فروش میلیاردی سهمیههای دانشگاهی که قرار بود رایگان باشد
رأی دهید
ایندیپندنت فارسی: روزنامه فرهیختگان در گزارشی با اشاره به موضوع سهمیه دانشجویان شهریهپرداز در دانشگاههای دولتی، اعلام کرد که دانشگاههایی مانند امیرکبیر و صنعتیشریف، امسال بین ۱۰ تا ۳۰ درصد از کل ظرفیت خود را به دانشجویان شهریهپرداز اختصاص دادهاند.
پردیسهای خودگردان دانشگاههای مختلف دولتی با استفاده از نام این دانشگاهها اقدام به جذب دانشجو با دریافت شهریه میکنند. با این روش آموزشی که پیش از این قرار بود به سمت رایگان و ارزان شدن پیش برود، دانشگاههای دولتی نیز با ترفندهایی در ازای گرفتن پول و شهریه به کسب درآمد برای دولت میپردازند.
بر این اساس، دولت نیز حدود ۴۲ درصد بودجه دانشگاههای خود را از شهریه دانشجویان تامین میکند. این در حالی است که دولت سالانه بودجه قابل توجهی را در اختیار دانشگاههای دولتی قرار میدهد و عملا این بودجه برای ارائه خدمات رایگان به شهروندان تامین میشود.
با این کاسبی جدید و تلاش برای کسب درآمد بیشتر از دانشجویان از طریق فروش صندلیهای تحصیلی، دانشگاههای دولتی به رقابت با یکدیگر پرداختهاند. فرهیختگان در گزارشی اعلام کرد که سال جاری دانشگاههایی مانند امیرکبیر و صنعتیشریف بین ۱۰ تا ۳۰ درصد از کل ظرفیت خود را به دانشجویان شهریهپرداز اختصاص دادهاند. این روزنامه همچنین به بررسی این شرایط در سه دانشگاه بزرگ ایران پرداخته است.
صندلیهای شریف، تهران، پلیتکنیک، از سالی ۱۰۰ میلیون تومان به بالا
بر اساس این گزارش، دانشگاه شریف ظرفیت خود را برای پذیرش ۹۹۵ نفر اعلام کرده که از این میزان ۱۳۸ ظرفیت معادل ۱۴ درصد از ظرفیت پذیرش دانشگاه شریف به پردیس خودگردان اختصاص یافته است. پردیس خودگردان این دانشگاه در دفترچه انتخاب رشته کنکور پارسال ۱۱۰ نفر پذیرش داشت که امسال با افزایش ۲۵ درصدی مواجه شده است.
شهریه ثابت کارشناسی ورودی ۱۴۰۲، در دانشگاه شریف ۲۳ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان است. شهریه دروس نظری این دانشگاه یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و شهریه دروس عملی آن دو میلیون و ۳۰۰ هزار تومان است. هزینه دوره کارآموزی نیز ۷۰۰ هزار تومان عنوان شده است.
هزینه شهریه ثابت در ۸ ترم رشته مهندسی کامپیوتر در این دانشگاه برای دانشجو ۱۸۷ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان تمام میشود. هزینه دروس عملی، ۴۸ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان و هزینه دروس نظری نیز ۱۷۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و کارآموزی یک میلیون و ۴۰۰ هزار تومان است.
جمع تمام هزینههای گفتهشده به ۴۱۵ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان میرسد، علاوه بر اینکه تورم بر شهریه متغییر تاثیر میگذارد و شاید این قیمت مدرک را تا ۴۵۰ و یا ۵۰۰ میلیون تومان بالا ببرد.
با توجه به ظرفیت در نظر گرفته شده برای این دانشگاه، در کمترین حالت، ۵۵ میلیارد تومان از دانشجویانی که امسال دانشجوی آن میشوند، به جیب دانشگاه شریف میرود.
دانشگاه امیرکبیر نیز ۲۳ درصد از کل پذیرش خود را به پردیس اختصاص داده است. ظرفیت کل پذیرش دانشگاه امیرکبیر هزار و ۲۴۵ نفر است که در سال ۱۴۰۲، ۲۹۰ نفر از این میزان به پردیس دانشگاه میروند و ظرفیت پذیرش پردیس این دانشگاه به نسبت سال گذشته رشدی سه درصدی داشته است.
پردیس دانشگاه امیرکبیر، برای دروس عمومی ۹۸۵ هزار تومان، برای دروس عملی دو میلیون و ۸۵ هزار تومان و برای دروس پایه ۹۹۵ هزار تومان هزینه دریافت میکند.
شهریه ثابت این پردیس، ۱۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و شهریه متغیر آن به ازای هر واحد دروس اصلی یا نظری یک میلیون و ۲۵۰ هزار تومان است.
در ۸ ترم تحصیلی رشته علوم کامپیوتر در این دانشگاه، دروس عمومی برای دانشجو، ۱۹ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان، دروس پایه ۲۰ میلیون و ۸۹۵ هزار تومان، دروس اصلی ۵۲ میلیون و ۵۰۰ تومان و دروس تخصصی ۲۶ میلیون تومان آب میخورد و هزینه شهریه ثابت این دانشگاه در طول ۸ ترم نیز به ۱۰۰ میلیون تومان میرسد.
در نتیجه، مدرک کارشناسی علوم کامپیوتر پردیس دانشگاه امیرکبیر دستکم ۲۱۹ میلیون و ۳۴۵ هزار تومان برای دانشجو هزینه خواهد داشت.
با توجه به میزان ظرفیت و قیمت شهریههای آن، دانشگاه امیرکبیر میتواند تا زمان فارغالتحصیلی دانشجویان، ۵۸ میلیارد تومان از این طریق کسب درآمد کند.
دانشگاه تهران نیز امسال برای پردیس کیش خود ۲۰۰ ظرفیت در نظر گرفته است که در چهار رشته مهندسی صنایع، مهندسی کامپیوتر، مهندسی معماری و مهندسی طراحی صنعتی پذیرش میشوند. این جمعیت ۲۷ درصد کل پذیرش فنی مهندسی دانشگاه تهران را شامل میشود.
طبق جدول شهریه ثابت دانشگاه تهران، برای گروه فنی مهندسی هشت میلیون و ۵۰۰ هزار تومان، شهریه واحدهای نظری ۳۵۴ هزار تومان و شهریه واحدهای عملی ۵۳۱ هزار تومان است.
طبق این شهریهها، هزینه شهریه ثابت کارشناسی ۶۸ میلیون و ۲۵۶ هزار تومان میشود. هزینه شهریه متغیر کارشناسیارشد رشته مهندسی معماری برای واحدهای نظری ۲۱ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان و برای واحدهای عملی ۳۸ میلیون و ۷۶۳ هزار تومان میشود. در نتیجه، هزینه کارشناسی مهندسی معماری برای دانشجویان ورودی ۱۴۰۱ به ۱۲۷ میلیون تومان میرسد، اما قیمت این مدرک در سال پیش رو احتمالا نزدیک به ۱۵۶ میلیون تومان برای دانشجو در بیاید. صندلی دانشگاه تهران سالانه ۳۹ میلیون تومان میارزد. به عبارت دیگر، احتمالا پردیس کیش دانشگاه تهران از ورودیهای ۱۴۰۲ در زمان فارغالتحصیلی آنها ۳۱ میلیارد تومان درآمد داشته باشد.