نظرسنجی‌های متفاوت از سقوط نرخ مشارکت در انتخابات به زیر ۵۰ درصد حکایت دارد

با نزدیک شدن به زمان انتخابات ریاست‌جمهوری، نظرسنجی‌های مختلف از سقوط چشم‌گیر نرخ مشارکت در این انتخابات حکایت دارنددویچه وله: با نزدیک شدن به زمان انتخابات ریاست‌جمهوری، نظرسنجی‌های مختلف از سقوط چشم‌گیر نرخ مشارکت در این انتخابات حکایت دارند. در همین حال رئیس پلیس فتای تهران از احضار ۴ نفر به اتهام دستکاری در نظرسنجی‌های انتخاباتی خبر داد.

همزمان با نزدیک شدن زمان برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری ایران، رسانه‌های حکومتی از نتایج نظرسنجی‌ها و سقوط روزافزون میزان مشارکت در آن اظهار نگرانی کرده‌اند.


در تازه‌ترین نظرسنجی‌ها از جمله نظرسنجی موسسه افکارسنجی وابسته به مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی که در روز شنبه ۲ تیر (۲۲ ژوئن) منتشر شده است، نرخ "مشارکت قطعی" که پیش از این در بازه زمانی ششم تا نهم خرداد ماه ۵۳.۴ درصد بوده، در بازه زمانی بیست‌و‌نهم تا سی‌و‌یکم خرداد به ۴۵.۵ درصد سقوط کرده است.

این موسسه می‌گوید نظرسنجی خود را بر مبنای سه موج پیمایش تلفنی از تمامی افراد ۱۸ سال و بالاتر در کل کشور انجام داده است.

در همین زمینه روزنامه فرهیختگان وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی نیز روز یکشنبه ۳ تیر بر مبنای نظرسنجی‌هایی که منبع آن اعلام نشده از سقوط مشارکت در انتخابات به زیر ۵۰ درصد خبر داده است.

به نوشته این روزنامه، میزان مشارکت تا پیش از آغاز جدی رقابت انتخاباتی بین ۵۰ تا ۵۵ درصد پیش‌بینی شده بود اما "شروع رقابت‌های انتخاباتی نه ‌تنها منجر به افزایش مشارکت نشده است، بلکه منجر به کاهش آن نیز شده است."

افزون بر این، نظرسنجی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) نیز با انتشار برآوردهای آماری خود نوشت که در روزهای ۱۹ و ۲۰ خرداد نرخ مشارکت قطعی ۴۴.۴ درصد پیش‌بینی می‌شد اما این عدد در روزهای ۲۹ و ۳۰ خرداد به ۴۲.۵ درصد رسیده‌ است.
نگرانی چهره‌های نزدیک به حکومت از نرخ مشارکت
در همین حال محسن هاشمی، رئیس پیشین شورای شهر تهران و فعال سیاسی وابسته به اصلاح‌طلبان در مصاحبه با خبرگزاری مهر، روش برگزاری مناظره‌ها بین نامزدهای انتخابات در صداوسیما را مورد انتقاد قرار داده و گفته است: «مناظره به این سمت که مشارکت را چندان تحت تاثیر قرار دهد حرکت نکرد. اگر به همین شیوه ادامه یابد فکر نمی‌کنم چندان مثبت باشد.»

از دیگر سو عباس عبدی، فعال سیاسی دیگر وابسته به اصلاح‌طلبان نیز روز یکشنبه ۳ تیر با اشاره به تردید عمومی درباره شرکت در انتخابات گفت: «عده زیادی هنوز در مشارکت مرددند. آنان هم که می‌خواهند شرکت کنند هنوز نمی‌دانند چه کسی را باید انتخاب کنند.»

عبدی همچنین نسبت به صحت نظرسنجی‌ها ابراز بی‌اعتمادی کرد اما در عین حال با پیش‌بینی عددی نزدیک به نظرسنجی‌های منتشر شده اظهار داشت که "در بهترین شرایط و به نظر من امروز میزان مشارکت حدود ۵۰ درصد است."

او در گفت‌وگو با روزنامه دنیای‌ اقتصاد، دلیل آن که نظرسنجی‌های مختلف درباره نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری در یک بازه زمانی یکسان طی دو هفته گذشته، نتایج متفاوتی را نشان می‌دهند "مستقل نبودن نهادهای اصلی و تعدد نظرسنجی‌ها" دانست.
انتخاباتی نشدن فضای جامعه و تحریم گسترده
در همین زمینه گروه مطالعات افکارسنجی ایرانیان (گمان) که در هلند مستقر است اعلام کرد که نظرسنجی‌های این گروه نشان می‌دهند که بیش از ۶۵ درصد از مردم در انتخابات ریاست‌جمهوری پیش رو شرکت نخواهند کرد.

چهره‌های سیاسی، فرهنگی، حقوق بشری و مدنی همچون نرگس محمدی، برنده جایزه نوبل صلح، صدیقه وسمقی اسلام‌شناس، و همچنین چهره‌هایی نظیر مژگان ایلانلو، فیلم‌ساز و فعال حقوق زنان اعلام کرده‌اند که در انتخابات ریاست‌جمهوری شرکت نخواهند کرد و خواستار تحریم آن شدند.

در همین حال، رئیس پلیس فتای تهران از احضار ۴ نفر به علت "دستکاری در نظرسنجی‌های انتخاباتی" خبر داد و مدعی شد که "این افراد با سوءاستفاده از قابلیت‌های ربات‌های مجازی" اقدام به تغییر نتیجه نظرسنجی‌ها کرده‌اند و بدون هیچ منبع و جامعه آماری مشخصی "آرای نامزدها را به نفع نامزد مورد نظر خود جابه‌جا کرده بودند."

انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری در ایران در روز جمعه ۸ تیرماه برگزار خواهد شد. این انتخابات در شرایطی صورت می‌گیرد که ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری پیشین جمهوری اسلامی در پی سانحه سقوط هلی‌کوپتر در روز یک‌شنبه ۳۰ اردبیهشت جان خود را از دست داد و نتوانست دوره ریاست جمهوری خود را به اتمام برساند.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۵۱
اخوند شیپیشو - اندیمشک، استرالیا

مردم ایران باید بلند بشن راهی غیر از این نیست - شرکت بکنید - شرکت نکنید همونی میزارن که باید بزارن و کاملا به ریشه همه میخندن چون شتو با بارش دارند مییرند ر فقط بازی میکنند با مردم همیشه در صحنه - فقط زندگی ها تبدیل به جهنم میکنند که اونم پشیزی براشون ارزش نداره . حالا هی بگید بعدی رنگ ولایت نخواهد دید - اگر بلند نشید و قیام نکنید بعدی که سهله ٣ تا نسل دیگم ولایت میبینند - هیچ کشوری دلش برای ایران و ایرانی نمیسوزد - اونا از خداشونه که اینا سر کار باشند و اونام مفت ببرن .
دوشنبه ۰۴ تیر ۱۴۰۳ - ۰۳:۳۸
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.