اوتانازیا euthanasia یا کشتن بیمار با درخواست خودش

اوتانازیا euthanasia یا کشتن بیمار با درخواست خودش

«اوتانازیا» euthanasia واژه یونانی است که «او» eu به معنای خوب و «تانازیا» Thanatos به معنای مرگ است و خاتمه دادن به زندگی یک نفر، «اوتانازیا» نامیده می‌شود.

اوتانازیا با حذف تجهیزات پزشکی و وسایل حمایتی از بیمار و خاتمه دادن به حیات وی صورت می‌گیرد، مثلا با قطع داروها، یا خاموش کردن دستگاه‌های تنفسی از بیمار.

در برخی موارد، مرگ بیمار به درخواست خود او انجام می‌شود، یعنی فرد بیماری که از درمان خود ناامید شده و از این که در آینده نزدیک می‌میرد، اطلاع دارد از پزشک خود درخواست می‌نماید تا سریع‌تر به حیات او خاتمه داده شود.

امروزه، در کشور هلند، به چنین بیمارانی که امیدی به بهبودی آنها وجود ندارد یا خودشان درخواست مرگ زودرس می‌نمایند، کمک‌های فراوانی می‌شود.

 

مجلس سنای هلند در سال 2001 قانون اوتانازیا را تصویب و شرایطی را برای خاتمه بخشیدن به حیات بیماران مقرر کرده است که برخی از این شرایط عبارتند از:

- پزشک باید یقین داشته باشد که بیمار با اراده خود تصمیم به مرگ زودرس گرفته است.

- بیمار باید بر درخواست خود اصرار ورزد.

- بیمار باید درخواست خود را صریحا و کتبا اعلام کند.

- بیمار باید از نظر فکری و روانی در وضعیت سالم و طبیعی قرار داشته باشد.

- بیمار درمان پذیر نبوده و رنج و درمان ناشی از بیماری غیر قابل تحمل باشد.

- بیش از یک پزشک وضعیت بیمار را بررسی کرده باشد.

- بیمار باید ابتدائا خودش تقاضای اوتانازیا کرده باشد نه این که پزشک یا بستگان، او را راهنمایی کنند.

در قوانین ایران، اوتانازیا یا خاتمه بخشیدن به حیات بیماران به صراحت منع نشده است، ولی با توجه به برخی مواد قانونی، باید نتیجه گرفت که چنین عملی جرم بوده و مجازات خواهد داشت. با این توضیح که: در صورتی که پزشکی با اذن و رضایت بیمار، سرمی که حیات بیمار به آن بستگی دارد را از دست او خارج نماید و مرگ بیمار را تسریع بخشد، مرتکب «قتل» شده است.

اگر بیماری که دچار بیماری سخت و لاعلاجی است، از پزشک خود درخواست کند تا با بیرون کشیدن سرم، به حیات او خاتمه بخشد و پزشک نیز به درخواست بیمار خود عمل نماید، در این صورت عمل پزشک جرم قتل عمدی بوده و قابل تعقیب و مجازات می‌باشد، زیرا طبق مواد قانونی‌ «در مواردی که قاتل با انجام کاری، قصد کشتن شخص معینی را دارد، خواه آن کار نوعا کشنده باشد یا نباشد، ولی در عمل سبب قتل شود، این عمل قتل عمد خواهد بود.»

در این مثال، پزشک با خارج کردن سرم از دست بیمار عملی انجام داده که نوعا کشنده بوده و در عمل نیز موجب قتل بیمار شده، لذا عمل وی هر چند با رضایت بیمار بوده، قتل عمدی محسوب می شود و مستوجب قصاص می‌باشد.

با وجود این که در بعضی جوامع، اوتانازیا یا مرگ از روی ترحم اتفاق می‌افتد و عقاید مخالف و موافق فراوانی پیرامون آن وجود دارد، ولی هنوز اتفاق‌نظر کلی در خصوص صحیح یا خلاف بودن این عمل در جهان به وجود نیامده است و برخی کشورها در تایید اوتانازیا و برخی دیگر برای رد و محکوم کردن آن قانون تصویب کرده اند. برخی کشورها نیز ‌در این‌خصوص سکوت کرده اند و حکم این قضیه را تنها می‌توان با استنباط از سایر قوانین به دست آورد.

persian guy - مالزی - کوالا لامپور
خدا انسان رو ازاد افریده. پس هرکس میتونه مرگ یا زندگی روانتخاب کنه
چهار‌شنبه 11 دی 1387

bluestar - ایران - تهران
چرا آدم باید فرصتی رو که خدا بهش داده نابود کنه؟؟؟؟
چند وقت پیش تو یکی از صفحه های همین سایت خوندم که یک زن چینی پس از 30 سال اغما به هوش آمد. یا اشخاص بسیاری بودند که با بیماریهای صعب العلاج دست و پنجه نرم می کردند ولی به طرز معجزه آسایی نجات یافتند. مثل لانس آرمسترانگ دوچرخه سوار آمریکایی که بیماری سرطان خون را با ورزش درمان کرد و پس از آن سالها در سطح اول رقابهای دوچرخه سواری حضور میافت و قهرمان میشد. یا مولینا دروازه بان تیم دپورتیوو لاکرونیا. اگر انسان لحظه ای فکر کند که زندگی فرصتی است که دیگر تکرار نخواهد شد هرگز به این عمل احمقانه دست نمی زنند.
چهار‌شنبه 11 دی 1387

ARTEMIS-SW - سوئد - مالمو
وقتی بیماری غیر قابل درمان باشد و داروهای ارام بخش بی اثر باشد بسیار ظالمانه است که بیماری رنج طاقت فرسا را تحمل کند و بسوزد که فلان قانون یا فلان مذهب انرا مردود می شمارد این حق یک انسان است که خود بخواهد این پروسه ی درد اور را ادامه دهد یا خاتمه!!البته در کشورهائی چون ایران که انسان سالم را با مجازات های عصر حجری اسلام می کشند و یا ناقص می کنند داستان دیگریست و اگر در کشورهای دیگر چون امریکا هم اعدام هست انهم شنیع ولی لااقل به دستور دین نیست.
چهار‌شنبه 11 دی 1387

nilufar_sadr - ایران - کرج
bluestar - ایران - تهران همه حرفاتونو قبول دارم
پنج‌شنبه 12 دی 1387

Payvand 313 - ایران - تهران
من به خود نامدم اینجا که به خود بازروم آنکه آوردمرا بازبرد دروطنم بسیاری از دردها ورنج های این دنیا برای سبک ترشدن بار گناهان و پاک شدن است . تحمل این دردهاگاهی چنان طاقت فرساست که هر انسانی رابه فکر خودکشی می اندازد واین ذات انسان است که کم طاقت است وفقط کسانی از این امتحان سربلند بیرون می آیند که ایمان واراده قوی داشته باشند. کسانی هم که نمی توانند تحمل کنند وتقاضای اوتانازیا و... دارندبهتر است با استفاده از کارشناسان قوی مذهبی و روانشناسان مجرب آنها راازاین کار برحذر وبه زندگی امیدوار ساخت.دوست خوبم بلو استار حرف خوبی زد زندگی دراین جهان فرصتی است که هرگز تکرار نخواهد شد.
پنج‌شنبه 12 دی 1387

persia_64 - ایران - طهران
در قانون هلند هم همچین کاری ممکن نیست مگه میشه انسانی به بیماری لاعلاجی مبتلا باشه و وضعیتش اینقدر سخت و دشوار شده باشه که بخواد زندگیش رو پایان بده و از طرفی هم هوش و حواسش سر جاش باشه و عقلش هم درست کار کنه؟ -- همچین بیماری که لحظات طاقت فرسایی رو تجربه میکنه بطور یقین توان پرداختن به این مسئله و امضا دادن و تصمیم گیری را هم نداره
پنج‌شنبه 12 دی 1387

farid_ghl - ایران - تهران
به قانون ایران توجه کنید مثل بقیه قانونای اسلامیشون مسخره خوب دکتر نکنه خود مریض سرم رو در میاره بابا اینا خیلی ..........
پنج‌شنبه 12 دی 1387

SHABNAM87 - نروژ - برگن
انسان تنها موجودیه که می تونه تصمیم بگیره برای زندگیش و مرگش و اینکه می تونه حتی لحظه مرگشو انتخاب کنه. چنین اختیاری به انسان داده شده. من کاری ندارم که ادیان راجع به این مسئله چه نظری دارند و چی تو کله ما کردند ولی یک بیمار لاعلاج حق اینو داره که بخواد به درد و رنجش خاتمه بده و یا تحمل کنه . این انتخاب خودشه و دیگران حق ندارند نظر شخصی خودشونو تحمیل کنند.
پنج‌شنبه 12 دی 1387

mlowes - آمریکا - آمریکا
لانس آرمسترانگ سرطان خون نداشت. تومور بیضه داشت که اتفاقا خیلی از این بیماران به راحتی درمان میشن. نوع تومورش هم choriocarcinoma بود که البته به نسبت سایر تومورهای بیضه پروگنوسیس بدتری داره ولی باز هم خیلی ها درمان میشن. من فکر میکنم که این به خود شخص مربوطه که دلش بخواد به زندگی ادامه بده یا نه و به هیچکس دیگری هم مربوط نمیشه.
پنج‌شنبه 12 دی 1387

rabi - ایران - تهران
سوئد - مالمو باشما موافقم زندباد اسرائیل امیدوارم کسانی که مخلف وتانازیایکاز نزدیکانشان بیماری لا علاج بگیره
پنج‌شنبه 12 دی 1387

bluestar - ایران - تهران
mlowes - آمریکا - آمریکا من اشتباه کردم . بیماری او سرطان خون نبود ولی شما هم اشتباه کردید. متن زیر از دانشنامه ویکیپدیا نقل شده: لانس آرمسترانگ در سال ۱۹۹۶ مبتلا به سرطان بیضه پیش رونده در ناحیه ریه و مغز می شود اما سر تسلیم در مقابل آن فرود نمی آورد و تصمیم می گیرد با بیماریش مبارزه کند و آن را به افتخار آمیز ترین فرصت و بهترین رویداد زندگیش تبدیل کند؛ او پس از یک سال نبرد مداوم با حریف سرسختی همچون سرطان، در سال ۱۹۹۷ به تیم ملی دوچرخه سواری آمریکا پیوست و از سالهای ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۵ افتخار کسب قهرمانی مسابقات توردفرانس را از آن خود کرد. کتاب زندگینامه لانس آرمسترانگ عنوان کتاب: سرطان، بهترین رویداد زندگی من مترجم: حمیدرضا بوالحسنی ترجمه این کتاب در دوران 48 روزه پیوند مغز استخوان شروع شد و در دوران بهبودی خاتمه یافت.
پنج‌شنبه 12 دی 1387

rezanl - هلند - امستردام
persia_64 - ایران - طهران برعکس در هلند همینطوره که این دوستان نوشتن !!
پنج‌شنبه 12 دی 1387

mlowes - آمریکا - آمریکا
bluestar - ایران - تهران دوست عزیز. سرطان بیضه مانند سایر اعضای بدن انواع و اقسام داره. مثلا وقتی میگیم سرطان خون چندین سرطان (بدخیمی) گوناگون ممکنه سرطان خون باشن. همونطور که گفتم جنس تومورس choriocarcinoma بوده. بطور کلی سرطان بیضه حتی در مراحل پیشرفته هم خیلی از وقتها به راحتی قابل کنترل و حتی درمان نهایی هست. البته نه با مفاتیح الجنان یا قرآن یا معجزه بلکه با همت و کوشش دانشمندان.
جمعه 13 دی 1387

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.