شعار به جای برنامه در تبلیغات انتخاباتی
شعار به جای برنامه در تبلیغات انتخاباتی
یک جامعه شناس فرانسوی می گوید همیشه وعده های میان مدت بدهید و بگویید بزودی چنین و چنان خواهیم کرد، به این ترتیب مردم فراموش می کنند که چه شما چه وعده هایی داده بودید |
از نظر صادق زیباکلام تحلیلگر مسائل سیاسی در تهران، این نکته در مورد انتخابات دوره هشتم مجلس شورای اسلامی هم صدق می کند. به گفته این استاد دانشگاه "نه احزاب اصولگرا و نه گروههای اصلاح طلب هیچکدام در این انتخابات، خواسته های مشخص سیاسی یا برنامه های مشخص اقتصادی ارائه نکرده اند".
در غیاب طرح و برنامه مدون سیاسی یا اقتصادی ، گروههایی که نامزدهای مورد نظرشان را برای انتخابات معرفی کرده اند، با طرح شعارها و خواسته های غالباً کلی در صددند درصد بیشتری از آرای مردم را در روزهای باقی مانده تا پایان مهلت قانونی تبلیغات به خود اختصاص دهند.
جناح اصولگرا با دو فهرست شاخص جبهه متحد اصولگرایان و ائتلاف فراگیر اصولگرایان وارد میدان انتخابات شده است.
امیرعلی امیری از اعضای ارشد ستاد تبلیغات ائتلاف فراگیر اصولگرایان می گوید برنامه این گروه در انتخابات مجلس هشتم "تشکیل مجلسی کارآمد برای انجام وظائف قوه مقننه است".آقای امیری می گوید ائتلاف فراگیر اصولگرایان روی این نکته تأکید دارد که این مجلس بتواند وظیفه قوه مقننه را بخصوص در بخش نظارت و برنامه ریزی برای دستیابی به اهداف چشم انداز بیست ساله تحقق بخشد و نمایندگانی که قادر به انجام این وظیفه اند در فهرستهای نهایی این گروه به مردم معرفی شده اند.
ائتلاف فراگیر اصولگرایان عمدتاً از منتقدان دولت محمود احمدی نژاد در جناح اصولگرا تشکیل شده است.
وقتی از آقای امیری می پرسم که مگر دیگر گروههای سیاسی در پی "تشکیل مجلسی کارآمد برای انجام وظائف قوه مقننه نیستند؟" می گوید: "نه، چنین نیست". آقای امیری ادامه می دهد الآن خیلی از احزاب و گروهها تأکید دارند که با تورم مبارزه خواهند کرد، تأمین رفاه و ایجاد اشتغال خواهند کرد و بحثهایی از این قبیل که بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد و تحقق خیلی از این وعده ها از عهده مجلس خارج است و به کارآمدی و توانایی قوه مجریه هم بستگی دارد.
در طرف دیگر همین طیف، جبهه متحد اصولگرایان ایستاده که تشکل انتخاباتی هواداران دولت محمود احمدی نژاد در جناح اصولگراست.
محمدحسین فرهنگی از نامزدهای مورد حمایت این جبهه می گوید در مجلس هشتم به دنبال این خواهیم بود که در مورد مقولات مهم نظیر توسعه اشتغال در کشور، مهار تورم و ایجاد نظام اقتصادی باثبات گامهای مؤثرتری برداشته شود.
'مارکسیسم در لباس اسلام'
ظرف سه سال گذشته، وضع اقتصادی مردم از بد به بدتر تنزل پیدا کرده و به همین دلیل شعارهایی که در جهت حل مسائلی مانند کمبود بنزین یا بیکاری و کاهش تورم و مواردی از این قبیل باشد، قطعاً در شرایط فعلی کاربرد بیشتری برای احزاب دارد |
فیاض زاهد، استاد دانشگاه و تحلیلگر سیاسی متمایل به اصلاح طلبان در نقد شعارهای مطرح شده در اردوگاه اصولگرایان معتقد است این گروهها با اینکه از خط مشی اسلامی تبعیت می کنند، عموماً شعارهای سوسیالیستی و مارکسیستی را هدف قرار داده اند.
از نگاه این کارشناس مسائل سیاسی، موضوعهایی همچون حقوق بشر، آزادیهای رایج، انتخابات آزاد و دموکراتیک، آزادسازی روابط بین الملل و کاهش تنش در شعارهای این گروهها به هیچ وجه مطرح نیست و در مجموع شعار عمومی ارتقای سطح معیشت و اقتصاد را هدف قرار داده اند.
شعارهای اصلاح طلبان
اصلاح طلبان هم مانند اصولگرایان با دو فهرست وارد میدان رقابتهای انتخاباتی شده اند.البته در به کارگیری واژه "رقابت" در مورد اصلاح طلبان باید اندکی احتیاط به خرج داد، چراکه هم حزب اعتماد ملی و هم ائتلاف اصلاح طلبان بعد از کش و قوسهای فراوان تنها توانستند تنها تعدادی از نامزدهایشان را از صافی هیئتهای نظارت و اجرائی گذرانده و وارد میدان شوند.مسعود سلطانی فر مسئول ستاد انتخاباتی حزب اعتماد ملی، توسعه پایدار در کشور، حل مسائل معیشتی مردم، کاهش تورم، افزایش قدرت خرید مردم، افزایش درآمد سرانه، افزایش تولید ناخالص داخلی و ایجاد امنیت برای سرمایه گذاری را از جمله اهدافی بر می شمرد که نمایندگان این حزب در مجلس هشتم دنبال خواهند کرد.
مجموعه دیگری از گروههای اصلاح طلب که تحت عنوان ائتلاف اصلاح طلبان وارد کارزار انتخاباتی شده اند، برای متمایز کردن خود از دیگر گروههای سیاسی، سه محور مشخص را انتخاب کرده اند.
الهه کولایی، عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت ایران اسلامی، رونق اقتصادی و تولید ثروت در کشور، مبارزه با گرانی و مشکلات اقتصادی مردم، جذب سرمایه گذاری خارجی، و استفاده از همه ظرفیتهای اقتصادی کشور را از اهداف ائتلاف اصلاح طلبان برای مجلس هشتم می داند.به گفته خانم کولایی، ترویج و تقویت اندیشه های آیت الله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی و قرائت وی از اسلام و همین طور احیای جایگاه و منزلت ایران و ایرانیان در سطح منطقه ای و بین المللی از دیگر اهداف نمایندگان این جناح سیاسی خواهد بود.
اقتصاد: ترجیع بند تبلیغات انتخاباتی
در میان همه این مطالب و محورهای تبلیغاتی نکته ای وجود دارد که به یک معنا، ترجیع بند همه شعارهای مطرح شده از طرف همه گروههای سیاسی اعم از اصلاح طلب و اصولگراست و آن نکته به گفته صادق زیباکلام، شعارهای اقتصادی است. آقای زیبا کلام معتقد است ظرف سه سال گذشته، وضع اقتصادی مردم از بد به بدتر تنزل پیدا کرده و به همین دلیل شعارهایی که در جهت حل مسائلی مانند کمبود بنزین یا بیکاری و کاهش تورم و مواردی از این قبیل باشد، قطعاً در شرایط فعلی کاربرد بیشتری برای احزاب دارد.
البته استفاده از این نوع شعارها ممکن است بتواند برای جذب آرای مردم مؤثر واقع شود اما به گفته کارشناسان، با توجه به اینکه احزاب و گروههای سیاسی برنامه های مشخصی برای نحوه عملی کردن این شعارها ارائه نکرده اند، در عمل نمی توان امید چندانی به آنها بست.
فیاض زاهد با اشاره به برخی نظریه های سیاسی رایج در تحلیلهای انتخاباتی معتقد است که هم اصلاح طلبان و هم اصولگرایان از نظریه یکی از جامعه شناسان فرانسوی تبعیت می کنند که گفته بود در انتخابات هرگز وعده های کوتاه مدت ندهید چون مردم این وعده ها را به خاطر دارند و سال بعد گریبانتان را خواهند گرفت، وعده های بلند مدت هم ندهید برای اینکه این نوع وعده ها مردم را نا امید می کند: "همیشه وعده های میان مدت بدهید و بگویید بزودی چنین و چنان خواهیم کرد، به این ترتیب مردم فراموش می کنند که چه شما چه وعده هایی داده بودید".
|