آمریکا برخلاف ایران می‌گوید تهران در استفاده از دارایی‌های آزاد شده محدودیت دارد

یک روز پس از انتقال ۵ شهروند آمریکایی از زندان اوین به حبس خانگی و تایید آزادشدن حدود ۶ میلیارد از پول‌های ایران در کره‌جنوبی، تهران و واشنگتن در اظهاراتی متناقض از نحوه دسترسی تهران به این دارایی‌ها گفته‌اند.

در حالی که وزیرخارجه ایران می‌گوید نحوه استفاده از این پول با «صلاحدید» تهران خواهد بود، یک مقام ارشد کاخ‌سفید می‌گوید این پول‌ها تحت نظارت دقیق خزانه‌داری آمریکا از حساب خارج خواهند شد و تنها برای مصارفی انسان‌دوستانه و در چارچوب تحریم‌ها قابل استفاده‌اند.


به نظر می‌رسد بخش مهمی از اظهارات هر دو طرف با هدف راضی کردن افکارعمومی داخلی عنوان شده است، اما با این حال، تضاد در این اظهارات نگرانی‌ها از نهایی نشدن فرآیند تبادل زندانیان میان تهران و واشنگتن را افزایش داده است.

خبر شتاب گرفتن روند این تبادل زندانی روز گذشته - پنجشنبه ۱۰ اوت - با تایید انتقال ۵ شهروند آمریکا از زندان اوین به خانه‌ای در تهران علنی شد و پس از آن مقام‌های ایران و آمریکا اظهارات متفاوتی را درباره جزییات توافق و مفاد آن ایراد کردند.

در حالی که جان کربی، سخنگوی کمیته امنیت ملی کاخ‌سفید، روز گذشته به خبرنگاران گفت ایران برای استفاده از ۶ میلیارد دلار آزادشده در کره‌جنوبی محدودیت‌هایی دارد، حسین امیرعبداللهیان، وزیرخارجه ایران، می‌گوید «صلاحدید» نحوه استفاده از این پول‌ها در اختیار تهران است.

شبکه س‌بی‌اس، شریک کاری بی‌بی‌سی در آمریکا، روز جمعه به نقل از جان کربی نوشت: «ما رویه را عوض نکرده‌ایم. ما فقط این منابع مالی را - که پول خود آنها بود - به یک حساب دیگر در کشوری که سیستم مالی آن اجازه دسترسی ایران به آن را می‌دهد، انتقال داده‌ایم. راه‌های پیش‌بینی شده برای دسترسی آنها به این پول همان های هستند که در دولت ترامپ بودند... این پول تنها برای مصارف انسان‌دوستانه قابل استفاده است و همان نظارتی بر آن اعمال خواهد شد که برای حساب‌های قبلی وجود داشت».

یک مقام دیگر آمریکایی هم در گفتگو با سی‌بی‌اس به مردم کشورش اطمینان داده که «حتی یک دلار از پول مالیات‌دهندگان آمریکایی به ایران داده نخواهد شد».

به نظر می‌رسد تاکید جان کربی بر وحدت رویه میان دولت جو بایدن و دونالد ترامپ در «نحوه نظارت بر استفاده ایران از منابع ارزی خود در سیستم بانکی جهانی»، و همچنین تاکید بر این که ۶ میلیارد دلار آزاد شده ایران پول «متعلق به همین کشور بوده و نه پول مردم آمریکا» در قالب تلاش‌های کاخ‌سفید برای خنثی کردن حملات جمهوری‌خواهان است که طی ۲۴ ساعت گذشته جو بایدن را به «تسلیم بزرگ مقابل ایران» متهم کرده‌اند و به رای‌دهندگان آمریکایی درباره عواقب دسترسی حکومت در ایران به این ۶ میلیارد دلار گفته‌اند.

تام کاتن، سناتور جمهوری‌خواه، یکی از نخستین کسانی بود که با حمله به آزادسازی پول های بلوکه شده ایران در کره‌جنوبی آن را «باج» دادن به «آیت‌الله‌ها» خواند و «مشوق گروگان گیری‌های بعدی» ارزیابی کرد.

ران دسانتیس، فرماندار فلوریدا و نزدیک‌ترین رقیب دونالد ترامپ در رقابت‌های درونی حزب جمهوری‌خواه هم امروز - جمعه ۱۱ اوت - در شبکه اجتماعی ایکس، توییتر سابق، از ۶ میلیارد دلار درآمدهای آزادشده ایران تحت عنوان «پرداخت بایدن به ایران» یاد کرد و نوشت:

«پرداخت این باج ۶ میلیارد دلاری به ایران برای ساخت سلاح اتمی، حمایت از تروریسم، سرکوب مردم ایران و کمک به روسیه استفاده خواهد شد».

به نظر می‌رسد جمهوری‌خواهان در آستانه اوج‌گیری رقابت‌های انتخاباتی تلاش می‌کنند با «منفی» جلوه دادن این اقدام کاخ‌سفید به دولت جو بایدن اجازه ندهند از آزادسازی ۵ شهروند آمریکایی به عنوان «یک پیروزی در دیپلماسی و سیاست خارجی» استفاده کند.
«بی‌اطلاعی» کره جنوبی از توافق ایران و آمریکا برای تبادل زندانی
کره جنوبی روز جمعه از امیدواری به حل مشکل دارایی‌های بلوکه‌شده ایران گفته اما همزمان از گزارش‌ها درباره توافق ایران و آمریکا برای تبادل زندانیان به شرط انتقال شش میلیارد دلار اظهار بی‌اطلاعی کرده است.

موضوع رفع توقیف از دارایی‌های ایران در کره جنوبی از سال ۱۳۹۹جزو اولویت‌های سیاست خارجی جمهوری اسلامی بوده و بر روابط تهران و سئول سایه انداخته است.

وزارت خارجه کره جنوبی در بیانیه‌ای گفته: «دولت ما از نزدیک با کشورهایی چون ایران و آمریکا در تماس است تا مساله دارایی‌های بلوکه را حل کند، و امیدواریم این موضوع به طور دوستانه حل شود.»

خبر بی‌اطلاعی کره جنوبی از توافق میان ایران و آمریکا یک روز پس از آن اعلام شده که پنج شهروند ایرانی-آمریکایی از زندان اوین به حبس خانگی منتقل شدند. ایران آزادی کامل این افراد و بازگشتشان به آمریکا را به آزادی چند شهروند ایرانی از زندان‌های آمریکا و همچنین رفع توقیف دارایی‌هایش در کره جنوبی مشروط کرده است.

سیامک نمازی، مراد طاهباز و عماد شرقی سه نفر از پنج زندانی منتقل‌شده به حبس خانگی هستند. هویت دو نفر دیگر به طور رسمی اعلام نشده است.
سیامک نمازی، مراد طاهباز و عماد شرقی سه نفر از پنج زندانی منتقل‌شده به حبس خانگی هستند. هویت دو نفر دیگر به طور رسمی اعلام نشده استواکنش رسانه‌های کشورهای عربی به «توافق تبادل زندانی» ایران و آمریکا: انتقاد اغلب رسانه‌های عربستان
به گزارش بخش مانیتورینگ بی‌بی‌سی،‌ خبر توافق آمریکا و ایران بر سر تبادل زندانیان و آزاد کردن پول‎‌های بلوکه شده ایران در رسانه‌های عربستان سعودی و جهان عرب بازتاب گسترده داشته است.

اغلب این رسانه‌ها این انتقاد را مطرح کردند که ایران از «تاکتیک» زندانی کردن خارجی‌ها به عنوان ابزاری برای اعمال فشار بر غرب استفاده می‌کند.

در حالی‌ که تلویزیون العربیه که مرکزش در عربستان سعودی است به این خبر توجهی نشان نداده اما شبکه تلویزیونی الجزیره قطر آن را خبر مهمی ارزیابی کرده و در سرتیتر اخبار خود قرار داد. در پوشش خبری این رسانه به اهمیت نقش قطرو تمجید آمریکا از دوحه برای دستیابی به این توافق پرداخته شده است.

الجزیره به نقل از جان کربی، هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی در شورای امنیت ملی در کاخ سفید، گفت که «قطر در بسیاری از مسائل دوست فوق‌العاده‌ای بوده است.»

جان کربی در مصاحبه با الجزیره گفته: «ما از حمایتی که از قطر در این مذاکرات دریافت کردیم سپاسگزاریم.»

اما اسکای نیوز عربی که مقر آن در امارات است، در طول پوشش خبری خود در بولتن خبری صبحگاهی از ذکر نام و نقش قطر در این معامله خودداری کرد و گزارش داد که «تهران و واشنگتن با میانجی‌گری یک کشور ثالث به توافقی دست یافتند که شامل آزادی پنج زندانی از هر طرف می‌شود.» این کانال بر نگرانی‌ها در مورد نحوه استفاده ایران از وجوه آزاد شده متمرکز شد.

روزنامه پرنفوذ روزنامه شرق الاوسط در گزارشی طولانی درباره آزادی زندانیان و حبس خانگی آنها توسط تهران، سخنان آدرین واتسون، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ‌سفید را برجسته کرد که گفته بود این افراد «از ابتدا نباید بازداشت می شدند.»

این روزنامه نوشت: «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سال‌های اخیر ده‌ها شهروند دوتابعیتی و خارجی را بازداشت کرده که بیشتر آنها با اتهام جاسوسی مواجه شده‌اند، این در حالی است که فعالان حقوق بشر ایران می‌گویند که جمهوری اسلامی افراد دوتابعیتی و خارجی را با هدف اعمال فشار و گرفتن امتیاز از کشورهای دیگر بازداشت می‌کند.»

سایت انگلیسی عرب نیوز هم گزارشش را با این تیتر منتشر کرد: «بلینکن می‌گوید که در توافق تبادل زندانی هیچ کدام از تحریم‌های ایران لغو نمی‌شود».
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۳۴
2023Azadi - لینز، اتریش
آمریکا شیطان انقدرى میشه که مردم گرسنه رو یه بار دیگه تو خیابون سوراخ سوراخ ،تجاوز،یتیم و داغدیده کنند؟؟. اینطورى امریکا سروت دنیارو با تخفیف ٨٠-٩٠٪؜ میخره،رژیم جمهورى اسلامى دست نشونده امریکا شریکان مى باشد. اسلام شیعه رو کى نوشت ؟؟🤯😂
شنبه ۲۱ مرداد ۱۴۰۲ - ۰۱:۵۲
۴۴
رُک و صریح - لندن، انگلستان
یک فعال مجازی نوشت وقتی که کره جنوبی پول ایران را بلوکه کرد در نوامبر ۲۰۱۸ هر دلار آمریکا ۱٫۱۲۰ وون کره جنوبی بود. یعنی ۷ میلیارد دلار چونکه به وون نگهداری می‌شد معادل ۷۸۴۰ میلیارد وون شده بود. امروز هر دلار ۱٫۳۲۴ وون است مبلغ پول ایران به دلار به ۵٫۹ میلیارد دلار کاهش یافته است. از آنجایی که امکان نگهداری در قطر به دلار برای ایران میسر نیست، بنابرین به یورو تبدیل میشود تا در چرخش بجای خزانه داری آمریکا در آلمان گردش یورو تایید شود و مبلغ آن ۵٫۴ میلیارد یورو میشود. البته خرید توسط شرکت های قطری انجام خواهد شد و احتمالا یکبار دیگر به ارز مورد نظر آنها تبدیل گردد. پیشبینی هزینه حدود ۱۵٪ برای عملیات خرید و هزینه های سفارش و تبدیل از مبلغ فوق کاسته میشود و احتمالا در ۴٫۵ میلیارد یورو نهایتا دست ایران را خواهد گرفت
شنبه ۲۱ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۱۰
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.