مغز از یک سنی به بعد ناگهان پیر می‌شود؛ آغاز روند پیری زودتر از چیزی است که فکرش را می‌کنید

یورونیوز: بر اساس نتایج یک تحقیق جدید، مغز انسان به‌طور تدریجی و خطی پیر نمی‌شود، بلکه در دوره‌های مختلف به طور ناگهانی پیری را تجربه می‌کند. محققان معتقدند که نخستین دوره پیری مغز، حدود ۴۴ سالگی رخ می‌دهد.

این پژوهش که نتایج آن در مجله علمی «پی‌ان‌ای‌اس» منتشر شده است، مبتنی بر تحلیل داده‌های تصویربرداری مغزی بیش از ۱۹ هزار و ۳۰۰ فرد بین ۱۸ تا ۹۰ سال است.


 محققان در توضیح نتایج این پژوهش می‌نویسند: «شبکه‌های مغزی در طول عمر نه‌تنها دچار ناپایداری می‌شوند، بلکه این تغییرات روندی غیرخطی دارد و از حدود دهه چهارم زندگی، نشانه‌های ثابتی از پیری مغز ظاهر می‌شوند.» به گفته آنها مغز انسان در حدود ۴۴ سالگی با روند سریع پیری مواجه می‌شود و در حدود ۶۷ سالگی این روند شدت بیشتری پیدا می‌کند، ولی در نهایت در حدود ۹۰ سالگی، روند پیری به ثبات می‌رسد.
کمبود انرژی در سلول‌های مغزی پس از ۴۰ سالگی
پیش‌تر برخی تحقیقات نشان داده بودند که روند پیر شدن ممکن است به کاهش انرژی مورد نیاز برای انتقال پیام‌های عصبی در مغز مربوط باشد. یافته‌های تازه حاکی از آن است که این افت انرژی از حدود چهل سالگی آغاز می‌شود و احتمالا با مقاومت نسبت به انسولین در ارتباط است.

پس از این سن، سلول‌های مغزی همچنان به فعالیت ادامه می‌دهند، اما برای تنظیم قند خون، به میزان بیشتری انسولین نیاز دارند.

پروفسور موجیکا پارودی، سرپرست اصلی این پژوهش و استاد دانشگاه استونی بروک در این باره می‌گوید: «به همین دلیل، تامین سوخت جایگزین در این دوره حساس می‌تواند به بهبود عملکرد مغز کمک کند.»این سوخت ممکن است از طریق کتون‌ها که در این مطالعه به عنوان یک عامل محافظتی بالقوه معرفی شده‌اند، تامین شود. دانشگاه استونی بروک می‌گوید که کتون‌ها نوعی سوخت مغزی هستند که نورون‌ها می‌توانند بدون نیاز به انسولین آن‌ها را مصرف کنند.
امیدواری به درمان آلزایمر
در یکی از آزمایش‌هایی که در همین مطالعه انجام شده، پژوهشگران اثر کتون‌ها را در مقایسه با گلوکز بررسی کرده‌اند. نتایج نشان می‌دهد که کتون‌ها موفق شده‌اند شبکه‌های مغزی در حال تخریب را تثبیت کنند. این یافته‌ها می‌تواند زمینه‌ساز رویکردهای جدیدی برای جلوگیری از کاهش توان شناختی ناشی از افزایش سن و همچنین بیماری‌های تخریب‌کننده سلول‌های مغزی مانند آلزایمر باشد.

بوتوند آنتال، پژوهشگر ارشد این تحقیق می‌گوید: «این یک تغییر اساسی در رویکرد ما نسبت به پیشگیری از پیری مغز است. به‌جای اینکه منتظر بمانیم تا علائم اختلال شناختی ظاهر شوند می‌توانیم افراد در معرض خطر را از طریق نشانگرهای عصبی-متابولیک شناسایی کرده و در همان دوره حساس وارد عمل شویم.»
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • اجبار شرم‌آور شوهر سوری: بوسیدن پای مادر شوهر متکبر، جنجالی تازه در شبکه‌های اجتماعی! + ویدئو
  • شما حتی یک اسم مسلمانی روی این همه دختربچه نمی‌بینید! آنچه برباد رفته، «اسلام» است
  • اعتراف جنجالی کمال تبریزی: من در اشغال سفارت آمریکا حضور داشتم! + ویدئو
  • تشویق یکصدای رسول خادم توسط تماشاچیان بعد از اعلام نام علیرضا دبیر!
  • راز «زشت‌ترین حیوان جهان»؛ چه توضیحی پشت پرده دماغ میمون بینی‌دراز پنهان است؟
  • حضور معنادار مسیح علینژاد در کنار حامیان رهبر اپوزیسیون ونزوئلا + ویدیو
  • مهران غفوریان: فحاشی به دختر خردسالم دور از انسانیت است. با دختر ۷ ساله من چه کار دارید؟
  • تصویری کمتر دیده شده: بوسه محمد مصدق بر دستان ثریا اسفندیاری
  • «کوچر بیرکار»، پناهنده کُرد ایرانی که استاد ریاضی دانشگاه کمبریج شد، دومین ایرانی برنده مدال «فیلدز» پس از مریم میرزاخانی
  • جایزه فحاشی؟ کادوی آیفون ۱۷ پرومکس برای مداحی که اردستانی را حرام زاده نامید! + ویدئو
  • +190شیرین سعیدی، استاد دانشگاه آرکانزاس، به دلیل «تمجید از خامنه‌ای و مواضع ضداسرائیلی» اخراج شد
  • +137شاهزاده رضا پهلوی: هم‌صدایی و همبستگی‌ را حفظ کنید و خواستار آزادی همه بازداشت‌شدگان باشید
  • +136مهری طالبی دارستانی، از مدافعان حجاب اجباری، پس از بازجویی توسط نیروهای امنیتی سکته کرد!
  • +128حمایت مردم از شاهزاده رضا پهلوی در مراسم خسرو علی‌کردی؛ بازداشت نرگس محمدی و چند فعال دیگر
  • +122نماینده ویژه آمریکا: فقط پادشاهی در خاورمیانه کار می کند
  • +121اتریش حجاب را برای دختران زیر ۱۴ سال در مدارس ممنوع کرد
  • +108چرا یک نفر این آقای ابوالفضل اقبالی را از برق نمی‌کشد؟: پدیده شوهرکُشی در ایران از زن‌کُشی بیشتر است
  • +104تشویق یکصدای رسول خادم توسط تماشاچیان بعد از اعلام نام علیرضا دبیر!
  • +100برادر خسرو علی‌کردی: فریاد خون‌خواهی برادرم را در مجامع بین‌المللی مطرح می‌کنم
  • +100یک دانشجو خطاب به سعید جلیلی: دست‌ها و نفستان آغشته به خون است + ویدیو