همایش راه ابریشم در دوشنبه
همایش راه ابریشم در دوشنبههمایشی به منظور جمع آوری آثار تاریخی راه ابریشم، به ابتکار یونسکو (موسسه علمی، آموزشی و فرهنگی ملل متحد) در شهر دوشنبه آغاز به کار کرده است که کارشناسانی از کشورهای منطقه، چین، ژاپن، فرانسه و روسیه در آن شرکت دارند.
قلعه حصار از جمله یادگاریهایی است که به فهرست آثار تاریخی راه ابریشم پیشنهاد شده است. به گفته رحیم مسف، رئیس پژوهشگاه تاریخ و باستان شناسی فرهنگستان علوم تاجیکستان، برای بار چهارم است که کارشناسان کشورهای مختلف برای تهیه فهرست آثار تاریخی راه ابریشم گردهم می آیند.
Матни сириллик
به اعتقاد آقای مسف، در نشستهای قبلی کشورهای دیگر در مسیر راه ابریشم تلاش کرده اند که به این فهرست عمدتاً آثار تاریخی، واقع در این کشورها شامل شوند و از آثار باستانی واقع در قلمرو تاجیکستان صرف نظر شده است.
آقای مسف افزود: "جانب ازبکستان یادگاریهای دوری امیر تیمور را پیشنهاد کرده است. این یادگاریها به راه ابریشم چه ربطی دارند؟ باید کانسپسیون یگانه تهیه شود که در آن منافع کلیه کشورها در این مسیر حضور داشته باشد."
از سوی دیگر مظفر عزیزی، مسئول بخش بازرسی و حفظ آثار تاریخی در وزارت فرهنگ تاجیکستان می گوید که حالا دولت تاجیکستان قصد دارد به این فهرست 8 نامگوی آثار تاریخی خود را پیشنهاد کند.
آقای عزیزی گفت: "این یادگاریهای پیشنهاد شده از قسمت شاخه شمالی راه ابریشم، پنجکنت قدیم و بونجیکت قدیم، واقع در ناحیه شهرستان و از قسمت مرکزی قلعه حصار و از وادی وخش اجینه تپه، کافر قلعه، تخت سنگین، همچنین از قسمت جنوبی راه ههولبوک و سلسله قلعه های وادی وخان عبارت است."
در همین حال، به گفته مبتکرین این همایش، یونسکو در صدد است بعد از تهیه این فهرست آن را به تمامی جهانیان معرفی کند و برای انجام امور ترمیم و بازسازی این آثار حدود 100 میلیون دلار اختصاص بدهد.
به اعتقاد مسئولین یونسکو معرفی و بازسازی این آثار تاریخی با جلب توجه جهانگردان به کشورهای مسیر راه ابریشم منجر خواهد شد.
کارشناسان می گویند که به این دلیل کشورهای مسیر راه ابریشم برای وارد ساختن مقدار بیشتر آثار تاریخی خود به این فهرست تلاش دارند.
جانب تاجیکستان نیز تصمیم دارد در پایان این همایش پنج روزه سفر شرکت کنندگان را به مناطق مختلف تاجیکستان سازمان بدهد.
ضمنا طبق اطلاع منابع وزارت فرهنگ تاجیکستان، حالا در قلمرو این کشور حدود 2 هزار عدد آثار تاریخی و باستانی وجود دارد.
این منابع می گویند که در زمان شوروی پیشین قسمتی از این آثار ضمن شاداب ساختن مزارع و یا مخالفتهای ایدئولوژیک یا کاملا تخریب شده اند و یا نیاز به بازسازی دارند.
گفته می شود که هرچند دولت تاجیکستان برای احیای این آثار تلاش می کند، ولی کمبود مالی امکان نمی دهد که کلیه آثار تاریخی به معرض تماشا گذاشته شود.