«جذابیت مرگبار»؛ وقتی جاذبه به جدایی می‌انجامد

العربیه: پژوهش‌های روان‌شناختی نشان می‌دهند ویژگی‌هایی که ابتدا ما را به یک فرد جذاب تبدیل می‌کنند، می‌توانند بعدها به دلایل نارضایتی و حتی جدایی دیگران از ما تبدیل شوند. این پدیده‌ «جذابیت مرگبار» نام دارد.

دایان فلملی، روان‌شناس اجتماعی، می‌گوید: «گاهی مشکل این نیست که یک ویژگی منفی است، بلکه این است که زیادی مثبت است». برای مثال، کسی که اول «ملاحظه‌کار» به نظر می‌رسد، بعدها ممکن است «بیش‌ازحد تعارفی» یا منفعل تلقی شود.


این الگو نمونه‌های فراوانی دارد: فردی با شغل مهم که ابتدا جذاب جلوه می‌کند، و بعدها به‌خاطر ساعات کار طولانی خسته‌کننده می‌شود؛ آدم شوخ‌طبع به «لوده» تبدیل می‌شود؛ همسر آرام و ریلکس «بی‌برنامه» و «لفتی» به نظر می‌رسد؛ و فرد قوی و مقتدر بعدها «کنترل‌گر» می‌شود.

هرچه کشش اولیه به یک ویژگی شدیدتر باشد، احتمال دارد همان ویژگی بعدها منفی ارزیابی شود. دلیل آن هم اغراق در برداشت اولیه و هم نابینایی ناشی از هیجان شروع رابطه است؛ اما با پایان مرحله ماه‌عسل، جنبه‌های ناخوشایند همان ویژگی پررنگ می‌شود.

جذابیت مرگبار معمولاً به‌صورت تدریجی رخ می‌دهد نه ناگهانی، و در روابط 10 تا 21 ساله بیشترین افتِ توان سازگاری را ایجاد می‌کند. ارزیابی دوباره رضایتِ رابطه اهمیت زیادی دارد، زیرا با سلامت جسمی و روانی، فشار خون، و حتی تعادل کار و زندگی مرتبط است. نظریه «مبادله اجتماعی» توضیح می‌دهد که افراد دائماً هزینه‌ها و فایده‌های رابطه را با گذشته و گزینه‌های احتمالی دیگر مقایسه می‌کنند.

با این حال، راه‌حل الزاماً «انتخاب افراد متوسط» نیست. فلملی می‌گوید افراد دارای افراط‌های مشابه معمولاً سازگاری بیشتری نشان می‌دهند. شباهت در سن، تحصیلات، ارزش‌ها، باورهای سیاسی، و حتی الگوهای خواب (صبح‌گاهی/شب‌زنده‌داری) پیش‌بینی‌کننده موفقیت رابطه است. تفاوت‌ها همیشه مشکل‌ساز نیستند، اما برخی ناهماهنگی‌ها مثل تضاد شدید در ریتم زندگی می‌توانند دوام رابطه را تهدید کنند.

جذابیت مرگبار همیشه به معنای پایان رابطه نیست. اگر دو نفر ویژگی‌های قوی مشابه داشته باشند و هر دو نسبت به نقاط ضعف خود آگاهی نشان دهند، این الگو می‌تواند مدیریت شود. نمونه فردی که همسرش را هم «قوی و بااعتمادبه‌نفس» و هم «لجباز» توصیف کرده اما رابطه‌شان همچنان پایدار است، نشان می‌دهد که پذیرشِ دوطرفه و خودآگاهی نقش مهمی در عبور از این چرخه دارد.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • +317نور پهلوی در مراسم نوروزی نوفدی: بهار آزادی ایران نزدیک است
  • +236سردار نائینی، سخنگوی سپاه و اسماعیل احمدی، معاون رییس سازمان بسیج، کشته شدند
  • +225پیام نوروزی یاسمین پهلوی: نوروز را به نام جاویدنامان میهن گرامی می‌داریم
  • +199اسرائیل اعلام کرد: اسماعیل خطیب، وزیر اطلاعات ایران، کشته شد
  • +159نتانیاهو از تلاش شاهزاده رضا پهلوی برای تشکیل دولت انتقالی حمایت کرد: نیرویی مثبت برای آینده ایران است
  • +159پیام نوروزی شاهزاده رضا پهلوی: در سال پیش رو، رژیم ضحاکی را برای همیشه در خاک خواهیم کرد
  • +147شاهزاده رضا پهلوی:ایران، جمهوری اسلامی نیست، به زیرساخت‌ها حمله نکنید رژیم ایران را هدف بگیرید
  • +124شاهزاده رضا پهلوی: در آخرین پنجشنبه سال، بر مزار همه قهرمانان راه آزادی ایران حاضر شوید
  • +120دختر علی لاریجانی در دو پرده؛ در آمریکا و در ایران بعد از کشته شدن پدرش
  • +114مسخره کردن پیام تبریک عید فطر پزشکیان به کشورهای همسایه توسط یک عضو برجسته خاندان سعودی