آمادگی ایران برای مذاکره با آژانس انرژی اتمی

آمادگی ایران برای مذاکره با آژانس انرژی اتمی

در حالی که به نظر می رسد تازه ترین تلاش دیپلماتیک ایران و اتحادیه اروپا برای خارج ساختن مسئله اتمی ایران از بن بست جاری بدون گشایشی عمده پایان یافته، جزئیات بیشتری از آنچه طرفین این مذاکره تحت عنوان "پیشرفت" در روند دیپلماتیک حل این مسئله مطرح کرده اند، گزارش می شود.
تمرکز اصلی گفتگوها بررسی مسائل برجسته میان ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی عنوان شد

یک روز پس از آنکه علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران و خاویر سولانا، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با یکدیگر دیدار و گفتگو کردند، سخنگوی آقای سولانا گفته ایران اعلام آمادگی کرده که در مورد همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی و اطلاعاتی که این آژانس درباره فعالیت اتمی ایران مطالبه کرده با آژانس به مذاکره بنشیند.

رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی در گزارش اخیر خود به شورای امنیت سازمان ملل اعلام کرده بود که ایران همچنان برخی پرسشهای آژانس را در مورد فعالیت اتمی این کشور بی پاسخ گذاشته و پاره ای از اطلاعات را در اختیار آژانس قرار نمی دهد.

در این گزارش اعلام شده بود که تا وقتی به این پرسشها پاسخ داده نشود، نمی توان با اطمینان گفت که آیا ایران به دنبال دستیابی به سلاح اتمی است یا نه.

همزمان با انتشار اظهارات سخنگوی خاویر سولانا درباره محتوای گفتگوهای وی با علی لاریجانی، وزیرخارجه آمریکا وارد مادرید، پایتخت اسپانیا شده که مذاکرات خاویر سولانا و علی لاریجانی در آن برگزار شده است.

کاندولیزا رایس وزیرخارجه آمریکا پس از ورود به مادرید به خبرنگاران گفت هنوز با آقای سولانا صحبت نکرده تا جزئیات مذاکرات وی با علی لاریجانی را از زبان او بشوند اما به نظر می رسد که ایران حاضر نیست شرط از سرگیری مذاکره بر سر فعالیت اتمی خود، یعنی تعلیق غنی سازی اورانیوم را عملی کند.

علی لاریجانی پیش از دیدار با خاویر سولانا اعلام کرده بود که ایران حاضر نیست دست از غنی سازی اورانیوم بر دارد و آقای سولانا نیز پس از چهار ساعت گفتگو با آقای لاریجانی گفت: "فکر می کنم بتوان گفت که هیچ نوع گشایش اساسی حاصل نشد اما در مورد برخی مسائل مهم پیشرفتهایی کردیم"، هرچند وی در عین حال اذعان داشت که "تبادلی فکری در مورد چگونگی پیشبرد روند" صورت گرفته و "فضای خوبی" بر گفتگوهای او با علی لاریجانی حاکم بوده است.

علی لاریجانی نیز از "برخی ایده های مفید که دو طرف مطرح کردند" سخن گفت و به "برخی وجوه مشترک" اشاره کرد.

به گفته سخنگوی خاویر سولانا، وی قرار است ظرف دو هفته آینده بار دیگر با علی لاریجانی به گفتگو بپردازد.

با این حال بر سر محور اصلی مناقشه اتمی ایران، یعنی غنی سازی اورانیوم پیشرفتی در مذاکرات علی لاریجانی و خاویر سولانا صورت نگرفته و ایران همچنان حاضر نشده است به خواست شورای امنیت سازمان ملل متحد مبنی بر توقف غنی سازی اورانیوم جامه عمل بپوشاند.

این در حالی است که مهلت این شورا برای پایان دادن به توقف غنی سازی اورانیوم پایان یافته و آمریکا و متحدانش در شورای امنیت هشدار داده اند که اگر ایران همچنان بر موضع خود پافشاری کند، با صدور قطعنامه تازه ای در این شورا، ایران را بیش از پیش تحت تحریم و فشار قرار می دهند.

آمریکا و متحدانش ابراز نگرانی می کنند که توانایی ایران در غنی سازی اورانیوم می تواند امکان تولید سلاح هسته ای را به این کشور بدهد، هرچند ایران هدف خود از غنی سازی اورانیوم را دستیابی به فناوری تولید سوخت مورد نیاز نیروگاههای هسته ای اعلام کرده و در عین حال با استناد به پیمان بین المللی منع گسترش جنگ افزارهای اتمی، غنی سازی اورانیوم برای مقاصد غیرنظامی را حق خود می داند.

پافشاری ایران بر ادامه غنی سازی اورانیوم، گفتگوهای ایران و اتحادیه اروپا را که به منظور حل اختلاف بر سر فعالیت اتمی ایران آغاز شده بود به بن بست کشاند و هدف از گفتگوهای خاویر سولانا و علی لاریجانی یافتن راهی برای از سرگیری این مذاکرات است.

علی لاریجانی یک شب پیش از گفتگو با خاویر سولانا در مادرید اشاره کرده بود که کشورش اخیراً پیشنهادی برای "برون رفت" از بن بستی که برای حل مسئله اتمی ایران ایجاد شده مطرح کرده اما این پیشنهاد پذیرفته نشده است.

وی به جزئیات این پیشنهاد اشاره ای نکرد، هرچند خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از دیپلماتها خبر داد که ایران اخیراً پیشنهاد داده بود که بخشی از برنامه غنی سازی اورانیوم خود را به حال تعلیق درآورد اما این پیشنهاد رد شده است.

هنوز منابع رسمی یا مستقل این گزارش را تأیید نکرده اند.

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.