دلارهای شیوخ عرب، راز تحریف خلیج فارس در «لوور»!
رأی دهید
با افشای قرارداد یک میلیارد دلاری ابوظبی و موزه لوور پاریس، راز تحریف خلیج فارس در این موزه، فاش شد.
به گزارش سرویس بینالملل «بازتاب» به نقل از «ورلدپرس»، موزه هنر و عتیقه فرانسه «لوور» لفظ «فارس»را از نام «خلیج فارس» در نقشههای خود را پاک کرد. این اقدامی خلاف موازین ثابتشده سازمان ملل بوده و میتواند نشانهای از یک برخورد توهینآمیز دیپلماتیک با ایران و در عین حال چشمکی به جهان عرب باشد.
بنا بر این گزارش، بیش از یک سال است که ابوظبی و پاریس در حال رایزنی و مذاکره برای راهاندازی شعبهای از موزه لوور در امارات متحده عربی هستند. بنا بر گزارشها، این موزه مشهور برای نمایش نمادهای فرهنگی برجسته خود در امارات، حدود یک میلیارد دلار دریافت خواهد کرد.
در فرانسه، این مذاکرات باعث ایجاد سؤالات زیادی در رسانهها شد، از جمله روزنامه «لیبراسیون» این پروژه را جنجالآمیزترین معامله تاریخ سیاستهای فرهنگی فرانسه نامید. بسیاری معتقدند که این پیشنهاد، بیشتر جنبه سیاسی دارد تا فرهنگی.«فیلیپ رگینز»، سردبیر مجله فرانسوی «journal de Arts» به روزنامه «گاردین» گفت: «به نظر من این پروژه بیشتر تحت تأثیر سیاست است تا ملاحظات فرهنگی. این مسئله مربوط به حضور فرانسه در منطقه و نگرانیهای اقتصادی آن است. این پروژهای نیست که مدیر موزه به تنهایی در مورد آن تصمیم گرفته باشد احتمالا وزیر فرهنگ، هدایت این پروژه را بر عهده داشته است».
جدای از این مذاکرات، موزه لوور چندی است که از پولهای اعراب سود زیادی برده است. این موزه قصد دارد در سال 2009 یک شاخه هنر اسلامی ایجاد کند که تاکنون حدود بیست میلیون دلار از «ولید بن طلال» شاهزاده میلیاردر سعودی به آن اختصاص داده شده است. به تازگی هم «صباح احمد الصباح»، امیر کویت کمکی هفت میلیون دلاری به این پروژه کرد.
اقدام موزه لوور برای حذف نام «فارس» با مخالفت مقامات ایرانی نیز روبهرو شده است.
ایران تاکنون چند بار به اقدامات مشابه دیگری نیز اعتراض کرده است. در سال 2004 نیز ایران به شدت به مجله «نشنال ژئوگرافیک» به خاطر انتشار نام «خلیج عربی» در اطلس جغرافیایی اعتراض کرد.
در کنار این اعتراضات رسمی، مردم ایرانی و فارس در سراسر جهان بیش از یک سال است که ابوظبی و پاریس در حال رایزنی و مذاکره برای راهاندازی شعبهای از موزه لوور در امارات متحده عربی هستند. بنا بر گزارشهای این موزه معتبر و مشهور برای نمایش نمادهای فرهنگی برجسته خود در امارات حدود یک میلیارد دلار دریافت خواهد کرد.
در فرانسه این مذاکرات باعث ایجاد سؤالات زیادی در رسانهها شد از جمله روزنامه «لیبراسیون» این پروژه را جنجالآمیزترین معامله تاریخ سیاستهای فرهنگی فرانسه نامید. بسیاری معتقدند که این پیشنهاد بیشتر جنبه سیاسی دارد تا فرهنگی.
«فیلیپ رگینز» سردبیر مجله فرانسوی «journal de Arts» به روزنامه «گاردین» گفت: «به نظر من این پروژه بیشتر تحت تأثیر سیاست است تا ملاحظات فرهنگی. این مسئله مربوط به حضور فرانسه در منطقه و نگرانیهای اقتصادی آن است. این پروژهای نیست که مدیر موزه به تنهایی در مورد آن تصمیم گرفته باشد احتمالا وزیر فرهنگ، هدایت این پروژه را بر عهده داشته است».
جدای از این مذاکرات، موزه لوور چندی است که از پولهای اعراب سود زیادی برده است. این موزه قصد دارد در سال 2009 یک شاخه هنر اسلامی ایجاد کند که تاکنون حدود بیست میلیون دلار از «ولید بن طلال» شاهزاده میلیاردر سعودی به آن اختصاص داده شده است. به تازگی هم «صباح احمد الصباح» امیر کویت کمکی هفت میلیون دلاری به این پروژه کرد.
اقدام موزه لوور برای حذف نام «فارس» با مخالفت مقامات ایرانی نیز روبهرو شده است.
ایران تاکنون چند بار به اقدامات مشابه دیگری نیز اعتراض کرده است. در سال 2004 نیز ایران به شدت به مجله «نشنال ژئوگرافیک» به خاطر انتشار نام «خلیج عربی» در اطلس جغرافیایی اعتراض کرد.
در کنار این اعتراضات رسمی مردم ایرانی و فارس نیز در سراسر جهان با امضای اعتراضنامههای زیادی با این اقدام مخالفت کردند.
سرانجام«نشنال ژئوگرافیک» به طور رسمی عذرخواهی کرده و این واژه جعلی را برداشت. کمال خرازی وزیر امور خارجه ایران این امر را موفقیتی بزرگ برای ایران خواند.
سازمان ملل در موارد مختلفی خواستار استفاده تنها از نام «خلیج فارس» به عنوان نام جغرافیایی استاندارد این منطقه شده است. دبیرخانه سازمان ملل در سالهای 1994 و 1999 با انتشار دو بیانیه موضع خود را تثبیت کرد. استفاده از نام «خلیج عرب» در هشتمین کنفرانس استانداردسازی نامهای جغرافیایی سازمان ملل در آگوست و سپتامبر 2002 در برلین نیز اقدامی نادرست خوانده شد و عنوان کرد که نام صحیح این منطقه، «خلیج فارس» است.
تصمیم موزه لوور برای حذف نام «فارس» به رغم مذاکرات سنگینی است که با هدف فرستادن تاج فرهنگی اروپا به قلب جهان عرب است.
سوابق ماجرا
اختلافات فرهنگی به وفور در تاریخ روابط فارسها ـ اعراب به چشم میخورد که یکی از تازهترین این بحثها، نامگذاری خلیج فارس است که مرز جغرافیایی بین سرزمین فارسها و بخش بزرگی از جهان عرب است.
هرچند «خلیج فارس» مدتهاست نام این منطقه میباشد، اما بسیاری از کشورهای عرب در دهه اخیر با بدعتی جدید نام «خلیج عرب» را برای آن به کار بردهاند. هماکنون همزمان با افزایش انتقادات بینالمللی در مورد ایران به خاطر برنامه اتمی این کشور، به نظر میرسد کشورهای غربی بیشتری از امری حمایت میکنند که ایرانیان آن را «سوءاستفاده از فرهنگ و میراث تاریخی» ایران میدانند. تقریبا در تمامی نقشههایی که پیش از سالهای دهه 1960 منتشر شده و در بسیاری معاهدات، اسناد و نقشههای بینالمللی این بخش از آبهای دنیا با نام «خلیج فارس» مشخص شده است، نامی که سابقه تاریخی آن را میتوان در اسناد جغرافیادانان یونانی پیش از میلاد مسیح مانند «استرابو» و «پتولمی» دید.
با ظهور ملی گرایی عربی (پان عربیسم) در سالهای دهه 1960، برخی کشورهای عرب مانند کشورهای حوزه خلیج فارس، از واژه «خلیج عربی» برای این منطقه و آبراههای آن استفاده کردند.
این مسئله مورد انتقاد شدید ایران، رسانههای ایرانی و قلبهای دهها میلیون ایرانی است که خارج از هرگونه گرایش سیاسی، به کشورشان عشق میورزند.