زیباکلام: رضاشاه را وسیله‌ای برای دستیابی به اهداف سیاسی‌مان نکنیم


فرارو نوشت: زیباکلام: رضاشاه را ابزار مطامع سیاسی‌مان نسازیم
 
صادق زیباکلام در کانال تلگرامی خود نوشت:


امروز سالروز سوم شهریور و سقوط رضاشاه می‌باشد. ۸۳ سال پیش در چنین روزی ارتش‌های متفقین (روسیه و انگلستان) در اوج جنگ جهانی دوم، ایران را به اشغال نظامی خود درآورده و خواهان برکناری رضاشاه شدند. حمله متفقین، کشور را در بهت و اضطراب فرو می‌برد. بیش از هر فرد دیگری، خود رضاشاه از حمله متفقین به ایران مبهوت و غافلگیر می‌شود. البته چندماهی می‌شد که لندن و مسکو خواهان خروج اتباع آلمانی از ایران شده بودند. اما رضاشاه پاسخ داده بود که ایران در جنگ اعلان بی‌طرفی نموده و به بی‌طرفی‌اش هم وفادار مانده بوده.

ثانیاً اتباع آلمانی در ایران غیرنظامی بوده و در کار‌های عمرانی و صنعتی اشتغال داشتند. اما متفقین که نیاز به راه‌آهن ایران داشتند، به منظور ارسال تسلیحات از خلیج فارس به روسیه، و از سویی دیگر به رضاشاه و بی‌طرفی وی اطمینان نداشتند و می‌دانستند که او قلباً از انگلسیی‌ها و روس‌ها متنفر است و مثل بسیاری از ایرانی‌های دیگر، خواهان پیروزی آلمان می‌باشد، ایران را به اشغال خود درآورده و او را از کشور تبعید نمودند.

سقوط رضاشاه سر آغاز یک نقطه عطف تاریخی در ایران گردید. من در کتاب «رضاشاه» (پاریس، ۱۳۹۸) که متأسفانه در ایران به آن اجازه چاپ ندادند، به شرح خدمات وی به ایران پرداخته‌ام. در آن کتاب نوشته‌ام که برخلاف روایت رسمی بعد از انقلاب، که رضاشاه را عامل انگلستان معرفی کرده و اقداماتش را هم در جهت منافع و مصالح انگلستان توصیف می‌کنند، او بدون تردید مصدر خدمات ارزنده‌ای به کشورش شد. بماند که باز برخلاف مورخین حکومتی، به قدرت رسیدن وی هم ارتباطی به انگستان پیدا نمی‌کند. در آن کتاب نشان داده‌ام که اگر تصویری از ایران ۱۲۹۹، که او در سپهر سیاسی‌اش ظاهر می‌شود را در کنار تصویری از ایران شهریور ۱۳۲۰، که او دارد آن را ترک می‌کند، قرار می‌دادیم، به زحمت می‌شد باور کرد که این همان ایران بیست سال پیش است.

️در عین حال، این هم بخش دیگری از واقعیت عصر رضاشاه بود که به‌لحاظ توسعه سیاسی، متأسفانه نه تنها پیشرفتی در کشور صورت نگرفته بود، بلکه مقدار زیادی هم به عقب رفتیم. حاکمیت قانون، انتخابات آزاد، آزادی بیان، امکان مخالفت و انتقاد از حکومت، پاسخگو بودن حکومت، نبود تشکل‌های مستقل دانشجویی، کارگری، صنفی و سیاسی، تأمین حقوق اقلیت‌ها و بسیاری جنبه‌های دیگر دمکراسی، در ایران عصر رضاشاه پایمال شده بودند.

۳ شهریور ۱۴۰۳
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۵۴
hamid411 - لس آنجلس، ایالات متحده امریکا

باز عکس این بزرگمرد رو گذاشت این یوکی، شد نشادر ٨٠ درجه برای چپولها و مصدقی ها
یکشنبه ۰۴ شهریور ۱۴۰۳ - ۰۷:۳۹
۴۵
Ali Nazari - میامی، ایالات متحده امریکا

این شماها بودید که پول مملکت خرج تحصیلاتتان شد ولی عقلتان کار نمیکرد و گول یک پیر سگ شارلاتان دروغگو و آدم کش آفتابه بدست به اسم خمینی الاغ را خوردید و ایران و مردمش را به خاک سیاه کشاندید، پس بهتر است که خفه بشید.
یکشنبه ۰۴ شهریور ۱۴۰۳ - ۰۷:۴۸
۴۹
Nagonsar - مونیخ ، آلمان

شما چ و به سگ توهین میکنید مقایسه تخمه سیک بو گندو با سگ توهین به مقام سگ است. به خمینی سیکزاده توله صیغه بگو امام که از هزار فحش ناموسی بدتر است. کلمه ای منفی ار و توهین امیزتر از صیغهزاده امام‌است در ایران امروز و پیش ایرانی نخ صیغهزاده هارداتی
یکشنبه ۰۴ شهریور ۱۴۰۳ - ۰۹:۱۲
۵۱
ako kermanshah - اسنانبول، ترکیه

یکی به این پفیوز نازیبا کلام بفهمونه که شما که برای توسعه سیاسی کشور سال ۵۷ از هیچ خیانتی دریغ نکردی ،چه فوایدی برای کشور داشت به جز ویران کردن میهن، حداقل رضا شاه کشور آباد کرد.
یکشنبه ۰۴ شهریور ۱۴۰۳ - ۰۹:۴۳
۳۴
مساوات - مساوات، ایتالیا

این آقای زیبا کلام انگاری قاطی کرده! نبود تشکل های دانشجویی!! مرد حسابی اول برو ببین دانشگاه تهران کی تاسیس شد بعد انتظار تشکل دانشجویی داشته باش اگر همت و پشیتیبانی رضا شاه نبود که دانشگاه تهران ساخته نمیشد! تشکل های کارگری، صنفی و سیاسی! این فکر میکنه در آن زمان مملکت پر بود از کارخانه های تولیدی و صنعتی که انتظار داره تشکل کارگری هم داشته باشیم! زمانیکه ملک فیصل برای دیدار رضا شاه آمد ایران رضا شاه دستور داد چندتا خیابان را در تهران آسفالت کنند به عرض رضا شاه رساندند که کسی نیست که آسفالت کاری بلد باشد به همین دلیل چند تا آسفالتکار روس استخدام کردند تا خیابانها را آسفالت کنند بعداً یک بنا را گذاشتند وردست روسها تا کار را یاد بگیرد! آزادی بیان و آزادی انتقاد کردن مال مردمی است که حداقل بیست درصدشان باسواد باشند نه در مملکتی مثل ایران آن زمان که نیم درصد مردم فقط سواد مکتب خانه ای داشتند اصلاً از سیاست و مملکت داری چیزی حالیشون نبود و فقط اسیر شعارهای روشنفکرانه و یا مذهبی یک مشت خائن میشدند! زیبا کلام اصلاً نمیفهمه که ضرور مردم آن زمان آزادی و دموکراسی نبود بلکه فقط نان بود و امنیت
یکشنبه ۰۴ شهریور ۱۴۰۳ - ۱۰:۰۷
۵۷
ایران کهن - هوستن، ایالات متحده امریکا

شما هرومزاده ها و مسولین چند عرب به اسم علی محمد و حسین که نه فقط ایرانی نیستند و هیچ خدمتی هم به ایرانی نکردند بلکه تشنه خونشون بودند چند صد ساله کردید وسیله کلاهبرداری دزدی و خواب کردن مردم و اسمشون را هم گذاشتید مقدسات. تو هر گ...ی بخوری نمیتونی اسم کورش و رضا شاه را از تاریخ و ذهن و قلب مردم حذف کنی . لعنت به دین اسلام تک تک پیامبرهای بچه بازش و کتابش و تو خا....ه مال
یکشنبه ۰۴ شهریور ۱۴۰۳ - ۱۳:۳۶
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.