کاوشگر ادیسئوس روی سطح ماه «تقریبا از کار افتاده است»

رادیو فردا:مرکز کنترل «اودیسئوس»، اولین کاوشگر آمریکایی که پس از حدود نیم قرن روی سطح کره ماه فرود آمد، روز پنجشنبه ۱۰ اسفند اعلام کرد که این کاوشگر تقریبا از کار افتاده است.

مرکز کنترل امیدوار بود که این کاوشگر ماه‌نورد بتواند حدود ۱۰ روز به ماموریت خود ادامه دهد ولی از قرار معلوم فرود زاویه دار و کج روی سطح کره ماه، سیستم ارتباطی آن را مختل و به دستگاه‌های تولید انرژی خورشیدی آن لطمه زده است.


شرکت «اینتوئیتیو مشینز» سازنده این کاوشگر که برای ساخت و پرواز آن به کره ماه ۱۱۸ میلیون دلار از ناسا دریافت کرده، قرار است به زودی در مورد سرنوشت آن تصمیم بگیرد.

ارزش سهام این شرکت روز پنجشنبه حدود شش درصد دیگر کاهش یافت. از روز شنبه که خبر فرود نامتناسب «اودیسئوس» روی سطح ماه منتشر شد سهام این شرکت یک سوم ارزش خود را از دست داده است.

ناسا اعلام کرد که توانسته است بخشی از اطلاعات جمع آوری شده توسط تجهیزات پژوهشی را که با این کاوشگر ارسال کرده بود استخراج کند، ولی هنوز ناسا و حدود ده شرکت تجاری که حامی مالی این ماموریت هستند تخمین نزده‌اند که چه حجمی از اطلاعات از دست رفته است.

ماه‌نورد «اودیسئوس» نیمه شب ۲۶ بهمن به وسیله یک موشک فضا‌پیمای شرکت «اسپیس اکس» به فضا پرتاب شد، فاصله ۳۸۴ هزار کیلومتری تا مدار ماه را در شش روز طی کرد و پس از یک روز حرکت در مدار این سیاره روز جمعه سوم اسفند فرود آمد.

شرکت «اینتوئیتیو مشینز» روز بعد از فرود این کاوشگر بر سطح ماه اشتباه انسانی را عامل بروز ایراد در سامانه جهت یابی اعلام کرد.

این شرکت افزود که تیم مسئول آماده کردن این کاوشگر برای پرواز، از روی سهل انگاری قفل یک کلید ایمنی را باز نکرده و این باعث شده که کاوشگر نتواند به موقع سیستم جهت‌یابی لیزری خود را فعال کند؛ در نتیجه مهندسان در مرکز کنترل ناگزیر شدند هنگام حرکت کاوشگر در مدار کره ماه برای جهت یابی یک روش جایگزین را به کار بگیرند.

مدیران شرکت «اینتوئیتیو مشینز» می‌گویند هنوز مشخص نیست که عملکرد نادرست سامانه جهت یابی و روش جایگزینی که مهندسان این شرکت برای رفع این ایراد به کار گرفتند، عامل اصلی فرود کج کاوشگر بوده یا نه.

در همان روز فرود مهندسان این شرکت اعلام کردند که به دلیل فرود نامتناسب «اودیسئوی» بر سطح ماه، دو آنتن مخابراتی آن از کار افتاده و صفحات تولید انرژی خورشیدی آن نیز در جهت نادرستی قرار گرفته‌اند که توان شارژ باطری‌ها را به شدت محدود کرده است.

شرکت «اینتوئیتیو مشینز» روز دوشنبه نیز اعلام کرد که به احتمال فراوان تماس با این کاوشگر روز سه‌شنبه کاملا قطع خواهد شد و ماموریت آن قبل از موعد مقرر پایان خواهد یافت.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.