تخریب حمام تاریخی قوشالار به عنوان اثر ملی در اهر

تخریب حمام تاریخی قوشالار به عنوان اثر ملی در اهر

حمام تاریخی قوشالار که پاییز سال گذشته از خاک بیرون آمده بود، هفته ی پیش تخریب شد.

ساخت حمام قوشالار که بانی آن حاج رمضان آی پیرزنی بوده،  به دوره ی قاجار بر می گردد. این اثر تاریخی که کلاً زیر زمین بوده تا 40 سال پیش فعالیت  داشته و بعد به مرور زیر خاک مدفون شده بود، پاییز سال 86 ضمن عملیات خاکبرداری از دل خاک بیرون آورده شد و میراث فرهنگی استان از مرمت آن در سال 87 و اختصاص اعتبار برای آن خبر داد.( سایت سازمان میراث فرهنگی۲۱/۱۱/۸۶ )

در خصوص تملک و مرمت آن سال گذشته جلسه ای در اهر با حضور مالک، شهردار، فرماندار و نماینده سازمان میراث فرهنگی ترتیب می یابد و توافقنامه ای که به موجب آن شهرداری متعهد به تملک آن تا سقف 100 میلیون تومان و میراث فرهنگی متعهد به مرمت و بازسازی آن می شود، حاصل می گردد. تا آن جا که در کمیته ی برنامه ریزی شهرستان اهر مبلغ 50 میلیون تومان برای مرمت آن اعتبار تخصیص می باید و سازمان میراث فرهنگی هم اعتباری در حدود 300 میلیون تومان در نظر می گیرد.

با این همه به ناگاه این بنای تاریخی منحصر به فرد تخریب و نیست گردید. این در حالی است که حمام مورد بحث در 30/11/86 به شماره ثبت 21084 در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده بود.

این بنا قبل از ثبت در فهرست آثار ملی توسط مالک ، خریداری شده بود و ایشان با اطلاع از وجود اثر تاریخی در زیر زمین خریداری شده، با میراث فرهنگی برای تملک و مرمت آن همکاری کرد، اما تأخیر این سازمان در تملک و چه بسا دلائل دیگر باعث شده که مالک بیش از این منتظر شهرداری اهر و میراث فرهنگی نماند. شهردار اهر عنوان می کند که تملک محل با سقف مشخص شده در توافق میسر نبود و مالک مبلغ بالاتری را مطرح می کرد و نیز شورای شهر مصوبه ای برای تملک آن نداشت و ما در صورت انتقال سند و مصوبه ی شورا می توانستیم تملک کنیم.

اما در این میان، کوتاهی میراث فرهنگی کاملاً آشکار است. از زمان کشف حمام تا تخریب بیش از 5 ماه زمان در میان بود و این که چرا پای شهرداری برای تملک به میان آمده زیاد قابل توجیه نیست. به هر حال مقصر اصلی این ضایعه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری است و حتی توافق او با شهرداری برای تملک نیز نمی تواند انگشت اتهام را از آن دور بدارد. کارشناسان این سازمان علی رغم اطلاع از آغاز تخریب هیچ اقدامی نکردند تا شاید مانع از تخریب تمام آن شوند و بعد از گذشت یک هفته از تخریب نیز شکایتی از سوی سازمان صورت نگرفت. بر اساس ماده 558 قانون مجازات اسلامی تخریب آثار ملی جرم محسوب می شود و دادگستری برابر ماده 727 قانون مجازات اسلامی بدون وجود شاکی خصوصی نمی تواند به جرم مندرج در آن ماده رسیدگی کند.

اکنون دیگر آجری هم از آن بنای زیبا که با معماری با شکوه اسلامی روزگاری در نظافت و پاکیزگی مردم اهر در تلاش بود، باقی نمانده است و صد اقسوس که دیگر کاری هم برای احیای آن نمی توان کرد و محل آن تبدیل می شود به نماد بی توجهی سازمان میراث فرهنگی استان به میر اث فرهنگی و آثار تاریخی منطقه ی ارسباران. منطقه ای که با وجود برخورداری از آثار تاریخی بسیار مهم و جاذبه های گردشگری متنوع هنوز اداره میراث فرهنگی و گردشگری ندارد.

 

جالب این که سرپرست سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی بعد از اطلاع از تخریب حمام قوشالار در ۱۱ خرداد این خبر را می دهد:

                           حمام قوشا» اهر در فهرست آثار ملی ثبت شد

 خبرگزاری فارس: سرپرست سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی گفت: به پیشنهاد سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی «حمام قوشا» اهر در فهرست آثار ملی ثبت شد.

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی ، خداوردی کریمی نژاد امروز افزود: این حمام در اجرای ماده یک از قانون تشکیل سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و سایر مواد و نظام نامه اجرائی آن در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده که قدمت آن به دوره اسلامی - قاجاریه برمی گردد. وی اضافه کرد: این اثر فرهنگی ، تاریخی در داخل شهر اهر واقع شده است.

کریمی نژاد خاطر نشان کرد: حمام قوشا به شماره ثبت 21084 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

منبع : وبلاگ بی ستون

torol - ایران - ارومیه
در این کشور هرچی که به ملت ترک ارتباط داشته باشه یا تخریب میشه یا زندانی . فارسها تا کی میتونند از این کارها بکنند یه روزی ملت ترک جواب این کارها رو خواهند داد واون روز خیلی نزدیکه فقط یک باره دیگه قیام کنیم اون وقت همه چیز ...
چهار‌شنبه 15 خرداد 1387

barbud_daneshmand - بلژیک - گنت
ای خاک بر سر این رژیم نالایق .اینجا یک بنای مخروبه دارند که زیبایی که ندارد هیچ قدمتشم به 100 سال میرسد اما تو محفظه های شیشه ایی حفظش میکنن اونم به (تی تی په په) که ادم حظ میکنه .تو ایران هم چنین بناهای زیبایی را نابود میکنن..خاک بر سرشان.
چهار‌شنبه 15 خرداد 1387

markez - لبنان - بیروت
حمام قوشا با شماره 21084 افسانه شد و به تاریخ بیوست.
چهار‌شنبه 15 خرداد 1387

bagdagulan - ایران - تبریز
ترکها و روحانیونی که ترک بوده و سمتی دارن کمترین اهمیت را به حفظ آثار تاریخی میدن و این اشتباهه چرا در شهر های دیگه اینجور نیست ما یه ارگ داریم که الان کنارش مصلی میزنن ولی الن هر کی بود اطراف این اثر رو خالی می کرد تا گردشگر جمع کنه و اعتبار شهرشو زیاد کنه مصلی رو میشد جای دیگه زد که الان نمای ارگ علیشاه رو مسدود کرده.مغز برخی از ما ترکا بد جوری قفل داره
پنج‌شنبه 16 خرداد 1387

ostajloo - ایران - نهرخلج
چی از تورکها به جامانده. هرچی افتخار داشته اند به اسم ایران و درنهایت به اسم فارسها ثبت میشود فرهنگ و زبانشان هم که در حال نابودی در ایران هست.
پنج‌شنبه 16 خرداد 1387

aytak - ایران - تبریز
آثار باستانی در همه جای ایران نابود می شه و مختص آذربایجان نیست و دوستان ترک من زیاد افراط نکنید
پنج‌شنبه 16 خرداد 1387

kotlet - ایران - تهران
torol - ایران - ارومیه اوه اوه اوه اوه میگم این شونیستا چقدر پدر سوختن .نه؟فقط می زنن کوزه و موزه و در و دیوارای شما ها رو می شکونن تا تاریخ 70000 سال نابود شه ای شونیستای خائن
پنج‌شنبه 16 خرداد 1387

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.