دولت فرانسه با رای عدم اعتماد نمایندگان مجلس ملی سقوط کرد
رأی دهید
رای عدم اعتماد به نخستوزیر فرانسه از سوی مجلس ملی این کشور، میشل بارنیه را مجبور به استعفا خواهد کرد و قانون بودجه او را در هالهای از ابهام قرار میدهد. عدم اعتماد به نخستوزیر فرانسه با نزدیک شدن به سال جدید میلادی، این کشور را بدون دولت یا بودجه فعال میگذارد.
اما آیا این بدان معناست که فرانسه به سمت یک بحران قانون اساسی یا تعطیلی دولت به سبک آمریکا که در آن کارمندان دولت حقوق نمیگیرند و ادارات بدون بودجه هستند، پیش میرود؟ نه دقیقا.
نخستوزیر فرانسه پیش از شروع رایگیری خطاب به نمایندگان گفت که رای عدم اعتماد به او مشکلات مالی کشور را حل نخواهد کرد. او همچنین از به اجرا گذاشتن طرح بودجه خود بدون دریافت مصوبه پارلمان دفاع کرد و گفت که با هر دو مجلسین اعلی و سفلی برای تدوین این سند همکاری کرده است.
قانون اساسی فرانسه سناریوهای متعددی را ارائه میدهد که میتواند امور کشور را دستکم در کوتاهمدت کم و بیش منظم نگه دارد. نهادهای دولتی فرانسوی نسبتاً قوی هستند و قوانین این کشور تداوم را حتی در غیاب دولت و بودجه پیشبینی میکند.
با این حال، این موضوع هزینههای خاص خودش را دارد، بطوریکه سرمایهگذاران در حال فروش سهام و اوراق قرضه خود در فرانسه هستند و با این کار عملا هزینههای استقراض این کشور را افزایش میدهند.
مضافا اینکه بیثباتی سیاسی ناشی از تصمیم امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری این کشور برای برگزاری انتخابات زودهنگام در تابستان گذشته نیز در حال عمیقتر شدن است.
امروز چه اتفاقی افتاد؟
پس از آن که نخستوزیر فرانسه لایحه بودجه این کشور را با دور زدن مجلس ملی یا همان مجلس سفلی و بدون دریافت موافقت نهایی نمایندگان به تصویب رساند، آقای بارنیه و دولتش روز چهارشنبه با دو طرح عدم اعتماد روبرو شدند که هر دوی آنها در همین هفته وصول شد.
این دو طرح روز چهارشنبه از ساعت ۱۶ بعدازظهر به وقت پاریس مورد بحث و بررسی قرار گرفت که یکی از آنها موفقیتآمیز بود.
برای تصویب عدم اعتماد به دولت، باید اکثریت مطلق، یعنی بیش از نیمی از تعداد کل قانونگذاران در مجلس ملی فرانسه با آن موافقت کنند که حد نصاب فعلی ۲۸۸ رای است.
در حال حاضر، هیچ حزب یا بلوکی به تنهایی آرای کافی برای تصویب یک طرح عدم اعتماد را ندارد؛ چرا که مجلس سفلی به سه بلوک اصلی تقسیم شده است: نخست اتحاد احزاب چپ به نام «جبهه جدید مردمی» که دارای ۱۹۲ کرسی است، دوم حزب ملیگرا و مهاجرستیز مارین لوپن تحت عنوان «اجتماع ملی» و متحدانش که ۱۴۰ کرسی دارند، و سوم ائتلاف ضعیفی از میانهروها و محافظهکاران که از آقای بارنیه حمایت میکنند و حدود ۲۱۰ کرسی را نمایندگی میکنند.
یکی از درخواستهای عدم رای اعتماد علیه آقای بارنیه توسط «جبهه جدید مردمی» و دیگری توسط «اجتماع ملی» ارائه شد. جریان چپ از حمایت از طرح عدم اعتماد به رهبری گروههای راست افراطی خودداری کرد و اجتماع ملی با شکست مواجه شد. اما اجتماع ملی از قبل اعلام کرده بود که در حمایت از طرح جناح چپ هیچ تردیدی ندارد، بنابراین از قبل انتظار آن میرفت که حدود ۳۳۰ رای به دست آورد که البته برای تصویب کافی بود.
رای عدم اعتماد، دولت را سرنگون خواهد کرد. آقای بارنیه و کابینه مجبور به استعفا خواهند شد، اگرچه که آقای ماکرون در سمت خود باقی خواهد ماند. علاوه بر این، علی القاعده، لایحه بودجه سال آینده نیز رد خواهد شد.
فرانسه چگونه به اینجا رسید و وارد «جهنم ماتینیون» شد؟
امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه تابستان امسال خواستار برگزاری یک انتخابات زودهنگام شد که نتایج آن برای حزب او و متحدانش فاجعهبار بود. اما آقای ماکرون به جای انتصاب یک سیاستمدار از ائتلاف چپ که بیشترین کرسیها را در انتخابات به دست آورد، از آقای بارنیه، شخصیتی از جناح راست میانه سنتی را به عنوان نخستوزیر خود فراخواند. و با این کار عملا خشم ائتلاف چپ را برانگیخت.
از آن زمان، آقای بارنیه در «جهنم ماتینیون» زندگی میکند. جهنم ماتینیون عبارتی است که توسط مفسران سیاسی برای توصیف دشواریهای اداره کشور از مقر دولت در داخل کاخ ماتینیون، جایی که نخستوزیر تا حدودی قدرت دارد، اما کنترل مطلق ندارد، استفاده میکنند.
آقای بارنیه ۷۳ ساله و کابینهاش درست سه ماه پیش توسط آقای ماکرون منصوب شدند. سقوط دولت بارنیه کوتاهمدتترین دولت در تاریخ جمهوری پنجم فرانسه است که در سال ۱۹۵۸ تأسیس شد، و دولت بارنیه اولین دولتی هستند که از سال ۱۹۶۲ تا کنون با دریافت یک رأی عدم اعتماد سقوط کرده است.
با تصویب رای عدم اعتماد، آقای بارنیه چارهای جز استعفا نخواهد داشت و دولت فرانسه وارد حالت «دوره موقت» میشود.
دولت قبلی آقای ماکرون به نخستوزیری گابریل اتل ۳۵ ساله نیز از ماه ژوئیه تا سپتامبر امسال در حالت موقت فعالیت کرد. طبق قانون اساسی فرانسه دولت موقت صرفا مجاز به مدیریت «امور جاری» بوده و با محدودیتهایی در اختیارات خود مواجه بود.
هر چند که هیچ متون قانونی دقیقاً به این محدودیتها اشاره نمیکند، اما حقوقدانان فرانسوی همنظرند که دولت موقت نمیتواند قوانین جدید پیشنهاد کند یا احکام جدیدی صادر کند. با این حال، فقط می تواند وظایف اداری اساسی مانند پرداخت حقوق کارمندان و تضمین پرداخت حقوق بازنشستگی را انجام دهد.
علاوه بر این، کابینه دیگر تشکیل جلسه نمیدهد.
مسئولیت تعیین نخست وزیر جدید بار دیگر به عهده رئیس جمهوری یعنی آقای ماکرون خواهد بود. او این اختیار را دارد که از سر فرصت و با طیب خاطر هر نامزدی را که ترجیح می دهد برای نخستوزیری انتخاب کند، حتی اگر از اکثریت پارلمان نباشد.
ماکرون حتی میتواند آقای بارنیه را دوباره منصوب کند، اما خود آقای بارنیه در مصاحبه روز سهشنبه گفت که این نقش را دوباره نخواهد پذیرفت.
اما به گفته منابع نزدیک به جناح رئیس جمهوری فرانسه از جمله خودیهای پارلمان، آقای ماکرون قصد دارد خیلی سریع، احتمالاً حتی قبل از بازگشایی بزرگ کلیسای نوتردام پاریس در روز شنبه، نخست وزیر جدید را منصوب کند.
این اقدام از ایجاد خلأ رهبری در اتحادیه اروپا جلوگیری میکند، بهویژه در شرایطی که آلمان با بحران سیاسی مواجه است و خود را برای انتخابات آماده میکند، و تنها چند هفته تا شروع مجدد ریاست جمهوری دونالد ترامپ در آمریکا باقی مانده است.
بدون بودجه مصوب چه میشود؟
خود بودجه نیز وارد نوعی برزخ خواهد شد. بدون یک دولت کارآمد، بودجه پیشنهادی آقای بارنیه که شامل حدود ۶۰ میلیارد یورو افزایش مالیات و کاهش هزینهها است، غیرقابل اجرا خواهد بود.
اگر آقای مکرون به سرعت عمل کند و قبل از پایان سال جاری میلادی نخستوزیر جدید را منصوب کند، بودجه جدید دولت ارائه میشود و مجلس ۷۰ روز فرصت دارد تا آن را بررسی کند.
با این حال، این روند به این معنی است که فرانسه سال میلادی ۲۰۲۵ را بدون قانون بودجه آغاز خواهد کرد. طبق قوانین فرانسه، دولت تا ۱۹ دسامبر فرصت دارد وضعیت «اقدام ویژه» را برای اعمال مجدد بودجه سال ۲۰۲۴ پیشنهاد کند. این یعنی اینکه کارمندان دولت همچنان حقوق میگیرند و نرخ مالیات بدون تغییر باقی میماند.
با این حال، کارشناسان حقوقی هشدار میدهند که چنین اقدام بیسابقهای میتواند عواقب سیاسی جدی داشته باشد، بهویژه که ماکرون با انتقاد فزایندهای به دلیل بیتوجهی به نظرات رأیدهندگان مواجه است.
برای ماکرون چه اتفاقی می افتد؟
بر اساس قانون اساسی فرانسه، آقای ماکرون تا پایان دوره ریاست جمهوری خود در سال ۲۰۲۷ به عنوان رئیس جمهوری باقی خواهد ماند، اگرچه احتمالاً جایگاه وی به میزان قابل توجهی تضعیف خواهد شد.
برخی از سیاستمداران چپ و راست خواستار استعفای او هستند، اما او در برابر این درخواست ها مقاومت کرده است.
این دومین دوره ریاست جمهوری آقای ماکرون است و او نمیتواند دوباره نامزد شود.