مترو اصفهان استخر شاه‌عباس را تخریب کرد

یک کارشناس معماری از تخریب بخشی از استخر تفرجگاه شاه‌عباس صفوی در چهارباغ هزارجریب خبر داد و گفت: به‌دنبال حفر تونل مترو در چهارباغ هزارجریب و پیدا شدن پی استخر عمارت شاه‌عباس، 80 سانتی‌متر از دیواره‌ی آن از خاک بیرون آمد که بخشی از آن تخریب شده است.


احمد منتظر در گفت‌وگو با ایسنا،‌ اظهار کرد: شش‌ماه از آغاز حفر تونل مترو در چهارباغ تاریخی هزارجریب می‌گذرد که پس از قطع تعداد زیادی از درختان این خیابان برای احداث ایستگاه مترو، ‌اکنون تونل مترو به چهارراه شریعتی و محلی که سردر باغ هزارجریب در آن قرار داشته، رسیده است.


وی افزود: پی این سردر زیر خاک مدفون بود و پس از عملیات خاکبرداری برای ساخت ایستگاه مترو، اکنون از خاک بیرون آمده است. همچنین بخشی از استخر بزرگی که در مقابل این سردر وجود داشته، با عبور تونل مترو تخریب شده است.

او با اشاره به این‌که دستگاه‌های TBM که تونل مترو به‌وسیله‌ی آن‌ها حفر می‌شود، ‌به‌گونه‌ای طراحی شده‌اند که هر چیزی را در مسیر حفر باشد، در صفحه‌ای به‌نمایش درمی‌آورند، ادامه داد: متاسفانه به‌دلیل ضعف موضع سازمان میراث فرهنگی و گردشگری درباره‌ی اهمیت دادن به آثار تاریخی، برای هر حفاری در بافت‌های تاریخی باید پلیس میراث فرهنگی به‌شکل دایم در محل حضور داشته باشد و هرچه را که دستگاه‌های حفاری به آن برخورد می‌کند، شناسایی و گزارش دهد که این امر درباره‌ی حفر مترو در اصفهان رعایت نمی‌شود.

استاد دانشگاه هنر اصفهان اضافه کرد: تاریخ هفت‌هزار ساله‌ی اصفهان این امکان را ایجاد می‌کند که هر اثری در خاک آن پیدا شود؛ همان‌گونه که در ایتالیا در زمان اجرای عملیات ایجاد مترو به آثاری تاریخی رسیدند و مسیر خطوط مترو را تغییر دادند. البته مترو در ایتالیا یک‌صد سال پیش احداث شده است و اکنون در قرن 21، مترو با عبور از شهرهای تاریخی به‌راحتی آثار با ارزش را تخریب می‌کند.

عمارت باغ هزارجریب که در زمان شاه‌عباس ساخته شده، سردر بسیار با شکوهی با یک استخر بزرگ داشته است. آب این استخر به حوضچه‌هایی که در وسط باغ تعبیه شده بودند، می‌ریخت و در هر دو طرف این باغ نیز باغ‌های باریکی وجود داشتند که در هر کدام از آن‌ها کلاه‌فرنگی‌هایی بودند.

باغ هزارجریب توسط سی‌وسه پل به چهارباغ عباسی متصل می‌شد که در زمان ظل‌السطان کل عمارت و باغ‌های هزارجریب تخریب شدند؛ اما احیای آن‌ها پس از گذشت سال‌ها در صورتی که مترو از آن عبور نکند، امکان‌پذیر است؛ چراکه با حفر تونل مترو، پی‌های عمارت و همچنین آثار تاریخی مدفون‌شده در آن‌ها تخریب می‌شوند و امکان بازسازی آن‌ها هرگز وجود نخواهد داشت.
منبع : سایت بازتاب

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.