جدال بر سر غنی‌سازی در شورای امنیت؛ تهران شروط تیم ترامپ برای توافق را نپذیرفت

ایالات متحده و ایران روز سه‌شنبه در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد بر سر شرایط ازسرگیری مذاکرات هسته‌ای مواضع متفاوتی را مطرح کردند؛ آمریکا از آمادگی خود برای گفت‌وگوهای مستقیم سخن گفت و ایران اعلام کرد شروط مطرح‌شده از سوی واشنگتن را نمی‌پذیرد.

گفت‌وگوهای هسته‌ای میان تهران و واشنگتن پیش از آغاز جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل در ماه ژوئن، در پنج دور برگزار شد؛ جنگی که در جریان آن ایالات متحده نیز با حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران نقش مستقیمی ایفا کرد


روند گفت‌وگوها از همان ابتدا با اختلاف‌های اساسی همراه بود؛ به‌ویژه بر سر غنی‌سازی اورانیوم در خاک ایران، موضوعی که کشورهای غربی خواستار توقف آن برای کاهش خطرات نظامی هستند اما ایران آن را خط قرمز خود می‌داند.

مورگان اورتگاس، نماینده معاون امور خاورمیانه دولت دونالد ترامپ روز سه‌شنبه در شورای امنیت گفت: «ایالات متحده همچنان برای مذاکرات رسمی با ایران در دسترس است اما تنها در صورتی که تهران آماده گفت‌وگویی مستقیم و معنادار باشد.»

او افزود که واشینگتن شروط مشخصی را برای هر توافق احتمالی مطرح کرده و خاطرنشان شد «مهم‌ترین اصل این است که هیچ‌گونه غنی‌سازی در داخل ایران نباید انجام شود و مواضع ما در این زمینه تغییر نکرده است».

در مقابل امیر سعید ایروانی، نماینده ایران در سازمان ملل متحد به اعضای شورا گفت که آمریکا با پافشاری بر سیاست غنی‌سازی صفر، با اصول یک مذاکره منصفانه هم‌خوانی ندارد.

او گفت: «ما از هر مذاکره عادلانه و معناداری استقبال می‌کنیم اما اصرار بر سیاست غنی‌سازی صفر برخلاف حقوق ما به‌عنوان عضو پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای است و نشان می‌دهد که آن‌ها در پی مذاکره منصفانه نیستند.»

ایروانی افزود: «آن‌ها می‌خواهند نیت از پیش تعیین‌شده خود را به ایران دیکته کنند. ایران در برابر فشار و ارعاب سر خم نخواهد کرد.»

سازمان ملل متحد در اواخر ماه سپتامبر، پس از فعال شدن سازوکاری موسوم به «اسنپ‌بک» توسط قدرت‌های اروپایی آغاز شد، تحریم تسلیحاتی و برخی دیگر از تحریم‌ها علیه ایران را به دلیل برنامه هسته‌ای تهران دوباره برقرار کرد. همان زمان روسیه و چین با این اقدام مخالفت کردند.

بریتانیا، فرانسه و آلمان روند اسنپ‌بک را در شورای امنیت با این استدلال آغاز کردند که ایران مفاد توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ را نقض کرده است؛ توافقی که هدف آن جلوگیری از دستیابی ایران به بمب هسته‌ای بود.

ایران همواره تاکید کرده است که به دنبال ساخت سلاح هسته‌ای نیست و می‌گوید اهداف برنامه هسته‌ای‌اش کاملا صلح‌آمیز است.

توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ در قالب قطعنامه‌ای در همان سال به تصویب شورای امنیت رسید. و از آن زمان این شورا به‌طور منظم سالی دو بار روند اجرای این قطعنامه را بررسی کرده است.

نشست روز سه‌شنبه به درخواست بریتانیا، فرانسه، ایالات متحده، دانمارک، یونان، اسلوونی و کره جنوبی برگزار شد. با این حال روسیه و چین استدلال کردند که همه مفاد این قطعنامه در ۱۸ اکتبر منقضی شده و با برگزاری جلسه مخالفت کردند، هرچند نشست طبق برنامه برگزار شد.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۳۳
Havadare Rahbar - اتاوا، کانادا
غربی ها به خیال خودشون میخوان با این حرکتها‌ایران رو تحقیر و تسلیم کنن ولی ما رهبری داریم غیور و وطن پرست هزاران درود بر رهبر کبیر پاینده باد علی خامنه ای
‌چهارشنبه ۰۳ دی ۱۴۰۴ - ۰۱:۱۰
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • سردار نقدی: آمریکا ۱۲ ناو هواپیمابرش رو هم بیاره هیچ غلطی نمیتونه بکنه، آمریکا تموم شده‌س
  • ترفند قدیمی لشکر بی‌حجابان خامنه‌ای: اینکه موهام بیرونه دلیل نمیشه وطن فروش باشم،جون میدم برای رهبرم
  • این ویدیو هم برای اون متقاضیانی که میخوان با زیردریایی غدیر و پهباد شاهد و قایق تندرو، ناو آبراهام لینکلن رو غرق کنند
  • ویدیوی کتک‌کاری نمایندگان مجلس ترکیه در مراسم سوگند وزیر جدید دادگستری
  • جنگنده فرانسوی داسو با نام «سوپر رافال» رقیبی برای اف-۳۵ آمریکایی
  • شعار مرگ بر خامنه‌‌ای در شبکه استانی؛ صداوسیما از عزل مدیر پخش و برخورد با خاطیان خبر داد
  • ترانه «من بهت بدهکارم خیلی زیاد» از خواننده جوان «علیها» تقدیم به جانباختگان دی ماه خونین
  • شلیک ترامپ و نتانیاهو به قایق نجات خامنه‌ای؛ منطقه آرایش جنگی پیدا کرده
  • تصاویری از حراج یک شاهین کمیاب سفید در عربستان سعودی به قیمت ۳۳ میلیارد تومان
  • حمایت مهدی یراحی از معترضین با ترانه «آشوئیتس»
  • +354شاهزاده رضا پهلوی خطاب به مردم ایران: امید خود را از دست ندهید، ایران را نجات خواهیم داد
  • +270شاهزاده رضا پهلوی: شامگاه ۲۵ و ۲۶ بهمن با سردادن شعار اتحاد خود را نشان دهید
  • +258شهبانو فرح پهلوی در مصاحبه با شبکه «آی۲۴ نیوز»: دوران گذار به ندرت ساده است، اما عمیقا امیدوارم
  • +208رضا پهلوی: آنچه در ایران می‌گذرد یک فرآیند نسل‌کشی است
  • +175پاسخ محترمانه سینا ولی‌الله به سخنان گلشیفته فراهانی در مصاحبه با شبکه فرانسوی
  • +157پرچم شیروخورشیدنشان در دستان هاتف معیل، قهرمان ایرانی هنرهای رزمی ترکیبی؛ «بچه شاه باخت نمی‌دهد»
  • +155علی کریمی: برای جلوگیری از هرگونه سو‌ء استفاده در مسیر‌های برگزاری مراسم ۲۲ بهمن تردد نکنید
  • +140برگزاری دادگاه ابراهیم حکمت؛ مردی عراقی تبار که یک زن ایرانی معترض را در لندن به شدت کتک زده بود
  • +129یک جوان ایرانی از بوشهر بعد از انتشار این ویدیو و دادن پیغام به ترامپ خودکشی کرد
  • +129استوری هولناک مهدی نصیری؛ پرده برداری فیگارو از طراحی ماشین کشتار در ایران به فرمان خامنه‌ای