رضا قطبی،پسردایی فرح پهلوی و اولین رئیس رادیو تلویزیون ملی ایران درگذشت

رضا قطبی (نفر جلو از راست) در کنار دخترعمه خود شهبانو فرح پهلویبی بی سی: رضا قطبی، اولین رئیس سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران در ۸۶ سالگی در پاریس درگذشت.

او پیش از ریاست این سازمان مدیرعامل سازمان جشن هنر شیراز بود که جشنواره پرآوازه «هنر شیراز» را برگزار می‌کرد که در زمان خود از پیشروترین جشنواره‌های فرهنگی-هنری بود.


رضا قطبی، با نام اصلی عبدالرضا، پسردایی شهبانو فرح دیبا، همسر محمدرضا پهلوی بود. این دو در اوایل جوانی از ایران عازم فرانسه شدند و تحصیلات عالی را در آن کشور به اتمام رساندند.

او مدتی استاد ریاضی دانشگاه صنعتی آریامهر بود که پس از انقلاب نام آن به صنعتی شریف تغییر کرد.

پس از انقلاب بهمن ۵۷، آقای قطبی مجبور به خروج اجباری از ایران و نهایتا ساکن فرانسه شد.

کار تاسیس رادیو تلویزیون ملی ایران را رضا قطبی در بهار سال ۱۳۴۵ آغاز کرد، با برنامه‌ریزی در سازمان برنامه و بودجه و با همراهی افرادی مانند فرخ غفاری و سیروس هدایت.
سریال سلطان صاحبقران از تولیدات معروف سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران در دهه ۵۰ خورشیدی استدو سال قبل از آن سازمان برنامه و بودجه یک گروه فرانسوی را مامور کرده بود که راه‌اندازی تلویزیون دولتی را در ایران بررسی کند.

چهارم آبان سال ۱۳۴۵ و هم‌زمان با سالروز تولد محمدرضا شاه پخش آزمایشی تلویزیون شروع شد و از اول فروردین سال ۱۳۴۶ پخش دائمی آن با روزی سه ساعت برنامه آغاز شد.

در زمان ریاست آقای قطبی بر تلویزیون، شبکه یک برنامه‌های تلویزیون ملی را پخش می‌کرد و شبکه دو در واقع ادامه کار «تلویزیون ایران» بود که در زمان حبیب‌الله ثابت پاسال تاسیس شد.

گفته می‌شود پیشنهاد راه‌اندازی تلویزیون در ایران برای اولین بار در سال ۱۳۳۵ مطرح و در همان سال رد شد. اما دو سال بعد مجلس پیشنهاد مشابه حبیب‌الله ثابت معروف به ثابت‌ پاسال، سرمایه‌گذار و بازرگان بانفوذ را برای راه‌اندازی اولین تلویزیون خصوصی ایران پذیرفت.

علاوه بر برنامه‌های پرشمار موسیقی، سرمایه‌گذ‌اری در فیلم‌های سینمایی و ساخت سریال هم به ویژه در دهه ۱۳۵۰ در مرکز توجه قرار گرفت.

سریال‌هایی مانند سلطان صاحبقران، دلیران تنگستان و دایی جان ناپلئون حاصل همین دوران است.
رضا قطبی نفر دوم از چپ در دهه ۵۰ خورشیدی در زمان ریاست سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران. او پس از انقلاب مدتی مجبور به زندگی مخفی در ایران شدآقای قطبی اولین رئیس رادیو و تلویزیون ملی ایران بود و با اینکه در شهریور ۵۷ کنار رفت و کسانی دیگری به مدتی کوتاه در این سمت قرار گرفتند اما در عمل آخرین رئیس این سازمان هم محسوب می‌شود.

رضا قطبی شهریور ماه سال ۱۳۵۷ و هم‌زمان با اعتصاب گسترده رادیو تلویزیون و روی کار آمدن دولت جعفر شریف‌امامی از کار برکنار شد و جای خود را به سیروس هدایت به عنوان کفیل ریاست سازمان و بعد از آن ناصرالدین شاه‌حسینی، نویسنده و روزنامه‌نگار داد.

ریاست و مدیریت سازمان در ماه‌های آخر حکومت پهلوی با تورج فرازمند در دولت نظامی ارتشبد غلامرضا ازهاری و بعد از آن مدتی کوتاه با امیرمسعود برزین بود.

رضا قطبی که گفته می‌شود پیام «من صدای انقلاب شما را شنیدم» را او برای شاه نوشت، بعد از انقلاب مدتی مخفیانه در تهران زندگی ‌کرد و در نهایت به اروپا گریخت.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۸۱
گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا

این نادان برای شاه نوشت ؛صدای انقلاب شما را شنیدم؛ و ملت ایران باور کرد که انقلاب سازنده است
‌سه شنبه ۰۶ شهریور ۱۴۰۳ - ۲۱:۴۵
۴۹
tabatabayi - آلمان، آلمان
رضا قطبی یک خائن و یک مزدور چپ جهانی بود که تلویزیون دولتی ایران را تبدیل کرده بود به محلی برای ترویج افکار ضد شاه، از نمایش دادگاه گلسرخی و پخش آن حرف مزخرف که مارکسیسم را در کنار اسلام و علی و حسین قرار داد. یا ساخت و پخش دایی جان ناپلئون که آن همه حقایق و اسناد خیانت عوامل انگلیس در ایران را به تمسخر گرفت! و یا نوشتن متن آن مزخرفات که شاه را وادار کردند بگوید من صدای انقلاب شما را شنیدم. تمام چپی ها و مارکسیست های ضد شاه، سری در رادیو و تلویزیون داشتند و مخارج جنایات آنها در تخریب شاه و میهن از جیب همین رسانه ملی تامین می شد!
‌سه شنبه ۰۶ شهریور ۱۴۰۳ - ۲۱:۵۰
۴۹
kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد
رضا قطبی با توجه به نوشتن نامه پوزش برای شاه فقید و عدم کوچکترین تلاش سیاسی بعد از انقلاب شایسته احترام نیست. اما اعترافات گلسرخی داستانش اینطور نبود . پرویز ثابتی بخاطر جاه طلبی قصد پر رنگ کردن فعالیت های خودش نزد شاه داشت . یک محفل روشنفکری چپ را که بیشتر در حد مطالعه و بحث بودند ر ابعنوان شناسایی و دستگیری یک گروه تروریست چریکی بزرگ نمایی کرد .ثابتی با تجربه خویش میدانست که اون روشنفکران عددی از لحاظ تحمل شکنجه نیستند و همه توبه خواهند کرد و اتفاقا هدف اصلی بیشتر حالت تحقیر چپ ها در تلویزیون ملی بود چونکه همگی قرار بود به گ. خوردن بیفتند . قطبی هم این تحقیر فعالین چپ را برای نمایش پخش مستقیم تایید کرد . اما گلسرخی و دانشیان با لجاجت و جو گیر شدن ؛ سناریو ساواک را تغییر و نمایش فاجعه انگیزی علیه رژیم شاه فقید شد . طنز داستان در اینه که قبل از انقلاب این دادگاه افتخار چپ ها بود و اکنون با توجه هذیان گلسرخی از امامان شیعه مایه شرمساری است
‌سه شنبه ۰۶ شهریور ۱۴۰۳ - ۲۲:۳۵
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.