از وعده «رسیدن به قله» تا بازگرداندن اجباری مردم به زندگی با پنکه و آفتابه

ایندیپندنت فارسی: بحران شدید آب، پس از استان‌هایی چون خوزستان و سیستان‌ و بلوچستان، حالا به تهران رسیده است و برخی محلات پایتخت روزانه با بیش از ۱۰ ساعت با قطعی آب مواجه‌اند. این در حالی است که بودجه بخش آب در سال ۱۴۰۴ نسبت به سال قبل از آن، ۴۱ درصد افزایش یافته و از صندوق توسعه ملی نیز میلیاردها دلار برای سدسازی و پروژه‌های پرهزینه صرف شده است.

اکنون قطعی‌های پیاپی و طولانی‌مدت آب و برق، زندگی روزمره مردم را با اختلال‌های جدی روبرو کرده است؛ به‌ طوری‌ که نه‌تنها استفاده از وسایل سرمایشی در گرمای بالای ۴۵ درجه ممکن نیست، بلکه مردم در تامین نیازهای اولیه مانند آشامیدن، حمام و استفاده از سرویس بهداشتی نیز با مشکل مواجه شده‌اند.


در چنین شرایطی، بسیاری از خانواده‌ها به‌ناچار به روش‌های سنتی بازگشته‌اند. چنانچه گزارش‌های میدانی هم از افزایش تقاضا برای خرید آفتابه در بازار حکایت دارد.

مردم می‌گویند برق در طول شبانه‌روز بین دو تا سه بار و در بازه‌های زمانی طولانی قطع می‌شود و مجبورند گرمای شدید را تحمل کنند. وقتی هم که برق هست، امکان استفاده از کولر آبی یا گازی را ندارند، زیرا آب قطع است. همین مسئله باعث شده پنکه که وسیله‌ای سرمایشی و نسبتا سنتی است، به کالایی پرتقاضا تبدیل شود.

در حالی‌ که مقام‌های دولتی پیوسته مردم را به «بدمصرفی» متهم و با وضع تعرفه‌های نجومی آب و برق تهدید می‌کنند، گزارش‌های میدانی و روایت‌های مردمی نشان می‌دهد که آن‌ها علاوه بر چالش‌های مواجهه با گرمای شدید، ناچارند برای انطباق با شرایط طاقت‌فرسا، هزینه‌های مالی سنگینی هم بپردازند. خرید پنکه در حالی ضروری شده که بسیاری از خانه‌ها سال‌ها پیش با صرف هزینه به کولرهای مدرن مجهز شده بودند، اما این سرمایه‌گذاری‌ها اکنون در اثر قطع مکرر آب و برق، عملا بی‌فایده شده‌اند.

از سوی دیگر، قطع آب یا افت شدید فشار آن باعث شده است خانواده‌ها برای مصارف روزمره، به روش‌های منسوخ بازگردند. افزایش فروش آفتابه تنها نماد کوچکی از بازگشت ناخواسته به شیوه‌ ده‌ها سال پیش است.

این وضعیت در تضاد کامل با وعده‌های مسئولان جمهوری اسلامی قرار دارد که در چهار دهه گذشته از رفاه، آسایش و پیشرفت به‌عنوان شعارهای کلیدی خود یاد کرده‌اند. اکنون، در شرایطی که مقام‌ها از «رسیدن به قله» و «اقتدار ملی» سخن می‌گویند، جامعه با واقعیاتی مواجه است که بیشتر به دوران پیشا‌مدرن شباهت دارد تا جامعه‌ای در مسیر توسعه.

همین چند روز پیش بود که مدیرعامل آبفای استان تهران، آب پاکی را روی دست ساکنان پایتخت ریخت و به‌صراحت گفت که امکان آبرسانی به طبقات دوم به بالا نیست و مردم برای رفع مشکل بی‌آبی، باید پمپ و مخزن آب بخرند؛ پیشنهادی که عملا تنها برای اقشار برخوردار قابل‌اجرا است و خطر طبقاتی شدن آب را در پی دارد.

طی روزهای اخیر، مسئولان دولتی از وزیر نیرو گرفته تا استاندار تهران، به تناوب ادعا کرده‌اند که قطع برنامه‌ریزی‌شده آب وجود ندارد و آنچه اتفاق افتاده، افت فشار آب است. با این حال، گزارش‌های پرتعدادی از گوشه‌وکنار تهران منتشر می‌شود که از قطعی‌های طولانی‌مدت آب که گاه به یک شبانه‌روز و حتی بیشتر می‌رسد، حکایت دارد.

شرکت آبفای تهران به مردم پیشنهاد کرده است که برای دسترسی به آب در ساختمان‌های مسکونی مخزن نصب کنند. این پیشنهاد به‌ظاهر ساده به معنای تحمیل هزینه‌های مضاعف به شهروندانی است که در بحران اقتصادی برآمده از سیاست‌های حاکمیت گرفتار شده‌اند.

سایت تجارت‌نیوز در گزارشی درباره افزایش میزان تقاضا برای خرید مخزن و پمپ در تهران نوشت: «این روزها وقتی وارد بازار آهن شادآباد می‌شوی، کافی‌ است رد ازدحام خودروها را بگیری تا تو را به راسته فروش مخزن و پمپ آب برسانند.» در این گزارش به نقل از یکی از مردم آمده است که نصب مخزن، پمپ، لوازم جانبی و  دستمزد نصاب برایش بیشتر از ۲۰ میلیون تومان هزینه برداشته است. یکی از فروشندگان مخزن و پمپ آب در بازار آهن شادآباد تهران هم گفته که گرم‌ترین تابستان یک قرن اخیر، به شلوغ‌ترین روزهای کاری او تبدیل شده است.

بررسی‌های میدانی ایندیپندنت فارسی نیز نشان می‌دهد که برای خرید پمپ و مخزن یک ساختمان سه تا چهار طبقه، باید بین ۵۰ تا ۶۰ میلیون تومان هزینه کرد و این یعنی سهم هر خانوار بیش از ۱۰ میلیون تومان است.

مخزن آب نیز با توجه به جنس و میزان ظرفیت، قیمت‌های متنوعی دارد. در این میان، مخازن خانگی با ظرفیت ۱۰۰ لیتر در فروشگاه‌های آنلاین بالغ بر یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است. قیمت مخزن‌های ۶۰۰ لیتری نیز تا حدود هفت میلیون تومان هم می‌رسد و گران‌ترین نمونه‌ها با ظرفیت سه‌هزار لیتر، نزدیک به ۲۰ میلیون تومان قیمت دارند.

افزون بر این، با تداوم قطعی‌های برق، تقاضا برای خرید موتور برق نیز رشد چشمگیری داشته است. به گزارش روزنامه جهان صنعت، قیمت کف موتور برق‌های بنزینی در بازار امروز از ۹ میلیون تومان آغاز می‌شود و تا ۳۰ میلیون تومان می‌رسد.

موتور برق‌ها در چهار نوع بنزینی، دیزلی، گازسوز و هیبریدی تولید می‌شوند که مدل بنزینی به‌ دلیل دسترسی آسان به سوخت، هزینه تعمیر کمتر و کارایی بهتر، پرکاربردترین گزینه در مصارف خانگی است. تنها ضعف آن، صدای زیاد دستگاه است. مدل‌های دیزلی مصرف سوخت کمتری دارند، اما نگهداری آن‌ها دشوارتر است و آلودگی صوتی بیشتری تولید می‌کنند. مدل‌های گازسوز نیز علی‌رغم هزینه عملیاتی پایین، به‌دلیل دسترسی دشوار به گاز، کمتر استفاده می‌شوند.

کارشناسان تاکید می‌کنند که بحران آب در ایران، نتیجه دهه‌ها تصمیم‌گیری غیرشفاف، اولویت‌ دادن به پروژه‌های نمایشی، رانت و فساد مدیریتی و بی‌توجهی به هشدارهای علمی است؛ بحرانی که حالا دیگر جان و سلامتی مردم و محیط‌زیست را در معرض تهدیدهای جدی قرار داده است.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۳۵
Stopmindcontrol - سائو پائولو، برزیل

ملت به فرهنگ حسین تشنه روی آورده. لذتشو ببرید. خلایق هرچه لایق
‌پنجشنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۰:۱۹
۶۳
آلترناتیو - فرانکفورت، آلمان

فقط ساده‌انگاران و رانت‌خواران به تبلیغات به نفع دین و ایمان اما ضدبشری ج.ا اهمیت می‌دهند. دوران دهه اول ج.ا با خدعه و تحریک عرق ملی برای دفاع از وطن، دهه‌هاست رنگ باخته. ملت با ۹۲درصد درمقابل طرفداران ج.ا با نام امت بی‌شعور، هر روز بیشتر و قویتر می‌شوند!✌🏻ملت فریاد میزنه، "دشمن ما همین جاست، دروغ میگن امریکا ست!"
‌پنجشنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۰:۵۳
۸۵
siavash786 - شیکاگو، ایالات متحده امریکا

این روزا را قدر بدانید چون بدترینها را در پیش روی خواهید داشت . حالا بگید مرگ بر شاه . نه آب وبرق مجانی شد و نه این دنیای تان آباد ، پس بدانید آن دنیای تان هم بهتر از این نخواهد بود . حالا همه با هم ، تکبیر . شعار یادتان نره
‌پنجشنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۰:۵۶
۴۵
Momijii - توکیو، ژاپن

اینطور که بوش میاد خیلی دور نیست که سوپرها شاش شتر رو جایگزین آب معدنی کنند !! برو بریم ، هزار و چهار صد سال پیش !!
‌پنجشنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۰:۵۹
۲۵
varied - ریزه، ترکیه

برای مردم ایران در 50 شهر آب نیست حتی مردم ایلام هم کمبود آب دارند اما استاندار ایلام از تامین آب مسافران کربلا خبر داد یعنی اربعین حسین تازی مهمتر از مردن مردم بر اثر بی آبی است
‌پنجشنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۱:۲۶
۵۰
Persian2600 - استکهلم، سوئد
متاسفانه باید گفت خلایق هر چه لایق. منظور اخوند از قله، قله فقر و فلاکت و بدبختی. اخر عاقبت اخوند واسلذم و تازی پرستی همینه. نتیجه ۴۷ سال بی فکری و جهالت و بیشعوری بهتر از اینها نمیشه.
‌پنجشنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۲:۴۲
۵۰
Nagonsar - مونیخ ، آلمان
خب بالخره ملت همیشه سر کار اتوبوس مجانی و ابو و برق مجانی برگشتن به عصر آفتابه آنهمه از عصر کنکورد . لاکن کمی صبر. کنید ایران هم مثل روستاهای سند و پنجاهپ هند که ابوالسیک پدفیل خمینی ازشون صادر شد بهشت میشه
‌پنجشنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۳:۲۹
۵۰
Nagonsar - مونیخ ، آلمان
میدونید فرق کشورهای پیشرفته با جهان سومی ها مثل ایران چیه،، ما به انتظار بهشت خیالی زندگی وآینده و همه چیز خودمون را فدا میکنیم ولی از ما بهترون بهشت را می‌سازند تو همین دنیا برای خودشون
‌پنجشنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۳:۳۳
۴۳
paksan - ایران، ایران
این هم می گذرد. وضعیت زندگی مردم ایران و خشکسالی و مدیریت افتضاح وزیر نیروی فعلی و معاونانش در باز کردن سدها برای برق از فروردین قطعا باید دادگاه ویژه داشته باشه.
‌پنجشنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۵:۴۳
۸۵
siavash786 - شیکاگو، ایالات متحده امریکا
باسلام ، بهشت و جهنم همینجاست . فاطی از کپنهاگ میره ایتالیا تا شبی در داخل چادر خلوت کند ، یکی هم همانند سنوار در خرابه ای جهنمش را میبیند وهمسرش با دیگری در ترکیه حال میکنه . آیا ترکیه در مقابل غزه بهشتش نیست ؟
‌پنجشنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۷:۰۸
۳۵
پیر خردمند - تورونتو، کانادا
خواجه علی خامنه ای کجایی؟ گفتی جمعیت ایران باید چند برابربشود. بیا جواب تامین اب و برق نون ازدیاد جمعیت بده. اغای فرزانه تو و چیزمالای مفعولت به جای مصرف اب وبرق موشک استفاده کنید. یه راه کار دارم برات. پولی رو که دادی به بشار اسد بگیر ازش و برای ۳۱ استان ایران نیروگا های برق اتمی بساز. پولی رو که دادی به عراق و لبنان و فلسطین رو هم بگیر اب شیرین کن بساز. خاک تو عالم بر سرت خواجه علی.
‌پنجشنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۹:۱۵
۵۰
Nagonsar - مونیخ ، آلمان
عرض کردم فرق ممالک جهان سوم به دنیای پیشرفته یا حقیقی این است در جهان سوم ملت در انتظار یک بهشت خیالی دنیای خودشون را جهنم میکنند و در جهن پیشرفته بهشت خودشون را می‌سازند. مسلک شیعه ساخته و پرداخته یک مشت مریض جنسی است که ماتحت کارکردن ندارن و بهشت خودشون با ۲۰ درصد به اسم سهم آمام پیروان احمقانه می‌سازند جز خوردن خوابیدن و قابل کردن هیچ هنری ندارند. مثل ۱۲ الاغ شیعی. حسن زنباره وقتی سقت شد ۳۰۰ راس زن مطلقه داشت
جمعه ۱۰ مرداد ۱۴۰۴ - ۰۹:۳۹
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • اجبار شرم‌آور شوهر سوری: بوسیدن پای مادر شوهر متکبر، جنجالی تازه در شبکه‌های اجتماعی! + ویدئو
  • شما حتی یک اسم مسلمانی روی این همه دختربچه نمی‌بینید! آنچه برباد رفته، «اسلام» است
  • اعتراف جنجالی کمال تبریزی: من در اشغال سفارت آمریکا حضور داشتم! + ویدئو
  • تشویق یکصدای رسول خادم توسط تماشاچیان بعد از اعلام نام علیرضا دبیر!
  • راز «زشت‌ترین حیوان جهان»؛ چه توضیحی پشت پرده دماغ میمون بینی‌دراز پنهان است؟
  • حضور معنادار مسیح علینژاد در کنار حامیان رهبر اپوزیسیون ونزوئلا + ویدیو
  • مهران غفوریان: فحاشی به دختر خردسالم دور از انسانیت است. با دختر ۷ ساله من چه کار دارید؟
  • تصویری کمتر دیده شده: بوسه محمد مصدق بر دستان ثریا اسفندیاری
  • «کوچر بیرکار»، پناهنده کُرد ایرانی که استاد ریاضی دانشگاه کمبریج شد، دومین ایرانی برنده مدال «فیلدز» پس از مریم میرزاخانی
  • جایزه فحاشی؟ کادوی آیفون ۱۷ پرومکس برای مداحی که اردستانی را حرام زاده نامید! + ویدئو
  • +197شیرین سعیدی، استاد دانشگاه آرکانزاس، به دلیل «تمجید از خامنه‌ای و مواضع ضداسرائیلی» اخراج شد
  • +146شاهزاده رضا پهلوی: هم‌صدایی و همبستگی‌ را حفظ کنید و خواستار آزادی همه بازداشت‌شدگان باشید
  • +136مهری طالبی دارستانی، از مدافعان حجاب اجباری، پس از بازجویی توسط نیروهای امنیتی سکته کرد!
  • +134حمایت مردم از شاهزاده رضا پهلوی در مراسم خسرو علی‌کردی؛ بازداشت نرگس محمدی و چند فعال دیگر
  • +124نماینده ویژه آمریکا: فقط پادشاهی در خاورمیانه کار می کند
  • +123اتریش حجاب را برای دختران زیر ۱۴ سال در مدارس ممنوع کرد
  • +108چرا یک نفر این آقای ابوالفضل اقبالی را از برق نمی‌کشد؟: پدیده شوهرکُشی در ایران از زن‌کُشی بیشتر است
  • +106تشویق یکصدای رسول خادم توسط تماشاچیان بعد از اعلام نام علیرضا دبیر!
  • +105شما حتی یک اسم مسلمانی روی این همه دختربچه نمی‌بینید! آنچه برباد رفته، «اسلام» است
  • +100برادر خسرو علی‌کردی: فریاد خون‌خواهی برادرم را در مجامع بین‌المللی مطرح می‌کنم