گزارش روزنامه «دنیای اقتصاد» از جولان سارقان در پی نابسامانی اقتصادی در ایران
رأی دهید
بر اساس این گزارش، در سالهای اخیر، افزایش نرخ فقر و تورم، شرایط و وضعیت اجتماعی ایران را به طور ملموسی تحت تاثیر قرار داده و همین به این افزایش بیسابقه جرائم خشن و دزدی از شهروندان منجر شده است.
این روزنامه همچنین نوشت که آمارهای رسمی حکایت از آن دارند که در دهه 90، تعداد دستگیرشدگان به اتهام انواع سرقت، ارتباط معناداری با افزایش نرخ فقر و تورم داشته است، به طوری که طی 10سال گذشته به جز در سالهای 94 تا 96 که اقتصاد ایران، ثبات نسبی را تجربه کرده است، میزان جرائم مربوط به سرقت همواره صعودی بوده و طی سالهای پایانی این دهه نیز در بالاترین سطح خود قرار داشته است.
بنا بر این آمارها، سالهای پس از 1397، همزمان با رکوردشکنی نرخ تورم و رشد فقر، میزان دستگیری سارقان نیز سیر صعودی داشته است.
این روزنامه در بررسی شاخصهای مختلف اقتصادی، از نگرانی کارشناسان درباره روند رو به افزایش سرقت و زورگیریی، آن را نماد ناامنی در جامعه دانسته و معتقد است که علت را باید در شرایط نامساعد اقتصادی جست و جو کرد.
همچنین در بخشی از این گزارش، بر «ناکافی بودن بازدارندگی مجازات» تاکید شده و نوشته شده که تشدید مجازاتها به تنهایی نمیتواند عامل مناسبی برای بازدارندگی سارقان باشد، چرا که «با افزایش نرخ تورم ارزش داراییهایی که مورد سرقت قرار میگیرند به حدی بالا میرود که سرقت جزئی ترین کالاها نیز برای سارقان مقرون به صرفه خواهد بود.»
بر اساس این گزارش، «افزایش بیرویه نرخ تورم که افزایش نرخ فقر و تضعیف شاخصهای رفاهی را به دنبال دارد» که «زنگ خطری برای سیاستگذاران در حوزه امنیت اجتماعی» است.
دنیای اقتصاد همچنین از زیر خط فقر بودن یک سوم جمعیت ایران خبر داده و نوشته است که «نرخ بیکاری جوانان» نشان میدهد که اقتصاد ایران اکنون، ظرفیت جذب افراد جویای کار را ندارد و این عاملی برای افزایش ارتکاب جرم به منظور کسب درآمد و تامین معاش است.