استان گلستان، قطب سرطان مری در جهان

استان گلستان، قطب سرطان مری در جهان

هر ساله تعداد زیادی از شهروندان استان گلستان جان خود را به‌دلیل ابتلا به سرطان مری از دست می‌دهند، به طوری‌که  بر اساس یافته‌های تحقیقاتی که در آخرین شماره مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی گلستان نیز به چاپ رسیده، این سرطان با بیش از 300 هزار مورد جدید در سال، یکی از 10 سرطان شایع در سطح جهان است.

علاوه بر این یافته‌ها، اگر شما در یکی از موتور‌های جست‌وجوگر اینترنت چرخی بزنید و سرطان مری را  جست و جو کنید، صفحات بسیاری با عنوان «سرطان مری سومین عامل مرگ و میر در گلستان، قطب این بیماری در جهان» برابر دیده‌تان گشوده می‌شود که بیانگر افزایش شیوع این بیماری در استان است. همین امر نیز باعث شده است تا تحقیقات گسترده‌ای از سوی پزشکان،اساتید دانشگاه، محققان و زمین شناسان در این زمینه صورت بگیرد.

این سرطان هم همانند تمام سرطان‌های دیگر بر اثر رشد بی رویه ی سلول ها در افراد بالای 40 سال به وجود می‌آید و به دلیل نداشتن علائم تا مراحل پیشرفته، بسیار خطرناک است و اگر سریعا کنترل نشود، به ریه‌ها و کبد هم گسترش می‌یابد که در آن صورت کنترل آن بسیار سخت خواهد شد.

هرچند که دلایل و عوامل دقیق ایجاد این بیماری هنوز مشخص نیست، اما هر سال بیش از چند هزار نفر در سراسر اروپا و آمریکا، به دلیل مصرف الکل و سیگار به این بیماری مبتلا می‌شوند و این در حالی که مصرف سیگار و نوشابه‌های الکلی در استان گلستان بسیار پایین است.

شهریار سمنانی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی گلستان با اشاره به این که از هر 4 هزار نفر در استان، یک نفر به سرطان مری مبتلا است، می‌گوید: تحقیقات اخیر نشان می‌دهد که از مهم‌ترین عوامل ابتلا به سرطان مری در استان گلستان، نوشیدن چای داغی است که بخار از آن بلند می‌شود.

دکتر رضا ملک‌زاده استاد دانشگاه علوم پزشکی گلستان نیز در این باره می‌افزاید:

نوشیدن چایی که حرارت آن بالای 70 درجه سانتی‌گراد است، موجب افزایش خطر سرطان مری می‌شود و این در حالی است که با افزودن مقدار کمی شیر به چای می‌توان این خطر را از بین برد.

اما الیور چایلدز، سخنگوی مطالعات سرطان در بریتانیا با تاکید بر اینکه نوشیدن چای، عادت معمول بسیاری از فرهنگ‌هاست معتقد است: نوشیدن یک فنجان چای در مدتی کمتر از 2 دقیقه پس از ریختن آن از قوری، در مقایسه با چایی که 4 تا 5 دقیقه پس از ریختن نوشیده می‌شود، خطر سرطان مری را پنج برابر افزایش می‌دهد.

ولی ارتباطی بین مقدار چای مصرفی و خطر سرطان مری دیده نشده است.

مسلما این تحقیقات نشان نمی‌دهد که نوشیدن چای بد است، بلکه بیان می کند که خوردن و نوشیدن غذاها و نوشیدنی های داغ به طور منظم می‌تواند خطر ابتلا به سرطان مری را افزایش دهد.

دکتر اسحاق حسینی، فوق تخصص گوارش نیز با اشاره به این که سرطان مری در حاشیه دریای مازندران به شدت شایع است، می‌گوید: سرطان مری در کشور ما، در منطقه دشت مغان تا دشت گرگان و در حاشیه بالای دریای خزر و در کل مسیر جاده ابریشم بیشتر دیده می‌شود.

دکتر سید محمود اسحاق حسینی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در مورد علایم این بیماری نیز می‌گوید: تنها علامت اولیه سرطان مری، بلع سخت غذا است که فرد نمی‌تواند به راحتی غذا را فرو دهد، این حالت ابتدا نسبت به غذاهای جامد و بعد از مدتی نسبت به مایعات نیز نمود پیدا می‌کند.

وی در مورد علت آسیب پذیری بافت مری می‌افزاید: بافت مری بر خلاف سایر بافت‌های دستگاه گوارش، یک لایه مخاطی کمتر دارد و این باعث گسترش زودهنگام سلول‌های سرطانی می‌شود.

دکتر اسحاق حسینی در مورد نحوه تشخیص این سرطان اضافه می‌کند: از آنجایی که سرطان مری هیچ علامتی ندارد و در نتیجه تشخیص آن دیر انجام می‌گیرد، تنها روش تشخیص آندوسکوپی است و افراد در معرض خطر حتما باید آندوسکوپی شوند.

وی در پایان از دو روش رادیوتراپی و جراحی به عنوان روش‌های درمان نام می‌برد و می‌افزاید: رادیوتراپی در سرطان قسمت‌های فوقانی مری کاربرد دارد و برای درمان قسمت‌های میانی و تحتانی، جراحی و رادیوتراپی توصیه می‌شود.

  -  روزنامه همشهری کاملیا مافی

minoota - -
درود به دوستان . بابا قطب چیه اول و اخرش باز خود گلستانه. چند تا از فامیلهای نزدیک من درگیر بودند و مرحوم شدندَ‌. کم کم دارم به خودم هم شک میکنم .البته فراموش کردن که بگن ریشه های ژنتیکی نقش مهمتری رو بعد از تغذیه دارند
شنبه 19 اردیبهشت 1388

bluestar - ایران - تهران
چای داغ نخورید. بعد از غذا هم دراز نکشید. چون باعث ورود اسید معده به مری و زخم مری میشه.
شنبه 19 اردیبهشت 1388

bluestar - ایران - تهران
الان یه عده میان میگن تقصیر جمهوری اسلامیه. به خصوص اون آقای ترکمن میاد میگه جمهوری اسلامی به اقلیتها رسیدگی نمیکنه. نمیدونند که این آقایون چای داغ میخورند سرطان می گیرند
یکشنبه 20 اردیبهشت 1388

Pesare Shoja - گامبیا - آبیجان
آقای bluestar - ایران - تهران مرسی از اشاره خوبی که کردی . راجع به این که گفته ای : بعد از غذا هم دراز نکشید. چون باعث ورود اسید معده به مری و زخم مری میشه. این چیزیه که خیلی ها به آن توجه نمی کنند و به قول معروف میگن معده که پر بشه پلک ها هم سنگین میشن .
یکشنبه 20 اردیبهشت 1388

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.