سوهاس گوپیناس نابغه هندی ،امپراتور اینترنتی

نابغه هندی ،امپراتور اینترنتی

سوهاس گوپیناس 14 ساله بود که یک شرکت نرم افزاری را ایجاد کرد و اکنون به یکی از نمونه های موفقیت در صنعت رایانه هند تبدیل شده است. او که اکنون 21 ساله است شرکتی با کلاس جهانی با 400 کارمند دارد.

کالا گوپناس نگران سلامت پسرش سوهاس است. می گوید: کم می خورد و خوابش اندک است. او در حالی که مقادیری سبزی و کته برنج توی بشقاب سوهاس می ریزد، می افزاید: امروز صبح تا ساعت 4 روی مبل دراز کشیده بود و با لپ تاپش کار می کرد. بعد از 4 ساعت خواب ساعت 8 صبح خانه را ترک کرد تا به محل کارش برود.
ظهر است و سوهاس برای صرف ناهار به خانه می رود. با خنده می گوید: مادرم اصرار دارد که محل کارم به قدری به خانه نزدیک باشد که بدون خودرو امکان رفت و آمد وجود داشته باشد. سوهاس مدیرعامل و موسس شرکت گلوبالس ، شرکتی رایانه ای است که نرم افزار وب سایت طراحی می کند و در سراسر دنیا 400 نفر را در استخدام خود دارد. کتاب رکوردهای لیمکا که نسخه هندی کتاب رکوردهای گینس است نام او را به عنوان جوان ترین مدیرعامل دنیا آورده است. سیاستمداران محلی در بنگلور، جایی که او و خانواده اش مشغول زندگی هستند همیشه از سوهاس به عنوان نمونه ای از جوانان موفق هندی یاد می کنند. سوهاس می تواند راننده ای استخدام کند و با خودرویی مجلل این طرف و آن طرف برود. می تواند در خانه ای زیبا زندگی کند یا برای والدینش ویلایی در یکی از محله های اسمی شهر یا مناطق اعیانی نشین حومه شهر خریداری کند اما در مقابل او به همراه خانواده اش در خانه ای معمولی زندگی می کنند، خودرویی کوچک دارد، گوشی تلفن همراهش گران قیمت و خاص نیست و لباسهای مارک دار طراحان بزرگ بر تن نمی کند. سال 2005 میلادی بود که یک شرکت سرمایه گذاری از هوستون در ایالات متحده برای کسب بخش اعظم سهام گلوبالس 100 میلیون دلار پیشنهاد کرد. او پس از ماهها رایزنی این پیشنهاد را رد کرد. دلیلش را این گونه توصیف می کند: چرا باید فرزندم را بفروشم؟ اواسط دهه 90 میلادی بود که اولین کافی نت ها یک به یک در بنگلور سر برمی آوردند. یکی از آنها در کنار خانه گوپیناس ها دایر شد. می گوید: برادرم شریاس مرا به آنجا برد. مسحور شده بودم. اینترنت زندگی مرا متحول کرد. او هر دقیقه آزاد وقتش را صرف گشت و گذار در اینترنت می کرد. با مطالعه خودآموزها طریق طراحی وب سایت ها را آموخت. مادرش که هنوز هم لحن صحبت کردنش از نارضایتی عمیقش از راهی که سوهاس برگزیده حکایت دارد، می گوید: او تا آخرین روپیه اش را در کافی نت خرج می کرد. تا پیش از آن که سوهاس با دنیای مجازی آشنا شود دانش آموزی نمونه بود اما پس از آن به محصلی معمولی تبدیل شده بود. قبل از آن که دنیای سایبر را کشف کند همیشه آرزو داشت دامپزشک شود.

نزاع برای ماندن

در سال 1998 وقتی 13 ساله بود اولین وب سایتش که Coolhindustan نام داشت را ایجاد کرد. او قصد دشت با این سایت ، فضایی مناسب برای هندی ها در نقاط مختلف جهان ایجاد کند تا هر چیزی که برایشان جالب است از رستوران های مناسب برای صرف غذا تا یادآوری حوادث مهم را در آن ثبت کنند. این وب سایت خیلی زود شهرتی برای خود دست و پا کرد و البته توجه هکرهای پاکستانی را نیز جلب کرد. آنها به Coolhindustan حمله کردند و لوگوی آن را به Coolpakistan تغییر دادند. این یکی از تلخ ترین تجربه های سوهاس بود و باعث شد این پروژه را در میانه راه رهاکند. در همین حین بود که شرکتی نرم افزاری در سیلیکون ولی کالیفرنیا موسوم به Network Soution به واسطه تیم کشف استعدادهای خود با اطلاعاتی که در مورد سوهاس و سایتش کسب کرده بود او را به دفاتر مرکزی این شرکت در سن خوزه دعوت کرد. اولین باری بود که سوار هواپیما می شد و همچنین نخستین تجربه سفر او به خارج از هندوستان بود. به او پیشنهاد کار دادند و متعهد به تقبل هزینه تحصیلش در ایالات متحده شدند. با این حال پاسخ او منفی بود: «با خودم گفتم چرا باید انرژی ای که می توانم برای شرکت خود بگذارم را در اختیار شرکت دیگری قرار دهم.» از همان زمان بود که پایه ایجاد گلوبالس گذاشته شد و او به کارآفرینی جوان تبدیل شد. سوهاس تنها 14 سال داشت. این تصمیم با مخالفت ها و مقاومت های زیادی روبه رو شد. والدینش اصرار داشتند اول تحصیلاتش را به پایان ببرد و رشته ای کاربردی را دنبال کند. آنان می خواستند او برای آینده اش شغلی مطمئن داشته باشد. قوانین هند نیز در عمل مانعی بر سر راه او از کار درآمدند، چون برای آن که کسی بتواند شرکتی دایر کند باید حداقل 18 سال تمام داشته باشد.

میان بر کالیفرنیا

سوهاس قصد نداشت چهار سال معطل بماند. او به همراه سه دوستش شرکتی را از طریق اینترنت در سن خوزه به ثبت رساندند. در ابتدا قصد داشت نام این شرکت را گلوبال سولوشن بگذارد اما این نام قبلا ثبت شده بود. پس به جای آن گلوبالس را برگزید. حتی امروز هم او از این که نتوانسته کار خود را در بنگلور و با ثبت شرکتش در هند آغاز کند، دلزده است. برجسته ترین سیاستمداران هندی سوهاس را می شناسند. حتی به او اجازه داده شد ملاقاتی خصوصی با عبدالکلام ، رئیس جمهور پیشین هند داشته باشد. می گوید: به ایشان گفتم که محدودیت من برای دایر کردن شرکت باید برداشته شود. عبدالکلام به او قول مساعد داد اما تاکنون هیچ تغییری در قوانین ایجاد نشده است.

گلوبالس در حال حاضر 200 مشتری ثابت در نقاط مختلف گیتی دارد. در 11 کشور دفتر نمایندگی دایر کرده و 65 درصد درآمد شرکت از مشتریان اروپایی تامین می شود

این قانون تنها مانعی که بر سر راه فعالیت گلوبالس وجود داشت ، نبود. مشتریان بالقوه وقتی متوجه می شدند که طرف معامله آنها نوجوانی 14 ساله است در اکثر موارد سفارش هایشان را پس می گرفتند. سوهاس تاکید می کند اکثر آنان او را جدی نمی گرفته اند. او در نهایت توانست بر همه مشکلات غلبه کند. کم کم آوازه شرکتش و توانمندی هایش همه جا پیچید و او افراد بیشتر و بیشتری را استخدام کرد و توانست دفتر کاری تهیه کند که کم کم شعباتی نیز بر آن افزوده شد. سوهاس در میانه راه بلوغ مدیرعامل و رئیس شرکتی با اعتبار جهانی در عرصه صنعت IT شده بود. اکثر کارمندان او به همین سیاق جوان هستند. میانگین سنی کارکنان گلوبالس 21 سال است. مسن ترین کارمند این شرکت 26 ساله است در حالی که چند نوجوان که سن برخی از آنها از 12 سال فراتر نمی رود را نیز به خدمت گرفته است. سوهاس نمی تواند به نوجوانان زیر 14 سال به دلیل منع قانونی ، کاری تمام وقت بدهد. به آنان کامپیوتر و امکان اتصال به اینترنت داده شده و آنچنان که او می گوید در مقابل در پروژه های طراحی وب سایتها مشارکت دارند.

مشتریانی به گستره تمام دنیا

گلوبالس در حال حاضر 200 مشتری ثابت در نقاط مختلف گیتی دارد. در 11 کشور دفتر نمایندگی دایر کرده و 65 درصد درآمد شرکت از مشتریانی در اروپا تامین می شود. جوانان و نوجوانان فعال در این شرکت به خوبی نیازهای جوامع و نقاط ضعف بازار را شناسایی می کنند. به عنوان مثال آنان نرم افزاری برای مدارس طراحی کرده اند که به معلمان اجازه می دهد به سادگی نمرات و حضور و غیاب دانش آموزان را در آن ثبت کنند و در مقابل والدین از طریق اینترنت قادر به بررسی عملکرد فرزندان خود در مدرسه خواهند بود. این نرم افزار توجه دولت هند را به خود جلب کرد و طی قراردادی با گلوبالس مقرر شد این سیستم به طور آزمایشی در 1000 مدرسه به کار گرفته شود. سوهاس که اکنون 21 سال دارد به انتقال دفتر مرکزی شرکتش از سن خوزه به بنگلور می اندیشد. این در حالی است که تعداد کارمندان گلوبالس در سن خوزه 125 نفر است در حالی که دفتر بنگلور تنها 25 کارمند دارد.

ادامه تحصیل در کنار کار

هزینه ها در بنگلور به مراتب کمتر از سن خوزه است. کارمندان گلوبالس در بنگلور ماهانه بین 450 تا 675 دلار درآمد دارند که در هند درآمدی خوب تلقی می شود، اما در قیاس با همتایان آنها در دفاتر این شرکت در کشورهای اروپایی و ایالات متحده که میانگین حقوق ماهانه شان در حدود 2 هزار دلار است بسیار اندک است. گیتاری کومار، از کارکنان واحد امور مالی گلوبالس می گوید: پول تنها دلیل ما برای کار کردن در گلوبالس نیست. وی می افزاید: فضای حاکم بر شرکت و لذتی که از کار می بریم برای ما مهمتر است. در اینجا اثری از سلسله مراتب به چشم نمی خورد. ام.آر گوپیناس ، پدر سوهاس که از محققان پیشین وزارت دفاع هند است اکنون بر این باور است که پسرش راهی درست را برگزیده است. پسر او امروز در حال پشت سر گذاشتن دوره مهندسی کامپیوتر در دانشگاه بنگلور است ، اگرچه تحصیل در کنار کار خیلی سخت است.او اخیرا به علت عزیمت به آلمان برای شرکت در همایش علمی از یکی از امتحانات محروم شد و باید یک سال منتظر بماند تا در دور بعدی امتحانات آن درس شرکت کند. گاهی اوقات می گوید هیچگاه نتوانسته مثل همسن و سالهایش جوانی کند. آنان به سینما می رفتند در حالی که سوهاس ساعتها در برابر رایانه اش می نشست و کار می کرد. وی می گوید: یک مساله دیگر هم هست. این که حتی بعضی از همکلاسی هایم مرا آقا صدا می کنند، با تلفن های همراهشان از من عکس می گیرند و تقاضا می کنند کتابهایشان یا عکسهای مشترکمان را امضا کنم واقعا ناراحتم می کند. سرش را تکان می دهد و می افزاید: هیچ وقت دوست نداشتم ستاره باشم.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.