متهمان قتل امیرمحمد خالقی: فقیریم و برای پرداخت بدهی و پول نزولی دزدی می‌کردیم

ایندیپندنت فارسی: متهمان قتل امیرمحمد خالقی، دانشجوی ۱۹ ساله دانشگاه تهران، روز یکشنبه ۲۶ اسفند در اولین جلسه دادگاه این پرونده در شعبه پنج دادگاه کیفری استان تهران حاضر شدند و انگیزه‌شان از سرقت اموال شهروندان را توضیح دادند.

متهم ردیف اول پرونده با قبول اتهام گفت: «ما فقیر هستیم و من باید ماهانه قسط می‌دادم. کارگر صافکاری بودم، اما پولم نمی‌رسید و برای همین سرقت می‌کردم. زمان حادثه از ترسم به آن پسر چاقو زدم. او در برابرم مقاومت کرد و گوشی را نمی‌داد. روی من پرید و مرا گرفت و من هم برای فرار او را با چاقو زدم.»


همچنین متهم ردیف دوم پرونده نیز در این جلسه، با تاکید بر فقر خود و خانواده‌اش، اعلام کرد: «پول نزول کرده بودم و برای پرداخت سود نزول و بدهی مجبور شدم دزدی کنم.»

پیش از این یکی از همکلاسی‌های امیرمحمد خالقی، دانشجوی اهل خراسان جنوبی، به ایندیپندنت فارسی گفته بود لپ‌تاپ و موبایلی که همراه امیرمحمد بود، «تنها دارایی او محسوب می‌شدند که به زحمت خریده بود». او به همین دلیل تسلیم نشد و تا لحظه آخر تلاش کرد آن‌ها را از چنگ دزدها درآورد و فرار کند، اما آن‌ها قمه را در شکم او فرو کردند و سپس گریختند.

طی یک ماه که از قتل امیرمحمد خالقی گذشته است، مقام‌ها و رسانه‌های جمهوری اسلامی در رویکردی هماهنگ، قتل او را به سرقتی خیابانی تقلیل داده و نقش حاکمیت را در وقوع این حادثه نادیده گرفته‌اند. اما در نقطه مقابل، تعداد زیادی از کاربران رسانه‌های اجتماعی چنین حوادثی را پیامد افزایش بحران‌های اقتصادی و گسترش افسارگسیخته فقر در ایران می‌دانند. مصاحبه سید محمد بطحایی، معاون وزیر کشور و رئیس سازمان امور اجتماعی ایران، که رشد هم‌زمان تورم و سرقت در ایران را تایید کرد، نیز در کانون توجه قرار گرفت.

رسانه‌های دولتی خبر دادند که پدر امیرمحمد خالقی در جلسه امروز دادگاه خواستار صدور «اشد مجازات برای اشخاصی که در وقوع این جنایت نقش داشتند» شده‌ است و امیدوار است که «اجرای مجازات برای قاتلین باعث جلوگیری از وقوع جنایت‌های مشابه شود». این درحالی است که نگاهی به آمارهای رسمی نشان می‌دهد اعدام یا قطع اعضای بدن ده‌ها هزار شهروند ایرانی به اتهام قتل و دزدی در ۴۶ سال اخیر، هیچ‌گاه موجب کاهش آمار سرقت، قتل و دزدی‌های خیابانی یا سرقت از منازل نشده است و همواره این بحران اجتماعی به همان میزان افزایش فقر رشد داشته است.

هیئت قضات، به ریاست قاضی بابایی و با حضور مستشاران دادگاه و نماینده دادستان، بعد از پایان جلسه محاکمه امروز برای صدور رای در خصوص این پرونده وارد شور می‌شوند. با توجه به اظهارنظرهای مقام‌های قضایی جمهوری اسلامی و نماینده دادستان، پیش‌بینی می‌شود دادگاه بدوی دست‌کم متهم ردیف اول این پرونده را به اعدام محکوم کند.

روزنامه دولتی ایران روز اول اسفند گزارش داده بود که یک سارق، که از دوستان متهمان بوده، در تماس تلفنی با مرکز فوریت‌های پلیس مشخصات مجرمان را لو داده و سپس ماموران آنان را دستگیر کرده‌اند.

صادقی، نماینده دادستان تهران در این جلسه، مدعی شد: «متهم ردیف اول، انگیزه خود از جنایت را نیاز مالی بیان کرده است و قبل از ارتکاب سرقت و قتل اخیر هم مرتکب ۳۰ تا ۴۰ فقره سرقت دیگر شده بود. انگیزه او صرفا سرقت بوده است. متهم ردیف دوم نیز انگیزه خود را به دست آوردن مال از طریق سرقت اعلام کرده است. اتهام متهم ردیف اول، مباشرت در قتل عمدی مرد مسلمان به نام امیرمحمد خالقی و مشارکت در سرقت مسلحانه در شب است. اتهام متهم ردیف دوم، معاونت در قتل عمدی و مشارکت در سرقت مسلحانه در شب است.»

او در ادامه تاکید کرد که با توجه به «اعترافات متعدد متهمین به سرقت و قتل، کشف چاقو یا همان آلت قتاله، اظهارات مطلعین، فیلم دوربین مداربسته، اقدامات فنی صورت‌گرفته و نظریه پزشکی قانونی در خصوص سلامت روان متهمان»، به اتهام‌های «ارتکاب قتل عمدی، معاونت در ارتکاب قتل عمدی و مشارکت در سرقت مسلحانه»، او نیز مانند اولیای دم تقاضای قصاص و اشد مجازات قانونی را دارد.

در انتهای جلسه دادگاه، پدر امیرمحمد خالقی از «کلیه عوامل انتظامی بابت دستگیری مجرمین و قاتلین» فرزندش و از «مقام قضایی که دستور رسیدگی ویژه به موضوع را صادر کرد» تشکر کرد. همچنین متهم ردیف دوم پرونده با پذیرفتن اتهام سرقت، گفت اتهام «معاونت در قتل» را نمی‌پذیرد.

قتل امیرمحمد خالقی، دانشجوی دانشگاه تهران به دست سارقان در ۲۴ بهمن‌ماه، خشم و اعتراض شمار زیادی از دانشجویان و تشکل‌های دانشجویی را درپی داشت که از بی‌توجهی کامل نیروهای انتظامی و امنیتی جمهوری اسلامی به تامین امنیت جانی دانشجویان به‌شدت شاکی‌ بودند و منجربه چندین روز تجمعات اعتراضی در برخی دانشگاه‌های ایران شد
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۳۵
Hassan1479 - تهران، ایران
ماهی از سر گنده گردد نی ز دم . فساد دزدی و قتل مردم بیگناه توسط مسئولان رده بالای خلافکار ، به خلافکاران رده پایین سرایت کرده است .
یکشنبه ۱۷ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۱:۴۳
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • سردار نقدی:آمریکا ۱۲ ناو هواپیمابرش رو هم بیاره هیچ غلطی نمیتونه بکنه، آمریکا تموم شده‌س
  • وزیر خزانه‌داری ایالات متحده: مقامات جمهوری اسلامی تنها «زور عریان» را می‌فهمند
  • شب ژنرال‌ها، آن شب بر بام مدرسه رفاه چه گذشت؟
  • یادی از گلهای پرپر شده ایران؛ فاطمه علی‌محمدی، مخترع تراشه‌های هسته‌ای دیالیز باشلیک به قلبش کشته شد
  • شلیک کور سرکوبگران جمهوری اسلامی به کودکان؛ بچه‌هایی که ۱۵ سالگی را ندیدند
  • ترانه «من بهت بدهکارم خیلی زیاد» از خواننده جوان «علیها» تقدیم به جانباختگان دی ماه خونین
  • مجله نیویورکر گزارشی از «شرایط آخرالزمانی» در مراکز درمانی ایران پس از سرکوب اعتراضات ارائه داد
  • از گرد و خاک پناهگاه زیرزمینی روی عمامه رهبر تا ترامپ کتک‌خورده در تهران
  • گروسی: تقریبا مطمئنیم که اورانیوم‌ غنی‌شده ایران در زیر تاسیسات بمباران‌شده است
  • خبرگزاری روسی ریا نووستی از مشاهده هواپیماهای شناسایی آمریکا در نزدیکی مرزهای ایران خبر داد
  • +336شاهزاده رضا پهلوی: تنها توافق قابل قبول، تسلیم جمهوری اسلامی در برابر ملت ایران است
  • +294شاهزاده رضا پهلوی خطاب به مردم ایران: امید خود را از دست ندهید، ایران را نجات خواهیم داد
  • +214شهبانو فرح پهلوی در مصاحبه با شبکه «آی۲۴ نیوز»: دوران گذار به ندرت ساده است، اما عمیقا امیدوارم
  • +168پاسخ محترمانه سینا ولی‌الله به سخنان گلشیفته فراهانی در مصاحبه با شبکه فرانسوی
  • +161رضا پهلوی: آنچه در ایران می‌گذرد یک فرآیند نسل‌کشی است
  • +139برگزاری دادگاه ابراهیم حکمت؛ مردی عراقی تبار که یک زن ایرانی معترض را در لندن به شدت کتک زده بود
  • +138پرچم شیروخورشیدنشان در دستان هاتف معیل، قهرمان ایرانی هنرهای رزمی ترکیبی؛ «بچه شاه باخت نمی‌دهد»
  • +134وقتی فرداد فرحزاد ادعای آرش عزیزی مبنی بر «ترامپ آقای پهلوی رو نپذیرفته» را به چالش کشید
  • +126علی کریمی: برای جلوگیری از هرگونه سو‌ء استفاده در مسیر‌های برگزاری مراسم ۲۲ بهمن تردد نکنید
  • +125یک جوان ایرانی از بوشهر بعد از انتشار این ویدیو و دادن پیغام به ترامپ خودکشی کرد