یک پژوهش جدید میگوید شاخص توده بدنی برای اندازهگیری میزان چاقی کودکان منسوخ شده است
رأی دهید
این پژوهش نشان داد که روش مرسوم استفاده از شاخص توده بدنی (بیامآی) در سنجش چاقی به اندازه روش نسبت اندازه دور کمر به قد دقیق نیست.
طی ۱۵ سال پژوهش ۷۲۳۷ کودک نه ساله مورد بررسی قرار گرفتند.
یافتههای این پژوهش میتواند رهنمودهای پیشنهادی برای روش شاخص توده بدنی را تغییر دهد. پژوهشگران میگویند سنجش صحیح میزان چاقی در کودکان بسیار مهم است.
پروژه بریستول، بخشی از پژوهش کودکان دهه ۹۰، در مجله پژوهشی طب اطفال منتشر شده است.
در زمان همهگیری کووید میزان چاقی کودکان ۱۰ و ۱۱ ساله به طور شدیدی در بریتانیا بالا رفت که دوباره به میزان پیش از همهگیری بازنگشته است.
پروفسور جولیان هامیلتون شیلد، پزشک اطفال بیمارستان کودکان بریستول میگوید:«اکنون بیماران بیشتری که دچار بیماریهای ناشی از چاقی هستند به درمانگاه تنظیم وزن او مراجعه میکنند».
پروفسور همیلتون شیلد میگوید:«ما شاهد موارد حاد چاقی هستیم که منجر به بیماریهای شدیدی میشود».
«برای اینکه بتوانیم چنین وضعیتی را مهار کنیم باید روشهای سنجش مناسبی داشته باشیم که اطلاعات دقیقتری درباره وضعیت سلامت افراد در اختیار ما بگذارد».
پژوهشگران از آمار شاخص توده بدنی (بیآمآی) برنامه ملی سنجش کودکان استفاده کردند که وزن و اندازه حدود یک میلیون دانشآموز کلاس ششم را سالانه در انگلستان ثبت کرده است.
شاخص توده بدنی (بیامآی) مدتهاست که روش مرسوم و کاربردی برای تعیین وزن سالم افراد بوده است. روشی آسان و سریع برای سنجش میزان چاقی که بر مبنای وزن و قد افراد محاسبه میشود.
هرچند اکنون در بسیاری از مراکز بهداشتی و درمانی از روش سنجش اندازه دور کمر به قد هم استفاده میکنند چون در شاخص توده بدنی شکل و قالب بدنی و توده عضلانی افراد در نظر گرفته نمیشود.
برخی از کارشناسان بهداشتی روش شاخص توده بدنی (بیآمآی) را منسوخ میدانند چون برای مثال این روش یک بازیکن فوتبال آمریکایی را در رده افراد چاق قرار میدهد.
پژوهشگران دانشگاه بریستول، دانشگاه اکستر و دانشگاه استان فنلاند شرقی روشی یافتهاند که میتواند به جای بیآمآی به کار رود و میگویند این روش برای اندازهگیری و سنجش وزن اضافی و چاقی در کودکان و بزرگسالان دقیقتر است.
پروفسور آقباجه میگوید: «فقط با استفاده از یک نوار متر میتوانیم هشت نفر از ده کودکی که واقعاً چاق هستند را مشخص کنیم و نکته دیگر این است که میتوانیم ۹۳ نفر از صد نفری که اصلاً چاق نیستند و فقط بدنی عضلانی دارند را هم تشخیص دهیم».
«پس میبینید که با این روش میتوانیم بگوییم ۹۳ نفر از افرادی که با روش شاخص توده بدنی چاق بودهاند یا اضافه وزن داشتهاند چاق نیستند و هیچ مشکلی هم با اضافه وزن و چاقی ندارند».
او میگوید شاخص توده بدنی به نسبت سن و جنسیت هم متغیر است اما نسبت دور کمر به قد فارغ از جنس و سن ثابت است.