مبلغ سئوال برانگیز در لایجه بودجه نظامی ایران که به طور ثابت ۳۰ بار تکرار شده

رادیو فردا: بررسی لایحه بودجه امسال دولت ایران نشان می‌دهد یک مبلغ سؤال‌برانگیز به‌طور ثابت در ۳۰ ردیف تکرار شده است. مجموع این رقم که نزدیک به ۶۰ میلیارد تومان است به هزینه طرح‌های غیرشفافی اختصاص دارد که اجرای آن‌ها در اختیار نیروهای مسلح جمهوری اسلامی است.

طرح‌های موسوم به «شهید رودکی» و «شهید شوشتری» سپاه پاسداران و طرح «یونس» ستاد کل نیروهای مسلح، در میان ده‌ها طرحی گنجانده شده‌اند که اطلاعات بسیار اندکی از سازوکار مالی و چگونگی اجرای آن‌ها در دسترس است و دولت رئیسی به هر کدام دست‌کم یک میلیارد و ۹۶۹ میلیون تومان اختصاص داده است.
 


بر اساس گزارش‌های منتشر شده در خبرگزاری‌های ایران:

*    طرح «یونس» مربوط به تولید و ساخت هواناوهای «بومی» به همین نام است که برخی رسانه‌های حکومت، آن را «ارابه متحرک نیروهای مسلح» خوانده‌اند.

*    طرح «شهید رودکی» هم مربوط به ناو اقیانوس‌پیمای سپاه است که رسانه‌های داخلی آن را «شهر دریایی متحرک جدیدی برای ایران» عنوان کرده‌اند.

*    طرح «شهید شوشتری» نیز در ردیف‌‌های بودجه به عنوان «مأموریت‌های دفاع زمینی» ذکر شده اما خبرگزاری تسنیم پیشتر هدف از اجرای آن را «محرومیت‌زدایی در مناطق محروم» کشور توصیف کرده بود.

دولت ایران در قانون بودجه پارسال، رقم یکسانی به اجرای این ۳۰ طرح اختصاص نداده بود و در مجموع حدود ۲۸ هزار میلیارد تومان هزینه برای آن‌ها پیش‌بینی شده بود.

ولی امسال طبق بررسی‌های گروه داده‌کاوی رادیوفردا، برای هر کدام از این طرح‌ها مبلغ تکرارشونده‌ای معادل یک میلیارد و ۹۶۹ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان به عنوان «اعتبار هزینه‌ای» در نظر گرفته شده است.
 


گروه داده‌کاوی رادیوفردا پیشتر در گزارش «سهم بودجه‌بگیران نظامی ایران در سال ۱۴۰۳» به بررسی پیچیدگی‌های موجود در سازوکار مربوط به تأمین مالی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی پرداخته است؛ مسئله‌ای که در نبود اطلاعات شفاف، برآورد دقیق بودجه نظامی ایران را تقریباً ناممکن می‌کند.
 
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • ویتکاف: توافق هسته‌ای با جمهوری اسلامی باید دائمی باشد
  • حزب‌الله لبنان: اگر به ایران حمله شود دخالت نمی‌کنیم اما آسیب به خامنه‌ای خط قرمز ماست
  • واکنش شاهزاده رضا پهلوی به تشکیل «ائتلاف نیروهای سیاسی کردستان ایران»
  • حضور هدیه تهرانی در مراسم چهلم سینا حق‌شناس، یکی از معترضان کشته‌شده در گرگان
  • محسنی اژه‌ای در مورد اعتراضات دانشگاه ها تهدید کرد: ما وارد می‌شویم و هزینه بالاتر می‌رود
  • مقام‌های حکومتی برای ملاقات با خامنه‌ای با چشم‌بند به مخفیگاه‌اش در اعماق زمین برده می‌شوند
  • معاون رئیس‌جمهور آمریکا: جمهوری اسلامی هشدارهای واشنگتن را «جدی» بگیرد
  • فردیس ۱۸ دی؛ بازداشت وحشیانه یک زن توسط گارد ویژه که همگی کلاشینکف در دست دارند
  • سخنرانی سالانه ترامپ در کنگره: جمهوری اسلامی در حال تولید موشک‌هایی است که به‌زودی به آمریکا می‌رسند
  • بازیگر پشیمان «کلاه پهلوی»: جمهوری اسلامی سقوط می‌کند؛ رضاشاه و محمدرضاشاه از زمان خودشان جلوتر بودند