افسانه یا واقعیت؛ یائسگی مردانه چیست و تا چه میزان بر کیفیت زندگی تاثیر میگذارد؟
رأی دهید
در حالی که یائسگی عمدتا به شرایطی در زنان اطلاق میشود که موجبات نگرانی آنها از سنین ۴۰ سالگی را فراهم میکند، اما باید گفت که این اصطلاح تنها برای زنان صدق نمیکند و یائسگی میتواند مردان را نیز درگیر کند و عوارض و علائم آن میتواند به همان اندازه موجب یاس و ناامیدی شده و به سلامت روحی و جسمی فرد آسیب برساند.
یائسگی مردانه با نام «آندروپوز» نیز شناخته میشود و با کمکاری غدههای جنسی همراه است و به کاهش سطح تستوسترون یا عدم وجود آن همزمان با افزایش سن مردان اشاره دارد.
باید توجه داشت که این پدیده با نامهای دیگری همچون «هیپوگنادیسم دیررس»، «کمبود آندروژن» یا «کمبود تستوسترون» نیز شناخته میشود.
یائسگی مردان همچنین میتواند ناشی از «هیپوگنادیسم» یا کمکاری غدههای جنسی باشد که ۲ تا ۳۸.۷ درصد از مردان میانسال و مسن را تحت تأثیر قرار میدهد.
اگر با یائسگی مردان و شرایط سلامت روان ناشی از سطوح تستوسترون پایین سر و کار دارید، بدانید که درمان با تستوسترون میتواند به شما کمک کند تأثیر آن را جبران کنید، وضعیت خود را بهبود ببخشید و زندگی خود را به مسیر درست برگردانید.
یائسگی مردانه چیست؟
یائسگی مردانه یکی از واقعیتهای زندگی است که عمدتا مردان پنجاه سال به بالا را تحت تأثیر قرار میدهد.
اغلب افراد با علائم یائسگی در زنان از جمله تغییرات خلقی و تغییرات در وضعیت پوست آنها آشنا هستند، همین علائم هم به طورمشابه در مردان دیده میشود. مردان در زندگی خود تغییرات هورمونی را دیرتر تجربه میکنند و سطح هورمون آنها با افزایش سن کاهش مییابد.
تفاوت یائسگی در مردان و زنان در این است که اندامهای تولیدمثل در مردان به کار خود ادامه میدهند، در حالی که زنان دیگر نمیتوانند باردار شوند.
تستوسترون برای عملکرد خوب بدن و سلامت جسم و روان مردان ضروری است. یکی از دلایل اصلی که چرا کاهش نگران کننده سطح تستوسترون باید خیلی سریع بررسی و درمان شود، این است که میتواند بر فعالیتها و عملکردهایی از جمله انرژی فیزیکی، میل جنسی و نعوظ که با سلامت روانی شما مرتبط هستند تأثیر مخرب بگذارد.
هنگامی که بیضهها شروع به تولید نزولی سطوح تستوسترون میکنند، عارضههای جنسی آن هم پدیدار میشوند که منجر به مشکلات جنسی شده و ممکن است به نوسانات خلقی ختم شود و بر روابط بین زوجها تأثیر بگذارد. در نتیجه اگر میخواهید ذهن و بدن خود را سالم نگه دارید، باید سطح مناسب تستوسترون خود را حفظ کنید.
ارتباط یائسگی مردان با سلامت روان
اگرچه تصور اولیه این بوده که اثرات یائسگی مردانه تنها محدود به اثرات فیزیکی روی بدن است، اما تحقیقات نشان داده است که وقتی فردی به مرحله یائسگی مردانه میرسد، روحیات او نیز فراتر از سلامت جسمانی او تحت تاثیر قرار میگیرد.
تستوسترون یکی از هورمونهای ضروری در بدن است و سلامت روانی خوب مستلزم سطوح خوب هورمونی است. بنابراین رسیدگی به موقع در زمانی که چیزی خارج از کنترل به نظر میرسد برای کنترل سلامت کلی بدن و وضعیت روانی شما ضروری است و نباید علائم آن را نادیده گرفت.
حتما به متخصص مراجعه کنید و اگر نشانههای تستوسترون پایین را در خود میبینید و میخواهید درک بهتری از وضعیت خود داشته باشید، یک آزمایش هورمونی انجام بدهید.
درمان موسوم به «جایگزینی تستوسترون /TRT» میتواند به بهبود علائم تستوسترون پایین کمک کند؛ با این حال، اگر شرایط شما به گونهای باشد که به آن نیاز نداشته باشید، نمیتوان این روش را تجویز کرد.
هرگز برای استفاده از روش جایگزینی تستوسترون به سراغ بازار سیاه یا دکترهای غیر متخصص نروید؛ بلکه از یک پزشک متخصص وقت بگیرید یا به راهحلهای دیگر همچون حرکت به سمت سبک زندگی سالمتر گام بردارید تا سلامت روان شما تضمین گردد.
علائم یائسگی مردان چیست؟
ذهن شما دقیقا همان ناحیهای است که تحت تاثیر فعالیتهای هورمونی نامنظم در بدن از جمله عدم تعادل تستوسترون قرار میگیرد.
این اختلال میتواند منجر به برخی مشکلات از جمله عزت نفس پایین شود. سطوح پایین تستوسترون منجر به کاهش توده عضلانی، افزایش بافت چربی و کاهش میل جنسی میشود.
نه تنها یائسگی مردانه میتواند بر سلامت فردی شما تأثیر بگذارد، بلکه میتواند تأثیرات خود را بر روابط عاشقانه شما نیز بگذارد. تستوسترون پایین اغلب با نارضایتی در روابط جنسی همراه است و لذت بردن کامل را برای طرفین دشوار میکند.
تستوسترون در تنظیم خلق و خو و احساسات شما ضروری است. در غیاب آن، ممکن است افسردگی، افزایش استرس، نوسانات خلقی و سایر علائم احساسی را تجربه کنید. تغییر در سطح تستوسترون ممکن است منجر به علائم دیگری از جمله موارد زیر نیز بشود:
کمبود انرژی و اشتیاق
کاهش توانایی ورزشی
حافظه کوتاه مدت ضعیف
تمرکز ضعیف
تحریکپذیری ضعیف
نوسانات خلقی
خستگی
بیخوابی
بیتفاوتی
چه چیزی باعث یائسگی مردان میشود؟
در کنار «پیری» که یکی از مهمترین عوامل و یکی از مراحل اجتنابناپذیر زندگی است و منجر به کاهش سطح تستوسترون تولید شده توسط بیضهها میشود؛ عوامل دیگری همچون مشکلات ژنتیکی و سبک زندگی افراد نیز در ایجاد یائسگی مردانه موثر است.
کمکاری غدههای جنسی (هیپوگنادیسم) هم میتواند عامل یائسگی مردان باشد. البته این مورد بهندرت ممکن است از بدو تولد نیز پدید آید و در بیشتر اوقات با دیابت نوع ۲ یا چاقی مرتبط است.
هیپوگنادیسم دیررس را میتوان پس از آزمایش خون برای تعیین سطح تستوسترون تشخیص داد.