بی بی سی: سرویس اطلاعاتی سوریه میگوید که تلاش گروه دولت اسلامی (داعش) برای منفجر کردن حرم حضرت زینب در دمشق، پایتخت را خنثی و چند نفر را هم در این ارتباط دستگیر کرده است. نجیب میقاتی، نخستوزیرموقت لبنان هم به دمشق سفر کرده است. او در این سفر با احمد شرع، رهبر جدید سوریه دیدار و گفتگو کرد. این اولین سفر یک رهبر لبنان از آغاز جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۱ است.
خبرگزاری رسمی سوریه، سانا اعلام کرد که چند عضو داعش قبل از حمله به حرم حضرت زینب، دستگیر شدهاند.
اگرچه داعش تقریباً شش سال پیش آخرین قلمرو خود را در سوریه از دست داد، اما بقایای این گروه هنوز در کشور حضور دارند.
سانا به نقل از یک منبع سرویس اطلاعات سوریه گفته است: « نیروهای اطلاعاتی و امنیتی موفق شدند تلاش داعش برای انجام یک بمبگذاری در داخل حرم حضرت زینب را خنثی کنند.»
وزارت کشور سوریه با انتشار تصاویری از چهار مرد آنها را به عنوان اعضای یک هسته داعش معرفی کرده است. گفته شده که آنها در حومه دمشق دستگیر شدند.
این تصاویر شامل تجهیزاتی است که به گفته وزارت کشور از مظنونان ضبط شده، از جمله تلفنهای همراه، دو تفنگ و آن چه که به نظر میرسد سه دستگاه انفجاری و چندین نارنجک دستی باشد.
در این تصاویر همچنین مدارک شناسایی دو لبنانی و یک پناهنده فلسطینی ساکن لبنان هم دیده میشود.
پیش از سقوط رژیم بشار اسد، محافظان مورد حمایت ایران در دروازه های منتهی به حرم حضرت زینب مستقر بودند، جایی که پربازدیدترین مکان زیارتی شیعیان در سوریه است.
اما این محافظان اندکی قبل از سقوط دولت سوریه مجبور به ترک این محل شدند.
نیروهای تحت حمایت ایران از زمان آغاز جنگ داخلی در سال ۲۰۱۱ از حامیان اصلی دولت بشار اسد بودند.
این اولین باری است که مقامات جدید دمشق اعلام کردند که حمله داعش را خنثی کردهاند.
زیارتگاههای شیعیان هدفهای مکرری برای حملات افراطیون سنیمذهب داعش در سوریه و در عراق هستند.
داعش قبلا هم این زیارتگاه دمشق را هدف قرار داده و مسئولیت بمبگذاری ژوئیه ۲۰۲۳ را برعهده گرفته بود. در این حمله دست کم ۶ نفر در نزدیکی حرم حضرت زینب کشته شدند.
داعش در سالهای اولیه جنگ داخلی سوریه، بخشهای وسیعی از خاک سوریه و عراق را تصرف کرده و در سال ۲۰۱۴ «خلافت» مرزی خود را اعلام کرد.
نیروهای کرد مورد حمایت آمریکا در سوریه آن دولت پیشساخته را در سال ۲۰۱۹ شکست دادند، اما اعضای داعش هنوز در بیابانهای وسیع سوریه حضور دارند.
نجیب میقاتی (سمت چپ) در کنار احمد شرع، رهبر جدید سوریهسفر نجیب میقاتی به سوریه نجیب میقاتی، نخستوزیرموقت لبنان برای اولین بار از آغاز جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۱، به دمشق سفر کرده است.
آقای میقاتی در این سفر با احمد شرع، رهبر جدید سوریه دیدار و گفتگو کرد.
نخست وزیر موقت لبنان در کنفرانسی خبری به همراه آقای شرع اعلام کرد که دو کشور برای تأمین مرزهای زمینی خود و تعیین بخشهای مورد مناقشه مرزهای دریایی و زمینیشان همکاری خواهند کرد.
رهبر جدید سوریه هم گفت که انتظار «روابط استراتژیک بلندمدت» با کشور همسایه، لبنان، را دارد
آقای شرع گفت: « روابط استراتژیک بلندمدتی بین ما و لبنان وجود خواهد داشت. ما و لبنان منافع مشترک زیادی داریم.»
اخیراً تنشهای بین دو همسایه دوباره افزایش یافته است. هفته گذشته، سوریه پس از آن که درگیریهایی در مرز دو کشور اتفاق افتاد، محدودیتهای جدیدی برای ورود اتباع لبنانی اعمال کرد.
روابط سوریه و لبنان تاریخ پیچیدهای دارد.
لبنان به طور تاریخی بخشی از سوریه بود و چند دهه پس از استقلال رسمی دو کشور ارتش سوریه بخشهایی از لبنان را اشغال کرده بود. سابقه این اشغال به جنگ داخلی لبنان و خشونتهای پس از دهه ۱۹۷۰ برمیگشت.
در سال ۲۰۰۵ که رفیق حریری ترور شد، انگشت اتهام به سوی رژیم سوریه بود.
سرانجام در سال ۲۰۰۸ و با خروج ارتش سوریه از لبنان، دو کشور روابط دیپلماتیک در سطح عالی را آغاز کردند.
اما حزبالله که مستقر در لبنان است، در طول جنگ داخلی سوریه از رژیم بشار اسد حمایت کرده بود. این حمایت باعث انتقادهای وسیعی از حزبالله در داخل لبنان شده بود.