گزارشی از وضعیت مادران در سال ۲۰۰۶

گزارشی از وضعیت مادران در سال 2006
 
یکی از انجمن های بین المللی حمایت از کودکان (Save the Children) فهرستی از بهترین و بدترین کشورهایی که در آن هر مادر و فرزند قادر به زندگی هستند را منتشر کرده است. این فهرست وضعیت مادران و کودکان را در 125 کشور بر مبنای 10 شاخص مرتبط با سلامت و تحصیل، دسته بندی کرده است.
گزارش فوق که نگاهی به ارتباط بین سلامت و بقای مادران و فرزندان دارد، راه حل های عملی برای نجات جان سه میلیون کودک که از میان چهار میلیون کودک تازه متولد شده در هر سال دچار مرگ و میر می شوند، را نیز ارائه کرده است.
کشورهای اسکاندیناوی که در بالای این فهرست قرار گرفته اند، بهترین مکان برای زندگی مادران هستند، در حالی که کشورهای واقع در صحرای آفریقا در ردیف های پایین جدول قرار دارند. استرالیا و هلند در مکان هفتم هستند. شاخص مادران، ارتباط مستقیم بین وضعیت سلامت مادران و فرزندان را به تصویر می کشد. در کشورهایی که مادران در رفاه و آسایش به سر می برند، کودکان بطور سالم رشد می کنند؛ عکس مطلب نیز صادق است، در کشورهای فقیر، مادران فقیر، کودکان فقیر و بیمار پرورش می دهند. بنابراین اگر قصد داریم کیفیت زندگی کودکان را بهبود بخشیم، باید بر سلامت و آسایش مادران سرمایه گذاری کنیم. کشور سومالی در آخرین ردیف جدول قرار گرفته، از هر 7 کودکی که در این کشور متولد می شوند، یک کودک قبل از رسیدن به سن یک سالگی، از دنیا میرود. 71 درصد از جمعیت این کشور به آب آشامیدنی سالم دسترسی ندارند و 17 درصد از کودکان از سوء تغذیه رنج می برند. وضعیت مادران در سومالی نیز متاثر کننده است، از هر 10 مادر باردار یک نفر در هنگام تولد فرزندش از دنیا می رود، 75 درصد از نوزادان بدون کمک های پزشکی و در شرایط غیر بهداشتی به دنیا می آیند و 78 درصد از زنان باردار دچار عارضه کم خونی هستند. برطبق این گزارش ده کشور برتر جهان بصورت زیر هستند. در این فهرست کشورهایی که در یک ردیف قرار دارند دارای شرایط یکسان هستند. 1- سوئد 2- دانمارک / فنلاند 4- استرالیا / آلمان / نروژ 7- استرالیا / هلند 9- کانادا 10- آمریکا / انگلیس و ده کشور انتهایی جدول عبارتند از: 125- نیجریه 124- بورکینا فاسو 123- مالی 122- چاد 121- گینه بیسائو 120- سیرا لئون 119- اتیوپی 118- یمن 117- آفریقای مرکزی 115- جمهوری دمکراتیک کنگو / لیبریا
شاخص های کلیدی وضعیت مادران در 125 کشور مورد مقایسه قرار گرفته، در این مقایسه شش شاخص برای رفاه مادران و چهار شاخص برای رفاه کودکان – به ترتیب زیر- در نظر گرفته شده است:
- خطر مرگ در بین مادران - درصد زنانی که برای جلوگیری از بارداری از روش های پیشرفته استفاده می کنند - درصد زایمان هایی که توسط پرسنل متخصص انجام می شود - درصد زنان باردار مبتلا به عارضه کم خونی - درصد زنان باسواد - شاخص تحصیل - درصد افرادی که به آب آشامیدنی سالم دسترسی دارند - درصد کودکان زیر پنج سالی که از سوء تغذیه رنج می برند آنچه مسلم است زندگی برای آن دسته از مادران و کودکانی که در کشورهای پایین فهرست زندگی می کنند، بسیار دشوار خواهد بود. برخی از این کودکان هیچ گاه نمی توانند به مدرسه بروند و مادرانی که پس از تولد نوزادشان زنده می مانند، جزو افراد خوش شانس هستند. موارد کلیدی فهرستشاخص مادران نشان می دهد که تحصیل، دسترسی به پزشک متخصص و امکانات بهداشتی در هنگام زایمان و برنامه ریزی خانوادگی ، سه موردی هستند که به بقا و آسایش کودکان کمک شایانی می کنند. زنان تحصیل کرده دیرتر ازدواج می کنند و دیرتر صاحب فرزند می شوند، به سلامت خود و افراد خانواده اهمیت می دهند و بر تحصیل فرزندانشان تاکید بسیار دارند. با بالا رفتن اطلاعات پزشکی زنان در مورد باردار شدن، در صد مرگ و میر در بین مادران باردار و نوزادان کاهش پیدا می یابد. برای مثال در استرالیا 72 درصد از زنان روش های جدید ضد بارداری را به کار می برند و از هر 5800 زن باردار تنها 1 نفر در هنگام زایمان از دنیا می رود. در حالیکه در کشور سومالی از هر 10 زن باردار 1 نفر هنگام تولد نوزادش دچار مرگ می شود. مقایسه کشورها شاخص مادران نشان دهنده اختلاف فاحش بین کشورهای بالا و پایین لیست است، به طور مثال در کشور سوئد که در بالای جدول قرار دارد، تقریبا تمام زنان باسواد هستند، در مقابل تنها 34 درصد از زنان کشور اتیوپی با سوادند. تعداد مادرانی که نوزادانشان را قبل از رسیدن به یکسالگی از دست می دهند، در اتیوپی 37 برابر سوئد است. در مقایسه بین 10 کشور رده بالا و پایین جدول، مادرانی که در ده کشور پایین جدول زندگی می کنند، امکان از دست دادن نوزادشان در سال اول 28 برابر مادران ده کشور بالای جدول است. به علاوه در این دسته از مادران، امکان مرگ در هنگام زایمان 750 برابر کشورهای پیشرفته است. در کشورهای پایین جدول، از بین هر سه کودک، یک نفر نمی تواند به مدرسه برود و از هر چهار مادر تنها یک نفر با سواد است. در کشورهای بالای جدول تقریبا تمام کودکان به مدرسه می روند و تمام مادران باسوادند. پزشکان متخصص زایمان، تنها در کمتر از 15 درصد زایمان های کشورهای افغانستان، اتیوپی و نپال حضور دارند.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.