حال و هوای تاجیکستان در همزمانی عیدقربان با کریسمس
تقارن عیدقربان به عنوان نماد عید یکتاپرستی، با کریسمس سال ۲۰۰۷میلادی و سالروز میلاد حضرت مسیح(ع)، حال و هوای بسیاری از کشورهای اسلامی و مسیحی را در برگزاری جشن یکسان کرده است.
در حالیکه مسلمانان در تکاپوی برگزاری عیدقربان، عید محبت و نزدیک شدن دلها به یکدیگر و عید رهایی از تعلقات غیرخدایی هستند، مسیحیان در تدارک جشن میلاد پیامبر صلح و دوستی حضرت عیسی بن مریم(ع) میباشند او که خدواند در قرآن کریم بشارتش را به مادرش مریم مقدس(ع) میدهد.
درهمین حال مردم مسلمان تاجیکستان از یک سو در تدارک عیدقربان به عنوان یکی از اعیاد بزرگ اسلامی هستند و سر در خانههای خود را با وسایل مختلف تزیین میکنند و از سوی دیگر چهره شهر دوشنبه و سایر شهرها و مناطق این کشور نیز برای سال نو مسیحی با درختهای کاج، تصاویر بابانوئل و تبریکات سال نو تزیین شده است.
شورای علمای تاجیکستان روز یکشنبه را در این کشور عیدقربان اعلام کرده است و یکشنبه شب نیز همزمان برنامه جشن کریسمس در میدان دوستی "سامانی" تاجیکستان توسط دولت این کشور برگزار میشود.
به همین خاطر میدان و خیابانهای اصلی شهر دوشنبه توسط شهرداری پایتخت تزیین شده است.
۹۷درصد مردم جمهوری تازه استقلال یافته تاجیکستان مسلمان هستند.
تقویم مردم این کشور در حدود ۸۰سال پیش با سیطره اتحاد جماهیر شوروی سابق به تقویم میلادی مبدل شده است و هنوز هم سال نو رسمی این کشور میلادی است.
همزمانی عید قربان با جشن سال نو میلادی رونق بازارهای تاجیکستان بویژه دوشنبه پایتخت این کشور را دو چندان کرده است و به همین سبب دولت این کشور در برخی از بازارها به خاطر جلوگیری از سوءاستفاده سودجویان اقدام به عرضه مستقیم برخی از کالاها بویژه میوه و موادغذایی کرده است.
مردم مسلمان تاجیکستان اعیاد اسلامی از جمله عیدقربان را با شکوه هرچه تمامتر جشن میگیرند و بسیاری از مردم ۱۰روز پیش از عیدقربان در استقبال از این عید روزه میگیرند.
تاجیکها عیدقربان را در تاجیکستان سه روز جشن میگیرند و با انجام سنت قربانی ضمن اطعام همسایگان و نیازمندان، مقداری از گوشت قربانی را بین افراد کم درآمد توزیع میکنند.
پیروان ادیان دیگر بویژه مسیحیان که بطور عمده روس تبار هستند از سفره تاجیکها بینصیب نیستند و مردم مسلمان تاجیکستان،تلاش میکنند برای همسایگان غیرمسلمان خود از گوشت قربانی و موادغذایی مربوط به عیدقربان اهدا کنند.
تقارن عیدقربان با جشن کریسمس و سال نو مسیحی برای مسیحیان بویژه مسیحیان تاجیکستان خاطرهانگیز است زیرا مسلمانان تاجیکستان عید قربان را بسیار با شکوه برگزار میکنند و "دسترخان" (سفرههای) رنگین تاجیکها و هدایای آنان برای عید مشهور است.
تهیهنان، گوشت، غذا، شیرینی ولباس نو برای یتیمان و بیسرپرستان و افراد کم درآمد در آستانه اعیاد اسلامی بویژه عید قربان از سنتها و فرهنگهای ریشهای مسلمانان بویژه مردم مسلمان تاجیکستان است.
خرید لباس نو به ویژه برای کودکان و فراهم کردن مقدمات سفره عید از رسم- های دیگر تاجیکها برای استقبال از عیدقربان است.
تاجیکها کودکانی را که در روز عیدقربان بدنیا میآیند اگر پسر باشد "قربان" و "قربانعلی" و اگر دختر باشد "قربان گل" نامگذاری میکنند.
دید وبازدید،عیادت از بیماران و سالخوردگان و دلجویی از یتیماناز سنت های دیرین مسلمانان تاجیک درعید قربان است.
تاجیکها تا قبل از اقامه نماز عیدقربان و انجام قربانی غذا نمیخورند و سعی میکنند با خوردن غذایی که با گوشت قربانی درست شده است به عنوان تبرک افطار کنند.
روزهای عید در تاجیکستان تمام درهای خانهها گشوده است و این رسم در عید قربان نیز به مدت سه روز ادامه دارد و هر رهگذر میتواند برای عید دیدنی و تبریک عید وارد خانه شود و بر سر سفره بنشیند و هر چه میل دارد بخورد.
برگزاری مراسم عروسی در سه روز عیدقربان در بین تاجیکها رسماست و زوج های جوان سعی دارند دراین ایام جشن ازدواج خود را برگزار کنند.
امسال برای تاجیکها عیدقربان با سالهای گذشته تفاوت دارد زیرا همزمانی این عید با سال نو مسیحی که در واقع سال رسمی مردم تاجیکستان نیز هست باعث شده تا اکثر تاجیکها که در ادارات، کارخانهها و شرکتها کار میکنند از عیدی سال نو میلادی بینصیب نباشند.
همپوشانی عیدقربان، عید یکتاپرستی، عید ایثار و گذشتن از هر چه دلبستگی دنیوی است، عید رهایی انسان از اسارت نفس و رویش انسانی نو با جشن میلاد حضرت عیسی بن مریم(ع) پیامبر صلح و دوستی و کریسمس ۲۰۰۷میلادی، مسلمانان و مسیحیان را وادار میکند تا در یک فضا و دو نماد به ظاهر متفاوت مقدسات خود را جشن بگیرند و به صلح، آرامش و آسایش بشریت و به یگانگی و وحدانیت خدا بیاندیشند.