مرور روزنامه های تهران؛ پنجشنبه ۲۴ بهمن
مرور روزنامه های تهران؛ پنجشنبه 24 بهمن
تیترهای اول بیشتر روزنامه های امروز صبح در آخر هفته تهران بخش هائی از سخنان رهبر جمهوری اسلامی را در دیدار با رئیس نهضت اسلامی فلسطین در صدر اخبار خود آورده اند که گفته رویکرد به اسلام عامل اصلى پیروزى هاى مقاومت است و روزنامه جمهوری اسلامی با عنوان بزرگ نوشته جنگ غزه آشکارکننده جبهه حق و باطل بود و حیات نو نیزمطلبی را با تیتر بزرگ پیروزى نهایى در آینده نه چندان دور محقق خواهد شد به این موضوع اختصاص داده است.
داشته های اصلاح طلبان تیتر اول روزنامه اعتماد است که از مصاحبه این روزنامه با احمد پورنجاتی از چهره های اصلاح طلب اختصاص دارد.
اعتماد ملی با تیتر نگرانی نمایندگان از کاهش بودجه دستگاه های خارج از قلمرو دولت گزارشی در این باره را در صدر اخبار خود آورده در حالی که روزنامه دنیای اقتصاد با تیتر دو سناریو از تورم طرح تحول اقتصادی دولت، گزارش تازه مرکز پژوهش های مجلس را منعکس کرده است و روزنامه دیگر اقتصادی صبح سرمایه از افزایش بدهی واحدهای تولیدی به بانک ها خبر داده است.
ایران، روزنامه خبرگزاری دولتی ایران، با تیتر نظام توزیع کالا دگرگون مى شود مژده داده که به زودی با اجرای طرحی، قیمت ها کنترل می شود و در همین زمان مردم سالاری از قول رئیس کمیسیون آموزش مجلس به معلمان حق التدریسی که از چند سال پیش در انتظار استخدام رسمی خود هستند مژده داده که بخشنامه استخدام ده هزار تن از آنان صادر شده است.
گزیده مقالات
کیهان در سرمقاله خود بدون نام بردن از محمد خاتمی از وی به عنوان کاندیدای خاص یاد کرده و هشدار داده که تندروها رویارویی با کاندیدای خاص را با تخریب و ترور شخصیت او شروع کرده اند، چنان که بارها در حضور وی برای او از القاب «ناکارآمد»، «غیرسیاسی»، «ترسو» و «بریده» استفاده کرده اند.
سرمقاله کیهان با نسبت دادن تندروی به اصلاح طلبان نوشته آنان وقتی در یک روش به بن بست می رسند، به روش دیگر روی می آورند. چنان که آمریکایی ها در پاکستان ابتدا تلاش وافری کردند تا از طریق تبلیغاتی و دیپلماتیک بی نظیربوتو را به قدرت برسانند و از طریق او پاکستان را بدوشند، ولی زمانی که دریافتند به هیچ قیمتی حزب او توان به دست آوردن اکثریت کرسی ها را ندارد به روش دیگری متوسل شدند. این یک عبرت است.
سعید لیلاز در مقاله ای در اعتماد نوشته اینکه گفته می شود در آستانه انتخابات با توجه به مطرح شدن نام آقای نوری جامعه سیاسی داخلی ایران تمایلی برای حضور آقای نوری نشان نداد، درست نیست و به دور از واقعیت است.
به نوشته این کارشناس سیاسی و اقتصادی، عبدالله نوری هیچ گاه حضور خود در عرصه انتخابات را به صورت کاندیدا مطرح نکرد و هیچ وقت ایشان به جمع بندی نرسید که به عنوان نامزد خود را در معرض انتخاب مردم قرار دهد. فعال شدن فردی پس از سال ها سکوت سیاسی در عرصه انتخابات به معنی حضور در انتخابات به صورت کاندیدا نیست. طبیعی است که در شرایط پیچیده و دشوار و غیرقابل پیش بینی که کشور در آن گرفتار شده است، همه احساس نگرانی کنند و به هر نحوی که ممکن باشد واکنش نشان دهند.
اعتماد در مقاله ای نوشته آنچه امروز در افغانستان می گذرد، یکی از دغدغه های مشترک ایران و دولت جدید آمریکاست و می افزاید فروافتادن پرده از ناکارآیی دولت حامد کرزی و اداره بخش های وسیعی از این کشور از سوی جنبش دوباره احیا شده طالبان زنگ های خطر را که نه، آژیرهای خطر را برای دو وزارت خارجه ایران و آمریکا به صدا درآورده است.
به نوشته این روزنامه برای آمریکایی ها به هم ریختگی سیاسی، اجتماعی و اقتصادی این کشور در کنار ناامنی اجتماعی افغانستان، افزایش تلفات سربازان آمریکایی و غیر نظامیان افغان و در نهایت پر شدن خلاء سیاسی و در اکثر مناطق مرزی با قدرت، نفوذ، و حضور طالبان فقط و فقط به مفهوم از دست رفتن هفت سال تلاش برای برپا کردن یک افغانستان غیرافراط گراست. برای ایران نیز از دست رفتن هفت سالی که از سقوط و احیای دوباره طالبان می گذرد به مفهوم گشوده شدن بیشتر دروازه های ناامنی، قاچاق و نیز احتمال سرازیر شدن دوباره موج آوارگان افغان از هزار کیلومتر مرز مشترک ما با این کشور است.
محمد مروج حسینی در سرمقاله روزنامه سرمایه نوشته براساس خبر اعلام شده در حال حاضر یک هزار و ۴۱۴ واحد بحرانی وجود دارد که حدود ۱۳ هزار میلیارد تومان به بانک ها بدهکار هستند. این رقم بخشی از ۳۰ تا ۴۰ هزار میلیارد تومان بدهی بخش های مختلف به بانک ها است.
به نظر این کارشناس اقتصادی با وجود بحران اقتصادی فعلی جهانی و سرازیر شدن کالاهای ارزان قیمت وارداتی به کشور به خودی خود تولید برخی کالاها از چرخه خارج و بازار کالاهای وارداتی به دلیل ارزان تر بودن گرم شده است و این خود ضربه های جدی به واحدهای تولیدی وارد کرده است.
علت دیگر بالارفتن بدهی واحد ها با بانک ها از دید سرمقاله موانعی است که برخی سازمان ها و وزارتخانه ها برای بخش تولید ایجاد می کنند و مشکل نقدینگی واحدهای تولیدی..
به نوشته این اقتصاد دان امسال بدترین زمانی است که تولیدکنندگان از نظر مشکل نقدینگی با آن روبه رو هستند، چرا که در حال حاضر به دلیل قدرت خرید پایین مردم و رکود حاکم بر بازار واحدهای تولیدی با مشکل جدی مواجه هستند.
اعتماد خبر داده تنها سه روز پس از آنکه وزیر صنایع و معادن در بیانیه ای مردم را به خرید دعوت کرد، مدیرکل اقتصادی این وزارتخانه نیز خواستار خرید مردم شد تا بازار شب عید امسال که در اثر دستور وزارت بازرگانی با کاهش قیمت ها رکود یافته، رونق گیرد.
به نوشته این روزنامه علی اصغر رمزی قیمت محصولات مختلف تولیدی در کشور را متعادل دانسته و گفته است هم اکنون بهترین فرصت برای خرید در بازارهای داخلی است چرا که قیمت ها به حداقل رسیده و تعامل در بازار به وجود آمده، بنابراین بهترین فرصت خرید برای مردم فراهم شده است. در حالی که مسئولان وزارت بازرگانی معتقدند مردم بهتر است برای خرید فعلاً دست نگه دارند چرا که ارزانی در راه است.
دنیای اقتصاد در صدر عنوان های خبری خود گزارش مرکز پژوهشهای مجلس را آورده که در تازهترین ارزیابی خود، آثار تورمی طرح «یارانه نقدی» را در دو سناریوی «یکباره» و «پلکانی» بررسی کرده و نشان داده که تورم ناشی از طرح یارانه نقدی مورد نظر دولت دارای دو منشاء فشار هزینه و فشار تقاضا خواهد بود که اولی ناشی از اصلاح (افزایش) قیمت حاملهای انرژی و دومی ناشی از افزایش تقاضا تحت تاثیر یارانه نقدی است.
در گزارش مرکز پژوهش های مجلس که دنیای اقتصاد آن را نقل کرده پیش بینی شده است که در صورت اجرای سناریوی «یکباره»، شاخص قیمت مصرفکننده تنها با محاسبه فشار هزینه حدود ۶/۴۸درصد افزایش می یابد و چنانچه تورم بدون اجرای سناریو در سطح سال ۸۶ باشد، با اضافه شدن رقم جدید، سطح تورم در سال آینده با قبول این سناریو به ۶۷درصد خواهد رسید.
اعتمادملی در سرمقاله خود به مشکلات ناشی از بودجه سال آینده دولت پرداخته و نوشته برنامه یکساله اقتصاد ملی باید در راستای برنامههای پنجساله توسعه اقتصادی کشور اما بودجههای چهار سال گذشته از ۸۴ تا پایان سال جاری هیچگاه بر مدار و مسیر تعیینشده در برنامه چهارم حرکت نکرده لذا بارآور انحراف معنیداری در بخشهای مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بوده است
به نوشته محمود جامساز در سرمقاله اعتمادملی اینک که بحران مالی جهانی از غرب به بخشهای واقعی اقتصاد کشورهای دیگر جهان نفوذ کرده و بهویژه به کشورهای در حال توسعهای نظیر ایران چنگ و دندان نشان داده، شایسته است که با توجه به الزامات علم اقتصاد و استعانت از اقتصاددانان و کارشناسان مستقل دانشگاهی، لایحه های هدفمند کردن یارانهها و بودجه ۸۸ کشور در فضایی کاملا کارشناسانه و علمی، به دور از گرایشهای سیاسی و جناحی و سهمخواهی نمایندگان بررسی و تصویب شود.
اعتمادملی در گزارش اصلی خود با اشاره به نگرانی نمایندگان مجلس از کاهش بودجه مراکزی که زیر تسلط دولت نیستند نوشته نمایندگان مجلس با انتقاد از این امر وعده دادهاند که در بررسی بودجه این تبعیض را برطرف کنند، چرا که دولت بودجه برخی از دستگاههای حاکمیتی را پایین آورده است،در حالی که هزینه این دستگاهها کاهش پیدا نکرده است.
به نوشته اعتمادملی داریوش قنبری نماینده ایلام خبر داده که بودجه مجمع تشخیص مصلحت نظام از ۳ میلیارد به ۵۰۰ میلیون کاهش پیدا کرده و علاوه بر این بودجه برخی دستگاهها مانند جهاد دانشگاهی نیز کاهش پیدا کرده و درعوض بودجه برخی دستگاههای دیگر افزایش پیدا کرده است. این روش با ادعای بودجهریزی عملیاتی که توسط دولت مطرح میشود همخوانی ندارد، بلکه نشان دهنده تاثیر گذاری سلیقههای شخصی است.
ندا گنجى در حیات نو گزارشی دارد درباره بارندگی دیروز تهران که در آن آمده آسمان دیروز، بار دیگر سخاوتش را به پایتختنشینان ارزانى کرد تا انتظار آنان را در مجال باقیمانده از روزهاى سرد سال پاسخ بگوید؛ اما همین باران نسبتاً شدیدى که از نخستین ساعتهاى روز چهارشنبه باریدن گرفت، اگرچه از میزان آلودگىها کم کرد؛ اما سبب شد تا تهرانىها، شهرشان را بسان سایر روزهاى بارانى کاملاً بىدفاع بیابند.
به نوشته گزارشگر حیات نو آبگرفتگى دیروز اما، در اغلب نقاط پایتخت بهگونهاى بود که آمد و شد عابران و خودروها را دچار اختلال مىکرد و به محض آنکه خودرویى از روى این سیلابها عبور مىکرد، آبى گلآلود به سوى آسمان فوران مىشد و بر سر عابران نگونبخت فرود مىآمد. سرازیرى بخشى از سرریز جوىهاى فاضلاب که از زبالهها انباشته شدهاند نیز معمولاً به این وضعیت شدت مىبخشد که این نکته همواره انتقاد مدیران شهر را نسبت به شهروندان برانگیخته است.