نخست وزیر کانادا در پاریس:اروپایی‌ترین کشور غیراروپایی جهان هستیم؛ هیچ‌گاه بخشی از آمریکا نخواهیم شد

یورونیوز: مارک کارنی در نخستین سفر خارجی خود به‌عنوان نخست‌وزیر کانادا به فرانسه و بریتانیا، این کشور را «اروپایی‌ترین کشور غیراروپایی» توصیف کرد.

هدف او از این سفر، ایجاد اتحادهای قوی‌تر برای مقابله با حملات دونالد ترامپ به حاکمیت و اقتصاد کانادا عنوان شده است.


کارنی و رئیس‌جمهور فرانسه، امانوئل ماکرون، در نشست خبری مشترک خود در پاریس بدون اشاره مستقیم به دونالد ترامپ، بر لزوم مقابله با بحران‌های اقتصادی و ژئوپلیتیکی تأکید کردند. اشاره‌ای که احتمالا به جنگ تجاری ترامپ و سیاست «اول آمریکا» در واشینگتن می‌پردازد که متحدان سنتی این کشور را با چالش رو به رو کرده است.

ماکرون در این نشست با تأکید بر اینکه «کانادا یک دوست منحصربه‌فرد است»، اعلام کرد که تجارت منصفانه اثربخش‌تر از اعمال تعرفه است. کارنی که در این نشست به هر دو زبان فرانسه و انگلیسی سخن گفت، تأکید کرد که کانادا باید روابط خود را با «متحدان قابل‌اعتماد» تقویت کند.

او در ادامه افزود: «من می‌خواهم اطمینان حاصل کنم که فرانسه و کل اروپا با کانادا، اروپایی‌ترین کشور غیراروپایی، همکاری نزدیکی دارند. کانادایی که مانند شما مصمم است تا روابطی مثبت با ایالات‌متحده آمریکا حفظ کند.»

یک مقام ارشد دولت کانادا که در هواپیمای کارنی خبرنگاران را توجیه می‌کرد، هدف این سفر را تقویت روابط با دو کشور بنیان‌گذار کانادا عنوان کرد. او با اشاره تلویحی به ترامپ گفت: «کانادا دوست خوبی برای ایالات‌متحده است، اما همه می‌دانیم که اوضاع چگونه است.»

کارنی که روز یکشنبه ۶۰ ساله شد، بعدازظهر دوشنبه به لندن رفت تا با پادشاه چارلز، رئیس دولت کانادا، دیدار کند. سپس با کی‌یر استارمر، نخست‌وزیر بریتانیا، گفت‌وگو خواهد کرد تا درباره تنوع‌بخشی به تجارت و هماهنگی برای مقابله با تعرفه‌های ترامپ مذاکره کند.

سفر به لندن برای کارنی نوعی بازگشت به خانه محسوب می‌شود، چراکه او پیش‌تر رئیس بانک مرکزی انگلستان بوده و نخستین فرد غیرانگلیسی بود که این سمت را در تاریخ ۳۰۰ ساله این بانک به دست آورد.

کارنی به‌طور آگاهانه، نخستین سفر خارجی خود را به پایتخت دو کشوری انجام داده که در شکل‌گیری کانادا نقش کلیدی داشتند. او در مراسم تحلیف خود در روز جمعه تأکید کرد که کانادا بر پایه سه ملت شکل گرفته است: بومیان، فرانسوی‌ها و بریتانیایی‌ها.

او همچنین تصریح کرد که کانادا هیچ‌گاه، به هیچ شکلی و در هیچ شرایطی بخشی از ایالات‌متحده آمریکا نخواهد شد.

نلسون وایزمن، استاد بازنشسته دانشگاه تورنتو در این خصوص به گاردین می‌گوید: «عامل ترامپ، دلیل اصلی این سفر است. ترامپ بر تمام موضوعات دیگری که کارنی باید با آن‌ها مواجه شود، سایه افکنده است.»

در مسیر بازگشت از اروپا، کارنی به منطقه قطب شمال کانادا سفر خواهد کرد تا بر حاکمیت و امنیت این منطقه راهبردی تأکید کند. سپس به اتاوا بازخواهد گشت، جایی که انتظار می‌رود ظرف چند روز آینده زمان برگزاری انتخابات را اعلام کند.

کارنی اعلام کرده که در صورتی که ترامپ به حاکمیت کانادا احترام بگذارد، آماده دیدار با اوست. او در حال حاضر قصد سفر به واشنگتن را ندارد اما امیدوار است که به‌زودی تماسی تلفنی با رئیس‌جمهور آمریکا برقرار کند.

اعمال تعرفه‌های ۲۵ درصدی و اظهارات ترامپ درباره تبدیل کانادا به ایالت پنجاه‌ویکم آمریکا، خشم کانادایی‌ها را برانگیخته و بسیاری از آن‌ها از خرید کالاهای آمریکایی خودداری می‌کنند. دولت کارنی نیز در واکنش به جنگ تجاری ترامپ، بررسی خرید جنگنده‌های اف-۳۵ ساخت آمریکا را متوقف کرده است.

حزب حاکم لیبرال کانادا که در آستانه یک شکست تاریخی در انتخابات امسال قرار داشت، حالا با اعلام «جنگ اقتصادی» از سوی ترامپ و تکرار اظهارات او درباره ایالت پنجاه‌ویکم شدن کانادا، احتمالاً می‌تواند پیروز این رقابت شود.

رابرت بوتول، استاد تاریخ و روابط بین‌الملل دانشگاه تورنتو، معتقد است که کارنی عاقلانه تصمیم گرفته به واشنگتن نرود: «رفتن به واشنگتن هیچ فایده‌ای ندارد. همان‌طور که رفتار ترامپ با جاستین ترودو نشان داد، نتیجه آن چیزی جز تحقیر مهمانان از سوی ترامپ نخواهد بود.»

او افزود که ترامپ خواهان احترام است، «اما معمولاً این احترام یک‌طرفه است و از دیگران انتظار دارد که غرور ملی خود را کنار بگذارند و مطابق میل او رفتار کنند.»

دانیل بلاند، استاد علوم سیاسی دانشگاه مک‌گیل در مونترآل نیز گفت که در شرایط جنگ تجاری با آمریکا، تنوع‌بخشی به تجارت برای کانادا یک ضرورت است. او یادآور شد که بیش از ۷۵ درصد صادرات کانادا به آمریکا انجام می‌شود.

بلاند همچنین تأکید کرد که حاکمیت قطب شمال نیز موضوعی راهبردی برای کاناداست: «اظهارات تهاجمی ترامپ درباره کانادا و گرینلند، و همچنین نزدیکی روسیه، که یک قدرت بزرگ در قطب شمال است، با آمریکا، نگرانی‌ها درباره کنترل ما بر این منطقه دورافتاده اما بسیار استراتژیک را افزایش داده است.»
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • اجبار شرم‌آور شوهر سوری: بوسیدن پای مادر شوهر متکبر، جنجالی تازه در شبکه‌های اجتماعی! + ویدئو
  • شما حتی یک اسم مسلمانی روی این همه دختربچه نمی‌بینید! آنچه برباد رفته، «اسلام» است
  • اعتراف جنجالی کمال تبریزی: من در اشغال سفارت آمریکا حضور داشتم! + ویدئو
  • تشویق یکصدای رسول خادم توسط تماشاچیان بعد از اعلام نام علیرضا دبیر!
  • راز «زشت‌ترین حیوان جهان»؛ چه توضیحی پشت پرده دماغ میمون بینی‌دراز پنهان است؟
  • حضور معنادار مسیح علینژاد در کنار حامیان رهبر اپوزیسیون ونزوئلا + ویدیو
  • مهران غفوریان: فحاشی به دختر خردسالم دور از انسانیت است. با دختر ۷ ساله من چه کار دارید؟
  • تصویری کمتر دیده شده: بوسه محمد مصدق بر دستان ثریا اسفندیاری
  • «کوچر بیرکار»، پناهنده کُرد ایرانی که استاد ریاضی دانشگاه کمبریج شد، دومین ایرانی برنده مدال «فیلدز» پس از مریم میرزاخانی
  • جایزه فحاشی؟ کادوی آیفون ۱۷ پرومکس برای مداحی که اردستانی را حرام زاده نامید! + ویدئو
  • +192شیرین سعیدی، استاد دانشگاه آرکانزاس، به دلیل «تمجید از خامنه‌ای و مواضع ضداسرائیلی» اخراج شد
  • +140شاهزاده رضا پهلوی: هم‌صدایی و همبستگی‌ را حفظ کنید و خواستار آزادی همه بازداشت‌شدگان باشید
  • +136مهری طالبی دارستانی، از مدافعان حجاب اجباری، پس از بازجویی توسط نیروهای امنیتی سکته کرد!
  • +130حمایت مردم از شاهزاده رضا پهلوی در مراسم خسرو علی‌کردی؛ بازداشت نرگس محمدی و چند فعال دیگر
  • +122نماینده ویژه آمریکا: فقط پادشاهی در خاورمیانه کار می کند
  • +121اتریش حجاب را برای دختران زیر ۱۴ سال در مدارس ممنوع کرد
  • +108چرا یک نفر این آقای ابوالفضل اقبالی را از برق نمی‌کشد؟: پدیده شوهرکُشی در ایران از زن‌کُشی بیشتر است
  • +104تشویق یکصدای رسول خادم توسط تماشاچیان بعد از اعلام نام علیرضا دبیر!
  • +100برادر خسرو علی‌کردی: فریاد خون‌خواهی برادرم را در مجامع بین‌المللی مطرح می‌کنم
  • +100یک دانشجو خطاب به سعید جلیلی: دست‌ها و نفستان آغشته به خون است + ویدیو