رود توقف ناپذیر جنبش زنان ایران

رود توقف ناپذیر جنبش زنان ایران

گزارش کاترین باتلر با شرح رویدادهای یک روز از زندگی زهره وطنخواه آغاز می شود

روزنامه ایندیپندنت در ویژه نامه "زندگی" روز پنجشنبه 26 فوریه خود گزارشی به قلم کاترین باتلر را منتشر کرده است که در آن به بررسی وضعیت جامعه زنان ایرانی پرداخته شده است.

این گزارش که "آنها یک روز باید به حرف ما گوش کنند" نام دارد، با شرح امور یک روز زهره وطنخواه، راننده ای که در مسابقات اتومبیلرانی در ایران شرکت می کند آغاز می شود و برای مخاطبان روزنامه بریتانیایی ایندیپندنت شرح می دهد که او تحت حکومت اسلامی ایران چگونه زندگی می کند و چگونه بر مشکلات یک جامعه بالقوه مردسالار فائق می آید.

کاترین باتلر یادآوری می کند که انقلاب ایران چگونه شرایط حضور در اجتماع را برای زنان در ایران تغییر داد و به عنوان نمونه می نویسد که حکومت جدید (پس از انقلاب) معتقد بود زنان بیش از آن احساساتی هستند که به امر قضاوت بپردازند.

با این وجود این خبرنگار با اشاره به تجربه رانندگی در کنار خانم وطنخواه در شهر تهران می نویسد: "زنی که در کنار من رانندگی می کرد به هیچ وجه منکوب شده به نظر نمی رسد" اما معتقد است تنش میان سنت و مدرنیته "که زندگی زنان را به شدت تحت تاثیر قرار داده" چیزی نیست که بتوان از آن فاصله گرفت.

خبرنگار ایندیپندنت می نویسد: "زنان ایرانی و نه تنها ملکه های ورزش یا برندگان جایزه صلح نوبل، به تدریج مقابل روحانیت می ایستند و برخی از آنها تبعات سیاسی ترسناک این این امر را نیز تجربه می کنند."

"تشویق از پشت صفحه تلویزیون"

او از جمله از سرنوشت عالیه اقدام دوست می نویسد که به دلیل شرکت در تظاهرات مسالمت آمیز در دفاع از حقوق زنان به سه سال زندان محکوم شد و اولین زنی شد که به این دلیل به زندان رفت.

کاترین باتلر، اظهارات ریشارد کاپوشینسکی، نویسنده کتاب "شاه شاهان" که گفته بود "ایرانی ها استعداد عجیبی در صبر کردن دارند" را تایید می کند و می نویسد: " از زمان انقلاب ایران، 27 سال طول کشید تا زنان ایرانی اولین تجمع عمومی خود را برگزار کنند."

خانم باتلر به شرح قوانین تبعیض آمیز جنسیتی ایران در مواردی مثل ارث، حق طلاق، سن مجرمیت، دیه، منع ریاست جمهوری، و حجاب می پردازد و می نویسد اعضای "کمپین یک میلیون امضاء برای تغییر قوانین تبعیض آمیز علیه زنان"پس از برخورد پلیس با تجمع آنها و دستگیری اعضای این کمپین، نحوه تلاش خود را تغییر داده اند و دیدار و گفتگوهای رو در رو در شهرها و روستاها را برای رسیدن به هدف خود برگزیده اند.

این روزنامه نگار هرچند با استناد به مشاهدات خود می نویسد زنان ایرانی راه دور زدن محدودیت های موجود علیه خود را یافته اند، اما به عنوان مثال به محرومیت زنان از حضور در ورزشگاه ها اشاره می کند و بخشی از نامه ای را نقل می کند که دختران ایرانی در آستانه بازی ایران و کره جنوبی در مرحله مقدماتی جام جهانی به تماشاگران کره ای دادند.

در این نامه آمده: "خواهران کره ای! هنگامی که شما با جیغ و فریاد و دست زدن تیم خود را تشویق می کنید، ما در خانه های خود پشت صفحه تلویزیون لعنتی زندانی هستیم. ما باید جیغ هایمان را در گلو بکشیم؛ ما حتی وقتی خوشحال هستیم گریه می کنیم چون فوتبالیست های ما نمی توانند صدای تشویق ما را بشنوند."

جامعه مردسالار

 کاترین باتلر از تاثیر حجاب بر کاهش نرخ بی سوادی در میان زنان و افزایش حضور آنها در دانشگاه ها نوشته است

کاترین باتلر می نویسد حتی اگر زنانی که حامی وضع قوانین موجود هستند هم خواستار شرایط متفاوتی شوند، قدرت چندانی برای رسیدن به هدف خود ندارند زیرا "در ایران این مردان هستند که قوانین را وضع و تفسیر می کنند" و به ویژه از شمار اندک نمایندگان زن در مجلس انتقاد می کند.

هرچند این خبرنگار یادآور می شود که اصلاحات، زنان را به دستگاه قضایی بازگردانده است.

خبرنگار ایندیپندنت در ادامه می نویسد: "تعجب بر انگیز است که چرا باید برخی روحانیون و سیاستمداران متعصب ایران تا این اندازه تمایل داشته باشند زنانی را که حتی نظام اسلامی حکومت را به چالش نمی کشند و تنها تقاضای توازن در قوانین زن و مرد را مطرح می کنند، ساکت نگه دارند."

کاترین باتلر حتی معتقد است که وضعیت کنونی حتی نباید برای آنها ناگهانی تلقی شود چرا که "در 30 سال گذشته زنان به مدارس و دانشگاه ها سرازیر شده اند، نرخ بی سوادی بسیار کاهش یافته و برنامه های کنترل جمعیت آنها را از بند خانواده های بزرگ رهانیده است."

این خبرنگار می نویسد که چگونه "پدرانی حاضر به تحمل همنشینی فرزندان دختر خود در کلاس های درس با پسران نبودند" اما اعمال موازین حجاب "درهای آموزش عالی را به روی زنان گشود" و باعث شد شمار دختران و زنان راه یافته به دانشگاه ها به رقم کنونی 70 درصد دانشجویان برسد.

خبرنگار ایندیپندنت هر چندبا نقل اظهارات اعضای کمپین یک میلیون امضاء تاکید می کند که این گروه انگیزه های سیاسی دنبال نمی کند و "به دنبال تغییر بدون تغییر حکومت" است، اما با اشاره به مواضع فائزه هاشمی و زهرا مصطفوی، فرزند آیت الله خمینی می افزاید که در این بین تنها فرزندان روحانیون هستندکه می توانند آزادانه از شرایط موجود انتقاد کنند.

عامل نارضایتی اقتصادی

 پروین اردلان، فعال امور زنان راه حل ایران را تغییر ناگهانی نمی داند

ایندیپندنت در این بین تاثیر عامل وضعیت اقتصادی در تعیین ادامه مسیر را بسیار مهم می داند.

خبرنگار این روزنامه متذکر می شود که اگر نارضایتی از وضعیت اقتصادی افزایش یابد، احتمال بازگشت محمد خاتمی به قدرت وجود دارد که این تغییر "فشار برای انقلاب جنسیتی در ایران" را افزایش خواهد داد.

این روزنامه در نهایت از نگرانی از حرکتی انقلابی در ایران می نویسد و متذکر می شود که نگرانی از چنین حرکتی به طبقه روحانیون حاکم محدود نمی شود.

از جمله پروین اردلان، از فعالان حقوق زنان به کاترین باتلر می گوید: "تجربه انقلاب نشان داد که زنان لزوما برنده تغییر خشونت آمیز نیستند."

او ادامه می دهد: "باید گام به گام حرکت کنیم. ما انقلاب و جنگ را دیده ایم و می دانیم که تغییر ناگهانی راه حل ایران نیست."

"اما ما مانند یک رودخانه در حرکتیم، و می دانید که رودخانه را نمی توان متوقف کرد."

mitra.d - المان - هانوفر
به امید پیروزیشان به نفع مثبت و درست.راه درست رفتن همیشه با موفقیت همراه است در علم .ورزش. خانواده و...
جمعه 9 اسفند 1387

ARTEMIS-SW - سوئد - مالمو
بگو نه به حجاب ننگین/حجاب یعنی موی خود را برای مردان شهوتران بپوشان چون انها بیمار جنسی هستند و توهین به مردان اصیل ایرانی/ به تعدد زوجات رسم شرم اور تازیان و حشی بگو نه.به تبعیض ننگین در ارث بگو نه. و به دهها قوانین ضد زن.... جان کلام به اسلام ننگین بگو نه .تو زن ایراانی اگر خون ایرانی در رگ توست بگو/ زن در فرهنگ اصیل ایرانی همسر مرد است نه کم نه بیش!!!!
جمعه 9 اسفند 1387

mah1 - ایران - تهران
"ایرانی ها استعداد عجیبی در صبر کردن دارند" و "ما حتی وقتی خوشحال هستیم گریه می کنیم چون فوتبالیست های ما نمی توانند صدای تشویق ما را بشنوند."
اشکمو در اورد. به امید ازادیه زنان. به امید روزی که یک مرد بر زن برتری نداشته باشه.
جمعه 9 اسفند 1387

Black Chador - امزیکا - ولدن
پروین اردلان اشتباه مکند. جلو رودخانه را وی شود صد بست. ایناخوندهای خونخوار را باید با ظرب بمب و گلوله ادم کرد. بعداز سی سال اشخاصی مثل خانم اردلان منتظرن با اخوندها مذاکره کنند؟ فکر می کنید سی سال دیگه هم صبر بدید قضیه فرق می کنه؟ تنها فرقی که میکنه اخوندها بخاطر ازدواجهای داخلی که انجام میدن احمقتر و وحشیتر ودپوانه تر میشن.
جمعه 9 اسفند 1387

ora - المان - برمن
این رژیم زن ستیز فاشیت ج اسلامی بد ست زنان سر نگون خواهد شد.
جمعه 9 اسفند 1387

punisher - ایران - شیراز
به امید آنکه هر چه زودتر برابری واقعی زن و مرد در ایران دوباره شکل گیرد و آداب مسخره اسلامی از این خاک پاک گردد.
جمعه 9 اسفند 1387

rabi - ایران - تهران
زنده باد ایران آزاد
جمعه 9 اسفند 1387

رها.مزدا - ایران - مشهد
به امید آن روز که هیچ شیادی و طرفداران یا کور و یا متعصب و کژخواهش ، از خدای ساخته در توهمات خویش و فرامین او ، برای تازش بر روح و پندار و زندگی مردم آزاده زیست ، دگراندیش و نیک پندار زمین استفاده نکنند و مهمتر آنکه با اتحاد و همبستگی میان حلقه های این زنجیر ، فرصتی برای سوء استفاده آنان بوجود نیاید . به امید آن روز که همه زنان و مردان زمین و نسل های پس از آنان ، در برابری و یکسانی کامل حقوق انسانی و اجتماعی و رها از اندیشه ها ، قوانین و فرامین ننگین ، سخیف ، مبتذل ، واپس گرا ، مستبد ، کور ، ویرانگر و سراسر تعصب و فریب همه ادیان و مذاهب و سازندگان بیمار و طرفداران انگلشان به زندگی محتوم و به ناچار خویش ، لااقل آنگونه که سزاوار و در خورند ادامه دهند .
جمعه 9 اسفند 1387

farzande koroshe kabir - ایران - تهران
مدتهاست فقط نظرات رو می خوانم. ولی وقتی حرف زن به میان میاد دلم برای این همه بی رحمی درحق زنها می سوزه و نمیتونم ساکت باشم. زنده باد زنان ایرانی که قلبی پاک و عاشق دارند. بهترین مادر و بهترین همسر هستند. شیر زن هستند. و خیلی زود در مبارزه برای آزادی گوی سبقت رو از ما مردان خواهند ربود. از زنان با رفتار خوبمون باید حمایت کنیم. باید نسل آخوندهارو نابود کنیم.
جمعه 9 اسفند 1387

a-h - ایران - کرمان
زنان واقعی انقلاب کسانی بودند کهبا حفظ حیا و عفت خویش همراه با مردان با تظاهرات و حتی تحمل شکنجه در زندانهای ساواک. رژیم ستم شاهی پهلوی را ساقط کردند و کسانی بودند در هنگام حمله ناجوانمردانه صدام ملعون فرزندان خود را به مقابله این دیو سیاه فرستادند و خود در جبهه و یا پشت جبهه حامی دلاورمردان خود بودند. و با کمترین توقعات.بزرگترین خدمات را به اسلام و میهن خویش کردند.
شنبه 10 اسفند 1387

zpirooz - آلمان - آخن
a-h - ایران - کرمان اینجا قرار نیست کسی انشا بنویسه مطمئن باش کسی هم به کامنت ها نمره نمیده
شنبه 10 اسفند 1387

ARTEMIS-SW - سوئد - مالمو
a-h - ایران - کرمان شعارهای تهوع اور مزدوران بی وطنان اسلامی را نده لمپن خان.کدام زنان کدام شکنجه ؟؟شرم بر تو بی سواد که از غار ما قبل تاریخ از ستم شاهی می گوئی..این همه دختر و زن را در زندان تجاوز کردید و کشتید و این جهنمی که اسلام و ملایت ساخت باز با بی شرمی.....در باره ی شاه مرگ بر تفکرت نوچه ی عنتری نژاد.
شنبه 10 اسفند 1387

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.