اعتیاد در ایران جوان تر می شود

اعتیاد در ایران جوان تر می شود

ارائه آمارهای متناقص در حوزه آسیب های اجتماعی به ویژه اعتیاد همواره به عنوان یک معضل در کشور ما مطرح بوده است . تعدد مراکز آماری ، موازی کارهای سازمانی و عدم ساماندهی مراجع آماری به عنوان موانعی شناخته می شود که دسترسی کارشناسان ؛ خبرنگاران و افکار عمومی را به آمار دقیق در حوزه های مختلف با مشکل مواجه می کند و اعتبار آنها را زیر سوال می برد. هر از چند گاهی درباره آخرین آمار معتادان در کشور، اخباری منتشر می شود که پر از تناقص بوده از یک ناهماهنگی بین بخشی رنج می برد .

به گزارش خبرنگار سلامت نیوز، آنچه که درباره اعتیاد به لحاظ آماری بیش از هر چیز مورد توجه است میزان افزایش معتادان و کاهش سن مبتلایان به این بیماری است  که  همیشه موجب نگرانی خانواده ها  و مسئولان می شود . هومن نارنجی ها مدیرکل امور فرهنگی و پیشگیری ستاد مبارزه با مواد مخدر، میانگین کنونی سن اعتیاد در کشورمان را 7/32 سال خواند. وی همچنین  شمار دقیق معتادان ایران را یک میلیون و 200 هزار نفر برشمرد و بیان کرد : طبق آخرین آمار، 45 درصد معتادان کشور کمتر از 30 سال سن دارند. 

 دکتر حسن رفیعی مجری طرح ارزیابی  سریع وضعیت اعتیاد درکشور معتقد است : طبق آخرین آمار، 4/6 درصد معتادان کشور با در نظر گرفتن عدد تخمینی پایه کمتر از یک میلیون و 200 هزار نفر برای جمعیت معتادان که در طرح ارزیابی وضعیت اعتیاد در نظر گرفته شده است، معتاد به مصرف اعتیادآورهای جدید هستند که از این طریق، جمعیت این افراد، به طور متوسط و تقریبی، 76 هزار و 800 نفر به دست می‌آید.

 دکتر سعید صفاتیان" مدیرکل درمان، بازپروری و حرفه آموزی ستاد مبارزه با مواد مخدر  نیز تقریبا  همین آمار را تائید می کند و می گوید : شمار معتادان کشور را یک میلیون و 160 هزار نفر بوده  و سن ابتلا به اعتیاد در کشور یک‌ سال کاهش یافته‌ است.این درحالی است که عضو اتاق فکر ستاد مبارزه با مواد مخدر می گوید:  تاکنون هیچ تحقیق معتبر و استانداردی درباره شیوع شناسی اعتیاد در ایران انجام نشده است به همین علت آمار و ارقام‌هایی که درباره اعتیاد اعلام می‌شود، معتبر و قابل اتکا نیستند. وی افزود:‌ من نمی‌توانم به آ‌مارهایی که اکنون درباره اعتیاد در کشور اعلام شده اعتماد زیادی بکنم، چون یک تحقیق ملی و جامع در این زمینه انجام نشده است، تحقیقات کوچکی که تاکنون در این زمینه انجام شده، پرسشنامه استاندارد نداشته است، البته اطلاعات کلی مثل اینکه ایران بزرگترین مصرف کننده تریاک دنیاست درست است چون شواهد جامعه و مراجعات معتادان به مراکز درمان و استقبال از متادون آن را ثابت کرده است اما درباره جزئیات شیوع اعتیاد در کشور اطلاعات دقیق نداریم.

فرهاد طارمیان ادامه می دهد : هنوز عوامل خطر اعتیاد را بر اساس یک تحقیق علمی به درستی به دست نیاورده‌ایم، حرف‌های کلی درباره اینکه دوست ‌ناباب، فقر، بیکاری یا نداشتن اطلاعات درست درباره عوارض مواد عامل اعتیاد و گرایش به سوء مصرف مواد است، وجود دارد اما هیچ‌کدام از آنها علمی نیست، منظور من این نیست که تصمیم گیران بر اساس اطلاعات غلط و کورکورانه برنامه‌ریزی می‌کنند اما اگر این اطلاعات به صورت علمی به دست نیاید معلوم نیست هزینه‌هایی که برای پیشگیری از اعتیاد می‌کنیم به نتیجه مطلوب برسد.

هنوز نمی‌دانیم میزان شیوع اعتیاد در گروه‌های خاص مانند دانش آموزان، دانشجویان، کارگران، کارمندان دولت، سربازان، رانندگان، زنان، مردان همچنین شیوع اعتیاد در استان‌ها و شهرهای مختلف چگونه است، الگوی مصرف در مناطق و گروه‌های مختلف چقدر است، ممکن است بر اساس شواهد و حدسیات و گاه حدسیات علمی آمارهایی اعلام شود ولی این آمارها قابل اتکا نیستند و نمی‌توانند مبنای تصمیم‌گیری قرار گیرند. از سوی دیگر سخنان رییس سازمان ملی جوانان در تفاهمنامه همکاری با ستاد  مبارزه با مواد مخدر نیز موید نظرات دکتر صفائیان است.  وی در این مراسم گفته است : آمار اعتیاد جوانان را هر سال به دست می‌آوریم اما این آمار محرمانه است و فقط در اختیار مسئولان قرار می‌گیرد.

قطعا وجود آمار دقیق و علمی  از وضعیت اعتیاد در کشور ضمن اینکه به مطالعه و شناخت درست از این معضل اجتماعی کمک می کند ابزار قدرتمندی برای برنامه ریزی و استراتژی های راهبردی جهت اقدام برای کاهش اعتیاد و آسیب های اجتماعی ان خواهد بود . وقتی هر سازمان و نهاد و وزارتخانه ای جداگانه و متفاوت با دیگری در این زمینه آمار می دهد بدیهی است که نمی توان به دیدگاه  و برنامه مشخصی درباره کاهش اعتیاد دست یافت . آمار اعتیاد  در کشور متناقص و نیازمند ساماندهی است تا مرجع قانونی اطلاع رسانی در این زمینه مشخص شود.  طه طاهری، جانشین دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر  در همین راستا گفته است  : ستاد مبارزه با مواد مخدر به عنوان نهاد اصلی اعلام‌کننده آمار رسمی مربوط به اعتیاد تعیین شد.

این تصمیم در حالی گرفته شده است که در ایران معمولا برای هر پدیده ای چند  آمار وجود دارد که اتفاقا متناقض هم هستند. آمارهای متناقض اعتیاد حتی در درون ستاد مبارزه با مواد مخدر هم وجود دارد. دو سه ماه پیش، یکی از اساتید دانشکده نیروی انتظامی آماری را از اعتیاد ارائه کرد که با واکنش ستاد مبارزه با مواد مخدر مواجه شد.  مجید طاهری زاده، یکی از کارشناسان مبارزه با مواد مخدر نیروی انتظامی نسبت به افزایش مصرف مواد مخدر در دانشگاهها هشدار داده بود . جالب اینکه فرمانده نیروی انتظامی، حدود یک ماه و نیم پیش در همایش علمی روز ملی خانواده با رد برخی اظهارنظرها درباره رواج مواد مخدر در میان دانشجویان، گفت: «هر چند دانشگاه آسیب‌های خاص خود را دارد، اما آمار نیروی انتظامی افزایش این موارد را در بین دانشجویان نشان نمی‌دهد.»

این تناقض آماری برای دانش آموزان هم وجود دارد؛ مثلا برخی از مسوولان سابق وزارت آموزش و پرورش از اعتیاد 20 هزار دانش آموز خبر دادند که با تایید یکی دو مسوول ستاد مبارزه با مواد مخدر هم همراه شد، اما دیگر مسوولان آموزش و پرورش چنین آماری را رد کردند. به هر حال ستاد مبارزه با مواد مخدر چند سالی می شود که طرح سراسری ارزیابی وضعیت اعتیاد در کشور (RSA) را اجرا می کند. تحقیق RSA نوعی تحقیق سریع است. در تحقیق RSA اطلاعات از بین زندانیان و افرادی که به مراکز درمانی و مشاوره مراجعه کرده‌اند و نمی تواند جامعیت داشته باشد. به گفته کارشناسان، هیچ پژوهش شیوع شناسی اعتیاد تاکنون در ایران وجود نداشته است و در نتیجه آمارهایی که اعلام می شود، نه تنها معتبر نیستند، بلکه همه برنامه ریزی ها کاهش آسیب و مبارزه با شیوع مخدر در جامعه هم، با موانع بسیاری مواجه می شوند.

خیلی ها فکر می کنند که اعتیاد یک پدیده مردانه است اما واقعیات نشان می دهد که این مساله جنسیت نمی شناسد و گرایش زنان  و دختران به ویژه به مواد مخدر جدید در کشور ما افزایش یافته است. هر چند آمار دقیقی از میزان جمعیت زنان معتاد در کشور وجود ندارد، اما بر اساس برخی پژوهشها ۶/۹ درصد از معتادان کشور را زنان تشکیل می دهند. وزارت بهداشت نیز در آمار خود در مورد زنان معتاد از رقم یک زن معتاد به ازای ۸ مرد معتاد گزارش می دهد. برخی گزارش ها هم بر این امر تاکید دارد که در مقابل هر ۱۰۰ مرد معتاد ۷ زن معتاد در کشور وجود دارد؟ از سوی دیگر به گفته مسوولان زندانهای کشور در حال حاضر ۵۰ درصد زندانیان زن در رابطه با مواد مخدر و اعتیاد در زندان هستند که به نقل از همین مسوولان این آمار در سالهای اخیر افزایش نیز داشته است.


بدیهی است شفاف سازی در حوزه اعتیاد به معنی سیاه نمایی و ایجاد بدبینی در جامعه نیست بلکه اطلاعات دقیق و شفاف درباره آمار اعتیاد و نحوه شیوع آن نه تنها به کاهش آسیب های اجتماعی کمک می کند بلکه سلامت افراد جامعه را نیز تضمین می سازد. امروزه مفهوم سلامت فراتر از مرزهای جسمانی آن مطرح می شود و دامنه ان تا قلمرو مسائل اجتماعی گسترش می یابد. لذا دسترسی به آمار دقیق اعتیاد و اعتماد به اعتبار آن لازمه دستیابی به سلامت همگانی است. به هرحال آمارهای موجود علی رغم تفاوت هایشان در میزان معتادان در دو چیز دارای وجه اشتراک هستند  یکی افزایش روزافزون تعداد معتادادن و دوم کاهش سن اعتیاد در کشور. هر چقدر که سن اعتیاد در کشور جوانتر می شود سلامت جوانان پیرتر می شود و هزینه های زیادی نیز بر دوش دولت می ماند . دکتر رفیعی  رئیس سابق مؤسسه داریوش معتقد است : هزینه مستقیم اعتیاد در کشور حدود 2 هزار و 687 میلیارد و 990 میلیون و 922 هزار تومان یا نزدیک به 3 میلیارد دلار است که معادل 15 درصد درآمد نفتی کشور در شرایط عادی و 5 درصد درآمد نفت در شرایط استثنایی فعلی است و البته 45 برابر بودجه ستاد مبارزه با مواد مخدر است.

پنهان کاری و مصلحت اندیشی در حوزه سیاست شاید به پیشبرد امور کمک کند و لازمه آن باشد اما  تامین سلامت و رفع  آسیب های اجتماعی  مستلزم شفاف سازی و داشتن اطلاعات دقیقی است تا بتوان بر اساس واقعیت نه خیال در جهت ارتقاء سطح سلامت جامعه حرکت کرد و به نتیجه رسید . تصویر اعتیاد در نگاه آماری  کشور ما ، چشم انداز تلخی  را ترسیم می کند که تعداد جوانان و نوجوانان در پشت قاب آن هر روز  بیشتر می شود . قاب عکسی که برازنده دیوار فرهنگی سرزمین ما نیست.

persian - امریکا - ریچمند
از حکومت اسهالی مگه توقع دیگه ای هست؟؟؟؟ننگ بر شما
پنج‌شنبه 10 بهمن 1387

pokalu - المان - دورتموند
انقلاب خمینی انفجار نور بود!! اثارش هم نمایانه ..جوونها رو کور کرده!
پنج‌شنبه 10 بهمن 1387

Dokhtare_iran_zamin - ایران - تهران
تبریک به علی یه دست - آخوندای دو زاری و احمدی کوتوله
پنج‌شنبه 10 بهمن 1387

آنتی اسلام - ایران - اهواز
به جمهوری اسهالی و طرفدارانش تبریک میگم!
پنج‌شنبه 10 بهمن 1387

farshad711 - امریکا - سندیگو
از مهمترین دست آورد‌های جمهوری اسلامی مواد مخدر است
پنج‌شنبه 10 بهمن 1387

parastoo06 - استرالیا - سیدنی
کشور صد سال عقب رفت که هیچ ! ملت،نسل جوان،نسل اینده ساز کشور نابود میشه همه شیره ای قرصی و ...سالماش هم که اخته شدن.
پنج‌شنبه 10 بهمن 1387

bluestar - ایران - تهران
جای تاسف داره که معتاد چه جوان و چه پیر در کشور وجود داره. ولی برید فیلم آمریکایی 13 ساله ها رو ببینید تا بفهمید اعتیاد جوانان مختص ایران و جمهوری اسلامی نیست.
پنج‌شنبه 10 بهمن 1387

rezanl - هلند - امستردام
تولدش مبارک! میتونند همزمان با 22 بهمن جشن بگیرند
پنج‌شنبه 10 بهمن 1387

gol222 - سوپد - هلسینگبوری
سی سال دروغ وتزویروریا.امارمعتادین درایران بالای 10میلیونه وبه دروغ میگن یک میلیونو اندی.همه ما میدانیم چرا موادمخدرازاده ومشروب ممنوع.مواد مخدرادم رازیردست میکندورژیم همین رامیخواهد.مشروب ادم راپرخاش جو ومعترض میکند.امیدوارم به هیچکدام ازاینها اعتیاد پیدانکنیدواگرهم لحضاتی راخواستید بیخیال بشید مشروب راانتخاب کنید.عمریست مردم دنیا مشروب میخورن واونهایکه افراط میکنن به مریضی میوفتن.نابودبادارتجاع واستعمار.
پنج‌شنبه 10 بهمن 1387

ali51reza - سوئد - وستروس
دیو چو بیرون رود فرشته در آید نتیجه حکومت فرشتگان اسلامی بعد از سی سال مبارک باشه و تبریک به شیطان که تنها نقشه اون گشتن انسانها و نابودی بشر و ترویج گناه هست. به امید پادشاهی خداوند در ایران با ایمان بر وعده ایستاده ام.!!!
پنج‌شنبه 10 بهمن 1387

Shouka - کانادا - تورنتو
bluestar - ایران - تهران دوست عزیز اعتیاد متاسفانه در همه جای دنیا هست. اما آمریکا به قول سران جمهوری اسلامی مظهر فساد و بی بندوباری هست. اما ایران چی؟ ایرانی که داره با موازین و قوانین اسلامی اداره میشه چی؟ فکر نمی کنید فشار زیاد بر جوونها و عدم وجود تفریحات سالم و غیره عامل این مساله است. چرا خودمون را با یک کشور مثل امارات مقایسه نکنیم. قراره همیشه وقتی صحبت از معزل و نقص می شه ما با بدترین ها مقایسه بشیم؟
پنج‌شنبه 10 بهمن 1387

bluestar - ایران - تهران
Shouka - کانادا - تورنتو دوست عزیز. من هم که اولش اظهار تاسف از وجود اعتیاد در ایران کردم. کی گفته آمریکا بدترینه؟ خطاب من جنتی نیست که آمریکا رو محور فساد میدونه. خطاب من به کسانیه که آمریکا و کشورهای غربی رو مظهر پاکی و صلح و اخلاق و در یک کلمه بهشت روی زمین میدونند. امارات چه گلی به سر دنیا زده؟؟؟ اگه ایرانیها سرمایه هاشون رو از امارات خارج کنند مردمش از گشنگی همدیگر رو میخورند.
پنج‌شنبه 10 بهمن 1387

lovestory - نروژ - تروندهایم
ای که برید بمیرید اخ روانیها کیو دارین گول میزنید حد اقل سن اعتیاد در ایران در حال حاضر 12 سال هست و اقلا 15 میلیون معتاد در ایران هست.ای که خدا نسلتونو از رو زمین برداره با طرفداراتون
پنج‌شنبه 10 بهمن 1387

shahram khosh maram - ایران - تهران
در اینکه اعتیاد از مهمترین ریشه های مشکلات اجتماعی هست شکی نیست. باعث از هم پاشیدن خانواده ها؛ تضعیف ارزشهای اخلاقی؛ رواج دزدی؛ گسترش بیماریها و از بین رفتن نیروی کار میشود. بسیاری از مخالفان نظام فعلی ایران سردمداران حکومتی ایران را مستقیما عامل رواج اعتیاد در ایران میدانند و معتقدند که بسیاری از سران خودشان معتادند و عملا به نفعشان هست که مواد مخدر بیشتر شود و در ضمن میخواهند که جوانان بیشتر معتاد شوند تا فکر انقلاب و مبارزه را نکنند. بعضی هم میگویند مقامات برای کسب ثروت در این کار دست دارند. دقیقا چنین دلیلی را مخالفان نظام گذشته در ان زمان می اوردند. من به هیچ وجه موافق این فرضیه نیستم. اعتیاد مشکل اکثر کشورهای جهان است و اکثرا هم گروه سنی جوان را درگیر میکند. این اصلا مختص ایران نیست. دولتها در همه جای دنیا جزو قربانیان اصلی رواج مواد مخدرند. زندانی کردن معتادان؛ درمان بیماریهایشان؛ مشکلات کودکان و همسران بدون سرپرست؛ افزایش جرم و ناامنی مشکلاتی هستند که مستقیما به دولتها منتقل میشود. هزینه های دولت را بسیار بالا میبرد و مخالفت عمومی جامعه رابالا میبرد. اگر چه تجارت مواد مخدر بسیار پرسود هست برای حکومت ایران که دسترسی به نفت با سود بسیار بالاتر دارد منطقی به نظر نمیرسد که وارد این تجارت خطرناک شود که پیدا کردن یک سند ضربه سیاسی بزرگی از نظر جهانی به مشروعیت ان وارد میکند. تریاک در بسیاری از مناطق کشور ما قرنها جزو اداب و رسوم و سنتها بوده و اصلا مذموم نبوده. از نظر من بسیار محتمل هست که تعدادی از مقامات به ویژه انها که سن بالاتری دارند هنوز هم شخصا از ان استفاده کنند. ولی بنا به دلایل بالا خیلی غیرمنطقی میدانم که در تجارت ان و گسترشش نقش مستقیم داشته باشند. من مطمئنم که حکومت ایران دارد با گسترش مواد مخدر مبارزه میکند و هزینه زیادی چه از نظر مالی و چه انسانی در این راه متحمل شده است. اینکه ایا در این مبارزه موفق بوده یا نه بحث دیگری هست. همچنین در رده های پایینتر حتما افرادی هستند که مثلا رشوه بگیرند و یک محموله تریاک را رد کنند که این در حقیقت ناشی از فساد اداری هست که یقینا دولتها مقصر اصلی ان هستند که چرا چنین فضایی را ایجاد کرده اند و یا چنین افرادی هنوز دارند کار میکنند؛ ولی باز فرق میکند با اینکه سران حکومتی مستقیما در رواج اعتیاد نقش داشته باشند.
پنج‌شنبه 10 بهمن 1387

tamara .s - انگلیس - لندن
بلو استار ایران -تهران جدی گفتی؟؟...لول
پنج‌شنبه 10 بهمن 1387

iran vatan - کانادا - ونکوور
این ها با وحدته کلمه زدن تو کله همه
دوشنبه 14 بهمن 1387

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.