نگرانی از افزایش تولدهای سزارین در ایران

نگرانی از افزایش تولدهای سزارین در ایران

رئیس انجمن جراحان زنان و زایمان در ایران به تازگی گفته که آمار انجام عمل سزارین در این کشور افزایش یافته است. دکتر مریم پور رضا می گوید که در بیمارستانهای خصوصی 50 تا 60 درصد زایمان ها از طریق سزارین هستند. او دلیل این افزایش را ترس از درد زایمان طبیعی اعلام کرد.

این در حالی ست که بسیاری عقیده دارند پزشکان جراح برای صرف وقت کمتر و حق العمل بیشتر، مادران را به انتخاب سزارین ترغیب می کنند.

نگرانی از افزایش تعداد تولدهای سزارین در ایران

در حالی که کارشناسان و محققان بهداشت و سلامت در سراسر جهان دائما از مزایای زایمان طبیعی و معایب عمل سزارین می گویند، آمار سزارین در ایران نگران کننده به نظر می رسد. دکترمهدی قیامت، متخصص بیهوشی در ایران می گوید که احتمال دارد مادران عوارض یک عمل جراحی از قبیل نارساییهای تنفسی را تجربه کنند که برای نوزاد هم می تواند اتفاق بیفتد.

با وجود سیستمهای مونیتورینگ نوزادان در زایمانهای طبیعی در کشورهای توسعه یافته و همچنین وجود آموزشهای لازم برای مادران و پزشکان، باید دید که در کشورهای دیگر جهان آمار سزارین چگونه است. دکترشهره بسکی، متخصص زنان و زایمان در لندن می گوید که در بریتانیا سزارین به طور متوسط حدود بیست و پنج درصد تولدها را در بر می گیرد.

 مقامات بهداشتی آمریکا هم مثل بریتانیا سعی دارند آمار سزارین را کاهش دهند اما عملا هنوز موفق به انجام این کار نشده اند.
 
دکتر شهره بسکی

او می گوید: "مقامات بهداشتی آمریکا هم مثل بریتانیا سعی دارند آمار سزارین را کاهش دهند اما عملا هنوز موفق به انجام این کار نشده اند. کشورهای آمریکای لاتین بسیار و حشتناک شده اند. چون که در آنجا (نظام) بهداشت خصوصی ست، حدود پنجاه درصد خانمها سزارین می شوند."

آنچه در ایران بیشتر باعث نگرانی جامعه پزشکی می شود آن دسته از عمل هایی است که با انتخاب بیمار و بدون دلایل پزشکی انجام می شوند. دکتر فاطمه قائم مقامی، متخصص بیماریهای زنان و استاد دانشگاه تهران در مورد دلایل انتخاب این نوع زایمان در زنان ایران می گوید: " بیشتر زنانی که از درد زایمان هراس دارند، تمایل به انجام سزارین دارند که تحت بیهوشی انجام شود. عده معدودی هم تصور می کنند که پس از زایمان طبیعی تغییرات آناتومیک در دستگاه تناسلی خانمها ایجاد می شود که نیاز به عمل جراحی مجدد برای تصحیح این اختلال دارد."

اما بر خلاف ایران، در بریتانیا درصد سزارین هایی که به دلیل ترس از درد و دلایل مشابه انجام می شود تنها حدود هفت درصد است. دکترشهره بسکی، دلیل اصلی انتخاب سزارین در بریتانیا را، به خصوص از سوی پزشکان، امکان شکایت از سوی وکلای خانواده در صورت بروز مشکل برای نوزاد می داند.

براساس آمار موجود، در بیمارستانهای دانشگاهی ایران سی تا چهل درصد و در بیمارستانهای خصوصی پنجاه تا شصت درصد تولدها از طریق سزارین هستند. با وجود پر خطر بودن این نوع از تولد برای کودک و عوارض بیهوشی برای مادر که در واقع پزشکان خود بیشتر از هر کس دیگری از آن آگاهند، چرا در ایران پزشکان، مادران را متقاعد به انجام سزارین طبیعی نمی کنند؟

 یک پزشک متخصص زنان می تواند در عرض نیم ساعت تا سه ربع کودک را تحویل مادرش بدهد در صورتی که در زایمان طبیعی یک این مدت طولانی ست. شاید محدود بودن وقت پزشکان این فرصت را به آنها نداده باشد که برای یک زایمان طبیعی بدون درد حوصله به خرج دهند و صرف وقت کنند.
 
دکتر فاطمه قائم مقامی

دکتر فاطمه قائم مقامی اینطور توضیح می دهد: "یک پزشک متخصص زنان می تواند در عرض نیم ساعت تا سه ربع کودک را تحویل مادرش بدهد در صورتی که در زایمان طبیعی یک این مدت طولانی ست. شاید محدود بودن وقت پزشکان این فرصت را به آنها نداده باشد که برای یک زایمان طبیعی بدون درد حوصله به خرج دهند و صرف وقت کنند."

بسیاری از کارشناسان حق العمل بیشتر برای کاری آسان تر با صرف وقت کمتر را دلیل اصلی پزشکان برای انجام آسان این عمل جراحی می دانند. بسیاری نیز می گویند که کلینیک های زیبایی به زنان توصیه می کنند که سزارین را انتخاب کنند.

دکتر قائم مقامی می گوید با وجود عوارض فراوان دیده شده در بین نوزادان سزارینی، اعم از نارسایی های تنفسی و کاهش قند خون پس از تولد، جامعه پزشکی در ایران به تازگی تلاش کرده است که زایمان بدون درد را رواج دهد و بسیاری از پزشکان جوان در حال حاضر این نوع زایمان را جایگزین سزارین کرده اند.

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.