد فعلی بازار سرمایه، انتظار برای عرضههای سهام دولتی در بورس است که موجب شده، برخی از سرمایهگذاران، از فرصتهای بلندمدت چشم پوشیده و برای اینکه بتوانند در عرضههای یاد شده حضور داشته باشند به سمت سرمایهگذاریهای کوتاهمدت روی آوردهاند، زیرا در شرایط فعلی اقتصاد، این عرضهها ارزان خواهد بود.